24. ledna 2017 (úterý)
svátek má Milena
romano vodi - předplatné

R-Mosty: Kurz pro pedagogické pracovníky v Muzeu romské kultury

Praha/Brno, 19.11.2014 11:50, (ROMEA)
Ilustrační FOTO: R-Mosty

Ve dnech 24. a 25. listopadu se uskuteční v Muzeu romské kultury v Brně akreditovaný kurz pro pedagogy a další pedagogické pracovníky, kteří se setkávají se sociokulturními specifiky romských žáků. Kurz realizuje, v rámci svého programu na podporu inkluzivního vzdělávání, organizace R-Mosty. Kapacita kurzu není ještě naplněna, proto je možno se obratem přihlásit.

Cílem kurzu je poskytnout učitelům a dalším pedagogickým pracovníkům (pracovníci NZDM, pedagogicko-psychologických poraden, odborů školství apod.), kteří se setkávají nebo mohou setkávat s romskými žáky informační servis v podobě ucelených dat o romské historii, jazyce, kulturních specifikách i současné situaci některých romských žáků a jejich rodin a příkladech dobré praxe.

V rámci kurzu vzniká prostor pro navázání těchto informací na konkrétní zkušenosti pedagogů a pro otevřenou interaktivní diskusi nad jednotlivými souvisejícími tématy. Součástí je také prezentace inovativních pedagogických metod s prvky kinestetického učebního stylu, který se osvědčuje v praxi s romskými dětmi.

Důležitým prvkem kurzu je nabídka opatření, které otevírají možnosti lepší spolupráce mezi školou a romskými rodinami a zlepšují vztah romských žáků k pedagogům a škole obecně. Účastníci dostanou písemné podklady (sylaby) ke všem blokům kurzu a také inovativní didaktické pomůcky- dvojjazyčný komiks o romské historii, bannery se světově proslulými romskými osobnostmi a jazykové bannery, postihující typické projevy romského etnolektu češtiny. Ke všem materiálům proběhne výklad k jejich praktickému využití.

Kurz realizuje ve spolupráci s Muzeem romské kultury společnost R-Mosty, která se už od roku 1992 zabývá prací v sociálně vyloučených lokalitách v Praze a ve středočeském kraji. Za pětiletou dobu jeho realizace za podpory MŠMT ČR jím prošlo na 300 pedagogů a dalších pracovníků z oblasti sociálních služeb, nízkoprahových klubů, sociálních odborů a pedagogicko psychologických poraden.

Lektory kurzu jsou romisté Mgr. Barbora Šebová, Mgr. Radka Steklá a David Tišer a ředitelka základní školy v Kopřivnici Mgr. Vlasta Geryková.

Dvoudenní kurz začíná v Muzeu romské kultury v pondělí 24.11. v 9:00 (stejně tak i 25.11) a končí v 16:00. Kurzovné se neplatí, občerstvení je zajištěno.

Zájemci se mohou přihlásit mailem na adam@r-mosty.cz nebo telefonicky na tel: 725 345 594 (projektový manažer Adam Pospíšil).

Více informací o kurzu najdete zde: www.r-mosty.cz.

TZ R-Mosty

Vzdělávání, R-Mosty, o. s., škola, pedagogičtí pracovníci

Ilustrační foto. (FOTO: Pixabay.com)

Zlínský kraj přispěje na činnost domovníků v romských lokalitách

17.1.2017 16:32
Částkou 800 tisíc korun podpoří v letošním roce Zlínský kraj činnost domovníků ve vybraných romských lokalitách ve Zlínském kraji

Marián Markovič organizuje rozdávání jídla pro chudé v Komárnu. Foto: Archiv Mariána Markoviče

Podnikatel Markovič z Komárna organizuje rozdávání jídla potřebným

17.1.2017 14:54
Podnikatel Marián Markovič organizuje od 9. ledna na jižním Slovensku humanitární pomoc pro osoby bez domova a sociálně slabé. Markovič s žádostí o pomoc oslovil místní restaurace Fiest, Alegra a Neptún, které mu poskytly jídlo, a na svém facebookovém profilu uveřejnil výzvu, v níž žádá, aby lidé darovali potřebným teplé oblečení. Tato výzva má přes tisíc sdílení.

Peter Pollák a Igor Matovič na tiskové konferenci k představení návrhu romských hlídek ve vlacích na Slovensku. (FOTO: Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti)

Místo Kotlebovců by ve vlacích na Slovensku mohli hlídkovat Romové

17.1.2017 12:55
Hlídky krajně pravicové Lidové strany (LSNS) Mariana Kotleby ve vlacích na Slovensku pokračují i poté, co je slovenský parlament zakázal. Podle poslance Igora Matoviče z opozičního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti by pořádek ve vlacích vyřešily hlídky romské.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.