19. února 2020 (středa)
svátek má Patrik

Prohlášení Fóra rodičů: škola může podpořit umění vzájemného soužití

3.11.2015 9:53
Fórum rodičů.

Fórum rodičů vydalo své souhrnné stanovisko k aktuální problematice inkluzivního vzdělávání. Romea.cz jej přináší v plném znění.

Prohlášení Fóra rodičů ke společnému vzdělávání:

Mnoho rodičů si pro své děti přeje společné (inkluzivní) vzdělávání a někteří rodiče mají obavy, aby například společné vzdělávání nesnížilo kvalitu vzdělávání.

Jako Fórum Rodičů věříme v otevřený dialog a zahrnutí rodičů do veřejného dialogu.

Kvalitu všech veřejných škol a rovné příležitosti pro všechny děti a rodiče vnímáme v širším kontextu. Význam dovednosti společného soužití a aktivního zapojení doutváření globální i místní komunity se ukazuje nejen v aktuální uprchlické krizi.

Ukazuje se dlouhodobě v častém politickém rozdělování společnosti, riziku sociální nesoudržnosti a preferenci individuálního úspěchu. V současné praxi škol dochází rozdělování dětí nejen díky existenci odděleného speciálního školství.

K rozdělování dochází i díky víceletým gymnáziím, nárůstu placených soukromých škol a může být dále prohloubeno plánovaným systémem přijímacích zkoušek na obory s maturitou.

V rámci dialogu věříme v nalezení cest ke společnému vzdělávání, k vizi jedné školy skupiny nebo třídy, kde se mohou setkávat společně všechny naše děti. Děti jakýmkoli talentem i hendikepem, děti školně úspěšné i neúspěšné, děti menšin,cizinců, imigrantů, děti rychlé, pomalé i jiné.

Zejména v mateřské i základní škole se učíme základní věci pro život a umění společného soužití lidí je základní věcí pro život v demokratické společnosti.

Společné vzdělávání je důležité diskutovat se všemi rodiči, bezpečí všech kroků, připravenost škol, učitelů a odborníků.Je důležité vytvářet pro tyto profesionály dobré pracovní podmínky. Díky poradenství a individualizované péči v běžné škole je možné pomoci dětem, které to potřebují.

Společné vzdělávání neznamená, že se všichni musí učit to samé, každý můžepostupovat svým tempem. Učení lze uspořádat tak, aby bylo pro všechny přínosem.

Investice do společného vzdělávání se může vyplatit, děti se naučí žít spolu, vytvářet spolupracující společnost a sníží se náklady na nápravu vznikajících problémů.

Škola může podporovat vzájemné učení se od druhých, i od těch něčím odlišných, jedinečných lidí. Můžeme se naučit velmi mnoho i od člověka, který má jakýkolihendikep, každý máme v něčem hendikep nebo se nás taková situace osobnědotkne během našeho života.

Považujeme za důležité, aby se naše děti učily vzájemnému soužití a podpoře.Všem rodičům nabízíme zapojení do otevřeného dialogu ke společnému vzdělávání i k dalším tématům vzdělávání a výchovy dětí.

Tiskové zprávy, Vzdělávání, Inkluzivní vzdělávání, škola

Tomáš Kaluja. Foto z videa o projektu Vnímaví pre zraniteľných

ČRo: Neřeším, jestli jsem Rom, Maďar nebo Slovák. Jsem obyčejný člověk, říká tanečník Tomáš Kaluja

7.2.2020 10:56
Tomáš Kaluja je maturantem Střední zdravotnické školy v Rožňave. Pochází z romské křesťanské rodiny z Veľkých Kapušan. Už od dětství je jeho největším koníčkem tanec. Soutěžně se mu věnuje doma na Slovensku, ale i v zahraničí. Mimo to patří mezi romské dobrovolníky, kteří pomáhají budovat romskou identitu u romských dětí, které jsou vychovávány v neromských náhradních rodinách.

(Zdroj: Archiv TV NOVA)

Módní návrhář Pavel Berky postoupil mezi TOP 16 v soutěži MasterChef Česko

7.2.2020 0:35
Úspěšný módní návrhář Pavel Berky zkusil své štěstí v soutěži MasterChef Česko. Kachní prso s bramborem a takzvané “griláše” s kachní paštikou

Vepřín v místě bývalého koncentračního tábora v Letech u Písku (FOTO: Muzeum romské kultury)

Demolice vepřína v Letech by měla začít v červnu a skončit letos

6.2.2020 15:35
V Letech na Písecku by letos v červnu mohla začít demolice vepřína, na jehož místě stával za války koncentrační tábor pro Romy. ČTK to dnes řekla Lucie Horáková, mluvčí Muzea romské kultury, které v místě vybuduje památník romského holokaustu.