26. července 2016 (úterý)
svátek má Anna
romano vodi - předplatné

Romský vzdělávací fond: Romští vysokoškoláci mohou žádat o stipendium

ČR, 10.4.2015 10:21, (ROMEA)
Někteří z úspěšných romských vysokoškolských stipendistů z České republiky během slavnostního setkání v Praze (foto: Jana Baudyšová)

Stipendijní program Romského vzdělávacího fondu vyhlásil stipendijní cyklus pro akademický rok 2015-2016. Stipendijní program nabízí v otevřené akademické soutěži stipendium romským studentům bakalářského, magisterského či doktorského studia studujícím na státem akreditovaných vysokých školách, kteří jsou občany nebo mají trvalý pobyt v Albánii, Bosně a Hercegovině, Bulharsku, Chorvatsku, České republice, Maďarsku, Kosovu, Makedonii, Černé Hoře, Rumunsku, Srbsku, Slovensku a Turecku.

V České republice je v současné chvíli možné podat žádost do Romského pamětního univerzitního stipendijního programu (RMUSP), později také v programu Roma International Scholar Program (RISP), který je určen na studium v zahraničí.

V akademickém roce 2013/2014 Stipendijní program Romského vzdělávacího fondu podpořil 1 441 studentů z celkového počtu 2 410 žadatelů. Celkově měl fond na finanční podporu vybraných romských vysokoškolských studentů, kteří se věnovali studiu, přibližně 1,9 milionů euro. Do konce akademického roku 2013/2014 vysokou školu úspěšně absolvovalo 335 studentů.

Stipendium RMUSP je určeno na pokrytí výdajů spojených se studiem jako např. na úhradu učebnic, poplatků za zkoušky a částečně na pokrytí životních nákladů. Výše stipendia je vypočítána na základě částky 80 euro na akademický měsíc.

Podávání přihlášek probíhá pouze elektronickou formou skrze on-line systém pro podávání žádostí (OAS), který naleznete na webových stránkách Romského vzdělávacího fondu.

Pro více informací o programech a o podání žádosti o stipendium, prosíme zájemce, aby navštívili následující stránku http://www.romaeducationfund.hu/how-apply-scholarship-1, kde naleznou odkazy také v češtině.

POZOR - uzávěrka pro podávání žádostí je 11. května 2015!

Romský vzdělávací fond

Romský vzdělávací fond

Martin Holub. (FOTO: Aleš Vlachovský)

Řezbář Martin Holub: Narodil jsem se s dlátem v ruce

25.7.2016 12:49
Profil řezbáře Martina Holuba. RV 6/2016

Národní Listy, které společně s Blokem proti Islámu vydávalo hntí Úsvit, představují členy Bloku proti Islámu v Mimoni. Na fotkách jsou jako členové prezentováni i Jiří Hanzl (zřejmě omylem přejmenovaný na Aleše) a Romana Hanzlová ze spolku Lampa.

Spolek Lampa, jehož šéf šíří nenávist proti uprchlíkům a muslimům, bude i nadále spolupracovat s Agenturou

25.7.2016 11:53
"Romský" spolek Lampa zůstává i nadále členem lokálního partnerství Ralsko, které založila Agentura pro sociální začleňování (ASZ). Členové o setrvání spolku rozhodovali v reakci na informace serveru Romea.cz, že šéf spolku Jiří Hanzl podporuje nenávistné uskupení Blok proti Islámu a útočí na iniciativu Hate Free Culture.

Experiment reaguje na výzkum organizace Multikulturní centrum Praha, který mapoval, jak 17 regionálních mediálních titulů ze severu Čech psalo v roce 2014 o Romech.

videoČeský teror na severu Čech. Experiment poukazuje na přístup médií k Romům

25.7.2016 10:17
„Jak dlouho budeme ustupovat českému teroru?“ Multikulturní centrum Praha vytvořilo fiktivní romské noviny a v ulicích natáčelo reakce náhodných občanů.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.