17. října 2021 (neděle)
svátek má Hedvika

ROMEA a odbor pro romské záležitosti Romtiltaket v Oslu spolupracují na zlepšení pomoci obětem diskriminace a násilí z nenávisti

29.4.2016 10:18
Jitka Votavová (vpravo) jakožto kontaktní pracovník pro oběti násilí z nenávisti a diskriminace spolu s Balderem Hasvollem (druhý zprava) a Alpocinem Jansenem z odboru pro romské záležitosti Romtiltaket během kulatého stolu na téma formy pomoci obětem diskriminace a hate crime (foto: Jana Baudyšová)

Organizace ROMEA od ledna do dubna 2016 realizovala díky podpoře Fondu pro NNO Nadace rozvoje občanské společnosti česko-norský projekt "Sdílení know-how v podpoře obětem diskriminace mezi Norskem a ČR". Jeho hlavním cílem je zkvalitnění pomoci obětem diskriminace a násilí z nenávisti v ČR a Norsku prostřednictvím posílení znalostí a kompetencí prostřednictvím výměnných stáží mezi organizací ROMEA a partnerským subjektem v Norsku. Tím je odbor pro romské záležitosti Romtiltaket.

V rámci projektu se uskutečnily dva výměnné pobyty – první proběhl v termínu 14.-18. března a zúčastnili se ho pracovnice antidiskriminační linky pro oběti násilí z nenávisti a diskriminace Jitka Votavová s kolegou Františkem Bikárem, který společně s Richardem Samkem, jakožto externím spolupracovníkem z České televize, natočil během pobytu v Oslu první část dokumentu o formách pomoci Romům, kteří se stali obětí diskriminace. Druhý výměnný pobyt se odehrál v posledním týdnu v dubnu, kdy měla organizace ROMEA možnost přivítat ve svých řadách dva zástupce odboru Romtiltaket a seznámit je se situací v České republice.

Dne 28. dubna také proběhla v Domě národnostních menšin veřejná debata "Romové v ČR - možnosti, příležitosti, překážky", v rámci něhož se příchozí mohli zúčastnit kulatého stolu na téma "Formy pomoci obětem násilí z nenávisti a diskriminace".

Účastníci kulatého stolu se dozvěděli o různých podobách pomoci obětem diskriminace a násilí z nenávisti v ČR a Norsku, o historických souvislostech života Romů v Norsku a zhlédli premiéru dokumentu na toto téma, jehož autorem jsou František Bikár (za organizaci ROMEA) a Richard Samko (redaktor z České televize a externí spolupracovník organizace ROMEA). Během akce vystoupili s podnětnými příspěvky také zástupci norského partnera – Balder Hasvoll (poradce pro romské záležitosti „Romtiltaket“ magistrátu města Oslo/Norsko) a Alpocino Jansen (romský asistent na odboru Romtiltaket).

Po skončení akce proběhla velmi živá a plodná diskuze, kdy si lidé společně s panelisty vyměňovali názory právě na možnosti efektivních postupů proti diskriminaci a dalším formám utlačování romské menšiny. Mezi účastníky debaty byli zástupci českých médií (iDnes.cz, Český rozhlas), romští studenti středních a vysokých škol či zástupci úřadů, městských části a Úřadu vlády.

Norsko, Diskriminace, Násilí z nenávisti, dokumentární fillm