24. března 2017 (pátek)
svátek má Gabriel
romano vodi - předplatné

ROMEA zítra pořádá vzdělávací webinář na téma hoaxy a dezinformace

8.2.2017 17:12
Ve čtvrtek 9. února 2017 se od 20.00 hodin na Facebooku organizace ROMEA bude konat webinář na téma hoaxy a dezinformace. Jak rychle zjistit, že nešíříte hoax (lživou zprávu), jako byl například ten o údajné svatbě "muslimských pedofilů", vám poradí Jana Leitnerová.

Poznáte, když vám někdo věší bulíky na nos? Kde se bere vaše jistota, že nesdílíte vymyšlené články a citáty, zfalšovaná videa, záměrně upravené fotografie? Nepřikládáte i vy pod kotel rasové nesnášenlivosti a společenských předsudků?

Pohyb v dnešním světě informací je plný nástrah a neobejde se bez ověřování.

Jak v pár krocích zjistit, že je informace pravdivá a její zdroj důvěryhodný, vám ve čtvrtek 9. února od 20.00 ukáže lektorka Jana Leitnerová (Hatefree culture) během online webináře, který můžete sledovat na Facebooku organizace ROMEA.

Během hodinového webináře na téma hoaxy a dezinformace můžete do facebookové diskuze přispět dotazy a návrhy na ověření článků, o jejichž pravdivosti pochybujete, nebo naopak nepochybujete.

Projekt, který si klade za cíl zvýšit mediální gramotnost, podpořila nadace Erinnerung Verantwortung Zukunft.

Hoax, Dezinformační web, Vzdělávání, Média

V pražském klubu LaFabrika proběhly 8. 4. 2016 oslavy Mezinárodního dne Romů tentokrát s tématem Pocta neviditelným. (FOTO: Jitka Votavová, Romea.cz)

Můžeme spolu… Oslavy Mezinárodního dne Romů v Praze ve znamení spolupráce Romů a Čechů

21.3.2017 10:21
Panelové diskuze, výstava, divadelní představení nebo interaktivní videoprojekce v centru Prahy. To je jen výčet toho, co nabídnou letošní pražské oslavy Mezinárodního dne Romů. Ty vypuknou už ve středu 5. dubna a pokračovat budou až do soboty 8. dubna, kdy vyvrcholí slavnostním galavečerem, na kterém se v holešovickém divadle La Fabrika představí duety složených z romských a českých interpretů současné hudební scény. Za letošními oslavami stojí spolek Ara Art, který je letos pořádá už po třetí.

Prezident Miloš Zeman (FOTO: David Sedlecký, Wikimedia Commons)

Podle Zemana nemá většina migrantů vzdělání. Statistiky z Německa však uvádějí zcela jiná čísla

21.3.2017 0:07
Většina ze dvou milionů migrantů, kteří přišli do Evropské unie, nemá podle prezidenta Miloše Zemana ani základní vzdělání, což výrazně zkomplikuje jejich začleněním do společnosti. Pokud se migrační vlnu z muslimských zemí nepodaří zastavit, tak Evropská unie bude přinucena chránit svoje vnější hranice, řekl Zeman podle ČTK při návštěvě olomoucké společnosti Nutrend. Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky v Německu (BAMF), který v průběhu roku 2015 sbíral od žadatelů o azyl údaje o jejich dokončeném vzdělání a kvalifikaci, zveřejnil však jiná čísla.

Křest knihy Brnox, průvodce tzv. brněnským Bronxem, proběhl 21. 12. 2016 v Brně. Vpravo Kateřina Šedá, autorka průvodce. (FOTO: Jolana Halalová)

Průvodce Kateřiny Šedé Brnox je nominován na Magnesii Literu. Romští aktivisté neskrývají rozčarování

20.3.2017 17:21
O názor na nominaci Brnoxu požádala Romea.cz romskou básnířku a aktivistku Renatu Berkyovou a romského aktivistu Jana Čonku. „Upřímně řečeno, dost mě to zaskočilo,“ říká Berkyová. „Obzvlášť proto, že to, co porota vyzdvihuje, považuji já sama naopak za největší slabiny knihy."

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.