21. září 2020 (pondělí)
svátek má Matouš

Otevřený dopis: Organizace žádají premiéra, aby se vyjádřil k vyhrocující se protiromské atmosféře

Praha, 24.5.2012 20:31, (ROMEA)
ilustrační foto

Občanská sdružení Romodrom, ROMEA, Slovo 21 a Čačipen zveřejnily v souvislosti s několika vymyšlenými případy napadení Romy otevřený dopis premiérovi vlády ČR Petru Nečasovi a členům vlády, ve kterém žádají o větší pozornost těmto případům a zároveň požadují, aby Vláda ČR vypracovala a navrhla zákon, podle něhož by takové osočování bylo možné trestně stíhat. "Rádi bychom vás také požádali, abyste se jako členové vlády mnohem více veřejně vyjadřovali ke škodlivosti vymyšlených nebo přehnaných kauz, protože ty nebezpečně vyhrocují společenskou atmosféru a zesilují averzi vůči Romům až na samu hranici snesitelnosti. Kdo jiný než společenské autority by měl uvádět věci na pravou míru? " ptají se zástupci sdružení v otevřeném dopise, který server Romea.cz zveřejňuje v plném znění.

Vážený pane premiére, vážení členové vlády,

obracíme se na vás kvůli tomu, že společenská atmosféra se vůči Romům nebezpečně vyhrocuje, především v důsledku vymyšlených případů přepadení.

Naši reakci bezprostředně vyvolaly dva poslední případy: v Liberci se mladá dívka pořezala a svedla to na Romy, poté se sama přiznala, že jde o lež. V Břeclavi patnáctiletý chlapec oznámil, že jej přepadli Romové, protože jim nedal cigaretu. Vyšetřování následně zjistilo, že si to celé vymyslel. Romské organizace evidují již minimálně devět případů, kdy si údajně napadení vymysleli, že je přepadli Romové. Každý z těchto případů přitom vyvolal silné negativní emoce vůči Romům. Tyto případy se množí hlavně v poslední době, takže hrozí, že jejich počet bude i nadále narůstat.

To staví Romy do nebezpečné situace. Protiromských demonstrací se nezúčastňují jen místní lidé, ale i extremističtí násilníci, kteří se snaží Romy napadnout v místech jejich bydliště. Romové se pochopitelně v atmosféře vyvolané každým z těchto výmyslů bojí, nepouštějí své děti ven, často je kvůli tomu ani neposílají do školy, jsou z takových situací velmi frustrovaní. A s nimi i ostatní Romové žijící v České republice i jinde.

Z toho plynou další společenské konsekvence. Zhoršuje se vzájemné soužití a rozpadá se společenská soudržnost. Je tak pravděpodobnější než dříve, že příště se Romové budou bránit sami, protože žádnou podporu od státu necítí. A že bude více než nyní docházet k pokusům o zastrašování Romů či k jejich přímému napadání druhými.

Jsou s tím i spojeny otázky, které by českou vládu mohly a měly zajímat. Například:
Je správné, aby zesílení policejních hlídek, výjezdy těžkooděnců či použití vrtulníků v době demonstrací, které probíhají kvůli výmyslům, hradila policie?
A kdo se bude věnovat romským dětem, které utrpěly psychickou újmu kvůli zhoršení atmosféry v místě a následné demonstraci?

• Chceme vás proto požádat, abyste začali těmto a podobným případům a s tím spjatou situací Romů věnovat zvýšenou pozornost.
  • Podle vyjádření některých odborníků nelze výše popsaný výmysl, který vzbudí ohrožení druhých a přivodí negativní emoce vůči nim, trestně stíhat. Chceme vás proto požádat, aby Vláda ČR vypracovala a navrhla zákon, podle něhož by takové osočování bylo možné trestně stíhat.
  • Rádi bychom vás také požádali, abyste se jako členové vlády mnohem více veřejně vyjadřovali ke škodlivosti vymyšlených nebo přehnaných kauz, protože ty nebezpečně vyhrocují společenskou atmosféru a zesilují averzi vůči Romům až na samu hranici snesitelnosti. Kdo jiný než společenské autority by měl uvádět věci na pravou míru?
  • A chtěli bychom vás také požádat, jestli byste se mohli zamyslet nad obnovením funkce ministra pro lidská práva a menšiny. Problematika lidských práv i problematika národnostní zrušením tohoto postu dost utrpěly. Máme dojem, že vaše vláda nevěnuje lidským právům dostatečnou pozornost. A že pro nápravu situace a zlepšení obrazu Romů v očích veřejnosti mnoho nedělá, což by odborník z pozice ministra dělat mohl.

S pozdravem

Romodrom, o. s.
ROMEA, o. s.
Romské sdružení Čačipen
Slovo 21, o. s.

V Praze, dne 24. 5. 2012

Přečteno: 1934x

Rasismus, Média, Prohlášení

Ilustrační FOTO: Romea.cz

Giňa Tabarik k blížícím se volbám: Čunkodomky v Mostě? Dobře vám tak Romale! Co jste si „zvolili“ to máte!

19.9.2020 21:58
I když, Bůh ví, jak by to s blokem 3 v Chánově dopadlo. Ono, první problém nastal totiž v tom, že ho tak nějak místní obyvatelé zlikvidovali. Druhý problém nastal hned potom, co se město rozhodlo situaci vyřešit. A jak jinak, bez Romů. Jak by taky Romové mohli o čemkoliv rozhodovat, nebo se na čemkoliv podílet, když politické zastoupení romské komunity rovná se nule. A to není problém jen v Mostě, je to problém vlastně kdekoliv, kde Romové v Česku žijí.

David Oplatek, sociální pracovník, člen Zastupitelstva Městské části Brno-střed

David Oplatek: Novináři z iDnes.cz si články o Romech cucají z prstu. Je jejich cílem budit nenávist?

19.9.2020 14:00
V sobotu 19. září vyšel v internetovém deníku iDnes.cz článek o tom, že okolí brněnského Cejlu je „no-go zóna“. Takto se obvykle označují místa, kam se bojí chodit nejen běžní obyvatelé, ale nezasahují zde ani policie a další složky veřejné moci. Přesně takový dojem se redaktoři snaží navodit, když píší, že Cejl je „místo, kde vidíte policii jen projíždět.“ Toto je uvedeno přímo v titulku. Samotný text už je přístupný jen po zaplacení. Ten, kdo si v sobotu na internetu otevřel idnes.cz, tak musel nabýt dojmu, že návštěvu ulice Cejl je lepší si rozmyslet.

Závěrečný galakoncert festivalu Khamoro 2018 (FOTO: Petr Karlach)

Festival Khamoro se uskuteční ve dvou blocích v září a listopadu

18.9.2020 9:43
Festival romské kultury Khamoro se uskuteční na podzim, a to ve dvou blocích. První z nich nabídne od 23. do 26. září čtyři koncerty gypsy jazzu či klasické hudby a výstavu, druhý pak od 27. do 29. listopadu koncerty tradiční muziky. Konat by se měla i mezinárodní konference o romské literatuře. Program na setkání s novináři představili pořadatelé z organizace Slovo 21.