23. března 2017 (čtvrtek)
svátek má Ivona
romano vodi - předplatné

Romský vzdělávací fond: Romští vysokoškoláci mohou žádat o stipendium

ČR, 10.4.2015 10:21, (ROMEA)
Někteří z úspěšných romských vysokoškolských stipendistů z České republiky během slavnostního setkání v Praze (foto: Jana Baudyšová)

Stipendijní program Romského vzdělávacího fondu vyhlásil stipendijní cyklus pro akademický rok 2015-2016. Stipendijní program nabízí v otevřené akademické soutěži stipendium romským studentům bakalářského, magisterského či doktorského studia studujícím na státem akreditovaných vysokých školách, kteří jsou občany nebo mají trvalý pobyt v Albánii, Bosně a Hercegovině, Bulharsku, Chorvatsku, České republice, Maďarsku, Kosovu, Makedonii, Černé Hoře, Rumunsku, Srbsku, Slovensku a Turecku.

V České republice je v současné chvíli možné podat žádost do Romského pamětního univerzitního stipendijního programu (RMUSP), později také v programu Roma International Scholar Program (RISP), který je určen na studium v zahraničí.

V akademickém roce 2013/2014 Stipendijní program Romského vzdělávacího fondu podpořil 1 441 studentů z celkového počtu 2 410 žadatelů. Celkově měl fond na finanční podporu vybraných romských vysokoškolských studentů, kteří se věnovali studiu, přibližně 1,9 milionů euro. Do konce akademického roku 2013/2014 vysokou školu úspěšně absolvovalo 335 studentů.

Stipendium RMUSP je určeno na pokrytí výdajů spojených se studiem jako např. na úhradu učebnic, poplatků za zkoušky a částečně na pokrytí životních nákladů. Výše stipendia je vypočítána na základě částky 80 euro na akademický měsíc.

Podávání přihlášek probíhá pouze elektronickou formou skrze on-line systém pro podávání žádostí (OAS), který naleznete na webových stránkách Romského vzdělávacího fondu.

Pro více informací o programech a o podání žádosti o stipendium, prosíme zájemce, aby navštívili následující stránku http://www.romaeducationfund.hu/how-apply-scholarship-1, kde naleznou odkazy také v češtině.

POZOR - uzávěrka pro podávání žádostí je 11. května 2015!

Romský vzdělávací fond

Romský vzdělávací fond

V pražském klubu LaFabrika proběhly 8. 4. 2016 oslavy Mezinárodního dne Romů tentokrát s tématem Pocta neviditelným. (FOTO: Jitka Votavová, Romea.cz)

Můžeme spolu… Oslavy Mezinárodního dne Romů v Praze ve znamení spolupráce Romů a Čechů

21.3.2017 10:21
Panelové diskuze, výstava, divadelní představení nebo interaktivní videoprojekce v centru Prahy. To je jen výčet toho, co nabídnou letošní pražské oslavy Mezinárodního dne Romů. Ty vypuknou už ve středu 5. dubna a pokračovat budou až do soboty 8. dubna, kdy vyvrcholí slavnostním galavečerem, na kterém se v holešovickém divadle La Fabrika představí duety složených z romských a českých interpretů současné hudební scény. Za letošními oslavami stojí spolek Ara Art, který je letos pořádá už po třetí.

Prezident Miloš Zeman (FOTO: David Sedlecký, Wikimedia Commons)

Podle Zemana nemá většina migrantů vzdělání. Statistiky z Německa však uvádějí zcela jiná čísla

21.3.2017 0:07
Většina ze dvou milionů migrantů, kteří přišli do Evropské unie, nemá podle prezidenta Miloše Zemana ani základní vzdělání, což výrazně zkomplikuje jejich začleněním do společnosti. Pokud se migrační vlnu z muslimských zemí nepodaří zastavit, tak Evropská unie bude přinucena chránit svoje vnější hranice, řekl Zeman podle ČTK při návštěvě olomoucké společnosti Nutrend. Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky v Německu (BAMF), který v průběhu roku 2015 sbíral od žadatelů o azyl údaje o jejich dokončeném vzdělání a kvalifikaci, zveřejnil však jiná čísla.

Křest knihy Brnox, průvodce tzv. brněnským Bronxem, proběhl 21. 12. 2016 v Brně. Vpravo Kateřina Šedá, autorka průvodce. (FOTO: Jolana Halalová)

Průvodce Kateřiny Šedé Brnox je nominován na Magnesii Literu. Romští aktivisté neskrývají rozčarování

20.3.2017 17:21
O názor na nominaci Brnoxu požádala Romea.cz romskou básnířku a aktivistku Renatu Berkyovou a romského aktivistu Jana Čonku. „Upřímně řečeno, dost mě to zaskočilo,“ říká Berkyová. „Obzvlášť proto, že to, co porota vyzdvihuje, považuji já sama naopak za největší slabiny knihy."

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.