25. května 2017 (čtvrtek)
svátek má Viola
romano vodi - předplatné

ROMEA uspořádala Víkend romské hrdosti pro studenty SŠ a VŠ. „Dodal nám motivaci,“ říkají jeho účastníci

1.9.2016 18:30
Účastníci Víkendu Romské hrdosti. FOTO: Jitka Votavová, Romea.cz

"Dlouho jsem nezažila tak hezký víkend. Moc vám za něj děkuju," vzkazuje organizátorům Víkendu romské hrdosti studentka Simona. Poslední prázdninový víkend se totiž uskutečnilo setkání romských studentů a studentek středních a vysokých škol, které uspořádala organizace ROMEA s cílem umožnit jim navázání kontaktů a spolupráce s dalšími vzdělanými Romy, podpořit jejich osobnostní rozvoj a romskou identitu. Někteří z nich budou podpořeni Romským stipendijním programem pro studenty SŠ a VOŠ, který ROMEA realizuje prvním rokem. Do budoucna by se víkendové akce měly konat pravidelně v průběhu celého roku.

„Myšlenka uspořádat společný víkend pro studenty od 15 do 52 let, různého zaměření a z rozličných koutů republiky se nám zpočátku zdála docela ambiciózní, ale výsledek úplně překonal naše očekávání. Účastníci přicházeli s vlastními nápady, během pouhých dvou dnů dali dohromady poměrně neotřelé a smysluplné projekty a naplno se zapojovali do všech aktivit, které jsme pro ně připravili,“ uvedla pro server Romea.cz Jitka Votavová, manažerka projektu Romského stipendijního programu pro studenty SŠ a VOŠ.

Hrdí na to, že jsou Romové

Víkendové akce se zúčastnilo 22 studentů a studentek, kteří studují pedagogické obory, ekonomii, logistiku, historii či například průmyslovou školu. Samotný program setkání vytvářeli romští profesionálové, například Blok o romské identitě a sebepoznání měla na starosti psycholožka, bývalá romská poslankyně, zakladatelka o. s. Athinganoi, první organizace sdružující romské studenty, a současná fundraiserka stipendijního programu Monika Mihaličková.

Podle ní setkání otevřelo možnost studentům vzájemně se poznat, naučit se nové věci a hlavně zažít pocit stoprocentního přijetí. „Patřit k celospolečensky odmítané skupině není úplně jednoduché, zvláště pro mladé lidi. Proto je důležité mladým romským studentům poskytnout pocit sounáležitosti s ostatními vzdělanými Romy a posílit jejich identitu,“ vysvětlila Mihaličková důvody, proč se sama rozhodla zapojit do programu a hledat možnosti jeho finanční podpory. Doufá, že obnovenou tradici setkávání romských studentů se podaří udržet.

Yveta Kenety, koordinátorka projektu Stipendia pro romské vysokoškoláky, podotýká, že pro některé z účastníků to bylo poprvé, kdy se setkali s větší skupinou vzdělaných Romů: „Mnozí z nich jsou mezi svými spolužáky jedinými Romy. Potěšilo mě, že se velice aktivně podíleli na programu, nejvíce mě nadchlo divadelní představení, které dokázali zinscenovat během 60 minut a na které jsme pozvali i zástupce majority.“

Jako bych byl u rodiny...

Některým účastníkům setkání bylo teprve patnáct nebo šestnáct let a poprvé se ocitli sami bez své rodiny mimo domov. I přesto se dokázali bez potíží zapojit do diskuzí s dospělými účastníky a ukázat, jak vnímají romskou identitu a jaké mají v životě cíle.

„Víkend byl jedním slovem prostě úžasný. Vzal jsem si z něj opravdu hodně. Hlavně motivaci pokračovat ve studiu a dotáhnout to do cíle. Já doufám, že se v podobném složení zase někdy sejdeme. Měl jsem přece jenom strach, jak to bude probíhat, ale i za ten víkend se jsme si dokázali vybudovat přátelství. A přednášky byly super. Možná to zní přehnaně, ale cítil jsem se tam jako bych byl u rodiny,“ popsal svoje dojmy ze setkání Michal, jeden ze zúčastněných studentů.

Student Technické univerzity v Liberci Jan Kanaloš své dojmy z víkendového setkání shrnul takto: „Určitě všichni občas pochybujeme, jestli to, že reagujeme na stereotypy a snažíme se je vyvracet, má vůbec nějaký smysl, jestli nebudeme vždy jen ti ,černíʻ tam vzadu. Mire amala, smysl to má! Odnášíme si plno zážitků, energii a nová přátelství. A o tom to je! Nemít jen plný žaludek, ale i sytou duši.“

Díky podpoře dánské nadace VELUX může organizace ROMEA na školní rok 2016/17 poskytnout 50 středoškolákům a 10 studentům vyšších odborných škol stipendium na studium. Vedle samotného stipendia je součástí stipendijního programu také možnost získat doučování nebo právě účast na intenzivních víkendových setkáních.

Romové, student, Stipendia

Týdny mediálního vzdělávání. (FOTO: Jeden svět na školách)

Na pravdě záleží: Na středních a základních školách začaly Týdny mediálního vzdělávání

23.5.2017 12:18
V pondělí 22.května odstartovala vzdělávací akce organizace Člověka v tísni – Jeden svět na školách Týdny mediálního vzdělávání 2017 s mottem Na pravdě záleží. Potrvá do 30.června a zaměřuje se na základní a střední školy. Součástí programu jsou debaty s novináři a mediálními odborníky, promítání filmů a semináře.

Gakko camp  v Japonsku (zdroj: repro YouTube)

Mladý Rom ze Slovenska si splnil sen. Zdroje na vzdělávací cestu do Japonska si sehnal online

22.5.2017 14:47
Crowdsourcingové aktivity mohou splnit lecjaký sen. O tom se nedávno přesvědčil i teprve sedmnáctiletý romský student ze Slovenska, jemuž úspěšná sbírka dopomohla k vytoužené cestě za oceán.

Vincent Holub (Foto: Archiv autora)

Můžeme spolu: Jsem stoprocentní Rom a rád uvažuji samostatně, říká Vincent Holub

22.5.2017 10:54
Od ledna 2017 pravidelně přinášíme rozhovory se zajímavými lidmi, jejichž činnost pomáhá tomu, aby se nám společně dobře žilo. Když jsme hledali název rubriky, oslovilo mě motto letošního Mezinárodního dne Romů „Můžeme spolu“. S organizátory jsme se dohodli, že rubriku uvedeme pod stejným názvem.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.