20. srpna 2019 (úterý)
svátek má Bernard

Romští koordinátoři na jižní Moravě zjišťovali, jak Agentura pro sociální začleňování může pomoci vyloučeným lokalitám

22.11.2018 13:34
--ilustrační foto--

Ve středu se zástupci Agentury pro sociální začleňování zúčastnili brněnského setkání romských poradců z jihomoravských obcí. Představili na něm možnosti podpory, které je schopna Agentura nabídnout obcím na jižní Moravě.

Zástupci Agentury ilustrovali svou činnost na konkrétních případech spolupracujících lokalit. „Pro představení našich lokalit jsme zvolili Brno a Břeclav, tedy jediná dvě města v rámci jihomoravského kraje, ve kterých Agentura poskytuje již několik let komplexní intenzivní podporu. V obou městech se nyní již realizují projekty vzniklé v rámci Koordinovaného přístupu k sociálně vyloučeným lokalitám a daří se jim poměrně dobře. Rádi bychom však spolupráci nabídli i dalším obcím, které by se rády aktivně zabývaly tématy jako např. bydlení, zaměstnanost, vzdělávání, bezpečnost, dluhy a další, ale často si neví rady, jak problémy v těchto oblastech efektivně řešit,“ vyjasňuje účel setkání brněnská lokální konzultantka Zdeňka Slámová.

Není již ovšem pravidlem, že spolupráci s Agenturou pro sociální začleňování navazují pouze obce potýkající se na svém území s vyloučenou lokalitou. Podle zástupců Agentury je důležité i to, aby o možné expertní podpoře věděly obce všech velikostí, které často řeší pouze jedno z výše uvedených témat, nebo obce, které chtějí být připravené a umět včas aktivně reagovat na nově nastalé problémy.

„Je nám jasné, že romští poradci ze své pozice úředníků nemohou rozhodovat o případné spolupráci Agentury a obce, ale mohou politické reprezentaci nabídnout konkrétní znalost problému i kontakt na někoho, kdo při jeho řešení může pomoci,“ okomentovala setkání zástupců Agentury a romských poradců metodička lokálních intervencí Agentury Markéta Chkheidze.

TZ Agentury pro sociální začleňování

Sociálně vyloučené lokality, Agentura pro sociální začleňování, Brno

David Tišer (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Letošní titul jednoho ze tří maršálů Prague Pride získal romský aktivista David Tišer

8.8.2019 16:13
Prahou v sobotu projde karnevalový průvod hrdosti gayů, leseb, bisexuálů a translidí (LGBT) Prague Pride Parade. Takzvaný duhový pochod se v metropoli uskuteční podeváté. Od loňska průvod vede trojice maršálů či maršálek. Toto ocenění získávají lidé, kteří významným způsobem přispívají k prosazování rovných práv LGBT lidí a rozvoji LGBT komunit. Letos titul získal David Tišer, romský LGBT aktivista a ředitel společnosti ARA ART pořádající výstavy romských umělců či představení formou tzv. divadla utlačovaných. Dalším maršálem bude herec Jiří Hromada, který léta stál v čele gay hnutí v Česku a přispěl k prosazení zákona o registrovaném partnerství. Maršálkou se pak poslankyně ANO Karla Šlechtová.

Zástupci Muzea romské kultury převzali 3. dubna 2018  od firmy Agpi vepřín v Letech na Písecku. (FOTO: ČTK)

Muzeum romské kultury se ohradilo proti Filipovým výrokům. Výkup vepřína v Letech označil za zločin

8.8.2019 14:13
Za znepokojivé považuje výroky předsedy KSČM Vojtěcha Filipa dávající do souvislosti rostoucí ceny vepřového masa se zrušeným vepřínem v Letech u Písku, u kterého býval romský koncentrační tábor, Muzeum romské kultury. Filip na twitteru uvedl, že vláda vedená Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) vykoupila vysoce efektivní podnik v Letech za půl miliardy korun a uzavřela ho bez náhrady a snížila tak produkci českého vepřového pod 30 procent spotřeby, a označil to za zločin.

Demonstrace několika asi 70 Romů z Česka, Slovenska i dalších zemí upozornila 8. července 2019 před budovu Evropského parlamentu v Bruselu na trvající diskriminaci a potíže romské menšiny v zemích Evropské unie. (FOTO: ČTK)

Tomáš Ščuka: Silné a slabé stránky bruselské demonstrace Romů

7.8.2019 13:33
Dne 8. 7. 2019 proběhla v Bruselu plánovaná demonstrace Romů žijících v Evropě. Hlavním organizátorem akce byl Štefan Pongo (český Rom žijící ve Velké Británii). Ten již dříve přišel s on-line fotokampaní Romů na sociálních sítích reagující na stereotypizující výroky prezidenta Miloše Zemana na adresu Romů, který na podzim 2018 několikrát veřejně o Romech prohlásil, že valná většina z nich nepracuje a pobírá sociální dávky.