20. ledna 2020 (pondělí)
svátek má Ilona

ROMEA: Média potřebují více romských novinářů

15.4.2016 9:50
Ilustrační foto: Archiv Romea.cz

Richard Samko, Patrik Banga, Jarmila Balážová, Iveta Demeterová, Tomáš Bystrý, Rena Horvátová. Jejich tváře a hlasy znáte z vysílání rozhlasu a televize. Každá jejich reportáž tak zároveň popírá předsudek, že všichni Romové „jsou stejní“. Tito Romové a Romky díky své profesi mohou za všechny ty „neviditelné“, kteří pracují a starají se o rodinu bez pozorností médií či sousedů, úspěšně nabourávat negativní mínění o Romech.

Zájemci o mediální trénink

se mohou do 28. dubna hlásit na adrese lenka.jandakova@romea.cz nebo na tel. 257 329 667.

Díky nim vyrůstá generace romských dětí, které se mohou identifikovat s profesním vzorem, který je veřejností respektován. Mohou jim dodat odvahu, aby se také stali novináři a aktivně se podíleli na tom, jak se informuje o událostech, které se týkají jejich města, kraje, společnosti, ve které žijí.

„Mezi naše hlavní činnosti od počátku patřily mediální aktivity, logická se nám proto vždy jevila snaha hledat a podporovat zájemce o novinářskou práci z řad Romů,“ říká Zdeněk Ryšavý, ředitel ROMEA, o. p. s. A dodává: „V médiích by nejen mělo být vidět více Romů, například v pozici reportérů, ale hlavně by měli přinášet svůj pohled a kontakty, které díky svému původu v romské komunitě mají.“ Mediální trénink se nyní uskuteční díky podpoře americké dobročinné nadace Bader Philantrophies.

Mediální trénink pro budoucí romské žurnalisty

„Hledáme Romy, kteří studují nebo si chtějí doplnit profesní dovednosti a mají vážný zájem o práci novináře v tištěných či internetových médiích, rozhlasového nebo televizního redaktora,“ upřesňuje Lenka Jandáková, koordinátorka mediálního tréninku.

Během přijímacího řízení budeme klást důraz především na motivaci a zjištění předpokladů, které k této práci mají. „Součástí seminářů budou i individuální kurzy české gramatiky, takže kdo si není vždy jistý pravopisem, nemusí se obávat, že by jej tato okolnost diskvalifikovala,“ podotýká Jandáková.

Od května do září budou romští zájemci o práci v médiích absolvovat intenzivní mediální trénink, jenž je připraví na podzimní stáže v českých médiích. Bude probíhat o víkendech, aby se ho mohli účastnit studenti i ti, kteří mají pracovní povinnosti. Romští a čeští profesionálové jim budou předávat své znalosti a poskytovat cenné praktické rady, během exkurzí je seznámí s mediálním provozem několika redakcí.

Cvičení dělá mistra

„Nikdo ze zájemců určitě nemůže čekat, že se po absolvování tohoto tréninku hned objeví na obrazovce regionálního vysílání či zasedne ke stolu v newsroomu některého z deníku. Každý začínající novinář se musí nejdříve tzv. vypsat, naučit se vést rozhovor, najít si dobré téma pro reportáž a pak teprve dostane možnost ukázat, co se naučil a že se novým věcem učit chce,“ upozorňuje koordinátorka projektu.

„Kurzisti budou od samého začátku psát, psát a zase psát, protože jinak to nejde, pokud chtějí být schopni připravit zprávu, která v novinách obstojí. My jim budeme zajišťovat zpětnou vazbu, jejich texty připomínkovat,“ přibližuje jeden z lektorů Tomáš Bystrý způsob, jak v krátkém čase připravit i úplné nováčky na dráhu žurnalistiky. Sám začínal ještě coby student gymnázia psát pro Romano voďi a server Romea.cz, dnes je redaktorem a moderátorem domácího zpravodajství Radiožurnálu.

Hledáme nové talenty

„Máme tak trochu neskromnou představu, doufáme, že ne úplně nereálnou, že objevíme „druhého“ Ríšu Samka, který se vyučil na kuchaře, ale po absolvování novinářského kurzu nastoupil úspěšnou kariéru televizního redaktora a moderátora,“ přeje si objevit nový talent Lenka Jandáková. A proto vyzývá: „Pokud víte ve svém okolí, v rodině o někom, kdo se nestydí mluvit na veřejnosti a umí se dobře vyjadřovat, upozorněte nás na něj.“

ROMEA, o. p. s.

Vzdělávání, seminář, Romové, ROMEA, o. s.

Edita Stejskalová a Petr Torák 10. 9. 2018 během zasedání Rady vlády pro záležitosti romské menšiny (FOTO: František Bikár, Romea.cz)

Občanští členové "romské rady" se neshodují v názoru, zda má Helena Válková zůstat vládní zmocněnkyní pro lidská práva

16.1.2020 22:56
Občanští členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny (RVZRM) se neshodují v názoru, zda má Helena Válková zůstat ve funkci vládní zmocněnkyně pro lidská práva. Zpravodajský server Romea.cz oslovil všechny občanské členy rady. Z patnácti členů nám svou odpověď zaslalo pouze šest. Dva Válkovou podpořili a čtyři mají s jejím setrváním na postu vládní zmocněnkyně pro lidská práva problém. Další členové "romské" rady se odmítli veřejně vyjádřit, ostatní na naše otázky nereagovali vůbec. V pátek své vyjádření zaslal další člen Rady vlády Tomáš Ščuka, který se vyjádřil také proti setrvání Válkové ve funkci. Vyjádření jednotlivých členů, které se nám podařilo získat, uvádíme v plném znění.

Protestující na mítinku kotlebovců Zdroj: Michal Truban, Facebook

Na východním Slovensku protestovala stovka Romů proti kotlebovcům

16.1.2020 10:46
Podporovatelé ĽSNS i odpůrci extremismu se ve středu večer setkali v Sabinově. Během předvolebního mítinku strany přišlo nesouhlas s extremismem vyjádřit přibližně 350 Romů z okresu. Přidali se k nim i členové koalice neparlamentních stran PS/Spolu. Mítink, jak i protest se obešel bez incidentů, lidé z obou stran však na sebe vykřikovali.

Hajlující muž 25. 4. 2019 během demonstrace xenofobně-populistického hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury (FOTO: video Alarm)

Muž, který podle verdiktu hajloval na akci SPD, podal dovolání

15.1.2020 16:10
Nejvyšší soud přezkoumá případ Radka Mansfelda, jenž podle pravomocného verdiktu hajloval na loňské demonstraci hnutí SPD. Pražské soudy mu vyměřily půlroční podmínku a peněžitý trest 30.000 korun. Rozhodnutí je pravomocné. K Obvodnímu soudu pro Prahu 1, který případ řešil jako první instance, dorazilo před koncem roku dovolání, zjistila ČTK z justiční databáze.