19. ledna 2017 (čtvrtek)
svátek má Doubravka
romano vodi - předplatné

ROMEA uspořádala Víkend romské hrdosti pro studenty SŠ a VŠ. „Dodal nám motivaci,“ říkají jeho účastníci

1.9.2016 18:30
Účastníci Víkendu Romské hrdosti. FOTO: Jitka Votavová, Romea.cz

"Dlouho jsem nezažila tak hezký víkend. Moc vám za něj děkuju," vzkazuje organizátorům Víkendu romské hrdosti studentka Simona. Poslední prázdninový víkend se totiž uskutečnilo setkání romských studentů a studentek středních a vysokých škol, které uspořádala organizace ROMEA s cílem umožnit jim navázání kontaktů a spolupráce s dalšími vzdělanými Romy, podpořit jejich osobnostní rozvoj a romskou identitu. Někteří z nich budou podpořeni Romským stipendijním programem pro studenty SŠ a VOŠ, který ROMEA realizuje prvním rokem. Do budoucna by se víkendové akce měly konat pravidelně v průběhu celého roku.

„Myšlenka uspořádat společný víkend pro studenty od 15 do 52 let, různého zaměření a z rozličných koutů republiky se nám zpočátku zdála docela ambiciózní, ale výsledek úplně překonal naše očekávání. Účastníci přicházeli s vlastními nápady, během pouhých dvou dnů dali dohromady poměrně neotřelé a smysluplné projekty a naplno se zapojovali do všech aktivit, které jsme pro ně připravili,“ uvedla pro server Romea.cz Jitka Votavová, manažerka projektu Romského stipendijního programu pro studenty SŠ a VOŠ.

Hrdí na to, že jsou Romové

Víkendové akce se zúčastnilo 22 studentů a studentek, kteří studují pedagogické obory, ekonomii, logistiku, historii či například průmyslovou školu. Samotný program setkání vytvářeli romští profesionálové, například Blok o romské identitě a sebepoznání měla na starosti psycholožka, bývalá romská poslankyně, zakladatelka o. s. Athinganoi, první organizace sdružující romské studenty, a současná fundraiserka stipendijního programu Monika Mihaličková.

Podle ní setkání otevřelo možnost studentům vzájemně se poznat, naučit se nové věci a hlavně zažít pocit stoprocentního přijetí. „Patřit k celospolečensky odmítané skupině není úplně jednoduché, zvláště pro mladé lidi. Proto je důležité mladým romským studentům poskytnout pocit sounáležitosti s ostatními vzdělanými Romy a posílit jejich identitu,“ vysvětlila Mihaličková důvody, proč se sama rozhodla zapojit do programu a hledat možnosti jeho finanční podpory. Doufá, že obnovenou tradici setkávání romských studentů se podaří udržet.

Yveta Kenety, koordinátorka projektu Stipendia pro romské vysokoškoláky, podotýká, že pro některé z účastníků to bylo poprvé, kdy se setkali s větší skupinou vzdělaných Romů: „Mnozí z nich jsou mezi svými spolužáky jedinými Romy. Potěšilo mě, že se velice aktivně podíleli na programu, nejvíce mě nadchlo divadelní představení, které dokázali zinscenovat během 60 minut a na které jsme pozvali i zástupce majority.“

Jako bych byl u rodiny...

Některým účastníkům setkání bylo teprve patnáct nebo šestnáct let a poprvé se ocitli sami bez své rodiny mimo domov. I přesto se dokázali bez potíží zapojit do diskuzí s dospělými účastníky a ukázat, jak vnímají romskou identitu a jaké mají v životě cíle.

„Víkend byl jedním slovem prostě úžasný. Vzal jsem si z něj opravdu hodně. Hlavně motivaci pokračovat ve studiu a dotáhnout to do cíle. Já doufám, že se v podobném složení zase někdy sejdeme. Měl jsem přece jenom strach, jak to bude probíhat, ale i za ten víkend se jsme si dokázali vybudovat přátelství. A přednášky byly super. Možná to zní přehnaně, ale cítil jsem se tam jako bych byl u rodiny,“ popsal svoje dojmy ze setkání Michal, jeden ze zúčastněných studentů.

Student Technické univerzity v Liberci Jan Kanaloš své dojmy z víkendového setkání shrnul takto: „Určitě všichni občas pochybujeme, jestli to, že reagujeme na stereotypy a snažíme se je vyvracet, má vůbec nějaký smysl, jestli nebudeme vždy jen ti ,černíʻ tam vzadu. Mire amala, smysl to má! Odnášíme si plno zážitků, energii a nová přátelství. A o tom to je! Nemít jen plný žaludek, ale i sytou duši.“

Díky podpoře dánské nadace VELUX může organizace ROMEA na školní rok 2016/17 poskytnout 50 středoškolákům a 10 studentům vyšších odborných škol stipendium na studium. Vedle samotného stipendia je součástí stipendijního programu také možnost získat doučování nebo právě účast na intenzivních víkendových setkáních.

Romové, student, Stipendia

Peter Pollák a Igor Matovič na tiskové konferenci k představení návrhu romských hlídek ve vlacích na Slovensku. (FOTO: Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti)

Místo Kotlebovců by ve vlacích na Slovensku mohli hlídkovat Romové

17.1.2017 12:55
Hlídky krajně pravicové Lidové strany (LSNS) Mariana Kotleby ve vlacích na Slovensku pokračují i poté, co je slovenský parlament zakázal. Podle poslance Igora Matoviče z opozičního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti by pořádek ve vlacích vyřešily hlídky romské.

Jožka Miker. (FOTO: František Bikár, Romea.cz)

Jozef Miker: Štve mě, když Romy proti migrantům verbují příznivci Dělnické strany

16.1.2017 16:35
Aktivista a dobrovolník Jozef Miker dnes poskytl serveru Romea.cz rozhovor, ve kterém vysvětlil, proč se zapojil do podpory akce Pochod pro Aleppo, která se snaží upozornit na válečný konflikt v Sýrii a problematiku přijímaní uprchlíků na evropském kontinentě. "Nemůžou přece nevidět, že když i my Romové jsme tu vnímaní jako cizinci i po 700 letech soužití, budou tu jako cizí element logicky vnímaní i oni," nechápe odmítavý postoj části Romů k migrantům Jozef Miker.

Ilustrační FOTO: Pixabay.com

Carmen Russo: Útěk za lepší budoucností a boj s rasismem v českých školách

16.1.2017 12:40
Skupinka amerických studentů, kteří absolvovali praxi u vydavatelství Přítomnost, hledala odpověď na zdánlivě obtížnou otázku: proč jsou někteří Češi tak otevřeně rasističtí?

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.