28. ledna 2021 (čtvrtek)
svátek má Otýlie

Organizace Inclusio: V červnu až srpnu proběhne v ČR stáž amerických studentů z Lehigh University v Pensylvánii

Česká republika, 6.6.2014 11:51, (ROMEA)
--ilustrační foto--

Od června do srpna tohoto roku se šest amerických studentů (Lehigh University - Pensylvánie) zúčastní stáže v České republice. Hostit je bude Inclusio, nezisková společnost zaměřující se na podporu integrace a inkluze menšin v ČR. Garantkou je profesorka klinické psychologie Christine Novak, s níž Inclusio dlouhodobě spolupracuje.

Studenti mají připravený bohatý a náročný program, zaměřený na pochopení hlavních příčin sociálního vyloučení v ČR a na vytvoření online platformy („hubu“), která bude sloužit k mezinárodní výměně informací a zkušeností s dobrou praxí v oblasti inkluze.

Toto šestitýdenní setkání bude prvním krokem vedoucím k propojení studentů, profesionálů a dalších zainteresovaných osob v oblasti integrace menšin v ČR. Má dát podnět ke změnám a inovativním přístupům, inspirovaným také zkušenostmi studentů s prací pro neziskový sektor v USA a během jejich předchozích zahraničních stáží. Důraz bude kladen především na mezinárodní spolupráci, sdílení nápadů a síťování.

Studenti budou zapojeni i do přímé podpory rozvoje neziskového sektoru v ČR - budou například pomáhat při přípravě některých projektů s partnerskými neziskovými organizacemi, jako jsou například ROMEA nebo SLOVO 21.

Neocenitelnou pomocí je dobrovolné zapojení studentek a studentů vysokých škol v Praze, které / kteří se ve volném čase amerických studentů zapojí jako organizátoři, kontaktní osoby nebo průvodci po české kultuře. Stáž tak nabízí kromě získání nových přátel hodiny konverzace v angličtině a rozvoj organizačních schopností studentů.

Projekt podporuje Informační centrum OSN v Praze a Americké centrum Praha, kde se také budou se studenty konat tematická setkání a workshopy.

Více o mezinárodních stážích Univerzity Lehigh je ZDE.
Více o Inclusio o.p.s. je ZDE nebo na jejích facebookových stránkách.

student, stáže, USA, Česká republika, Vzdělávání, Neziskový sektor

Na jaře Irena šila zdarma roušky, nyní nemá šanci si pronajmout byt... je totiž Romka (FOTO: Archiv autorky)

Alena Gronzíková: Romové nemají šanci si pronajmout byt. Beznadějný příběh Ireny, která má doporučení od minulé majitelky, stálý příjem a poctivě pracuje

26.1.2021 16:37
Když se mi známá Irena prvně zmínila, že si bude muset hledat nové bydlení, protože se majitelka bytu, který má v současné době v pronájmu, chce vrátit zpět do svého bytu, věděla jsem, že nebude jednoduché v Břeclavi najít pro ni a její dvě děti vhodné bydlení. Ale že to bude až takový oříšek, to jsem vážně nečekala.

Rudolf Bagár (FOTO: Facebook Muzea romské kultury)

Zemřel legendární romský hudebník Rudolf Bagár

26.1.2021 14:43
Zemřel legendární hudebník Rudolf Bagár. Na svém oficiální facebookovém účtu o tom informovalo Muzeum romské kultury, se kterým dlouhodobě spolupracoval.

Jarmila Balážová a Karel Karika (FOTO: ROMEA TV)

videoKarel Karika pro ROMEA TV: Situace lidí v sociálně vyloučených lokalitách se kvůli koronaviru rychle zhoršuje. Nejchudší lidé se očkovat nechají, dezinformace šíří spíše střední vrstva

25.1.2021 17:00
Situace v sociálně vyloučených lokalitách se kvůli onemocnění COVID-19 výrazně zhoršila. "Chudé lidi zasáhla pandemie ze všech nejvíce," říká v rozhovoru pro ROMEA TV Karel Karika, staronový místostarosta městského obvodu Ústí nad Labem - město. Ten se na post vrátil po dvou letech po rozpadu dosavadní koalice. Chce pro město pracovat s vizí, ne jako úředník, ale jako někdo, kdo je zvolený občany. "Chci se soustředit na plnění jejich potřeb," uvedl Karel Karika.