22. července 2017 (sobota)
svátek má Magdaléna
romano vodi - předplatné

R-Mosty: Kurz pro pedagogické pracovníky v Muzeu romské kultury

Praha/Brno, 19.11.2014 11:50, (ROMEA)
Ilustrační FOTO: R-Mosty

Ve dnech 24. a 25. listopadu se uskuteční v Muzeu romské kultury v Brně akreditovaný kurz pro pedagogy a další pedagogické pracovníky, kteří se setkávají se sociokulturními specifiky romských žáků. Kurz realizuje, v rámci svého programu na podporu inkluzivního vzdělávání, organizace R-Mosty. Kapacita kurzu není ještě naplněna, proto je možno se obratem přihlásit.

Cílem kurzu je poskytnout učitelům a dalším pedagogickým pracovníkům (pracovníci NZDM, pedagogicko-psychologických poraden, odborů školství apod.), kteří se setkávají nebo mohou setkávat s romskými žáky informační servis v podobě ucelených dat o romské historii, jazyce, kulturních specifikách i současné situaci některých romských žáků a jejich rodin a příkladech dobré praxe.

V rámci kurzu vzniká prostor pro navázání těchto informací na konkrétní zkušenosti pedagogů a pro otevřenou interaktivní diskusi nad jednotlivými souvisejícími tématy. Součástí je také prezentace inovativních pedagogických metod s prvky kinestetického učebního stylu, který se osvědčuje v praxi s romskými dětmi.

Důležitým prvkem kurzu je nabídka opatření, které otevírají možnosti lepší spolupráce mezi školou a romskými rodinami a zlepšují vztah romských žáků k pedagogům a škole obecně. Účastníci dostanou písemné podklady (sylaby) ke všem blokům kurzu a také inovativní didaktické pomůcky- dvojjazyčný komiks o romské historii, bannery se světově proslulými romskými osobnostmi a jazykové bannery, postihující typické projevy romského etnolektu češtiny. Ke všem materiálům proběhne výklad k jejich praktickému využití.

Kurz realizuje ve spolupráci s Muzeem romské kultury společnost R-Mosty, která se už od roku 1992 zabývá prací v sociálně vyloučených lokalitách v Praze a ve středočeském kraji. Za pětiletou dobu jeho realizace za podpory MŠMT ČR jím prošlo na 300 pedagogů a dalších pracovníků z oblasti sociálních služeb, nízkoprahových klubů, sociálních odborů a pedagogicko psychologických poraden.

Lektory kurzu jsou romisté Mgr. Barbora Šebová, Mgr. Radka Steklá a David Tišer a ředitelka základní školy v Kopřivnici Mgr. Vlasta Geryková.

Dvoudenní kurz začíná v Muzeu romské kultury v pondělí 24.11. v 9:00 (stejně tak i 25.11) a končí v 16:00. Kurzovné se neplatí, občerstvení je zajištěno.

Zájemci se mohou přihlásit mailem na adam@r-mosty.cz nebo telefonicky na tel: 725 345 594 (projektový manažer Adam Pospíšil).

Více informací o kurzu najdete zde: www.r-mosty.cz.

TZ R-Mosty

Vzdělávání, R-Mosty, o. s., škola, pedagogičtí pracovníci

Dům v pražských Vysočanech vlastněný společností A Property (Foto: archiv Romea.cz)

videoObchodníci s chudobou našli nový způsob, jak vydělat na lidech v nouzi. Situaci chce řešit i ministerstvo pro místní rozvoj

20.7.2017 12:32
Česká televize včera večer v pořadu Události odvysílala reportáž Richarda Samka o případu důmyslného obchodování s chudobou, na který server Romea.cz upozornil minulý týden. Na zpravodajský server se obrátila matka tří malých dětí, kterou vlastník bytu - společnost A Property - vyhodil ze dne na den na ulici navzdory platné nájemní smlouvě a zaplacenému nájmu.

--ilustrační foto--

Americká média řeší problematické soužití romských přistěhovalců se starousedlíky. Podle mnohých jsou na vině předsudky a neinformovanost

19.7.2017 17:00
Pozornost amerických médií vzbudilo přistěhování zhruba 40 romských migrantů původem z Rumunska do malého, sedmitisícového města California nedaleko Pittsbourghu v americkém státě Pensylvánie. Podle Pittsburgh Post-Gazette se žadatelé o azyl dostali do městečka v rámci Přistěhovaleckého programu Spojených států amerických.

--ilustrační foto--

Česká televize odvysílá dokument z cyklu GEN o Karlu Holomkovi

19.7.2017 12:55
Česká televize už tuto neděli od 20 hodin na ČT 1 odvysílá v rámci svého cyklu GEN portrét novináře, aktivisty a absolventa VŠ Karla Holomka. Režie se ujal známý dokumentarista, herec a vysokoškolský pedagog Břetislav Rychlík.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.