27. dubna 2018 (pátek)
svátek má Jaroslav

Pracovní skupina pro odškodnění Romů diskutovala o projektu Databáze romských obětí holokaustu

10.10.2016 11:49
ilustrační foto

V pátek 7. října 2016 se ke svému druhému zasedání v roce 2016 sešla Pracovní skupina pro odškodnění Romů při Radě vlády pro záležitosti romské menšiny. Na zasedání byli pozváni jako hosté zástupci Institutu Terezínské iniciativy, kteří členům pracovní skupiny představili projekt Databáze romských obětí.

Cílem projektu je přispět k rozvoji dokumentace romských obětí holokaustu, shromáždit a systematizovat údaje jednotlivých lidí, poskytnout a využít shromážděné údaje a materiály k výzkumu, bádání a vzdělávání a zvýšit tak povědomí o holokaustu Romů. Členové pracovní skupiny záměr projektu uvítali, ale vyjádřili obavy nad možným zneužitím shromážděných dat.

V návaznosti na prezentovaný projekt projednala Pracovní skupina možnosti výzkumu romského holokaustu a zveřejňování faktů. Následně řešila poslední vývoj v jednáních s Ministerstvem financí Spolkové republiky Německo v záležitostech odškodnění romských obětí nacismu a vývoj situace ve vztahu k památníkům v Letech a Hodoníně.

TZ Ministerstva pro lidská práva a rovné příležitosti

Romové, Holocaust, Tiskové zprávy, ministr pro lidská práva a rovné příležitosti

Malé romské děti se svými rodiči utíkají před neonacisty, kteří 21. 4. 2018 zaútočili na jejich tábor na Ukrajině (FOTO: repro Youtube.com)

videoŠílené video z pogromu na Romy na Ukrajině: Neonacisté vyhánějí malé romské děti, házejí po nich kamení a stříkají slzný plyn

26.4.2018 1:55
Jak již server Romea.cz informoval členové ukrajinské neonacistické organizace C14 v sobotu 21. dubna vypálili tábor, který nedaleko centra Kyjeva vybudovali Romové pocházející převážně ze Zakarpatí. Na internetu se nyní objevily záběry z tohoto pogromu.

Michal Horáček 8. 4. 2018 při oslavách Mezinárodního dne Romů. (FOTO: Archiv Ara Art)

Michal Horáček pro Romea.cz: Je třeba rozšiřovat romskou elitu. Čím více bude doktorů z romské komunity, tím blahodárnější to bude pro všechny

23.4.2018 20:00
Michal Horáček je spisovatel, producent, textař, vystudoval antropologii a stal se jedním z kandidátů na prezidenta. V letošním roce přijal pozvání Ara Artu a promluvil na oslavách Mezinárodního dne Romů v divadle Archa.

Členové ukrajinské krajně pravicové organizace C14 v sobotu 21. dubna podpálili tábor, který nedaleko centra Kyjeva vybudovali Romové pocházející převážně ze Zakarpatí. (FOTO: Facebook/Сергій Мазур)

Ukrajinští pravicoví radikálové zapálili romský tábor v Kyjevě

23.4.2018 16:08
Členové ukrajinské krajně pravicové organizace C14 v sobotu 21. dubna podpálili tábor, který nedaleko centra Kyjeva vybudovali Romové pocházející převážně ze Zakarpatí. Radikální nacionalisté předtím dali obyvatelům tábora ultimátum, aby do soboty lokalitu vyklidili. Pravicoví extremisté teď vyhrožují, že ve žhářských útocích budou pokračovat. Informuje o tom slovenský zpravodajský server Aktuality.sk.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.