25. května 2017 (čtvrtek)
svátek má Viola
romano vodi - předplatné

Pracovní skupina pro odškodnění Romů diskutovala o projektu Databáze romských obětí holokaustu

10.10.2016 11:49
ilustrační foto

V pátek 7. října 2016 se ke svému druhému zasedání v roce 2016 sešla Pracovní skupina pro odškodnění Romů při Radě vlády pro záležitosti romské menšiny. Na zasedání byli pozváni jako hosté zástupci Institutu Terezínské iniciativy, kteří členům pracovní skupiny představili projekt Databáze romských obětí.

Cílem projektu je přispět k rozvoji dokumentace romských obětí holokaustu, shromáždit a systematizovat údaje jednotlivých lidí, poskytnout a využít shromážděné údaje a materiály k výzkumu, bádání a vzdělávání a zvýšit tak povědomí o holokaustu Romů. Členové pracovní skupiny záměr projektu uvítali, ale vyjádřili obavy nad možným zneužitím shromážděných dat.

V návaznosti na prezentovaný projekt projednala Pracovní skupina možnosti výzkumu romského holokaustu a zveřejňování faktů. Následně řešila poslední vývoj v jednáních s Ministerstvem financí Spolkové republiky Německo v záležitostech odškodnění romských obětí nacismu a vývoj situace ve vztahu k památníkům v Letech a Hodoníně.

TZ Ministerstva pro lidská práva a rovné příležitosti

Romové, Holocaust, Tiskové zprávy, ministr pro lidská práva a rovné příležitosti

Týdny mediálního vzdělávání. (FOTO: Jeden svět na školách)

Na pravdě záleží: Na středních a základních školách začaly Týdny mediálního vzdělávání

23.5.2017 12:18
V pondělí 22.května odstartovala vzdělávací akce organizace Člověka v tísni – Jeden svět na školách Týdny mediálního vzdělávání 2017 s mottem Na pravdě záleží. Potrvá do 30.června a zaměřuje se na základní a střední školy. Součástí programu jsou debaty s novináři a mediálními odborníky, promítání filmů a semináře.

Gakko camp  v Japonsku (zdroj: repro YouTube)

Mladý Rom ze Slovenska si splnil sen. Zdroje na vzdělávací cestu do Japonska si sehnal online

22.5.2017 14:47
Crowdsourcingové aktivity mohou splnit lecjaký sen. O tom se nedávno přesvědčil i teprve sedmnáctiletý romský student ze Slovenska, jemuž úspěšná sbírka dopomohla k vytoužené cestě za oceán.

Vincent Holub (Foto: Archiv autora)

Můžeme spolu: Jsem stoprocentní Rom a rád uvažuji samostatně, říká Vincent Holub

22.5.2017 10:54
Od ledna 2017 pravidelně přinášíme rozhovory se zajímavými lidmi, jejichž činnost pomáhá tomu, aby se nám společně dobře žilo. Když jsme hledali název rubriky, oslovilo mě motto letošního Mezinárodního dne Romů „Můžeme spolu“. S organizátory jsme se dohodli, že rubriku uvedeme pod stejným názvem.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.