17. října 2019 (čtvrtek)
svátek má Hedvika

ROMEA a odbor pro romské záležitosti Romtiltaket v Oslu spolupracují na zlepšení pomoci obětem diskriminace a násilí z nenávisti

29.4.2016 10:18
Jitka Votavová (vpravo) jakožto kontaktní pracovník pro oběti násilí z nenávisti a diskriminace spolu s Balderem Hasvollem (druhý zprava) a Alpocinem Jansenem z odboru pro romské záležitosti Romtiltaket během kulatého stolu na téma formy pomoci obětem diskriminace a hate crime (foto: Jana Baudyšová)

Organizace ROMEA od ledna do dubna 2016 realizovala díky podpoře Fondu pro NNO Nadace rozvoje občanské společnosti česko-norský projekt "Sdílení know-how v podpoře obětem diskriminace mezi Norskem a ČR". Jeho hlavním cílem je zkvalitnění pomoci obětem diskriminace a násilí z nenávisti v ČR a Norsku prostřednictvím posílení znalostí a kompetencí prostřednictvím výměnných stáží mezi organizací ROMEA a partnerským subjektem v Norsku. Tím je odbor pro romské záležitosti Romtiltaket.

V rámci projektu se uskutečnily dva výměnné pobyty – první proběhl v termínu 14.-18. března a zúčastnili se ho pracovnice antidiskriminační linky pro oběti násilí z nenávisti a diskriminace Jitka Votavová s kolegou Františkem Bikárem, který společně s Richardem Samkem, jakožto externím spolupracovníkem z České televize, natočil během pobytu v Oslu první část dokumentu o formách pomoci Romům, kteří se stali obětí diskriminace. Druhý výměnný pobyt se odehrál v posledním týdnu v dubnu, kdy měla organizace ROMEA možnost přivítat ve svých řadách dva zástupce odboru Romtiltaket a seznámit je se situací v České republice.

Dne 28. dubna také proběhla v Domě národnostních menšin veřejná debata "Romové v ČR - možnosti, příležitosti, překážky", v rámci něhož se příchozí mohli zúčastnit kulatého stolu na téma "Formy pomoci obětem násilí z nenávisti a diskriminace".

Účastníci kulatého stolu se dozvěděli o různých podobách pomoci obětem diskriminace a násilí z nenávisti v ČR a Norsku, o historických souvislostech života Romů v Norsku a zhlédli premiéru dokumentu na toto téma, jehož autorem jsou František Bikár (za organizaci ROMEA) a Richard Samko (redaktor z České televize a externí spolupracovník organizace ROMEA). Během akce vystoupili s podnětnými příspěvky také zástupci norského partnera – Balder Hasvoll (poradce pro romské záležitosti „Romtiltaket“ magistrátu města Oslo/Norsko) a Alpocino Jansen (romský asistent na odboru Romtiltaket).

Po skončení akce proběhla velmi živá a plodná diskuze, kdy si lidé společně s panelisty vyměňovali názory právě na možnosti efektivních postupů proti diskriminaci a dalším formám utlačování romské menšiny. Mezi účastníky debaty byli zástupci českých médií (iDnes.cz, Český rozhlas), romští studenti středních a vysokých škol či zástupci úřadů, městských části a Úřadu vlády.

Norsko, Diskriminace, Násilí z nenávisti, dokumentární fillm

Chudinské ghetto (Ilustrační FOTO: Safranek-interia.eu, Wikimedia Commons)

Zpráva o stavu romské menšiny: V ČR bylo loni podle odhadů 830 ghett se 127.000 obyvateli

14.10.2019 11:21
V Česku existovalo loni přes 830 chudinských domů, ulic a čtvrtí. V těchto ghettech žilo víc než 127.000 lidí. Uvádí to zpráva o stavu romské menšiny za loňský rok.

Slavnostní předávání certifikátů v rámci stipendijního programu ROMEA (2018)

videoVYSÍLALI JSME ŽIVĚ: Slavnostní předávání certifikátů v rámci stipendijního programu ROMEA

10.10.2019 20:58, (AKTUALIZOVÁNO 12. 10. 2019, 22:00)
V pátek 11. října od 13 hodin proběhlo již čtvrté slavnostní setkání stipendistů podpořených v rámci Romského stipendijního programu pro romské studenty SŠ a VOŠ, který realizuje organizace ROMEA. Studenti byli slavnostně uvedeni do stipendijního programu v Brožíkově sálu na Staroměstské radnici, kde se setkali s pořadateli a sponzory programu. Stipendium letos získalo 69 studentů SŠ a VOŠ. Celou akcí zúčastněné provedl moderátor Lukáš Kotlár. Přímý přenos zajistila první romská internetová televize ROMEA TV. Krásné prostory pro tuto akci poskytl Magistrát hlavního města Prahy.

Cyril Koky

Cyril Koky bude kandidovat do Senátu za Pirátskou stranu v obvodu Kolín

10.10.2019 17:30
Ve volbách do Senátu bude za Pirátskou stranu v obvodě Kolín kandidovat Cyril Koky. Členská základna Pirátů ho ve volbách na internetovém fóru zvolila jednomyslně.