22. srpna 2019 (čtvrtek)
svátek má Bohuslav

Romští studenti SŠ a VOŠ mohou ode dneška žádat o stipendium. Uzávěrka přihlášek je do 15. července 2018

15.6.2018 10:00
Více než osm desítek romských studentů středních a vyšších odborných škol si v pátek 4. 11. 2017 v Praze převzalo stipendia, která jim udělila organizace ROMEA. (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Dnešním dnem mohou romští studenti středních a vyšších odborných škol žádat o stipendium na školní rok 2018/2019. Online přihlášky je možné zasílat do 15. července 2018 prostřednictvím online žádosti, která je k dispozici na stránkách www.romskastipendia.cz. Možnost získat stipendium mají díky projektu Romská stipendia, který organizace ROMEA realizuje za podpory dánské nadace VELUX a dalších donorů.

"Stipendium může letos získat až 50 studentů středních škol a 10 studentů VOŠ. Smyslem celého projektu je podpořit především ty studenty, kteří mají dobré studijní výsledky, ale jejich další studium ohrožuje špatná finanční situace jejich rodiny," vysvětluje zaměření stipendijního projektu jeho manažerka Jitka Votavová. "Jsme přesvědčení, že vzdělání je cesta, a to platí obecně, jak účinně reagovat na existující diskriminaci a sociální vyloučení a zároveň umožňuje zapojit se do rozhodovacích procesů, které ovlivňují celou společnost. Podpora romských studentů v důsledku povede k posílení společenské a ekonomické síly Romů jakožto jednotlivců i komunity jako takové," říká projektová manažerka Jitka Votavová.

Jestliže uchazeči o stipendium splní všechna kritéria, středoškoláci získají na školní rok stipendium ve výši 14 tisíc korun. Studenti VOŠ získávají příspěvek 21 tisíc korun. Stipendium se vyplácí ve dvou splátkách, přičemž druhou polovinu získá student po doložení pololetního vysvědčení s dobrým prospěchem.

Student musí v online žádosti uvést své akademické cíle, budoucí profesní cíle, popsat svoji finanční a sociální situaci. Součástí žádosti jsou také informace o studijním prospěchu a mimoškolních aktivitách. To vše hodnotí tříčlenná komise, která je složená z angažovaných Romů.

"Pokud studenti splní podmínky a my je finančně v jejich studiu podpoříme, chceme, aby se dobrovolně věnovali nějaké činnosti. Požadujeme po nich minimálně 50 hodin dobrovolné práce v jejich městech a účast na našich setkáních romských studentů, " doplňuje koordinátorka programu Denisa Maková.

V případě dotazů kontaktujte Jitku Votavovou:

"Stipendium mi pomohlo převážně k úhradě školních materiálů. Studoval jsem obor informatiky a z toho důvodu jsem potřeboval dobrý počítač. Stipendium jsem také využil k úhradě kulturně-společenských akcí školy, nebo k nákupu odborné literatury do školy. V rámci stipendia mi ROMEA také zaplatila doučování, které jsem využil hlavně při přípravě na maturitu z angličtiny,“ sděluje Roman Lakatoš, jeden z 81 stipendistů, který byl v loňském roce podpořen.

Projekt Romská stipendia organizace ROMEA realizuje již třetím rokem. Za tu dobu se mohlo udělit 143 stipendií, bylo zaplaceno téměř 200 doučování a kurzů a proběhlo 5 setkání romských studentů. Podrobné informace o stipendijní soutěži zájemci naleznou ZDE. Vstup do online žádosti ZDE.  Výsledky budou žadatelům sděleny elektronicky na přelomu srpna a září.

Stipendia, Vzdělávání, Studenti, Romové, Soutěž

David Tišer (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Letošní titul jednoho ze tří maršálů Prague Pride získal romský aktivista David Tišer

8.8.2019 16:13
Prahou v sobotu projde karnevalový průvod hrdosti gayů, leseb, bisexuálů a translidí (LGBT) Prague Pride Parade. Takzvaný duhový pochod se v metropoli uskuteční podeváté. Od loňska průvod vede trojice maršálů či maršálek. Toto ocenění získávají lidé, kteří významným způsobem přispívají k prosazování rovných práv LGBT lidí a rozvoji LGBT komunit. Letos titul získal David Tišer, romský LGBT aktivista a ředitel společnosti ARA ART pořádající výstavy romských umělců či představení formou tzv. divadla utlačovaných. Dalším maršálem bude herec Jiří Hromada, který léta stál v čele gay hnutí v Česku a přispěl k prosazení zákona o registrovaném partnerství. Maršálkou se pak poslankyně ANO Karla Šlechtová.

Zástupci Muzea romské kultury převzali 3. dubna 2018  od firmy Agpi vepřín v Letech na Písecku. (FOTO: ČTK)

Muzeum romské kultury se ohradilo proti Filipovým výrokům. Výkup vepřína v Letech označil za zločin

8.8.2019 14:13
Za znepokojivé považuje výroky předsedy KSČM Vojtěcha Filipa dávající do souvislosti rostoucí ceny vepřového masa se zrušeným vepřínem v Letech u Písku, u kterého býval romský koncentrační tábor, Muzeum romské kultury. Filip na twitteru uvedl, že vláda vedená Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) vykoupila vysoce efektivní podnik v Letech za půl miliardy korun a uzavřela ho bez náhrady a snížila tak produkci českého vepřového pod 30 procent spotřeby, a označil to za zločin.

Demonstrace několika asi 70 Romů z Česka, Slovenska i dalších zemí upozornila 8. července 2019 před budovu Evropského parlamentu v Bruselu na trvající diskriminaci a potíže romské menšiny v zemích Evropské unie. (FOTO: ČTK)

Tomáš Ščuka: Silné a slabé stránky bruselské demonstrace Romů

7.8.2019 13:33
Dne 8. 7. 2019 proběhla v Bruselu plánovaná demonstrace Romů žijících v Evropě. Hlavním organizátorem akce byl Štefan Pongo (český Rom žijící ve Velké Británii). Ten již dříve přišel s on-line fotokampaní Romů na sociálních sítích reagující na stereotypizující výroky prezidenta Miloše Zemana na adresu Romů, který na podzim 2018 několikrát veřejně o Romech prohlásil, že valná většina z nich nepracuje a pobírá sociální dávky.