24. října 2020 (sobota)
svátek má Nina

ROMEA: Média potřebují více romských novinářů

15.4.2016 9:50
Ilustrační foto: Archiv Romea.cz

Richard Samko, Patrik Banga, Jarmila Balážová, Iveta Demeterová, Tomáš Bystrý, Rena Horvátová. Jejich tváře a hlasy znáte z vysílání rozhlasu a televize. Každá jejich reportáž tak zároveň popírá předsudek, že všichni Romové „jsou stejní“. Tito Romové a Romky díky své profesi mohou za všechny ty „neviditelné“, kteří pracují a starají se o rodinu bez pozorností médií či sousedů, úspěšně nabourávat negativní mínění o Romech.

Zájemci o mediální trénink

se mohou do 28. dubna hlásit na adrese lenka.jandakova@romea.cz nebo na tel. 257 329 667.

Díky nim vyrůstá generace romských dětí, které se mohou identifikovat s profesním vzorem, který je veřejností respektován. Mohou jim dodat odvahu, aby se také stali novináři a aktivně se podíleli na tom, jak se informuje o událostech, které se týkají jejich města, kraje, společnosti, ve které žijí.

„Mezi naše hlavní činnosti od počátku patřily mediální aktivity, logická se nám proto vždy jevila snaha hledat a podporovat zájemce o novinářskou práci z řad Romů,“ říká Zdeněk Ryšavý, ředitel ROMEA, o. p. s. A dodává: „V médiích by nejen mělo být vidět více Romů, například v pozici reportérů, ale hlavně by měli přinášet svůj pohled a kontakty, které díky svému původu v romské komunitě mají.“ Mediální trénink se nyní uskuteční díky podpoře americké dobročinné nadace Bader Philantrophies.

Mediální trénink pro budoucí romské žurnalisty

„Hledáme Romy, kteří studují nebo si chtějí doplnit profesní dovednosti a mají vážný zájem o práci novináře v tištěných či internetových médiích, rozhlasového nebo televizního redaktora,“ upřesňuje Lenka Jandáková, koordinátorka mediálního tréninku.

Během přijímacího řízení budeme klást důraz především na motivaci a zjištění předpokladů, které k této práci mají. „Součástí seminářů budou i individuální kurzy české gramatiky, takže kdo si není vždy jistý pravopisem, nemusí se obávat, že by jej tato okolnost diskvalifikovala,“ podotýká Jandáková.

Od května do září budou romští zájemci o práci v médiích absolvovat intenzivní mediální trénink, jenž je připraví na podzimní stáže v českých médiích. Bude probíhat o víkendech, aby se ho mohli účastnit studenti i ti, kteří mají pracovní povinnosti. Romští a čeští profesionálové jim budou předávat své znalosti a poskytovat cenné praktické rady, během exkurzí je seznámí s mediálním provozem několika redakcí.

Cvičení dělá mistra

„Nikdo ze zájemců určitě nemůže čekat, že se po absolvování tohoto tréninku hned objeví na obrazovce regionálního vysílání či zasedne ke stolu v newsroomu některého z deníku. Každý začínající novinář se musí nejdříve tzv. vypsat, naučit se vést rozhovor, najít si dobré téma pro reportáž a pak teprve dostane možnost ukázat, co se naučil a že se novým věcem učit chce,“ upozorňuje koordinátorka projektu.

„Kurzisti budou od samého začátku psát, psát a zase psát, protože jinak to nejde, pokud chtějí být schopni připravit zprávu, která v novinách obstojí. My jim budeme zajišťovat zpětnou vazbu, jejich texty připomínkovat,“ přibližuje jeden z lektorů Tomáš Bystrý způsob, jak v krátkém čase připravit i úplné nováčky na dráhu žurnalistiky. Sám začínal ještě coby student gymnázia psát pro Romano voďi a server Romea.cz, dnes je redaktorem a moderátorem domácího zpravodajství Radiožurnálu.

Hledáme nové talenty

„Máme tak trochu neskromnou představu, doufáme, že ne úplně nereálnou, že objevíme „druhého“ Ríšu Samka, který se vyučil na kuchaře, ale po absolvování novinářského kurzu nastoupil úspěšnou kariéru televizního redaktora a moderátora,“ přeje si objevit nový talent Lenka Jandáková. A proto vyzývá: „Pokud víte ve svém okolí, v rodině o někom, kdo se nestydí mluvit na veřejnosti a umí se dobře vyjadřovat, upozorněte nás na něj.“

ROMEA, o. p. s.

Vzdělávání, seminář, Romové, ROMEA, o. s.

Nenávistná hesla Sdružení Mostečané Mostu, říjen 2018 (koláž: Romea.cz)

Ústecký soud vyzval k ukončení politické činnosti spolek Mostečané Most. Chtěli „zřídit vesnici pro lůzu“

22.10.2020 11:03
Krajský soud v Ústí nad Labem vydal rozhodnutí, jímž upozornil spolek Sdružení Mostečané Mostu, že vyvíjí protiprávně činnost politické strany. Pokud toho spolek do 1 roku nezanechá, soud ho rozpustí.

Gyulla Banga

Hudebník Gyulla Banga: Také jsem psal, že COVID-19 je podvod. Potom, co jsem měl čtyřicítky horečky a nemohl vstát z postele, už mluvím jinak

21.10.2020 20:25
Pořád na Facebooku čtu, jak je onemocnění COVID-19 podvod, jak je ta nemoc smyšlená, že je to jen horší verze chřipky, nic jiného. Bohužel, musím vás zklamat. Ten virus existuje a opravdu je mnohem zákeřnější než běžná chřipka.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) se 13. 10. 2020 setkala na půdě ministerstva s romskými ženami, které byly nezákonně sterilizované a dlouhodobě bojují za odškodnění. (FOTO: Veřejný ochránce práv)

Sterilizované ženy se setkaly s ministryní financí Alenou Schillerovou. Ta podpořila návrh na jejich odškodnění

21.10.2020 16:40
Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) se minulý týden setkala na půdě ministerstva s romskými ženami, které byly nezákonně sterilizované a dlouhodobě bojují za odškodnění. Tématem schůzky bylo především sdílení osobních příběhů jednotlivých žen v návaznosti na návrh zákona o odškodnění obětí nezákonných sterilizací, který v Poslanecké sněmovně čeká na své projednání téměř rok.