13. prosince 2017 (středa)
svátek má Lucie
Zprávy e-mailem - Nemáte čas číst naše zprávy každý den? Nechte si posílat souhrn toho nejdůležitějšího tak často, jak  chcete Vy.

Pracovní skupina pro odškodnění Romů diskutovala o projektu Databáze romských obětí holokaustu

10.10.2016 11:49
ilustrační foto

V pátek 7. října 2016 se ke svému druhému zasedání v roce 2016 sešla Pracovní skupina pro odškodnění Romů při Radě vlády pro záležitosti romské menšiny. Na zasedání byli pozváni jako hosté zástupci Institutu Terezínské iniciativy, kteří členům pracovní skupiny představili projekt Databáze romských obětí.

Cílem projektu je přispět k rozvoji dokumentace romských obětí holokaustu, shromáždit a systematizovat údaje jednotlivých lidí, poskytnout a využít shromážděné údaje a materiály k výzkumu, bádání a vzdělávání a zvýšit tak povědomí o holokaustu Romů. Členové pracovní skupiny záměr projektu uvítali, ale vyjádřili obavy nad možným zneužitím shromážděných dat.

V návaznosti na prezentovaný projekt projednala Pracovní skupina možnosti výzkumu romského holokaustu a zveřejňování faktů. Následně řešila poslední vývoj v jednáních s Ministerstvem financí Spolkové republiky Německo v záležitostech odškodnění romských obětí nacismu a vývoj situace ve vztahu k památníkům v Letech a Hodoníně.

TZ Ministerstva pro lidská práva a rovné příležitosti

Romové, Holocaust, Tiskové zprávy, ministr pro lidská práva a rovné příležitosti

Čeněk Růžička obdržel z rukou velvyslance USA Stephena Kinga cenu Alice Garrigue Masarykové (FOTO: Zdeněk Ryšavý)

videoVIDEO: Čeněk Růžička obdržel z rukou velvyslance USA cenu Alice Garrigue Masarykové

7.12.2017 17:53
U příležitosti výročí Mezinárodního dne lidských práv (10. prosince) předal ve čtvrtek 7. prosince velvyslanec USA Stephen King Cenu Alice Garrigue Masarykové předsedovi Výboru pro odškodnění romského holokaustu Čeňkovi Růžičkovi.

Fanoušci xenofobního Ortelu vyhrožují zpěváku Radku Bangovi (Koláž: Romea.cz)

Všechny černý svině na podpoře, tvoje "prarodiče měli zabít v tom táboře": Pokuta 100 korun, směšné tresty za výhrůžky smrtí a rasistické nadávky

7.12.2017 14:25
Tisíce nenávistných zpráv zaplavilo před rokem facebook romského zpěváka Radky Bangy poté, co zde vysvětloval svůj postoj při předávání cen Českého Slavíka. Banga tehdy na protest proti neonacistické minulosti zpěváka Tomáše Ortela, který získal dva stříbrné slavíky, opustil sál. Pisatelé mu pak v příspěvcích vyhrožovali smrtí. Po roce policejního vyšetřování zůstává většina pisatelů bez potrestání, padl jediný rozsudek a několik pokut.

Vojtěch Filip (KSČM) a Tomio Okamura (SPD)

Ředitelka Institutu Terezínské iniciativy píše Okamurovi a Filipovi: Neznáte historii tábora. Zvu vás, ráda vám vše vysvětlím

6.12.2017 15:50
Ředitelka Terezínské iniciativy Tereza Štěpková dnes pozvala předsedy SPD a KSČM Tomia Okamuru a Vojtěcha Filipa na komentovanou prohlídku místa bývalého koncentračního tábora v Letech u Písku, kde nyní stojí vepřín. Reagovala tak na jejich vyjádření proti výkupu vepřína. "Z Vašich vyjádření vyplývá, že Vám není zcela jasné, jak a proč tento tábor fungoval. Rádi Vám tyto informace přímo na místě při komentované prohlídce areálu sdělíme, provedeme Vás oficiální expozicí Památníku Lety i místy, kde tábor skutečně stál," uvedla Štěpková v otevřeném dopise, který zpravodajský server Romea.cz zveřejňuje v plném znění.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.