28. října 2020 (středa)
svátek má Státní svátek

Romská galerie, bižutérní a šicí dílna zaměstnala dlouhodobě nezaměstnané Romky

18.3.2017 11:30
Romky zaměstnané v sociální podniku Soneta.

Sociální podnik Soneta s.r.o. zaměstnal těžko umístitelné osoby na trhu práce. Ženy, které dlouhodobě nemohly najít práci a to z důvodu etnické příslušnosti a nízkého dosaženého vzdělání již nyní pracují v bižutérní a šicí dílně.

"Jsem ráda, že jsem našla zaměstnání, a to takové, v kterém se cítím i dobře, nikomu zde nevadí můj původ, všichni mě tu berou jako rovnocenného partnera," říká Janette Horváthová, zaměstnankyně sociálního podniku, která byla dlouhodobě nezaměstnaná.

Sociální podnik Soneta je schopen svým zaměstnanců, nabídnout pracovní uplatnění dle jejich možností, poskytnout jim zaškolení a vzdělávání.

Po ukončení působení v podniku získají reference, dovednosti a praxi pro další pracovní uplatnění. Kromě zaškolení praktického budou osoby z cílové skupiny vzdělávány i v sociálních a podobných oblastech, ve kterých jim často chybí základní dovednosti a tato skutečnost je limituje.

Projekt rozvoje sociálního podniku Soneta s.r.o. je podpořen z Operačního programu Praha - pól růstu ČR.

TZ Soneta, s. r. o.

Zaměstnanost, Zaměstnávání, Praha

Jozef Kmeťo

videoNa onemocnění COVID-19 zemřel romský bloger Jozef Kmeťo. Těsně před smrtí natočil video, kde před nemocí varuje a vyzývá k nošení roušek

26.10.2020 14:24
Dnes odpoledne podlehl nemoci COVID-19 bloger Jozef Kmeťo. Informaci serveru Romea.cz potvrdila jeho manželka. Kmeťo těsně před smrtí natočil video, kde všechny varuje před zlehčováním nemoci a vyzývá je k nošení roušek.

Richard Adam, Jitka Votavová, Terezie Ondičová, Nikola Kokyová, Michael Miko

videoMladé osobnosti: Držte se, nevěřte všemu, co čtete, a chraňte své rodiny

26.10.2020 12:10
Známé osobnosti z romského a proromského prostředí vyzvaly prostřednictvím ROMEA TV k dodržování protiepidemických opatření. Vyzývají Romy, aby nosili roušky na nutných místech, nescházeli se a nezlehčovali situaci šířením dezinformačních zpráv na sociálních sítích.

David Tišer a papež František (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec, Pixabay, koláž Romea.cz)

Papež podpořil registrovaná partnerství homosexuálů. Je to pozitivní krok ke změně, okomentoval vyjádření David Tišer

23.10.2020 12:06
Papež František poprvé veřejně podpořil zákony, které umožňují homosexuálům vstoupit do registrovaného partnerství. Papež to uvedl v biografickém dokumentárním filmu Francesco rusko-amerického režiséra Jevgenije Afinejevského, který byl dnes představen na filmovém festivalu v Římě. Je to vůbec poprvé, co se hlava katolické církve vyjádřila ve prospěch civilních sňatků pro homosexuály. Vatikán na vyjádření papeže ve filmu zatím nereagoval. Jako pozitivní krok vyjádření papeže označil David Tišer, romský LGBT aktivista a ředitel společnosti ARA ART.