5. dubna 2020 (neděle)
svátek má Miroslava

Pietní akt v Muzeu romské kultury: 77. výročí prvního hromadného transportu Romů z protektorátu Čechy a Morava

3.3.2020 14:13
Kresba z Osvětimi (ZDROJ: http://auschwitz.org)

V sobotu 7. března 2020 proběhne od 14:00 v Muzeu romské kultury pietní připomínka 77. výročí prvního hromadného transportu Romů z protektorátu Čechy a Morava, který byl vypraven 7. března 1943 z brněnských jatek na Masné ulici, do koncentračního a vyhlazovacího tábora Auschwitz II-Birkenau. Bylo jím odvezeno na tisíc romských mužů, žen a dětí. Naprostá většina z nich se z koncentračního tábora již nevrátila.

Zazní vzpomínky Růženy Danielové, projevy osobností z kulturního a politického života. V premiéře bude představena nová autorská píseň, která vznikla k připomínce holokaustu Romů a Sintů Dukhade apsa / Bolestné slzy v podání Barbory Bagárové. Celý program hudebně doprovodí Barbora Bagárová (zpěv), Zdeněk Lázok (klavír), Róbert Lacko (violoncello).

Na pietní shromáždění od 16:00 naváže kladení kamenů zmizelých – Stolpersteine v městské části Brně-Žebětíně na rohu ulic Ostrovačická a Klobouček. Zde byl vchod do oblasti tzv. Kolonky, kde před válkou žili místní Romové; většina z nich hrůzy holokaustu nepřežila. Kameny jsou jmenovitě věnovány Anastázii Danielové  a její matce Janě Danielové, žen z romských rodin usedlých už před válkou v Žebětíně. Kladení kamenů zmizelých organizuje DROM, romské středisko a Opus Lacrimosa, z.ú. Poté bude možnost diskuse s Katjou Demnig na radnici MČ Brno-Žebětín.

Muzeum romské kultury zajišťuje autobus do Žebětína (odjezd v 15:15) i návrat k muzeu (předpokládaný v 18:00). Současně bude zdarma přístupná stálá expozice muzea Příběh Romů v době od 13:00 do 18:00 (poslední vstup v 17:15).

Akce proběhne za účasti vládních představitelů a zástupců z řad velvyslanectví a kulturních institucí. Účast přislíbila velvyslankyně Kanady Ayesha Patricia Rekhi, primátorka města Brna Markéta Vaňková, zmocněnkyně Rady vlády pro lidská práva Helena Válková, dále zástupci velvyslanectví Norska, Německa nebo USA.

Pietní akce, Muzeum romské kultury, Holocaust

Nikola Taragoš, programový ředitel Romodrom, o.p.s. v rozhovoru pro ROMEA TV.

videoNikola Taragoš: Snažíme se zabránit zhoršení situace našich klientů, dodáváme jim ochranné pomůcky i základní potraviny

1.4.2020 12:00
Dalším hostem v sérii rozhovorů s osobnostmi, kteří aktivně pomáhají v době nouzového stavu je programový ředitel organizace Romodrom.

Tisková konference k zvládnutí onemocnění COVID-19 v romských lokalitách na Slovensku

videoSlovensko bude testovat Romy v osadách. Nakažení Romové by pak mohli být izolováni ve státních zařízeních

1.4.2020 15:50
Od pátku se na Slovensku spustí testování na onemocnění COVID-19 ve 33 romských osadách. Matovič na tiskové konferenci společně s Peterem Pollákem a novou zmocněnkyní pro romské komunity Andreou Bučkovou představil plán boje s konoravirem v romských lokalitách. Odběry, na které dohlédnou vojáci, budou probíhat od 3. do 9. dubna. O den později, 10. dubna, by už měly být známy výsledky. "To, že jde armáda do osad není demonstrace síly," tvrdí premiér Igor Matovič. Vojenští lékaři podle něj budou s testy pomáhat proto, aby testování nezatížilo civilní zdravotníky. Premiér Igor Matovič chce nakažené Romy z osad umístit do státních zařízení.

V pátek 17. 2. 2017 jednala Rada vlády pro záležitosti romské menšiny poprvé pod vedením ministra pro lidská práva Jana Chvojky (FOTO: Úřad vlády ČR)

Úřad vlády vyzývá k nominaci nových členů do Rady vlády pro záležitosti romské komunity

1.4.2020 11:05
Úřad vlády vyzývá na stránkách kabinetu k nominaci nových členek a členů do Rady vlády pro záležitosti romské menšiny. Rada má v současné době 29 členek a členů, z toho 16 zástupkyň a zástupců státní správy a 13 občanských členek a členů zejména z řad Romů - tři tedy chybí.

www.iROZHLAS.cz