21. září 2019 (sobota)
svátek má Matouš

Romská galerie, bižutérní a šicí dílna zaměstnala dlouhodobě nezaměstnané Romky

18.3.2017 11:30
Romky zaměstnané v sociální podniku Soneta.

Sociální podnik Soneta s.r.o. zaměstnal těžko umístitelné osoby na trhu práce. Ženy, které dlouhodobě nemohly najít práci a to z důvodu etnické příslušnosti a nízkého dosaženého vzdělání již nyní pracují v bižutérní a šicí dílně.

"Jsem ráda, že jsem našla zaměstnání, a to takové, v kterém se cítím i dobře, nikomu zde nevadí můj původ, všichni mě tu berou jako rovnocenného partnera," říká Janette Horváthová, zaměstnankyně sociálního podniku, která byla dlouhodobě nezaměstnaná.

Sociální podnik Soneta je schopen svým zaměstnanců, nabídnout pracovní uplatnění dle jejich možností, poskytnout jim zaškolení a vzdělávání.

Po ukončení působení v podniku získají reference, dovednosti a praxi pro další pracovní uplatnění. Kromě zaškolení praktického budou osoby z cílové skupiny vzdělávány i v sociálních a podobných oblastech, ve kterých jim často chybí základní dovednosti a tato skutečnost je limituje.

Projekt rozvoje sociálního podniku Soneta s.r.o. je podpořen z Operačního programu Praha - pól růstu ČR.

TZ Soneta, s. r. o.

Zaměstnanost, Zaměstnávání, Praha

Ve Spišské nové vsi zabránil řidič Romkám nastoupit do autobusu - srpen 2019 (FOTO: Video Štefan Polák)

videoDiskriminace? Romky chtěly nastoupit do autobusu, řidič jim zavřel dveře a odjel. Není to ojedinělý případ

16.9.2019 23:00
Košický kraj brázdí linkové autobusy s názvem slovenské firmy Eurobus. Nové autobusy ale nebrání starému chování některých řidičů této firmy, které k Romům není vždy právě vstřícné. Podle firmy Eurobus jde o nedorozumění, video a svědectví však svědčí o něčem jiném.

Žena se sbírkou hákových křížů na krku 25. 4. 2019 během demonstrace xenofobně-populistického hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury (FOTO: video Reflex, koláž: Romea.cz)

Ženu s hákovými kříži chce policie obžalovat za podporu hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka

16.9.2019 12:10
Pražští kriminalisté navrhli obžalovat sedmačtyřicetiletou ženu, která přišla na dubnovou demonstraci hnutí SPD na Václavské náměstí s řetízkem s hákovými kříži a dalšími symboly nacistického Německa. Informaci sdělil České televizi mluvčí pražské policie Jan Daněk. Ženu viní kriminalisté z projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka. Za to jí hrozí až tři roky vězení.

Prezidentka Zuzana Čaputová s romskými studenty (FOTO: Facebook)

videoVIDEO: Zuzana Čaputová posnídala s romskými studenty

13.9.2019 13:40
Páteční dopoledne strávila prezidentka Slovenské republiky, Zuzana čaputová s mladými romskými studenty. Společná snídaně a debata o budoucnosti těchto mladých talentovaných lidí byla pro mnohé z nich velmi příemným zážitkem. Čaputová si po volbách získala přízeň Romů také tím, že jim ve své děkovné řeči poděkovala v romském jazyce.