20. listopadu 2018 (úterý)
svátek má Nikola

Organizace Inclusio: V červnu až srpnu proběhne v ČR stáž amerických studentů z Lehigh University v Pensylvánii

Česká republika, 6.6.2014 11:51, (ROMEA)
--ilustrační foto--

Od června do srpna tohoto roku se šest amerických studentů (Lehigh University - Pensylvánie) zúčastní stáže v České republice. Hostit je bude Inclusio, nezisková společnost zaměřující se na podporu integrace a inkluze menšin v ČR. Garantkou je profesorka klinické psychologie Christine Novak, s níž Inclusio dlouhodobě spolupracuje.

Studenti mají připravený bohatý a náročný program, zaměřený na pochopení hlavních příčin sociálního vyloučení v ČR a na vytvoření online platformy („hubu“), která bude sloužit k mezinárodní výměně informací a zkušeností s dobrou praxí v oblasti inkluze.

Toto šestitýdenní setkání bude prvním krokem vedoucím k propojení studentů, profesionálů a dalších zainteresovaných osob v oblasti integrace menšin v ČR. Má dát podnět ke změnám a inovativním přístupům, inspirovaným také zkušenostmi studentů s prací pro neziskový sektor v USA a během jejich předchozích zahraničních stáží. Důraz bude kladen především na mezinárodní spolupráci, sdílení nápadů a síťování.

Studenti budou zapojeni i do přímé podpory rozvoje neziskového sektoru v ČR - budou například pomáhat při přípravě některých projektů s partnerskými neziskovými organizacemi, jako jsou například ROMEA nebo SLOVO 21.

Neocenitelnou pomocí je dobrovolné zapojení studentek a studentů vysokých škol v Praze, které / kteří se ve volném čase amerických studentů zapojí jako organizátoři, kontaktní osoby nebo průvodci po české kultuře. Stáž tak nabízí kromě získání nových přátel hodiny konverzace v angličtině a rozvoj organizačních schopností studentů.

Projekt podporuje Informační centrum OSN v Praze a Americké centrum Praha, kde se také budou se studenty konat tematická setkání a workshopy.

Více o mezinárodních stážích Univerzity Lehigh je ZDE.
Více o Inclusio o.p.s. je ZDE nebo na jejích facebookových stránkách.

student, stáže, USA, Česká republika, Vzdělávání, Neziskový sektor

Olga Halušková (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Karlštejn není jen nábytek a porcelán, říká průvodkyně Olga Halušková. Ročně hradem provede 15 tisíc lidí

20.11.2018 11:41
Dvanáct let pracuje jako průvodkyně na jednom z našich nejnavštěvovanějších hradů. Stará se o více než 50 průvodců a každý rok po něm provede kolem 15 000 lidí. „Karlštejn není jen nábytek a porcelán. Je to nejsilnější duchovní místo, jaké jsem poznala,“ říká Olga Halušková.

V sobotu 17. listopadu 2018 se od 13 hodin na Hradčanském náměstí před Pražským hradem u sochy T.G. Masaryka uskutečnilo protestní setkání s názvem Jdeme do toho! Me Džav a So Tumen Avena? (FOTO: ROMEA TV)

videoZÁZNAM: Demonstrace Jdeme do toho! Me Džav a So Tumen Avena? přilákala jen pár Romů

17.11.2018 0:40, (AKTUALIZOVÁNO 14:00)
V sobotu 17. listopadu 2018 se od 13 hodin na Hradčanském náměstí před Pražským hradem u sochy T.G. Masaryka uskutečnilo protestní setkání s názvem Jdeme do toho! Me Džav a So Tumen Avena? Účastníci na něm vyjádřili nesouhlas s vystupováním prezidenta Miloše Zemana a jeho manipulativními výroky na adresu Romů. Akci inicioval Miroslav Rusenko z Romské demokratické strany (RDS). Průběh demonstrace vysílala živě první romská internetová televize ROMEA TV.

Petr Torák

videoPetr Torák: Informace o nepokojích v Anglii jsou lživé. Co bude pro Romy znamenat Brexit?

15.11.2018 18:39
Server Novinky.cz na začátku listopadu zveřejnil zprávu o narůstajících konfliktech mezi pákistánskou a romskou menšinou v Anglii. Petr Torák, který v Anglii působil mnoho let jako policista a věnuje se práci s menšinami, takové informace odmítá jako nepravdivé a zavádějící. Pro ROMEA TV uvedl, že reportérku z The Guardian, která článek napsala, pozval do Peterborough. Chce jí požádat, aby napsala nový článek, který bude obsahovat pravdivé informace o životě Romů v Anglii.