25. září 2018 (úterý)
svátek má Zlata

ROM-ACT: Projekt, který má opravdový dopad na romské ženy v Evropě

Praha, 30.1.2014 14:07, (ROMEA)
--ilustrační foto--

Evropská unie dlouhodobě kritizuje členské státy kvůli diskriminaci Romů, zejména pak romských dětí a žen. Jednotlivé státy osmadvacítky dokonce vyzývá, aby přijaly účinná opatření k zajištění rovného zacházení s Romy v přístupu na trh práce a k pracovním příležitostem.

V souvislosti s tím evropské instituce několikrát zdůraznily, že situaci může zlepšit i uznávání neformálního vzdělávání a informálního učení. A projekt ROM-ACT, na kterém společně participují organizace z České republiky, Rumunska, Řecka, Irska a Španělska, chce prostřednictvím tohoto vzdělávání zlepšit vzdělání, sociální situaci a pracovní příležitosti evropských Romek.

Během fungování projektu projde procesem uznávání neformálního vzdělávání padesát romských žen. Všechny zapojené země tak získají zkušenosti, které mohou využít v budoucnu především pro ovlivnění legislativy a pravidel v oblasti uznávání výsledků dalšího vzdělávání. A to takovým způsobem, aby byl systém co nejvíce přístupný právě nízkokvalifikovaným skupinám obyvatel, k nimž romské ženy v Evropě patří.

ROM-ACT bude po celou dobu doprovázet i informační kampaň. Vznikne například DVD, které veřejnosti nabídne profily romských žen, jež prošly procesem uznávání neformálního vzdělávání a informálního učení. Vytvoří se také manuál – ten bude obsahovat informace a doporučení, jak takové vzdělávání může pomoci právě nízkokvalifikovaným ženám.

„Projekt je inovativní především svou metodikou, protože romské ženy zapojuje do diskusních skupin přímo a reflektuje jejich příspěvky a požadavky. A v neposlední řadě je ojedinělý v tom, že zahrnuje intergenerační dialog romských žen různého věku a zázemí,“ říká koordinátorka projektu v Česku Martina Horváthová ze z. s. Slovo 21, který v ČR projekt realizuje.

Hlavní výstupy projektu jsou obsaženy v pěti Národních zprávách, které zaznamenávají připomínky samotných romských žen i pracovníků NNO k tomu, jak systémy zpřístupnit Romkám. Z těchto Národních zpráv vnikne v průběhu projektu Evropská zpráva, která bude obsahovat nejnovější připomínky k systémům uznávání neformálního a informálního učení v Evropě a další doporučení od samotných romských žen, zástupců center pro vzdělávání dospělých a romských organizací.

Konsorcium projektu ROM-ACT tvoří sedm partnerských organizací z pěti zemí EU. Více o projektu a partnerech se dozvíte na jeho webových stránkách.
Další informace naleznete ZDE a také ZDE.

Na projektu se podílí sdružení Slovo 21

Projekt ROM-ACT project (Zpřístupnění systémů uznávání neformálního vzdělávání a informálního učení romským ženám) – 527507-LLP-1-2012-1-ES-GRUNDTVIG-GMP – je spolufinancován programem Grundtvig. Tato zpráva odráží pouze názory autorů a Komise nemůže nést odpovědnost za jakékoli užití vzniklá z informací zde obsažených.

Vzdělávání, Projekty

Ilustrační FOTO: Wikimedia Commons

Rasově motivovaný útok: Dvojice mužů napadla v Trnavě skupinu Romů

20.9.2018 12:13
Slovenská Národní kriminální agentura v pondělí zadržela a obvinila dva muže, kteří v neděli v Trnavě bezdůvodně napadli skupinu Romů při výkopových pracích. Podle facebookové stránky slovenské policie měli čtyřicetiletý Jaroslav a šestadvacetiletý Matúš nejprve Romy verbálně urážet. Pak měli odejít a po chvíli se vrátit se zbraní v ruce. Informoval o tom server Topky.sk.

Lucie Fuková (FOTO: Archiv Romea.cz)

Lucie Fuková: Že jeden volební hlas nic nezmění? Jsou to jen výmluvy! A ti, co nepůjdou volit, ať si potom nestěžují

20.9.2018 11:16
Dodnes si pamatuji na moment, kdy jsem šla s rodiči poprvé k volbám. Všichni jsme se oblékli do svátečního a vyšli společně z domu. Byl to pro nás významný den. Pro mé rodiče to byla povinnost a dobře si také uvědomovali, že je to i jejich právo. I já vnímám volby jako zásadní věc v mém životě.

Ilustrační FOTO: www.errc.org

Zveřejnění zprávy o extremismu za rok 2017 je opět odloženo. Nedostala se na program jednání Bezpečnostní rady státu

19.9.2018 17:18
Zveřejnění výroční zprávy o extremismu za rok 2017 se znovu zpozdí,
předsednictvo Bezpečnostní rady státu tento bod bez vysvětlení vyřadilo z
programu úterního jednání. Informoval o tom novydenik.cz. Zpráva je
kritizována Hradem, kvůli zmínkám o Okamurově hnutí SPD.