29. května 2017 (pondělí)
svátek má Maxim
romano vodi - předplatné

R-Mosty: Kurz pro pedagogické pracovníky v Muzeu romské kultury

Praha/Brno, 19.11.2014 11:50, (ROMEA)
Ilustrační FOTO: R-Mosty

Ve dnech 24. a 25. listopadu se uskuteční v Muzeu romské kultury v Brně akreditovaný kurz pro pedagogy a další pedagogické pracovníky, kteří se setkávají se sociokulturními specifiky romských žáků. Kurz realizuje, v rámci svého programu na podporu inkluzivního vzdělávání, organizace R-Mosty. Kapacita kurzu není ještě naplněna, proto je možno se obratem přihlásit.

Cílem kurzu je poskytnout učitelům a dalším pedagogickým pracovníkům (pracovníci NZDM, pedagogicko-psychologických poraden, odborů školství apod.), kteří se setkávají nebo mohou setkávat s romskými žáky informační servis v podobě ucelených dat o romské historii, jazyce, kulturních specifikách i současné situaci některých romských žáků a jejich rodin a příkladech dobré praxe.

V rámci kurzu vzniká prostor pro navázání těchto informací na konkrétní zkušenosti pedagogů a pro otevřenou interaktivní diskusi nad jednotlivými souvisejícími tématy. Součástí je také prezentace inovativních pedagogických metod s prvky kinestetického učebního stylu, který se osvědčuje v praxi s romskými dětmi.

Důležitým prvkem kurzu je nabídka opatření, které otevírají možnosti lepší spolupráce mezi školou a romskými rodinami a zlepšují vztah romských žáků k pedagogům a škole obecně. Účastníci dostanou písemné podklady (sylaby) ke všem blokům kurzu a také inovativní didaktické pomůcky- dvojjazyčný komiks o romské historii, bannery se světově proslulými romskými osobnostmi a jazykové bannery, postihující typické projevy romského etnolektu češtiny. Ke všem materiálům proběhne výklad k jejich praktickému využití.

Kurz realizuje ve spolupráci s Muzeem romské kultury společnost R-Mosty, která se už od roku 1992 zabývá prací v sociálně vyloučených lokalitách v Praze a ve středočeském kraji. Za pětiletou dobu jeho realizace za podpory MŠMT ČR jím prošlo na 300 pedagogů a dalších pracovníků z oblasti sociálních služeb, nízkoprahových klubů, sociálních odborů a pedagogicko psychologických poraden.

Lektory kurzu jsou romisté Mgr. Barbora Šebová, Mgr. Radka Steklá a David Tišer a ředitelka základní školy v Kopřivnici Mgr. Vlasta Geryková.

Dvoudenní kurz začíná v Muzeu romské kultury v pondělí 24.11. v 9:00 (stejně tak i 25.11) a končí v 16:00. Kurzovné se neplatí, občerstvení je zajištěno.

Zájemci se mohou přihlásit mailem na adam@r-mosty.cz nebo telefonicky na tel: 725 345 594 (projektový manažer Adam Pospíšil).

Více informací o kurzu najdete zde: www.r-mosty.cz.

TZ R-Mosty

Vzdělávání, R-Mosty, o. s., škola, pedagogičtí pracovníci

V Chomutově, kde byl 27. 5. 2017 v sobotu nad ránem zastřelen čtyřiatřicetiletý Rom, vzniklo improvizované pietní místo.  (FOTO: Renata Kováčová, Romea.cz)

Střelce z Chomutova poslal soud do vazby. Hrozí mu trest vězení 12 až 20 let

28.5.2017 12:41, (AKTUALIZOVÁNO 29.5.2017 14:50)
Muž, který v sobotu nad ránem zastřelil čtyřiatřicetiletého Roma byl dnes obviněn z trestného činu vraždy. Ještě dnes vyšetřovatel zašle na Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem podnět k podání návrhu na vzetí obviněného do vazby. Oznámil to policejní mluvčí Daniel Vítek.

Místo střelby, Chomutov 27. 5. 2017 (FOTO: David Ištok)

videoV Chomutově byl zastřelen čtyřiatřicetiletý Rom. Střelec křičel: "Drž už tu černou hubu, ty zmrde cikánskej"

27.5.2017 11:18, (AKTUALIZOVÁNO 19:45)
V Chomutově se dnes v noci střílelo, na následky střelného poranění tam zemřel čtyřiatřicetiletý Rom. Podezřelého, který střílel, policisté na místě zadrželi. ČTK o tom informoval mluvčí policie Daniel Vítek.

--ilustrační foto--

V návrhářské reality show The Way bojuje i Pavel Berky

26.5.2017 23:30
V nové návrhářské reality show The Way je na cestě k hlavní výhře v hodnotě 1 000 0000 CZK i romský návrhář Pavel Berky, který aktuálně žije a tvoří v Londýně.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.