9. července 2020 (čtvrtek)
svátek má Drahoslava

ROMEA a odbor pro romské záležitosti Romtiltaket v Oslu spolupracují na zlepšení pomoci obětem diskriminace a násilí z nenávisti

29.4.2016 10:18
Jitka Votavová (vpravo) jakožto kontaktní pracovník pro oběti násilí z nenávisti a diskriminace spolu s Balderem Hasvollem (druhý zprava) a Alpocinem Jansenem z odboru pro romské záležitosti Romtiltaket během kulatého stolu na téma formy pomoci obětem diskriminace a hate crime (foto: Jana Baudyšová)

Organizace ROMEA od ledna do dubna 2016 realizovala díky podpoře Fondu pro NNO Nadace rozvoje občanské společnosti česko-norský projekt "Sdílení know-how v podpoře obětem diskriminace mezi Norskem a ČR". Jeho hlavním cílem je zkvalitnění pomoci obětem diskriminace a násilí z nenávisti v ČR a Norsku prostřednictvím posílení znalostí a kompetencí prostřednictvím výměnných stáží mezi organizací ROMEA a partnerským subjektem v Norsku. Tím je odbor pro romské záležitosti Romtiltaket.

V rámci projektu se uskutečnily dva výměnné pobyty – první proběhl v termínu 14.-18. března a zúčastnili se ho pracovnice antidiskriminační linky pro oběti násilí z nenávisti a diskriminace Jitka Votavová s kolegou Františkem Bikárem, který společně s Richardem Samkem, jakožto externím spolupracovníkem z České televize, natočil během pobytu v Oslu první část dokumentu o formách pomoci Romům, kteří se stali obětí diskriminace. Druhý výměnný pobyt se odehrál v posledním týdnu v dubnu, kdy měla organizace ROMEA možnost přivítat ve svých řadách dva zástupce odboru Romtiltaket a seznámit je se situací v České republice.

Dne 28. dubna také proběhla v Domě národnostních menšin veřejná debata "Romové v ČR - možnosti, příležitosti, překážky", v rámci něhož se příchozí mohli zúčastnit kulatého stolu na téma "Formy pomoci obětem násilí z nenávisti a diskriminace".

Účastníci kulatého stolu se dozvěděli o různých podobách pomoci obětem diskriminace a násilí z nenávisti v ČR a Norsku, o historických souvislostech života Romů v Norsku a zhlédli premiéru dokumentu na toto téma, jehož autorem jsou František Bikár (za organizaci ROMEA) a Richard Samko (redaktor z České televize a externí spolupracovník organizace ROMEA). Během akce vystoupili s podnětnými příspěvky také zástupci norského partnera – Balder Hasvoll (poradce pro romské záležitosti „Romtiltaket“ magistrátu města Oslo/Norsko) a Alpocino Jansen (romský asistent na odboru Romtiltaket).

Po skončení akce proběhla velmi živá a plodná diskuze, kdy si lidé společně s panelisty vyměňovali názory právě na možnosti efektivních postupů proti diskriminaci a dalším formám utlačování romské menšiny. Mezi účastníky debaty byli zástupci českých médií (iDnes.cz, Český rozhlas), romští studenti středních a vysokých škol či zástupci úřadů, městských části a Úřadu vlády.

Norsko, Diskriminace, Násilí z nenávisti, dokumentární fillm

Dokumentární film LETY

videoV Kampusu Hybernská se bude promítat dokumentární film LETY. Následovat bude debata s Renatou Berkyovou

8.7.2020 16:44
Ve čtvrtek 16. července od 18 hodin se v Kampusu Hybernská bude promítat celovečerní dokumentární film LETY. Romští tvůrci ve filmu zachycují snahy mnoha aktérů o odstranění vepřína i přetrvávající debatu o historii místa tzv. cikánského tábora. Po promítání bude následovat debata se spoluautorkou dokumentu Renatou Berkyovou.

Stipendisté organizace ROMEA (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Nová výzva pro romské studenty středních a vysokých škol! ROMEA vyhlašuje stipendijní program pro rok 2020/21

19.6.2020 15:36
Romští studenti se mohou od pondělí 22. června do pátku 17. července hlásit o stipendium organizace ROMEA na školní, potažmo akademický, rok 2020/2021. Stipendijní program běží od roku 2016 a letos stipendiem podpoří 90 romských studentů středních, vyšších odborných a nově také vysokých škol. Do programu se mohou hlásit studenti prezenční i distanční formy studia a u vysokoškoláků v jakémkoli stupni bakalářského, magisterského i doktorského studia. Pro zájemce bude od pondělí na webových stránkách www.romskastipendia.cz otevřen elektronický formulář, prostřednictvím kterého budou moci studenti žádosti posílat.

Lubomír Volný a Miroslav Kalousek se ve sněmovně přetahovali o nápis All Lives Matter. Malá černošská holčička vysvětluje co znamená heslo Black Lives Matter (Koláž: Romea.cz)

Je heslo Black Lives Matter rasistické? Volný provokoval ve sněmovně, Kalousek zasahoval. Vysvětlení nabízí malá černošská holčička

7.7.2020 22:25
O rozruch ve sněmovním jednacím sále se dnes postaral nezařazený poslanec Lubomír Volný (Jednotní). Navrhoval, aby dolní komora vyslovila souhlas s výrokem prezidenta Miloše Zemana, že je heslo amerických protestů Black Lives Matter (Na černošských životech záleží) rasistické.