6. dubna 2020 (pondělí)
svátek má Vendula

ROMEA a odbor pro romské záležitosti Romtiltaket v Oslu spolupracují na zlepšení pomoci obětem diskriminace a násilí z nenávisti

29.4.2016 10:18
Jitka Votavová (vpravo) jakožto kontaktní pracovník pro oběti násilí z nenávisti a diskriminace spolu s Balderem Hasvollem (druhý zprava) a Alpocinem Jansenem z odboru pro romské záležitosti Romtiltaket během kulatého stolu na téma formy pomoci obětem diskriminace a hate crime (foto: Jana Baudyšová)

Organizace ROMEA od ledna do dubna 2016 realizovala díky podpoře Fondu pro NNO Nadace rozvoje občanské společnosti česko-norský projekt "Sdílení know-how v podpoře obětem diskriminace mezi Norskem a ČR". Jeho hlavním cílem je zkvalitnění pomoci obětem diskriminace a násilí z nenávisti v ČR a Norsku prostřednictvím posílení znalostí a kompetencí prostřednictvím výměnných stáží mezi organizací ROMEA a partnerským subjektem v Norsku. Tím je odbor pro romské záležitosti Romtiltaket.

V rámci projektu se uskutečnily dva výměnné pobyty – první proběhl v termínu 14.-18. března a zúčastnili se ho pracovnice antidiskriminační linky pro oběti násilí z nenávisti a diskriminace Jitka Votavová s kolegou Františkem Bikárem, který společně s Richardem Samkem, jakožto externím spolupracovníkem z České televize, natočil během pobytu v Oslu první část dokumentu o formách pomoci Romům, kteří se stali obětí diskriminace. Druhý výměnný pobyt se odehrál v posledním týdnu v dubnu, kdy měla organizace ROMEA možnost přivítat ve svých řadách dva zástupce odboru Romtiltaket a seznámit je se situací v České republice.

Dne 28. dubna také proběhla v Domě národnostních menšin veřejná debata "Romové v ČR - možnosti, příležitosti, překážky", v rámci něhož se příchozí mohli zúčastnit kulatého stolu na téma "Formy pomoci obětem násilí z nenávisti a diskriminace".

Účastníci kulatého stolu se dozvěděli o různých podobách pomoci obětem diskriminace a násilí z nenávisti v ČR a Norsku, o historických souvislostech života Romů v Norsku a zhlédli premiéru dokumentu na toto téma, jehož autorem jsou František Bikár (za organizaci ROMEA) a Richard Samko (redaktor z České televize a externí spolupracovník organizace ROMEA). Během akce vystoupili s podnětnými příspěvky také zástupci norského partnera – Balder Hasvoll (poradce pro romské záležitosti „Romtiltaket“ magistrátu města Oslo/Norsko) a Alpocino Jansen (romský asistent na odboru Romtiltaket).

Po skončení akce proběhla velmi živá a plodná diskuze, kdy si lidé společně s panelisty vyměňovali názory právě na možnosti efektivních postupů proti diskriminaci a dalším formám utlačování romské menšiny. Mezi účastníky debaty byli zástupci českých médií (iDnes.cz, Český rozhlas), romští studenti středních a vysokých škol či zástupci úřadů, městských části a Úřadu vlády.

Norsko, Diskriminace, Násilí z nenávisti, dokumentární fillm

Nikola Taragoš, programový ředitel Romodrom, o.p.s. v rozhovoru pro ROMEA TV.

videoNikola Taragoš: Snažíme se zabránit zhoršení situace našich klientů, dodáváme jim ochranné pomůcky i základní potraviny

1.4.2020 12:00
Dalším hostem v sérii rozhovorů s osobnostmi, kteří aktivně pomáhají v době nouzového stavu je programový ředitel organizace Romodrom.

Tisková konference k zvládnutí onemocnění COVID-19 v romských lokalitách na Slovensku

videoSlovensko bude testovat Romy v osadách. Nakažení Romové by pak mohli být izolováni ve státních zařízeních

1.4.2020 15:50
Od pátku se na Slovensku spustí testování na onemocnění COVID-19 ve 33 romských osadách. Matovič na tiskové konferenci společně s Peterem Pollákem a novou zmocněnkyní pro romské komunity Andreou Bučkovou představil plán boje s konoravirem v romských lokalitách. Odběry, na které dohlédnou vojáci, budou probíhat od 3. do 9. dubna. O den později, 10. dubna, by už měly být známy výsledky. "To, že jde armáda do osad není demonstrace síly," tvrdí premiér Igor Matovič. Vojenští lékaři podle něj budou s testy pomáhat proto, aby testování nezatížilo civilní zdravotníky. Premiér Igor Matovič chce nakažené Romy z osad umístit do státních zařízení.

V pátek 17. 2. 2017 jednala Rada vlády pro záležitosti romské menšiny poprvé pod vedením ministra pro lidská práva Jana Chvojky (FOTO: Úřad vlády ČR)

Úřad vlády vyzývá k nominaci nových členů do Rady vlády pro záležitosti romské komunity

1.4.2020 11:05
Úřad vlády vyzývá na stránkách kabinetu k nominaci nových členek a členů do Rady vlády pro záležitosti romské menšiny. Rada má v současné době 29 členek a členů, z toho 16 zástupkyň a zástupců státní správy a 13 občanských členek a členů zejména z řad Romů - tři tedy chybí.

www.iROZHLAS.cz