28. ledna 2020 (úterý)
svátek má Otýlie

Platforma Blokujeme! podpoří v sobotu varnsdorfské Romy. DSSS chce oživit vzpomínky na pokus o pogrom z roku 2011

Varnsdorf, 13.9.2013 15:22, (ROMEA)
V Srpnu 2011 lidé demonstrovali ve Varnsdorfu proti Romům

V sobotu plánují ve Varnsdorfu další provokaci rasisté z extremistické Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). Téměř přesně po dvou letech od násilností, které jejich příznivci vyprovokovali, nahlásili shromáždění na varnsdorfském náměstí Edvarda Beneše. Podpořit místní Romy naopak přijedou aktivisté z platformy Blokujeme! Tiskovou zprávu platformy zveřejňuje server Romea.cz v plném znění.

Platforma Blokujeme! se postaví nenávisti ve Varnsdorfu

Rasistická Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) si na sobotu 14. září ohlásila demonstraci ve Varnsdorfu. Na místě budou působit aktivisté platformy Blokujeme! , kteří budou poskytovat psychosociální pomoc obětem pochodu, budou pořádat program pro děti, aby odvedli jejich pozornost od nenávistné demonstrace a podpoří svou přítomností a solidaritou místní romskou komunitu v době krize a ohrožení.

Účelem demonstrace DSSS má být mimo jiné vzpomínka na demonstraci, která se ve městě v režii Dělnické strany odehrála 10. září 2011. Ta během krátké chvíle přerostla do pokusu o pogrom na varnsdorfské Romy. Městem pochodoval agresivní dav, který útočil na policii a na domy obývané romskými rodinami za skandování protiromských hesel. V momentě, kdy dav zaútočil na policii kameny a lahvemi, byl rozehnán policejními těžkooděnci za použití jízdní jednotky, policejních dělobuchů a vodního děla. V roce 2011 Varnsdorf zažil několik podobných násilných protiromských demonstrací, které trvale poznamenaly vztahy mezi menšinou a většinovou populací ve městě, těžce zasáhly především psychiku romských dětí, před jejichž domovy došlo k pouličním bojům mezi rasisty a policií, nebo k mnohahodinovému skandování protiromských hesel.

„Pořád jsme se z léta 2011 nevzpamatovali. Bylo to peklo. Ten kdo to nezažil si to nedovede vůbec představit. Nejhůř si to odnesly děti. Ponesou to v sobě do konce života. Chtějí to zase rozpoutat? Chtějí, nás snad zabíjet?“ vyjadřuje se k připravované sobotní demonstraci varnsdorfská Romka Helena G.

V roce 2011 ve Varnsdorfu podporovala místní Romy, oběti nenávisti, během všech protiromských demonstrací neformální občanská iniciativa Nenávist není řešení, která nyní působí s dalšími organizacemi a uskupeními pod hlavičkou Platformy Blokujeme!. “Po tom co dobrovolníci iniciativy Nenávist není řešení s místními Romy ve Varnsdorfu v minulosti prožili, je jasné, že je nenecháme v sobotu na holičkách. Varnsdorf jsme nikdy vlastně neopustili, děti z ubytoven, které byly cílem pochodů jsme ve spolupráci s Evangelickou církví po skončení série varnsdorfských pochodů několikrát vzali na různé výlety, třeba na festival Khamoro, Roma Pride 2012...,“ uvedl Miroslav Brož.

Tým platformy Blokujeme! působí ve Varnsdorfu už několik dní a ve spolupráci s místní romskou komunitou se připravuje na sobotní události.

ARCHIVNÍ VIDEO

ryz, TZ platformy Blokujeme!

Varnsdorf, Šluknov, Šíření nenávisti a nesnášenlivosti, Šíření nenávisti, DSSS, Demonstrace, Nenávist, Rasismus, Extremismus, Neonacismus

Lucie Fuková (FOTO: Archiv Romea.cz)

Lucie Fuková pro Romea.cz: Odcházím z "romské rady" kvůli jejímu fungování a kvůli Heleně Válkové

23.1.2020 9:10
Jak již server Romea.cz informoval radu pro záležitosti romské menšiny včera opustila Lucie Fuková. Po Renatě Kötnerrové je to již druhá členka, která v krátké době z rady odchází na protest proti Heleně Válkové a kvůli samotnému fungování rady. "Rezignuji po zvážení některých negativních procesních aspektů fungování Rady vlády pro záležitosti romské menšiny společně s přesvědčením, že pozice zmocněnce pro lidská práva pro mne představuje především morálně pevný symbol demokratičnosti a politické a názorové integrity," uvedla ve stanovisku zaslaném serveru Romea.cz, které zveřejňujeme v plném znění.

Stanislav Křeček (FOTO: David Sedlecký. Wikimedia Comons)

ČSSD a Okamurova SPD chtějí za ombudsmana Křečka. KDU-ČSL má pochyby o zákonnosti jeho nominace

22.1.2020 10:11
Lidovci mají pochybnosti o změně kandidáta prezidenta Miloše Zemana na pozici ombudsmana. Zeman v době přípravy volby stáhl nominaci vládní zmocněnkyně Heleny Válkové a navrhl na veřejného ochránce práv Stanislava Křečka. Předseda KDU-ČSL Marek Výborný novinářům řekl, že o zákonnosti tohoto kroku má jeho strana pochybnosti a zřejmě se o tom bude jednat ve Sněmovně. Křeček v dolní komoře může počítat s podporu sociálních demokratů a hnutí SPD.