18. června 2018 (pondělí)
svátek má Milan

ROM-ACT: Projekt, který má opravdový dopad na romské ženy v Evropě

Praha, 30.1.2014 14:07, (ROMEA)
--ilustrační foto--

Evropská unie dlouhodobě kritizuje členské státy kvůli diskriminaci Romů, zejména pak romských dětí a žen. Jednotlivé státy osmadvacítky dokonce vyzývá, aby přijaly účinná opatření k zajištění rovného zacházení s Romy v přístupu na trh práce a k pracovním příležitostem.

V souvislosti s tím evropské instituce několikrát zdůraznily, že situaci může zlepšit i uznávání neformálního vzdělávání a informálního učení. A projekt ROM-ACT, na kterém společně participují organizace z České republiky, Rumunska, Řecka, Irska a Španělska, chce prostřednictvím tohoto vzdělávání zlepšit vzdělání, sociální situaci a pracovní příležitosti evropských Romek.

Během fungování projektu projde procesem uznávání neformálního vzdělávání padesát romských žen. Všechny zapojené země tak získají zkušenosti, které mohou využít v budoucnu především pro ovlivnění legislativy a pravidel v oblasti uznávání výsledků dalšího vzdělávání. A to takovým způsobem, aby byl systém co nejvíce přístupný právě nízkokvalifikovaným skupinám obyvatel, k nimž romské ženy v Evropě patří.

ROM-ACT bude po celou dobu doprovázet i informační kampaň. Vznikne například DVD, které veřejnosti nabídne profily romských žen, jež prošly procesem uznávání neformálního vzdělávání a informálního učení. Vytvoří se také manuál – ten bude obsahovat informace a doporučení, jak takové vzdělávání může pomoci právě nízkokvalifikovaným ženám.

„Projekt je inovativní především svou metodikou, protože romské ženy zapojuje do diskusních skupin přímo a reflektuje jejich příspěvky a požadavky. A v neposlední řadě je ojedinělý v tom, že zahrnuje intergenerační dialog romských žen různého věku a zázemí,“ říká koordinátorka projektu v Česku Martina Horváthová ze z. s. Slovo 21, který v ČR projekt realizuje.

Hlavní výstupy projektu jsou obsaženy v pěti Národních zprávách, které zaznamenávají připomínky samotných romských žen i pracovníků NNO k tomu, jak systémy zpřístupnit Romkám. Z těchto Národních zpráv vnikne v průběhu projektu Evropská zpráva, která bude obsahovat nejnovější připomínky k systémům uznávání neformálního a informálního učení v Evropě a další doporučení od samotných romských žen, zástupců center pro vzdělávání dospělých a romských organizací.

Konsorcium projektu ROM-ACT tvoří sedm partnerských organizací z pěti zemí EU. Více o projektu a partnerech se dozvíte na jeho webových stránkách.
Další informace naleznete ZDE a také ZDE.

Na projektu se podílí sdružení Slovo 21

Projekt ROM-ACT project (Zpřístupnění systémů uznávání neformálního vzdělávání a informálního učení romským ženám) – 527507-LLP-1-2012-1-ES-GRUNDTVIG-GMP – je spolufinancován programem Grundtvig. Tato zpráva odráží pouze názory autorů a Komise nemůže nést odpovědnost za jakékoli užití vzniklá z informací zde obsažených.

Vzdělávání, Projekty

Demonstrace proti vyhánění chudých a Romů z města - Ústí nad Labem, 14. 6. 2018 (FOTO: Monika Mihaličková, Romea.cz)

videoZÁZNAM a FOTOGALERIE: Demonstrace proti vyhánění chudých a Romů z města

14.6.2018 12:11, (AKTUALIZOVÁNO 19:00)
Několik desítek lidí dnes vpodvečer demonstrovalo v Ústí nad Labem, plánované uzavření dvou ubytoven podle nich povede k vyhánění Romů a chudých z města. Akci svolali aktivisté spolupracující s lidmi ze dvou ústeckých ubytoven, které na konci června ukončí provoz. V objektech v centru města a ve čtvrti Střekov žije asi 230 lidí, z toho 80 dětí. První romská internetová televize ROMEA TV vysílala demonstraci přímým přenosem.

--ilustrační foto--

Ústí nad Labem ke kauze rušených ubytoven: Pomoc dostanou ti, kteří ji opravdu chtějí. Obyvatelé jsou agresivní a pod vlivem aktivistů

13.6.2018 0:48
Podle představitelů města Ústí nad Labem žijí obyvatelé dvou ústeckých ubytoven, které budou k poslednímu červnu uzavřeny, pod vlivem aktivistů v nereálné představě, že se o ně někdo postará a ubytování jim zařídí. Uvedlo to město v tiskové zprávě s názvem "Pomoc dostanou ti, kteří ji opravdu chtějí". Vedení Ústí nad Labem tak zřejmě reaguje na výzvy několika neziskových organizací, které celý minulý týden žádaly po kompetentních orgánech nějakou aktivitu.

Tomio Okamura a koncentrační tábor v Letech u Písku (Koláž: Romea.cz)

Agendu extrémní pravice převzalo hnutí SPD Tomia Okamury, píše vnitro ve čtvrtletní zprávě

12.6.2018 22:17
Tradiční pravicově extremistická uskupení přestala být politicky relevantní. S jejich agendou nejefektivněji pracovalo hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), které ale vnitro označuje jako neextremistické hnutí s xenofobními projevy. Ve zprávě o extremismu za první čtvrtletí letošního roku to uvedl Odbor bezpečnostní politiky ministerstvo vnitra.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.