28. září 2020 (pondělí)
svátek má Václav

Platforma Blokujeme! podpoří v sobotu varnsdorfské Romy. DSSS chce oživit vzpomínky na pokus o pogrom z roku 2011

Varnsdorf, 13.9.2013 15:22, (ROMEA)
V Srpnu 2011 lidé demonstrovali ve Varnsdorfu proti Romům

V sobotu plánují ve Varnsdorfu další provokaci rasisté z extremistické Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). Téměř přesně po dvou letech od násilností, které jejich příznivci vyprovokovali, nahlásili shromáždění na varnsdorfském náměstí Edvarda Beneše. Podpořit místní Romy naopak přijedou aktivisté z platformy Blokujeme! Tiskovou zprávu platformy zveřejňuje server Romea.cz v plném znění.

Platforma Blokujeme! se postaví nenávisti ve Varnsdorfu

Rasistická Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) si na sobotu 14. září ohlásila demonstraci ve Varnsdorfu. Na místě budou působit aktivisté platformy Blokujeme! , kteří budou poskytovat psychosociální pomoc obětem pochodu, budou pořádat program pro děti, aby odvedli jejich pozornost od nenávistné demonstrace a podpoří svou přítomností a solidaritou místní romskou komunitu v době krize a ohrožení.

Účelem demonstrace DSSS má být mimo jiné vzpomínka na demonstraci, která se ve městě v režii Dělnické strany odehrála 10. září 2011. Ta během krátké chvíle přerostla do pokusu o pogrom na varnsdorfské Romy. Městem pochodoval agresivní dav, který útočil na policii a na domy obývané romskými rodinami za skandování protiromských hesel. V momentě, kdy dav zaútočil na policii kameny a lahvemi, byl rozehnán policejními těžkooděnci za použití jízdní jednotky, policejních dělobuchů a vodního děla. V roce 2011 Varnsdorf zažil několik podobných násilných protiromských demonstrací, které trvale poznamenaly vztahy mezi menšinou a většinovou populací ve městě, těžce zasáhly především psychiku romských dětí, před jejichž domovy došlo k pouličním bojům mezi rasisty a policií, nebo k mnohahodinovému skandování protiromských hesel.

„Pořád jsme se z léta 2011 nevzpamatovali. Bylo to peklo. Ten kdo to nezažil si to nedovede vůbec představit. Nejhůř si to odnesly děti. Ponesou to v sobě do konce života. Chtějí to zase rozpoutat? Chtějí, nás snad zabíjet?“ vyjadřuje se k připravované sobotní demonstraci varnsdorfská Romka Helena G.

V roce 2011 ve Varnsdorfu podporovala místní Romy, oběti nenávisti, během všech protiromských demonstrací neformální občanská iniciativa Nenávist není řešení, která nyní působí s dalšími organizacemi a uskupeními pod hlavičkou Platformy Blokujeme!. “Po tom co dobrovolníci iniciativy Nenávist není řešení s místními Romy ve Varnsdorfu v minulosti prožili, je jasné, že je nenecháme v sobotu na holičkách. Varnsdorf jsme nikdy vlastně neopustili, děti z ubytoven, které byly cílem pochodů jsme ve spolupráci s Evangelickou církví po skončení série varnsdorfských pochodů několikrát vzali na různé výlety, třeba na festival Khamoro, Roma Pride 2012...,“ uvedl Miroslav Brož.

Tým platformy Blokujeme! působí ve Varnsdorfu už několik dní a ve spolupráci s místní romskou komunitou se připravuje na sobotní události.

ARCHIVNÍ VIDEO

ryz, TZ platformy Blokujeme!

Varnsdorf, Šluknov, Šíření nenávisti a nesnášenlivosti, Šíření nenávisti, DSSS, Demonstrace, Nenávist, Rasismus, Extremismus, Neonacismus

Romští kandidáti v krajských a senátních volbách 2020 (Koláž: Romea.cz)

V Krajských volbách kandiduje minimálně sedm Romů, do Senátu jeden. Romové jsou na kandidátkách Pirátů, SPD, Změny a Strany zelených

23.9.2020 17:00
Jak zjistil server Romea.cz o hlasy voličů v letošních krajských volbách bude v celém Česku usilovat nejméně 7 Romů. Jeden Rom, Cyril Koky, pak kandiduje do Senátu za Pirátskou stranu. Právě Piráti, jako vůbec první parlamentní strana v historii, nasadili Roma Karla Kariku jako lídra kandidátky v Ústeckém kraji a jejich kandidáta na hejtmana. Dva Romové pak kandidují i za hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, které je známé svými protiromskými a xenofobními výroky a je pravidelně zmiňováno ve zprávách o extremismu.

Budova Rady Evropy ve Štrasburku (FOTO: Elwood j blues, Wikimedia Commons)

Podle Rady Evropy je výuka romštiny v Česku nedostatečná. Ve městech se zastoupením menšin chybějí dvojjazyčné nápisy

23.9.2020 15:38
Rada Evropy (RE) dnes vyzvala Českou republiku, aby i nadále zlepšovala ochranu menšinových jazyků. Česko učinilo kroky pozitivním směrem v ochraně němčiny, polštiny a moravské chorvatštiny, uvádí zpráva tohoto nadnárodního orgánu. RE ale Česku zároveň připomněla nedostatečnou výuku romštiny na základních a středních školách.

Na akci, Běh pro zdraví, 19. června 2018, holčička podala v běhu bravurní výkon. Běžela v balerínkách ... Doběhla první! (FOTO: Centrum voľného času CVrČek)

"Dívka v balerínkách" sklízí další sportovní úspěchy. Vyhrála běh na 1500 na mistrovství Východního Slovenska

23.9.2020 15:13
Annamária Horváthová, známá jako dívka v balerínkách, se stala absolutní vítězkou v běhu na 1500 m na mistrovství Východního Slovenska jednotlivců. A sbírala i další sportovní úspěchy. Na mistrovství Slovenska dorostenců a dorostenek v běhu na 1 500 m byla třetí a v běhu na 800 m doběhla pátá.