5. dubna 2020 (neděle)
svátek má Miroslava

Romano Suno - Romský sen - již po dvacáté! Děti si v Praze převezmou ocenění za literární, výtvarná i audiovizuální díla

4.12.2017 23:59
Vyhlášení výsledků literární soutěže pro děti Romano suno (Nová škola, o. p. s.) a Literární soutěže pro romské studenty (Romea, o. p. s.). Za účasti zástupce Vlády ČR Martina Martínka. Foto: Nová škola, o. p. s.

Pět desítek autorů těch nejlepších literárních, výtvarných i audiovizuálních děl přijedou ve čtvrtek 7. prosince do Amerického centra v Praze, aby tam převzali ocenění již dvacátého ročníku soutěže Romano suno (Romský sen). Odborná porota vybrala jejich práce ze čtyř stovek příspěvků ve třech hlavních kategoriích.

Jeden z příspěvků letošního Romano suna:

Som rado, kaj som pro svetos, a na mulo. Som rado a tiš paľikerav le Devleske, kaj šaj dichinav, dživav a te kerav o veci, so man bavinen. Adaďives andre kada svetos oda nane lokes. Marel pes, terorizinel pes a savoro možno! Aľe hin adaj he šukar veci.

Jsem rád, že jsem na světě, a ne mrtvý. Jsem moc rád a děkuji za to Bohu, že můžu dýchat, žít a dělat to, co mě baví. Dneska to v tomhle světě není jednoduchý. Válčí se, je terorismus, všechno možný! Ale jsou tu i hezké věci...Patrik Šarišský z Kojetína, 6. ročník ZŠ .

Vítězové se na vyhlášení sjedou z Ostravy, Brna, Kojetína, Valašského Meziříčí, Kraslic, Ústí nad Labem, Vsetína, Mostu, Frýdlantu a dalších měst.

"Do literární části soutěže přispělo letos 125 dětí, do kategorie mluveného slova 28 dětí a do výtvarné kategorie přes 230 dětí. Výtvarná kategorie je v Romano suno určená pro romské i neromské děti, které se také chtějí k tématům daného ročníku vyjádřit, ale romsky neumí," uvedla pro server Romea.cz koordinátorka akce Marie Bořkovcová z Nové školy, o.p.s.

Smyslem soutěže Romano suno je podle organizátorů umožnit romským dětem a náctiletým popsat svět kolem sebe vlastníma očima a ocenit jejich znalost romštiny – jazyka, který se ve veřejném prostoru běžně nevyskytuje. "Většinové společnosti pak přibližuje svět romských dětí a zvyšuje povědomí o možnostech romštiny jako plnohodnotného jazyka," uvedla Bořkovcová.

Mladí autoři zasílají své příspěvky v romštině už dvacet let. U té příležitosti vydala Nová škola, o. p. s. kromě sborníku letošního ročníku také výběr z textů romských dětí ze soutěže Romano suno s názvem Byla tak dobrá, že jsme vyhráli.

Také zpravodajský server Romea.cz a časopis Romano voďi průběžně některé texty zveřejňoval.

Vítězná videa jsou publikována na webových stránkách pražské neziskovky Nová škola, která akci organizuje.

"Tato kategorie soutěž hodně oživila. Otevřela jí pro děti, které vyjádření psanou formou nepřitahuje, a naopak jsou třeba dobří v improvizaci. Také je důležité, že videa tvoří nejčastěji dvojice nebo trojice dětí. Jsou to skupinová díla," přiblížila Marie Bořkovcová.

Porota hodnotí nejen literární hodnotu příspěvků, ale i to, jakou příběh přináší výpověď. Vybrané části vítězných textů pak zazní na vyhlášení, kde budou k vidění i oceněná videa opatřená českými titulky.

"Během vyhlášení cen letos proběhne také premiéra dokumentu Adama Kadeřávka Romano suno, který poskytne ucelený pohled na tuto soutěž včetně retrospektivy a soutěžícím dětem umožní mimo jiné nahlédnout do jejího zákulisí," říká Jan Zajíc, ředitel Nové školy, o.p.s..

"Letos se mohou už druhým rokem účastnit literární části soutěže i dospělí. Jejich práce jsou pro mladší soutěžící velkou motivací. Na vyhlášení Romano suno budou také už druhým rokem předávat své ceny v literární soutěži pro romské studenty zástupci zpravodajského serveru Romea.cz. Na jeho stránkách publikujeme texty z historie soutěže, které mají vysokou čtenost, z čehož máme samozřejmě velkou radost," dodává Marie Bořkovcová.

Stejně jako minulý rok bude součástí slavnostního ceremoniálu i vyhlášení výsledků Literární soutěže pro romské studenty, kterou vyhlásila již podruhé organizací ROMEA.

Vyhlášení letošního jubilejního 20. ročníku Romano Suno moderuje romský aktivista a perfomer David Tišer, zpěvem ceremoniál zpříjemní Pavlína Matiová. Předávání cen předcházejí tvůrčí dílny, vedené samotnými porotci, které hravou formou umožní výhercům nahlédnout do inspirativního světa literárního i výtvarného umění. Literární dílnu povedou spisovatelky Iveta Kokyová a Renata Berkyová, výtvarnou dílnu Antonín Střížek, Ladislava Gažiová a Terezie Chlíbcová.

Nová škola, o. p. s.

Romano suno, děti a mládež, Literatura, Romové

Nikola Taragoš, programový ředitel Romodrom, o.p.s. v rozhovoru pro ROMEA TV.

videoNikola Taragoš: Snažíme se zabránit zhoršení situace našich klientů, dodáváme jim ochranné pomůcky i základní potraviny

1.4.2020 12:00
Dalším hostem v sérii rozhovorů s osobnostmi, kteří aktivně pomáhají v době nouzového stavu je programový ředitel organizace Romodrom.

Tisková konference k zvládnutí onemocnění COVID-19 v romských lokalitách na Slovensku

videoSlovensko bude testovat Romy v osadách. Nakažení Romové by pak mohli být izolováni ve státních zařízeních

1.4.2020 15:50
Od pátku se na Slovensku spustí testování na onemocnění COVID-19 ve 33 romských osadách. Matovič na tiskové konferenci společně s Peterem Pollákem a novou zmocněnkyní pro romské komunity Andreou Bučkovou představil plán boje s konoravirem v romských lokalitách. Odběry, na které dohlédnou vojáci, budou probíhat od 3. do 9. dubna. O den později, 10. dubna, by už měly být známy výsledky. "To, že jde armáda do osad není demonstrace síly," tvrdí premiér Igor Matovič. Vojenští lékaři podle něj budou s testy pomáhat proto, aby testování nezatížilo civilní zdravotníky. Premiér Igor Matovič chce nakažené Romy z osad umístit do státních zařízení.

V pátek 17. 2. 2017 jednala Rada vlády pro záležitosti romské menšiny poprvé pod vedením ministra pro lidská práva Jana Chvojky (FOTO: Úřad vlády ČR)

Úřad vlády vyzývá k nominaci nových členů do Rady vlády pro záležitosti romské komunity

1.4.2020 11:05
Úřad vlády vyzývá na stránkách kabinetu k nominaci nových členek a členů do Rady vlády pro záležitosti romské menšiny. Rada má v současné době 29 členek a členů, z toho 16 zástupkyň a zástupců státní správy a 13 občanských členek a členů zejména z řad Romů - tři tedy chybí.

www.iROZHLAS.cz