5. března 2021 (pátek)
svátek má Kazimír

ROMEA: Pravidelná podpora romských studentů má smysl. Dokazují to i pololetní vysvědčení našich stipendistů

17.2.2021 21:00
Setkání romských studentů BARUVAS (Ilustrační FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Koronavirová opatření od základu změnila podmínky, v jakých se v České republice žáci a studenti vzdělávají. Organizace ROMEA se proto poslední rok ještě více soustředila na pomoc romským studentům středních a vysokých škol, kteří se ocitli v nepříznivé situaci a jejich studium ohrožuje sociální a ekonomické vyloučení. A mnozí stipendisté programu organizace ROMEA mají navzdory ztíženým podmínkám, jaké panují na školách, výborné výsledky.

"Pololetní vysvědčení našich stipendistů ukazují, že i když distanční výuka studium velmi komplikuje, nevzdávají to a snaží se plnit studijní povinnosti, jak jim to jen současné podmínky dovolují. Ráda bych vyzdvihla nejen stipendisty, kteří měli vynikající vysvědčení, ale i ty, kteří třeba tak skvělé výsledky nemají, ale s tím, jak na ně a jejich rodiny současná krize dopadá, obdivuhodně bojují," říká projektová manažerka Romského stipendijního programu organizace ROMEA Jitka Votavová.

Štefan Balog: Studentům, kterým se s distanční výukou daří bojovat hůře, pomáháme v rámci našeho stipendijního programu například doučováním nebo přípravnými kurzy ke zkouškám.

Mezi stipendisty s výborným vysvědčením je i studentka gymnázia v Bruntálu Daniela Kokyová. "Ráda bych se v budoucnu dostala na lékařskou fakultu. Mým snem je věnovat se stomatologii," svěřila se serveru Romea.cz Daniela se svou představou o budoucí profesi.

"Nejen Daniela, ale i další stipendisté mají našlápnuto k tomu, aby mohli studovat na vysoké škole. Vyznamenání v pololetí měla čtvrtina našich středoškolských stipendistů. A studentům, kterým se s distanční výukou daří bojovat hůře, pomáháme v rámci našeho stipendijního programu například doučováním nebo přípravnými kurzy ke zkouškám. Studentům, kteří nemají vlastní počítač se pak snažíme pomoci sehnat alespoň tablet," říká fundraiser organizace ROMEA Štefan Balog.

V prosinci 2020 vyhlásila organizace ROMEA mezi středoškolskými stipendisty soutěž o 10 nejlepších vysvědčení. Díky dlouhodobé podpoře jednoho ze soukromých dárců získalo deset stipendistů za skvělé studijní výsledky speciální finanční odměnu.

Pravidelnou podporovatelkou stipendistů programu organizace ROMEA je i paní Lenka. „Mám z toho velkou radost. Tohle dává smysl, a proto posílám pravidelný příspěvek na romská stipendia. Vyřiďte všem stipendistům, že jsou úžasní a že jim přeji hodně štěstí v životě po dokončení školy,“ napsala do organizace ROMEA paní Lenka.

Pro udržení stipendijního programu, který romské žáky a studenty podporuje od roku 2016, jsou podle Štefana Baloga zásadní, vedle větších soukromých nadací, právě pravidelní dárci.

"Pro pokračování a rozšiřování stipendijního programu jsou důležité hlavně pravidelné dary. Díky nim můžeme lépe plánovat stipendijní podporu pro studenty i na další měsíce. I menší částka posílaná pravidelně za určité období poskládá sumu, se kterou je možné zaplatit třeba právě doučování pro jednoho studenta. Jsme vděční za každého pravidelného dárce," vysvětluje Štefan Balog z ROMEA.

Romský stipendijní program organizace ROMEA od roku 2016 pomohl téměř čtyřem stovkám romských studentů rozličných oborů a z celé České republiky. V letošním školním roce podpořila ROMEA stipendiem dalších 95 studentů.

Pokud se chcete stát pravidelným dárcem stipendijního programu, případně chcete studenty podpořit jednorázově, navštivte stránku https://romskastipendia.cz/darujte/

Stipendia, Studenti, Romové, Vzdělávání, ROMEA

Zleva: Jan Blatný, Michal Miko, Alena Gronzíková a Cyril Koky

Povinné respirátory? Pro sociálně vyloučené lokality a chudé velký finanční problém. Pokud je vláda vyžaduje, měla by je rozdávat zdarma

22.2.2021 10:30
Ministerstvo zdravotnictví dnes vydá mimořádné opatření, ve kterém kvůli šíření epidemie covidu-19 zpřísní povinnost ochrany dýchacích cest. Podle dřívějšího vyjádření ministra Jana Blatného (za ANO) bude nařízení platit od půlnoci z dneška na úterý, týkat se bude veřejných míst s větší koncentrací lidí. Lidem v nich už nebude stačit textilní rouška, ale budou muset nosit respirátor, nanoroušku nebo dvě chirurgické roušky. Podle některých opozičních politiků by měl dávat občanům respirátory zdarma. To navrhují i redakcí serveru Romea.cz oslovení odborníci pracující v sociálně vyloučených lokalitách nebo s Romy.

Video na podporu očkování natočila i skupina celebrit z menšinových komunit, mezi nimi například herec Adil Ray či komik Romesh Ranganathan (FOTO: Repro Youtube)

videoBritská studie: Příslušníci etnických menšin mají menší důvěru k vakcíně proti covidu-19, méně se očkují, více umírají. V ČR podobná data nemáme

19.2.2021 16:25
Příslušníci etnických menšin žijících v Anglii mají menší důvěru k vakcíně proti covidu-19 než většinová populace. To se promítá i do počtu očkovaných. Zatímco bělochů ve věku 70 až 79 let naočkovali angličtí zdravotníci již 86 procent, v případě černochů je to jen 55 procent, vyplývá ze studie, o které informovala agentura Reuters.

Lékařka Marie Nejedlá v rozhovoru pro ROMEA TV vysvětluje popis výroby vakcíny proti COVID-19, foto: romeatv

videoLékařka pro ROMEA TV vysvětluje nejasnosti kolem očkování: Z čeho je vakcína složená? Jak funguje?

19.2.2021 13:40
Ochota občanů České republiky nechat se očkovat proti nemoci COVID-19 od konce roku mírně vzrostla. Na konci ledna mělo o vakcínu zdarma zájem 54 procent dospělých v ČR. Jak ukazují průzkumy ze zahraničí, mezi etnickými menšinami je však ochota k očkování nižší. Platí to zřejmě i u Romů v České republice. Poměrně často se opakuje několik otázek a názorů, které jsou s vakcinací spojené. Z čeho jsou vakcíny proti COVID-19 složené? Vakcíny byly vyvinuty velmi rychle, jsou proto nekvalitní? Do jaké míry jsou vakcíny účinné? ROMEA TV přináší sérii videí, kde na tyto otázky odpovídá lékařka Marie Nejedlá ze Státního zdravotního ústavu.