23. dubna 2019 (úterý)
svátek má Vojtěch

Romští koordinátoři na jižní Moravě zjišťovali, jak Agentura pro sociální začleňování může pomoci vyloučeným lokalitám

22.11.2018 13:34
--ilustrační foto--

Ve středu se zástupci Agentury pro sociální začleňování zúčastnili brněnského setkání romských poradců z jihomoravských obcí. Představili na něm možnosti podpory, které je schopna Agentura nabídnout obcím na jižní Moravě.

Zástupci Agentury ilustrovali svou činnost na konkrétních případech spolupracujících lokalit. „Pro představení našich lokalit jsme zvolili Brno a Břeclav, tedy jediná dvě města v rámci jihomoravského kraje, ve kterých Agentura poskytuje již několik let komplexní intenzivní podporu. V obou městech se nyní již realizují projekty vzniklé v rámci Koordinovaného přístupu k sociálně vyloučeným lokalitám a daří se jim poměrně dobře. Rádi bychom však spolupráci nabídli i dalším obcím, které by se rády aktivně zabývaly tématy jako např. bydlení, zaměstnanost, vzdělávání, bezpečnost, dluhy a další, ale často si neví rady, jak problémy v těchto oblastech efektivně řešit,“ vyjasňuje účel setkání brněnská lokální konzultantka Zdeňka Slámová.

Není již ovšem pravidlem, že spolupráci s Agenturou pro sociální začleňování navazují pouze obce potýkající se na svém území s vyloučenou lokalitou. Podle zástupců Agentury je důležité i to, aby o možné expertní podpoře věděly obce všech velikostí, které často řeší pouze jedno z výše uvedených témat, nebo obce, které chtějí být připravené a umět včas aktivně reagovat na nově nastalé problémy.

„Je nám jasné, že romští poradci ze své pozice úředníků nemohou rozhodovat o případné spolupráci Agentury a obce, ale mohou politické reprezentaci nabídnout konkrétní znalost problému i kontakt na někoho, kdo při jeho řešení může pomoci,“ okomentovala setkání zástupců Agentury a romských poradců metodička lokálních intervencí Agentury Markéta Chkheidze.

TZ Agentury pro sociální začleňování

Sociálně vyloučené lokality, Agentura pro sociální začleňování, Brno

V noci z 18. na 19. dubna 2009 vhodili čtyři neonacisté Ivo Müller, Václav Cojocaru, David Vaculík a Jaromír Lukeš zápalné láhve do rodinného domu ve Vítkově na Opavsku, kde bydlela romská rodina. Při následném požáru byli zraněni tři lidé, mezi nimi tehdy dvouletá Natálka, které utrpěla popáleniny na 80 procentech těla. Neonacisty soud odsoudil k dvacetiletým resp. dvacetidvouletým trestům odnětí svobody. (Koláž: Romea.cz)

Žhářský útok ve Vítkově, k němuž došlo před deseti lety, potrestaly soudy vysokými tresty

16.4.2019 11:03
Před deseti lety, v noci z 18. na 19. dubna 2009, zaútočila zápalnými láhvemi skupinka sympatizantů extrémní pravice na dům číslo 58 ve Vítkově na Opavsku obývaný romskou rodinou. Následkem požáru byla vážně popálena tehdy dvouletá Natálka. Zranění utrpěla i její matka a otec.

Kumar Vishwanathan (FOTO: Daniela Kantorová)

Kumar Vishwanathan: Žhářský útok ve Vítkově odstartoval úpadek extremistů

16.4.2019 10:50

Žhářský útok na romskou rodinu ve Vítkově před deseti lety, při kterém tehdy dvouletá Natálka utrpěla rozsáhlé popáleniny, odstartoval postupný úpadek pravicového extremismu v regionu. Myslí si to ostravský aktivista Kumar Vishwanathan, který se dlouhodobě věnuje romské menšině. Podle něj tehdy společnost vyslala signál, že takové zločiny nestrpí. Za zapálení domu se spící rodinou poslal soud čtyři neonacisty do vězení na 20 až 22 let.

Jednání Rady vlády pro záležitosti romské menšiny (FOTO: Úřad vlády ČR)

Občanští členové "romské rady" vyzvali v souvislosti s posledními incidenty mezi Romy a Čechy premiéra Babiše a ministra Hamáčka k jednání

16.4.2019 9:00
Občanští členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny vyzvali premiéra a ministra vnitra k jednání v návaznosti na násilné incidenty mezi Romy a Čechy v Lipníku nad Bečvou a Dvorcích na Bruntálsku.