28. dubna 2017 (pátek)
svátek má Vlastislav
romano vodi - předplatné

Romský vzdělávací fond: Romští vysokoškoláci mohou žádat o stipendium

ČR, 10.4.2015 10:21, (ROMEA)
Někteří z úspěšných romských vysokoškolských stipendistů z České republiky během slavnostního setkání v Praze (foto: Jana Baudyšová)

Stipendijní program Romského vzdělávacího fondu vyhlásil stipendijní cyklus pro akademický rok 2015-2016. Stipendijní program nabízí v otevřené akademické soutěži stipendium romským studentům bakalářského, magisterského či doktorského studia studujícím na státem akreditovaných vysokých školách, kteří jsou občany nebo mají trvalý pobyt v Albánii, Bosně a Hercegovině, Bulharsku, Chorvatsku, České republice, Maďarsku, Kosovu, Makedonii, Černé Hoře, Rumunsku, Srbsku, Slovensku a Turecku.

V České republice je v současné chvíli možné podat žádost do Romského pamětního univerzitního stipendijního programu (RMUSP), později také v programu Roma International Scholar Program (RISP), který je určen na studium v zahraničí.

V akademickém roce 2013/2014 Stipendijní program Romského vzdělávacího fondu podpořil 1 441 studentů z celkového počtu 2 410 žadatelů. Celkově měl fond na finanční podporu vybraných romských vysokoškolských studentů, kteří se věnovali studiu, přibližně 1,9 milionů euro. Do konce akademického roku 2013/2014 vysokou školu úspěšně absolvovalo 335 studentů.

Stipendium RMUSP je určeno na pokrytí výdajů spojených se studiem jako např. na úhradu učebnic, poplatků za zkoušky a částečně na pokrytí životních nákladů. Výše stipendia je vypočítána na základě částky 80 euro na akademický měsíc.

Podávání přihlášek probíhá pouze elektronickou formou skrze on-line systém pro podávání žádostí (OAS), který naleznete na webových stránkách Romského vzdělávacího fondu.

Pro více informací o programech a o podání žádosti o stipendium, prosíme zájemce, aby navštívili následující stránku http://www.romaeducationfund.hu/how-apply-scholarship-1, kde naleznou odkazy také v češtině.

POZOR - uzávěrka pro podávání žádostí je 11. května 2015!

Romský vzdělávací fond

Romský vzdělávací fond

Marian Kotleba. (FOTO: Wikipedia.org)

Facebook zablokoval několik stránek nenávistného uskupení Mariana Kotleby, včetně jeho vlastní stránky

21.4.2017 11:15
Před čtrnácti dny sociální síť Facebook zablokovala oficiální profil fašistické strany „Kotleba –Ľudová strana Naše Slovensko“, následovalo zablokování dalších stránek jeho podporovatelů, včetně profilu samotného předsedy strany Mariána Kotleby toto úterý.

--ilustrační foto--

Karel Holomek: Inkluze ve vzdělávání je totéž co rovnost

21.4.2017 11:00
Inkluze je široký a všeobsáhlý projekt začleňování dětí, které zatím nemohly být do hlavního vzdělávacího programu začleněny z nejrůznějších důvodů, a bylo nutno vytvářet další doprovodné programy, aby se tato nerovnost do nebe volající eliminovala.

--ilustrační foto--

Čtvrtletní zpráva o násilí z nenávisti: Maturitu neuděláš protože jsi Cikán, xenofobii posiluje Miloš Zeman i Stanislav Křeček

20.4.2017 12:30
V prvním čtvrtletí roku 2017 zaznamenala organizace In IUSTITIA celkem 22 incidentů z nenávisti, které se staly na území České republiky. Terčem různých forem předsudečného násilí se znovu stávali lidé z důvodu své národnosti, barvy pleti, bezdomovectví, politického přesvědčení a skutečného nebo domnělého náboženského vyznání. Mezi nejvíce ohroženými skupinami zůstávají podle Průběžné zprávy o předsudečném násilí/násilí z nenávisti Romové a muslimové. Obě skupiny se stali terčem nenávisti ve třech případech. Násilí z nenávisti bylo zaznamenáno především ve veřejném prostoru velkých měst a na internetu. Devět nenávistných útoků proběhlo v Praze a dalších pět útoků v Jihlavě.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.