26. května 2020 (úterý)
svátek má Filip

ROMEA zítra pořádá vzdělávací webinář na téma hoaxy a dezinformace

8.2.2017 17:12
Ve čtvrtek 9. února 2017 se od 20.00 hodin na Facebooku organizace ROMEA bude konat webinář na téma hoaxy a dezinformace. Jak rychle zjistit, že nešíříte hoax (lživou zprávu), jako byl například ten o údajné svatbě "muslimských pedofilů", vám poradí Jana Leitnerová.

Poznáte, když vám někdo věší bulíky na nos? Kde se bere vaše jistota, že nesdílíte vymyšlené články a citáty, zfalšovaná videa, záměrně upravené fotografie? Nepřikládáte i vy pod kotel rasové nesnášenlivosti a společenských předsudků?

Pohyb v dnešním světě informací je plný nástrah a neobejde se bez ověřování.

Jak v pár krocích zjistit, že je informace pravdivá a její zdroj důvěryhodný, vám ve čtvrtek 9. února od 20.00 ukáže lektorka Jana Leitnerová (Hatefree culture) během online webináře, který můžete sledovat na Facebooku organizace ROMEA.

Během hodinového webináře na téma hoaxy a dezinformace můžete do facebookové diskuze přispět dotazy a návrhy na ověření článků, o jejichž pravdivosti pochybujete, nebo naopak nepochybujete.

Projekt, který si klade za cíl zvýšit mediální gramotnost, podpořila nadace Erinnerung Verantwortung Zukunft.

Přečteno: 1990x

Hoax, Dezinformační web, Vzdělávání, Média

Starostka obce Veltěže Věra Posledníková a vyhořelý dům rodiny Přibylových (FOTO: ROMEA TV)

videoVIDEO: Obec Veltěže na Lounsku vyhlásí veřejnou sbírku jako pomoc romské rodině, které vyhořela v pátek část domu

19.5.2020 15:02
Obec Veltěže na Lounsku vyhlásí veřejnou sbírku jako pomoc pro romskou rodinu, které vyhořela v pátek 15. 5. 2020 velká část domu. Obec na sbírkový účet vloží počáteční vklad 5 tisíc korun. Uvedla to v rozhovoru pro romskou internetovou televizi ROMEA TV starostka obce Věra Posledníková.

Jan Cina

Herec Jan Cina kvůli romskému příjmení narazil při hledání bydlení. „Byl to šok,” říká

19.5.2020 13:25
Jan Cina je dvaatřicetiletý populární český herec. Jeho otec je Rom, rodina z části pochází z východního Slovenska. Přestože on sám říká, že se svým romstvím nikdy neměl problém - zejména proto, že to na něm není na první pohled poznat - setkal se nedávno s tím, čemu v Česku čelí řada Romů. Při hledání bydlení se ho totiž realitní makléř na základě jeho příjmení zeptal, zda není Rom a dodal, že by s tím mohli mít majitelé problém.

Obyvatelé ubytovny v ulici Klíšská. (FOTO: ROMEA TV)

Romská rodina z ústecké ubytovny uspěla u Nejvyššího správního soudu, spor se po dvou letech vrací před krajský soud

19.5.2020 11:15
Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil rozsudek Krajského soudu v Ústí nad Labem, na který se v létě 2018 obrátila jedna z romských rodin vystěhovaných z ústecké ubytovny, která byla uzavřena po vyhlášení tzv. "bezdoplatkové zóny" na území města Ústí nad Labem. Žalobou namířenou proti městu rodina namítala, že došlo k nezákonnému zásahu do jejich práv, a rovněž požádala soud o zrušení opatření, kterým byla "bezdoplatková zóna" vyhlášena. Krajský soud žalobu odmítl, Nejvyšší správní soud nyní rozhodl, že to bylo nezákonné.

www.iROZHLAS.cz