27. května 2018 (neděle)
svátek má Valdemar

ROMEA uspořádala Víkend romské hrdosti pro studenty SŠ a VŠ. „Dodal nám motivaci,“ říkají jeho účastníci

1.9.2016 18:30
Účastníci Víkendu Romské hrdosti. FOTO: Jitka Votavová, Romea.cz

"Dlouho jsem nezažila tak hezký víkend. Moc vám za něj děkuju," vzkazuje organizátorům Víkendu romské hrdosti studentka Simona. Poslední prázdninový víkend se totiž uskutečnilo setkání romských studentů a studentek středních a vysokých škol, které uspořádala organizace ROMEA s cílem umožnit jim navázání kontaktů a spolupráce s dalšími vzdělanými Romy, podpořit jejich osobnostní rozvoj a romskou identitu. Někteří z nich budou podpořeni Romským stipendijním programem pro studenty SŠ a VOŠ, který ROMEA realizuje prvním rokem. Do budoucna by se víkendové akce měly konat pravidelně v průběhu celého roku.

„Myšlenka uspořádat společný víkend pro studenty od 15 do 52 let, různého zaměření a z rozličných koutů republiky se nám zpočátku zdála docela ambiciózní, ale výsledek úplně překonal naše očekávání. Účastníci přicházeli s vlastními nápady, během pouhých dvou dnů dali dohromady poměrně neotřelé a smysluplné projekty a naplno se zapojovali do všech aktivit, které jsme pro ně připravili,“ uvedla pro server Romea.cz Jitka Votavová, manažerka projektu Romského stipendijního programu pro studenty SŠ a VOŠ.

Hrdí na to, že jsou Romové

Víkendové akce se zúčastnilo 22 studentů a studentek, kteří studují pedagogické obory, ekonomii, logistiku, historii či například průmyslovou školu. Samotný program setkání vytvářeli romští profesionálové, například Blok o romské identitě a sebepoznání měla na starosti psycholožka, bývalá romská poslankyně, zakladatelka o. s. Athinganoi, první organizace sdružující romské studenty, a současná fundraiserka stipendijního programu Monika Mihaličková.

Podle ní setkání otevřelo možnost studentům vzájemně se poznat, naučit se nové věci a hlavně zažít pocit stoprocentního přijetí. „Patřit k celospolečensky odmítané skupině není úplně jednoduché, zvláště pro mladé lidi. Proto je důležité mladým romským studentům poskytnout pocit sounáležitosti s ostatními vzdělanými Romy a posílit jejich identitu,“ vysvětlila Mihaličková důvody, proč se sama rozhodla zapojit do programu a hledat možnosti jeho finanční podpory. Doufá, že obnovenou tradici setkávání romských studentů se podaří udržet.

Yveta Kenety, koordinátorka projektu Stipendia pro romské vysokoškoláky, podotýká, že pro některé z účastníků to bylo poprvé, kdy se setkali s větší skupinou vzdělaných Romů: „Mnozí z nich jsou mezi svými spolužáky jedinými Romy. Potěšilo mě, že se velice aktivně podíleli na programu, nejvíce mě nadchlo divadelní představení, které dokázali zinscenovat během 60 minut a na které jsme pozvali i zástupce majority.“

Jako bych byl u rodiny...

Některým účastníkům setkání bylo teprve patnáct nebo šestnáct let a poprvé se ocitli sami bez své rodiny mimo domov. I přesto se dokázali bez potíží zapojit do diskuzí s dospělými účastníky a ukázat, jak vnímají romskou identitu a jaké mají v životě cíle.

„Víkend byl jedním slovem prostě úžasný. Vzal jsem si z něj opravdu hodně. Hlavně motivaci pokračovat ve studiu a dotáhnout to do cíle. Já doufám, že se v podobném složení zase někdy sejdeme. Měl jsem přece jenom strach, jak to bude probíhat, ale i za ten víkend se jsme si dokázali vybudovat přátelství. A přednášky byly super. Možná to zní přehnaně, ale cítil jsem se tam jako bych byl u rodiny,“ popsal svoje dojmy ze setkání Michal, jeden ze zúčastněných studentů.

Student Technické univerzity v Liberci Jan Kanaloš své dojmy z víkendového setkání shrnul takto: „Určitě všichni občas pochybujeme, jestli to, že reagujeme na stereotypy a snažíme se je vyvracet, má vůbec nějaký smysl, jestli nebudeme vždy jen ti ,černíʻ tam vzadu. Mire amala, smysl to má! Odnášíme si plno zážitků, energii a nová přátelství. A o tom to je! Nemít jen plný žaludek, ale i sytou duši.“

Díky podpoře dánské nadace VELUX může organizace ROMEA na školní rok 2016/17 poskytnout 50 středoškolákům a 10 studentům vyšších odborných škol stipendium na studium. Vedle samotného stipendia je součástí stipendijního programu také možnost získat doučování nebo právě účast na intenzivních víkendových setkáních.

Romové, student, Stipendia

Bohumil Straka (Facebook Bohumila Straky)

Politik štval proti Romům. TOP 09 ho stáhla z kandidátky ve volbách

25.5.2018 15:50
Politik za TOP 09 Bohumil Straka, který se postavil proti dočasnému přistěhování sociálně vyloučených lidí do areálu bývalé Léčebny dlouhodobě nemocných (LDN) na Červeném kopci v Brně, se nedostal na kandidátku do zastupitelstva a jeho šance ve volbách budou mizivé. Strana tím reaguje právě na jeho aktivní roli při organizování odporu proti stěhování lidí z ilegální ubytovny v Šámalově ulici v Židenicích, kteří se do těžké situace dostali kvůli dluhům jejího provozovatele. Informoval o tom deník idnes.cz.

Renata Patkaňová (FOTO: Antonín Jelínek)

Renata Patkaňová: Romy neprotěžuju

25.5.2018 11:49
Už na základní škole měla Renata Patkaňová jasno – jednou bude pomáhat lidem. Když se v Kolíně otevřel první ročník střední školy se sociálním zaměřením, nad výběrem školy neváhala a dnes pracuje jako ověřovatelka dávek hmotné nouze na Úřadu Práce pro Prahu 2. Zároveň pokračuje ve studiu na vysoké škole a ostatním pomáhá i o svém volném čase.

Ilustrační foto. (FOTO: Pixabay.com)

V Ústí skončí dvě ubytovny, dotkne se to 230 lidí

24.5.2018 13:29
V Ústí nad Labem ukončí ke konci června provoz dvě ubytovny. ČTK to potvrdila jejich provozovatelka Lea Anderlová. V objektech žije v současné době asi 230 lidí, z toho 80 dětí. Město nepočítá s tím, že by jim nabídlo náhradní bydlení.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.