27. ledna 2020 (pondělí)
svátek má Ingrid

ROMEA zítra pořádá vzdělávací webinář na téma hoaxy a dezinformace

8.2.2017 17:12
Ve čtvrtek 9. února 2017 se od 20.00 hodin na Facebooku organizace ROMEA bude konat webinář na téma hoaxy a dezinformace. Jak rychle zjistit, že nešíříte hoax (lživou zprávu), jako byl například ten o údajné svatbě "muslimských pedofilů", vám poradí Jana Leitnerová.

Poznáte, když vám někdo věší bulíky na nos? Kde se bere vaše jistota, že nesdílíte vymyšlené články a citáty, zfalšovaná videa, záměrně upravené fotografie? Nepřikládáte i vy pod kotel rasové nesnášenlivosti a společenských předsudků?

Pohyb v dnešním světě informací je plný nástrah a neobejde se bez ověřování.

Jak v pár krocích zjistit, že je informace pravdivá a její zdroj důvěryhodný, vám ve čtvrtek 9. února od 20.00 ukáže lektorka Jana Leitnerová (Hatefree culture) během online webináře, který můžete sledovat na Facebooku organizace ROMEA.

Během hodinového webináře na téma hoaxy a dezinformace můžete do facebookové diskuze přispět dotazy a návrhy na ověření článků, o jejichž pravdivosti pochybujete, nebo naopak nepochybujete.

Projekt, který si klade za cíl zvýšit mediální gramotnost, podpořila nadace Erinnerung Verantwortung Zukunft.

Přečteno: 1981x

Hoax, Dezinformační web, Vzdělávání, Média

Lucie Fuková (FOTO: Archiv Romea.cz)

Lucie Fuková pro Romea.cz: Odcházím z "romské rady" kvůli jejímu fungování a kvůli Heleně Válkové

23.1.2020 9:10
Jak již server Romea.cz informoval radu pro záležitosti romské menšiny včera opustila Lucie Fuková. Po Renatě Kötnerrové je to již druhá členka, která v krátké době z rady odchází na protest proti Heleně Válkové a kvůli samotnému fungování rady. "Rezignuji po zvážení některých negativních procesních aspektů fungování Rady vlády pro záležitosti romské menšiny společně s přesvědčením, že pozice zmocněnce pro lidská práva pro mne představuje především morálně pevný symbol demokratičnosti a politické a názorové integrity," uvedla ve stanovisku zaslaném serveru Romea.cz, které zveřejňujeme v plném znění.

Stanislav Křeček (FOTO: David Sedlecký. Wikimedia Comons)

ČSSD a Okamurova SPD chtějí za ombudsmana Křečka. KDU-ČSL má pochyby o zákonnosti jeho nominace

22.1.2020 10:11
Lidovci mají pochybnosti o změně kandidáta prezidenta Miloše Zemana na pozici ombudsmana. Zeman v době přípravy volby stáhl nominaci vládní zmocněnkyně Heleny Válkové a navrhl na veřejného ochránce práv Stanislava Křečka. Předseda KDU-ČSL Marek Výborný novinářům řekl, že o zákonnosti tohoto kroku má jeho strana pochybnosti a zřejmě se o tom bude jednat ve Sněmovně. Křeček v dolní komoře může počítat s podporu sociálních demokratů a hnutí SPD.