22. února 2017 (středa)
svátek má Petr
romano vodi - předplatné

ROMEA uspořádala Víkend romské hrdosti pro studenty SŠ a VŠ. „Dodal nám motivaci,“ říkají jeho účastníci

1.9.2016 18:30
Účastníci Víkendu Romské hrdosti. FOTO: Jitka Votavová, Romea.cz

"Dlouho jsem nezažila tak hezký víkend. Moc vám za něj děkuju," vzkazuje organizátorům Víkendu romské hrdosti studentka Simona. Poslední prázdninový víkend se totiž uskutečnilo setkání romských studentů a studentek středních a vysokých škol, které uspořádala organizace ROMEA s cílem umožnit jim navázání kontaktů a spolupráce s dalšími vzdělanými Romy, podpořit jejich osobnostní rozvoj a romskou identitu. Někteří z nich budou podpořeni Romským stipendijním programem pro studenty SŠ a VOŠ, který ROMEA realizuje prvním rokem. Do budoucna by se víkendové akce měly konat pravidelně v průběhu celého roku.

„Myšlenka uspořádat společný víkend pro studenty od 15 do 52 let, různého zaměření a z rozličných koutů republiky se nám zpočátku zdála docela ambiciózní, ale výsledek úplně překonal naše očekávání. Účastníci přicházeli s vlastními nápady, během pouhých dvou dnů dali dohromady poměrně neotřelé a smysluplné projekty a naplno se zapojovali do všech aktivit, které jsme pro ně připravili,“ uvedla pro server Romea.cz Jitka Votavová, manažerka projektu Romského stipendijního programu pro studenty SŠ a VOŠ.

Hrdí na to, že jsou Romové

Víkendové akce se zúčastnilo 22 studentů a studentek, kteří studují pedagogické obory, ekonomii, logistiku, historii či například průmyslovou školu. Samotný program setkání vytvářeli romští profesionálové, například Blok o romské identitě a sebepoznání měla na starosti psycholožka, bývalá romská poslankyně, zakladatelka o. s. Athinganoi, první organizace sdružující romské studenty, a současná fundraiserka stipendijního programu Monika Mihaličková.

Podle ní setkání otevřelo možnost studentům vzájemně se poznat, naučit se nové věci a hlavně zažít pocit stoprocentního přijetí. „Patřit k celospolečensky odmítané skupině není úplně jednoduché, zvláště pro mladé lidi. Proto je důležité mladým romským studentům poskytnout pocit sounáležitosti s ostatními vzdělanými Romy a posílit jejich identitu,“ vysvětlila Mihaličková důvody, proč se sama rozhodla zapojit do programu a hledat možnosti jeho finanční podpory. Doufá, že obnovenou tradici setkávání romských studentů se podaří udržet.

Yveta Kenety, koordinátorka projektu Stipendia pro romské vysokoškoláky, podotýká, že pro některé z účastníků to bylo poprvé, kdy se setkali s větší skupinou vzdělaných Romů: „Mnozí z nich jsou mezi svými spolužáky jedinými Romy. Potěšilo mě, že se velice aktivně podíleli na programu, nejvíce mě nadchlo divadelní představení, které dokázali zinscenovat během 60 minut a na které jsme pozvali i zástupce majority.“

Jako bych byl u rodiny...

Některým účastníkům setkání bylo teprve patnáct nebo šestnáct let a poprvé se ocitli sami bez své rodiny mimo domov. I přesto se dokázali bez potíží zapojit do diskuzí s dospělými účastníky a ukázat, jak vnímají romskou identitu a jaké mají v životě cíle.

„Víkend byl jedním slovem prostě úžasný. Vzal jsem si z něj opravdu hodně. Hlavně motivaci pokračovat ve studiu a dotáhnout to do cíle. Já doufám, že se v podobném složení zase někdy sejdeme. Měl jsem přece jenom strach, jak to bude probíhat, ale i za ten víkend se jsme si dokázali vybudovat přátelství. A přednášky byly super. Možná to zní přehnaně, ale cítil jsem se tam jako bych byl u rodiny,“ popsal svoje dojmy ze setkání Michal, jeden ze zúčastněných studentů.

Student Technické univerzity v Liberci Jan Kanaloš své dojmy z víkendového setkání shrnul takto: „Určitě všichni občas pochybujeme, jestli to, že reagujeme na stereotypy a snažíme se je vyvracet, má vůbec nějaký smysl, jestli nebudeme vždy jen ti ,černíʻ tam vzadu. Mire amala, smysl to má! Odnášíme si plno zážitků, energii a nová přátelství. A o tom to je! Nemít jen plný žaludek, ale i sytou duši.“

Díky podpoře dánské nadace VELUX může organizace ROMEA na školní rok 2016/17 poskytnout 50 středoškolákům a 10 studentům vyšších odborných škol stipendium na studium. Vedle samotného stipendia je součástí stipendijního programu také možnost získat doučování nebo právě účast na intenzivních víkendových setkáních.

Romové, student, Stipendia

brno (Ilustrančí FOTO: Wikimedia Commons, Kirk)

Situaci azylových domů v Brně má postupně řešit projekt Rapid Re-housing. O své zkušenosti se podělily romské sociální pracovnice.

20.2.2017 15:27
Padesát rodin z azylových domů a ubytoven v Brně dostalo v rámci projektu Rapid Re-Housing městský byt. Výše nájemného odpovídá u těchto bytů výši dávek na bydlení. Projekt realizuje nezisková organizace IQ Roma Servis ve spolupráci s Magistrátem města Brna a Ostravskou univerzitou. Působí v něm mimo jiné dvě romské sociální pracovnice: Marie Giňová a Marie Ferencová, o nichž píše server Aktuálně.cz.

V pátek 17. 2. 2017 jednala Rada vlády pro záležitosti romské menšiny poprvé pod vedením ministra pro lidská práva Jana Chvojky (FOTO: Úřad vlády ČR)

Romská rada jednala o kauze Žatec: Zástupci Romů vyjádřili rostoucí pocit ohrožení své bezpečnosti

20.2.2017 14:40
Rada vlády ČR pro záležitosti romské menšiny na svém pátečním zasedání kromě jiného diskutovala i o výsledcích vyšetřování smrti Miroslava Demetera, který zemřel loni v říjnu v žatecké pizzerii. Občanští členové rady vyjádřili své obavy a námitky k vyšetřování případu a obecně v této souvislosti také zástupci Romů vyjádřili rostoucí pocit ohrožení své bezpečnosti. Zpravodajský server Romea.cz o tom informovali občanští členové rady a Jiří Souček z tiskového oddělení vlády.

Zuzana Jurková (vpravo)

Můžeme spolu: Nemít druhého rád je hrozně snadné, říká Zuzana Jurková

20.2.2017 12:51
Od ledna 2017 pravidelně přinášíme rozhovory s lidmi, kteří dělají zajímavé věci, jež zároveň pomáhají k tomu, aby se nám společně žilo dobře. Když jsme hledali název rubriky, oslovilo mě motto letošního Mezinárodního dne Romů - „Můžeme spolu“. A tak jsme se s organizátory dohodli, že rubriku uvedeme pod stejným názvem.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.