5. prosince 2019 (čtvrtek)
svátek má Jitka

Romský vzdělávací fond: Romští vysokoškoláci mohou žádat o stipendium

ČR, 10.4.2015 10:21, (ROMEA)
Někteří z úspěšných romských vysokoškolských stipendistů z České republiky během slavnostního setkání v Praze (foto: Jana Baudyšová)

Stipendijní program Romského vzdělávacího fondu vyhlásil stipendijní cyklus pro akademický rok 2015-2016. Stipendijní program nabízí v otevřené akademické soutěži stipendium romským studentům bakalářského, magisterského či doktorského studia studujícím na státem akreditovaných vysokých školách, kteří jsou občany nebo mají trvalý pobyt v Albánii, Bosně a Hercegovině, Bulharsku, Chorvatsku, České republice, Maďarsku, Kosovu, Makedonii, Černé Hoře, Rumunsku, Srbsku, Slovensku a Turecku.

V České republice je v současné chvíli možné podat žádost do Romského pamětního univerzitního stipendijního programu (RMUSP), později také v programu Roma International Scholar Program (RISP), který je určen na studium v zahraničí.

V akademickém roce 2013/2014 Stipendijní program Romského vzdělávacího fondu podpořil 1 441 studentů z celkového počtu 2 410 žadatelů. Celkově měl fond na finanční podporu vybraných romských vysokoškolských studentů, kteří se věnovali studiu, přibližně 1,9 milionů euro. Do konce akademického roku 2013/2014 vysokou školu úspěšně absolvovalo 335 studentů.

Stipendium RMUSP je určeno na pokrytí výdajů spojených se studiem jako např. na úhradu učebnic, poplatků za zkoušky a částečně na pokrytí životních nákladů. Výše stipendia je vypočítána na základě částky 80 euro na akademický měsíc.

Podávání přihlášek probíhá pouze elektronickou formou skrze on-line systém pro podávání žádostí (OAS), který naleznete na webových stránkách Romského vzdělávacího fondu.

Pro více informací o programech a o podání žádosti o stipendium, prosíme zájemce, aby navštívili následující stránku http://www.romaeducationfund.hu/how-apply-scholarship-1, kde naleznou odkazy také v češtině.

POZOR - uzávěrka pro podávání žádostí je 11. května 2015!

Romský vzdělávací fond

Romský vzdělávací fond

Vánoce na turistické základně Myšinec v Budišovicích u Hrabyně prožily děti z dětských domovů z Čeladné, Příbora, Liptálu, Býchor a Uherského Ostrohu. (FOTO: Vladislav Sobol)

videoZÁZNAM: Situace je zoufalá, děti z dětských domovů končí i po 30 letech rozvoje ústavní péče na ulici

25.11.2019 11:33
V České republice vyrůstá v dětských domovech a dalších typech zařízení pobytové péče přes 8 000 dětí, z toho několik stovek ročně odchází do dospělosti.

Dalibor Karvay

Vídeňský symfonický orchestr jmenoval houslistu Dalibora Karvaye prvním koncertním mistrem

22.11.2019 11:15
Vídeňský symfonický orchestr jmenoval 34-letého slovenského houslistu Dalibora Karvaye svým prvním koncertním mistrem. Informoval o tom hudebníh časopis The Strad.

Druhý ročník ocenění od romských organizací a nezávislých osobností Lúč z tmy (Foto: Facebook Lúč z tmy)

videoZÁZNAM: Slavnostního předávání ocenění Lúč z tmy

22.11.2019 0:01
Přímý přenos slavnostního předávání ocenění Lúč z tmy, které každoročně udělují romské organizace a nezávislé osobnosti těm, kteří se dlouhodobě zasazují o zlepšení postavení Romů v různých oblastech života nebo se významným způsobem podílejí na budování mostů mezi Romy a většinovou společností. Záštitu nad 2. ročníkem ocenění Lúč z tmy převzala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Přenos z bratislavského Caffe Berinka odvysílá ROMEA TV od 19 hodin.