17. října 2021 (neděle)
svátek má Hedvika

Pirátská strana apeluje na občany ČR: Nechoďte na protiromské pochody organizované radikály

Praha, 3.9.2013 11:28, (ROMEA)
Pirátská strana

Pirátská strana vyzvala občany České republiky, aby se nepřidávali na stranu radikálů a neúčastnili se jejich protiromských pochodů. "Jimi navrhované řešení nejen že situaci neřeší, ale může ji celou jen zhoršit," uvádí Pirátská strana ve svém stanovisku. Piráti jsou také šokováni způsobem, kterým o pochodech informovala Česká televize. "V pořadu Události v regionech nechala vystoupit Jiřího Siostrzonka, kterého nesprávně označila jako sociologa. Siostrzonek pak pod rouškou odbornosti obhajoval radikály útočící proti Romům," uvádí Pirátská strana ve stanovisku, které server Romea.cz zveřejňuje v plném znění.

Piráti nechtějí radikalizaci české společnosti

Je smutné, že se na stranu radikálů přidává stále více lidí a dodávají jim tak podporu. Přitom je více než zřejmé, že nenávist a násilí nic neřeší a při akcích radikálů často dochází k poškozování jak obecního, tak soukromého majetku. Pokud by se radikálové dostali do vyloučených oblastí, mohlo by dojít i k ohrožení životů a zdraví.

Jsme si vědomi toho, že život v blízkosti sociálně vyloučených není vždy jednoduchý, nicméně svádět zodpovědnost za sociální problémy v ČR na menšinu či etnikum, jako to činí příznivci různých radikálních hnutí typu DSSS, je přinejmenším nesmyslné zjednodušení. Piráti si uvědomují, že situaci v ČR nelze vyřešit pomocí nějakého rychlého opatření, po kterém dnes mnozí populisté volají. Navíc vidíme riziko v tom, že situace může eskalovat do pro nás nepředstavitelných rozměrů.

Čechy již několikrát ve své historii zaznamenaly pokusy o pogromy vykonané na menšinovém obyvatelstvu. Jak naznačují události ze soboty 24. 8. 2013, pravicoví radikálové začínají používat strategii více akcí svolaných na stejné datum na různých místech, kdy je jedna demonstace hlavní a ostatní působí jako křoví. Piráti apelují na českou politickou garnituru: přestaňte strkat hlavu do písku a začněte vyvíjet aktivitu i na poli prevence. Zároveň apelujeme na občany ČR, aby se neradikalizovali účastí na pochodech organizovaných radikály. Jimi navrhované řešení nejen že situaci neřeší, ale může ji celou jen zhoršit.

Piráti jsou také šokováni způsobem, kterým o pochodech informovala Česká televize, která v pořadu Události v regionech nechala vystoupit Jiřího Siostrzonka, kterého nesprávně označila jako sociologa. Siostrzonek pak pod rouškou odbornosti obhajoval radikály útočící proti Romům.

„Od České televize jako média bychom očekávali, že bude informovat objektivně a že diskuze ke složité problematice typu sociálního vyloučení povede na odborné úrovni. Požadavek odbornosti však Česká televize nejen nesplnila, ale označením hosta-laika za odborníka se dopustila hrubé manipulace, která může mít nedozírné následky,“ uvedl ke způsobu informování ČT Viktor Mahrik, garant programového bodu Rovnoprávnost.

Viktor Mahrik, garant programového bodu Rovnoprávnost

Rasismus, Neonacismus, Extremismus, Pochod, Demonstrace, Pirátská strana