20. února 2018 (úterý)
svátek má Oldřich
Zprávy e-mailem - Nemáte čas číst naše zprávy každý den? Nechte si posílat souhrn toho nejdůležitějšího tak často, jak  chcete Vy.

Pracovní skupina pro odškodnění Romů diskutovala o projektu Databáze romských obětí holokaustu

10.10.2016 11:49
ilustrační foto

V pátek 7. října 2016 se ke svému druhému zasedání v roce 2016 sešla Pracovní skupina pro odškodnění Romů při Radě vlády pro záležitosti romské menšiny. Na zasedání byli pozváni jako hosté zástupci Institutu Terezínské iniciativy, kteří členům pracovní skupiny představili projekt Databáze romských obětí.

Cílem projektu je přispět k rozvoji dokumentace romských obětí holokaustu, shromáždit a systematizovat údaje jednotlivých lidí, poskytnout a využít shromážděné údaje a materiály k výzkumu, bádání a vzdělávání a zvýšit tak povědomí o holokaustu Romů. Členové pracovní skupiny záměr projektu uvítali, ale vyjádřili obavy nad možným zneužitím shromážděných dat.

V návaznosti na prezentovaný projekt projednala Pracovní skupina možnosti výzkumu romského holokaustu a zveřejňování faktů. Následně řešila poslední vývoj v jednáních s Ministerstvem financí Spolkové republiky Německo v záležitostech odškodnění romských obětí nacismu a vývoj situace ve vztahu k památníkům v Letech a Hodoníně.

TZ Ministerstva pro lidská práva a rovné příležitosti

Romové, Holocaust, Tiskové zprávy, ministr pro lidská práva a rovné příležitosti

Čeněk Růžička (FOTO: Tereza Heková, Romea.cz)

videoZÁZNAM: Čeněk Růžička podal jménem pozůstalých trestní oznámení na Tomia Okamuru

8.2.2018 11:46
Předseda Výboru pro odškodnění romského holocaustu Čeněk Růžička dnes u Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 podal jménem pozůstalých po obětech koncentračního tábora v Letech u Písku trestní oznámení na místopředsedu Sněmovny Tomia Okamuru a poslance Miloslava Roznera (oba SPD). Růžička sice nedoufá, že policie Okamuru bude stíhat, ale podle svého vyjádření to musel udělat. Důvodem jsou výroky obou politiků o romském táboře v Letech u Písku. Skupina asi deseti pozůstalých po obětech tábora požaduje odškodnění za morální újmu. Oba politici podle nich porušili zákon veřejným popíráním nacistické genocidy Romů.

Eduard Oláh (FOTO: http://www.fotothing.com)

Zemřel sochař a kameník Eduard Oláh, autor památníku romským obětem tábora v Hodoníně u Kunštátu

8.2.2018 11:13
Po krátké nemoci zemřel ve věku 63 let sochař a kameník Eduard Oláh - Izrael Ben Eded. Poslední rozloučení proběhlo v úterý 7. 2. v úzkém rodinném kruhu. Server Romea.cz o tom informovala jeho rodina.

Patrik Banga. (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Patrik Banga: Jak je možné psát o obnově koncentráků? Slušnost se vytratila. Místo toho vládne lež a nenávist

7.2.2018 21:30
Už asi po třetí za posledních několik hodin čtu názor, že se mají obnovit koncentrační tábory. Zcela nepřekvapivě byl jeden z nich na facebookovém profilu Tomia Okamury. A už několik desítek hodin přemýšlím, zda k tomu vlastně můžu něco říct, protože jsem se dostal do stadia, kdy se bojím cokoliv říct, protože jakmile něco řeknu, začnou mi chodit nenávistné rasistické maily a vzkazy, které mě znechucují tak, že jsem přestal i blogovat na blogu, který sám vedu.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.