22. ledna 2020 (středa)
svátek má Slavomír

Olomoucká Charita: Romská pouť proběhne letos již pošestnácté

Olomouc, 1.9.2014 11:11, (ROMEA)
Romská pouť v Olomouci. Foto: Charita Olomouc

Romové z různých koutů České republiky se setkají 20. září 2014 na Svatém Kopečku u Olomouce během tradiční pouti, kterou organizuje Charita Olomouc. Přijměte pozvání a prožijte duchovní zážitek, poznejte romskou hudbu a tanec, nebo se jen přijďte pobavit v rámci atraktivního kulturního programu.

• 10.00 pěší průvod alejí ze Samotišek
  • 11.00 zahájení mše svaté u Wolkerova kříže pod bazilikou
  • 12.30 kulturní vystoupení v ambitech (tanec, zpěv, hry)
  • 15.45 závěrečné požehnání

„Letošní ročník bude provázet téma putování za sluncem,“ prozrazuje vedoucí střediska Khamoro pro etnické menšiny Andrea Jandová.

„Průvod poutníků vyrazí v 10.00 hodin ze Samotišek. Půjdeme k Wolkerovu kříži pod bazilikou na Svatém Kopečku, kde nás bude čekat P. Vojtěch Vágai, první romský římskokatolický kněz,“ přibližuje Jandová s tím, že během cesty čeká poutníky několik tématických zastavení s různými aktivitami.

Po mši svaté, asi od 12.30 hodin, čeká na všechny přítomné bohatý program v areálu za bazilikou. Moderovat ho bude Robert Sutorý. Na pódiu se mimo jiné představí několik hudebních a tanečních romských skupin.

„O Romskou pouť, kterou pořádáme již od roku 1998, je velký zájem. Vloni se jí zúčastnilo asi 400 lidí nejen z České republiky,“ doplňuje Andrea Jandová. Odpoledne plné hudby, tance a her pro děti bude završeno v 15.45 hodin závěrečným požehnáním.

Olomouc, Charita, romská bohoslužba, Romská pouť

Edita Stejskalová a Petr Torák 10. 9. 2018 během zasedání Rady vlády pro záležitosti romské menšiny (FOTO: František Bikár, Romea.cz)

Občanští členové "romské rady" se neshodují v názoru, zda má Helena Válková zůstat vládní zmocněnkyní pro lidská práva

16.1.2020 22:56
Občanští členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny (RVZRM) se neshodují v názoru, zda má Helena Válková zůstat ve funkci vládní zmocněnkyně pro lidská práva. Zpravodajský server Romea.cz oslovil všechny občanské členy rady. Z patnácti členů nám svou odpověď zaslalo pouze šest. Dva Válkovou podpořili a čtyři mají s jejím setrváním na postu vládní zmocněnkyně pro lidská práva problém. Další členové "romské" rady se odmítli veřejně vyjádřit, ostatní na naše otázky nereagovali vůbec. V pátek své vyjádření zaslal další člen Rady vlády Tomáš Ščuka, který se vyjádřil také proti setrvání Válkové ve funkci. Vyjádření jednotlivých členů, které se nám podařilo získat, uvádíme v plném znění.

Protestující na mítinku kotlebovců Zdroj: Michal Truban, Facebook

Na východním Slovensku protestovala stovka Romů proti kotlebovcům

16.1.2020 10:46
Podporovatelé ĽSNS i odpůrci extremismu se ve středu večer setkali v Sabinově. Během předvolebního mítinku strany přišlo nesouhlas s extremismem vyjádřit přibližně 350 Romů z okresu. Přidali se k nim i členové koalice neparlamentních stran PS/Spolu. Mítink, jak i protest se obešel bez incidentů, lidé z obou stran však na sebe vykřikovali.

Hajlující muž 25. 4. 2019 během demonstrace xenofobně-populistického hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury (FOTO: video Alarm)

Muž, který podle verdiktu hajloval na akci SPD, podal dovolání

15.1.2020 16:10
Nejvyšší soud přezkoumá případ Radka Mansfelda, jenž podle pravomocného verdiktu hajloval na loňské demonstraci hnutí SPD. Pražské soudy mu vyměřily půlroční podmínku a peněžitý trest 30.000 korun. Rozhodnutí je pravomocné. K Obvodnímu soudu pro Prahu 1, který případ řešil jako první instance, dorazilo před koncem roku dovolání, zjistila ČTK z justiční databáze.