6. dubna 2020 (pondělí)
svátek má Vendula

První „Pinčes Cup“ a přespávání v Cheironu

Tábor, 8.2.2013 14:38, (ROMEA)
Cheiron Pinčes Cup o putovní pohár

Během ledna se v Komunitním centru pro děti a mládež Cheiron T v Klubu pro starší uskutečnily dvě mimořádné akce. První událostí byl historicky první Cheiron Pinčes Cup o putovní pohár, který proběhl v úterý 15. ledna. Akci, kterou zorganizovalo několik klientů centra, navštívilo dvacet lidí a to nejen návštěvníků centra, ale i lidé z široké veřejnosti.

Přípravy začaly už ve dvě hodiny přestavěním celé místnosti na prostor hodný turnaje, aby zbyl čas i na trénink. Vše vypuklo v pět hodin. Hrálo se systémem každý s každým, což představovalo neuvěřitelných 91 zápasů. Po dlouhých setech, několika ztracených míčcích a po litrech potu jsme se dobrali k vytouženému finále. V souboji o první místo proti sobě stanuli klient Komunitního centra Cheiron T a jeden z návštěvníků, který si o akci přečetl na autobusové zastávce. Nakonec vše rozhodl jediný míček a vítězem, který si jako první odnesl putovní pohár, se stal klient Klubu pro starší. Tento interkulturní turnaj navázal nové vazby mezi minoritou - našimi klienty a majoritou - občany města Tábor. Turnaj tak neskončil jen podáním rukou, ale pokračuje společnou účastí ve fotbalových turnajích na sídlišti Nad Lužnicí. Celá akce se velice podařila, za což patří dík všem návštěvníkům turnaje a především pak organizátorům z řad klientů.

Druhou významnou událostí bylo dlouho očekávané „přespávání na klubu“, které proběhlo poslední lednový čtvrtek. Akce se účastnilo šest chlapců navštěvujících Klub pro starší. Kolem půl osmé se za asistence komunitního pracovníka pustili klienti do přípravy večeře a úpravy prostor pro přespávání. „Po večeři začal pingpongový turnaj, ze kterého následně vzešel „konflikt“ o to, kdo umyje nádobí. Nechali jsme tento konflikt záměrně na klientech. Vznikl tak prostor pro různé rozhovory na téma předsudků a rozdělení rolí na mužské a ženské. Většina chlapců žije v rodinném modelu, kde jsou striktně rozdělené role muž a žena, a proto tak banální aktivita přinesla velkou diskuzi. Také jsme narazili na téma řešení konfliktů, kdo a jakým způsobem jedná v situaci, která je nežádoucí,“ vysvětluje Tereza Kůsová, komunitní pracovnice Cheiron T, o.p.s. Po úklidu následovalo promítání filmu, druhá večeře a noční projekce, při které většina zúčastněných postupně usnula. Páteční ráno jsme se společně nasnídali, zhodnotili průběh celé akce a po desáté hodině se vypravili do svých domovů.

TZ Cheiron T, o.p.s.

Tiskové zprávy, Tábor, Děti

Nikola Taragoš, programový ředitel Romodrom, o.p.s. v rozhovoru pro ROMEA TV.

videoNikola Taragoš: Snažíme se zabránit zhoršení situace našich klientů, dodáváme jim ochranné pomůcky i základní potraviny

1.4.2020 12:00
Dalším hostem v sérii rozhovorů s osobnostmi, kteří aktivně pomáhají v době nouzového stavu je programový ředitel organizace Romodrom.

Tisková konference k zvládnutí onemocnění COVID-19 v romských lokalitách na Slovensku

videoSlovensko bude testovat Romy v osadách. Nakažení Romové by pak mohli být izolováni ve státních zařízeních

1.4.2020 15:50
Od pátku se na Slovensku spustí testování na onemocnění COVID-19 ve 33 romských osadách. Matovič na tiskové konferenci společně s Peterem Pollákem a novou zmocněnkyní pro romské komunity Andreou Bučkovou představil plán boje s konoravirem v romských lokalitách. Odběry, na které dohlédnou vojáci, budou probíhat od 3. do 9. dubna. O den později, 10. dubna, by už měly být známy výsledky. "To, že jde armáda do osad není demonstrace síly," tvrdí premiér Igor Matovič. Vojenští lékaři podle něj budou s testy pomáhat proto, aby testování nezatížilo civilní zdravotníky. Premiér Igor Matovič chce nakažené Romy z osad umístit do státních zařízení.

V pátek 17. 2. 2017 jednala Rada vlády pro záležitosti romské menšiny poprvé pod vedením ministra pro lidská práva Jana Chvojky (FOTO: Úřad vlády ČR)

Úřad vlády vyzývá k nominaci nových členů do Rady vlády pro záležitosti romské komunity

1.4.2020 11:05
Úřad vlády vyzývá na stránkách kabinetu k nominaci nových členek a členů do Rady vlády pro záležitosti romské menšiny. Rada má v současné době 29 členek a členů, z toho 16 zástupkyň a zástupců státní správy a 13 občanských členek a členů zejména z řad Romů - tři tedy chybí.

www.iROZHLAS.cz