13. prosince 2018 (čtvrtek)
svátek má Lucie

Romští koordinátoři na jižní Moravě zjišťovali, jak Agentura pro sociální začleňování může pomoci vyloučeným lokalitám

22.11.2018 13:34
--ilustrační foto--

Ve středu se zástupci Agentury pro sociální začleňování zúčastnili brněnského setkání romských poradců z jihomoravských obcí. Představili na něm možnosti podpory, které je schopna Agentura nabídnout obcím na jižní Moravě.

Zástupci Agentury ilustrovali svou činnost na konkrétních případech spolupracujících lokalit. „Pro představení našich lokalit jsme zvolili Brno a Břeclav, tedy jediná dvě města v rámci jihomoravského kraje, ve kterých Agentura poskytuje již několik let komplexní intenzivní podporu. V obou městech se nyní již realizují projekty vzniklé v rámci Koordinovaného přístupu k sociálně vyloučeným lokalitám a daří se jim poměrně dobře. Rádi bychom však spolupráci nabídli i dalším obcím, které by se rády aktivně zabývaly tématy jako např. bydlení, zaměstnanost, vzdělávání, bezpečnost, dluhy a další, ale často si neví rady, jak problémy v těchto oblastech efektivně řešit,“ vyjasňuje účel setkání brněnská lokální konzultantka Zdeňka Slámová.

Není již ovšem pravidlem, že spolupráci s Agenturou pro sociální začleňování navazují pouze obce potýkající se na svém území s vyloučenou lokalitou. Podle zástupců Agentury je důležité i to, aby o možné expertní podpoře věděly obce všech velikostí, které často řeší pouze jedno z výše uvedených témat, nebo obce, které chtějí být připravené a umět včas aktivně reagovat na nově nastalé problémy.

„Je nám jasné, že romští poradci ze své pozice úředníků nemohou rozhodovat o případné spolupráci Agentury a obce, ale mohou politické reprezentaci nabídnout konkrétní znalost problému i kontakt na někoho, kdo při jeho řešení může pomoci,“ okomentovala setkání zástupců Agentury a romských poradců metodička lokálních intervencí Agentury Markéta Chkheidze.

TZ Agentury pro sociální začleňování

Sociálně vyloučené lokality, Agentura pro sociální začleňování, Brno

Budova Evropské komise v Bruselu (FOTO: Sébastien Bertrand, Wikimedia Commons)

Patnáct evropských organizací vyzývá země EU, aby se zavázaly k aktualizaci Strategie romské integrace po roce 2020

11.12.2018 16:26
Minulý týden koalice patnácti romských organizací a organizací bojujících proti rasismu vyzvala Radu EU a vlády evropských zemí, aby se zavázaly k aktualizaci Strategie romské integrace po roce 2020. Evropská Komise předložila návrh k tomuto závazku evropskému parlamentu a Radě EU minulý týden.

Ilustrační FOTO

Agentura AP: Romské rodičky se ve slovenských nemocnicích střetávají s rasismem i fyzickým násilím

11.12.2018 11:10
V některých slovenských nemocnicích několik dní po porodu zadržují rodičky proti jejich vůli. Ve svém původním materiálu to včera napsala agentura AP. Podle ní opatřením trpí zejména ženy romského původu, ke kterým se nemocniční personál navíc chová hrubě až násilně. Slovenské ministerstvo zdravotnictví se proti tomuto tvrzení na dotaz ČTK důrazně ohradilo, stejně jako nemocnice v Kežmarku, kde agentura AP získala materiál pro svou reportáž.

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Martina Štěpánková v rozhovoru pro romeatv.

Zmocněnkyně pro lidská práva: Společnost nemá lidská práva za úplně důležitou věc, kritika neziskovek je špatná a problematická

9.12.2018 17:39
Česká společnost nepovažuje lidská práva dostatečně za důležitou záležitost. Panuje spíš názor, že už jsou prosazena a není potřeba je dál chránit. Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Martina Štěpánková to řekla ČTK při příležitostí Dne lidských práv, který připadá na 10. prosince. Za velký problém zmocněnkyně považuje výpady vůči neziskovým organizacím. Den lidských práv se připomíná na výročí, kdy valné shromáždění OSN přijalo v roce 1948 Všeobecnou deklaraci lidských práv.