5. července 2020 (neděle)
svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj

Romští studenti SŠ a VOŠ mohou ode dneška žádat o stipendium. Uzávěrka přihlášek je do 15. července 2018

15.6.2018 10:00
Více než osm desítek romských studentů středních a vyšších odborných škol si v pátek 4. 11. 2017 v Praze převzalo stipendia, která jim udělila organizace ROMEA. (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Dnešním dnem mohou romští studenti středních a vyšších odborných škol žádat o stipendium na školní rok 2018/2019. Online přihlášky je možné zasílat do 15. července 2018 prostřednictvím online žádosti, která je k dispozici na stránkách www.romskastipendia.cz. Možnost získat stipendium mají díky projektu Romská stipendia, který organizace ROMEA realizuje za podpory dánské nadace VELUX a dalších donorů.

"Stipendium může letos získat až 50 studentů středních škol a 10 studentů VOŠ. Smyslem celého projektu je podpořit především ty studenty, kteří mají dobré studijní výsledky, ale jejich další studium ohrožuje špatná finanční situace jejich rodiny," vysvětluje zaměření stipendijního projektu jeho manažerka Jitka Votavová. "Jsme přesvědčení, že vzdělání je cesta, a to platí obecně, jak účinně reagovat na existující diskriminaci a sociální vyloučení a zároveň umožňuje zapojit se do rozhodovacích procesů, které ovlivňují celou společnost. Podpora romských studentů v důsledku povede k posílení společenské a ekonomické síly Romů jakožto jednotlivců i komunity jako takové," říká projektová manažerka Jitka Votavová.

Jestliže uchazeči o stipendium splní všechna kritéria, středoškoláci získají na školní rok stipendium ve výši 14 tisíc korun. Studenti VOŠ získávají příspěvek 21 tisíc korun. Stipendium se vyplácí ve dvou splátkách, přičemž druhou polovinu získá student po doložení pololetního vysvědčení s dobrým prospěchem.

Student musí v online žádosti uvést své akademické cíle, budoucí profesní cíle, popsat svoji finanční a sociální situaci. Součástí žádosti jsou také informace o studijním prospěchu a mimoškolních aktivitách. To vše hodnotí tříčlenná komise, která je složená z angažovaných Romů.

"Pokud studenti splní podmínky a my je finančně v jejich studiu podpoříme, chceme, aby se dobrovolně věnovali nějaké činnosti. Požadujeme po nich minimálně 50 hodin dobrovolné práce v jejich městech a účast na našich setkáních romských studentů, " doplňuje koordinátorka programu Denisa Maková.

V případě dotazů kontaktujte Jitku Votavovou:

"Stipendium mi pomohlo převážně k úhradě školních materiálů. Studoval jsem obor informatiky a z toho důvodu jsem potřeboval dobrý počítač. Stipendium jsem také využil k úhradě kulturně-společenských akcí školy, nebo k nákupu odborné literatury do školy. V rámci stipendia mi ROMEA také zaplatila doučování, které jsem využil hlavně při přípravě na maturitu z angličtiny,“ sděluje Roman Lakatoš, jeden z 81 stipendistů, který byl v loňském roce podpořen.

Projekt Romská stipendia organizace ROMEA realizuje již třetím rokem. Za tu dobu se mohlo udělit 143 stipendií, bylo zaplaceno téměř 200 doučování a kurzů a proběhlo 5 setkání romských studentů. Podrobné informace o stipendijní soutěži zájemci naleznou ZDE. Vstup do online žádosti ZDE.  Výsledky budou žadatelům sděleny elektronicky na přelomu srpna a září.

Stipendia, Vzdělávání, Studenti, Romové, Soutěž

Lucie Kováčová v Desetiminutovce Plus Richarda Samka

videoDesetiminutovka Plus s Lucií Kováčovou: Kryštof Kolumbus v sukni, Romka která procestovala svět

22.6.2020 17:56
Lucie Kováčová začala snít o cestování, už když byla malá. Dle svých slov trávila v dětství většinu času v knihovnách s obrovskou touhou po znalostech o světě. Během prázdnin na rozdíl od ostatních dětí stihla přečíst i až 40 knih.

Další dezinformace na facebooku. Tuto výzvu, kterou si vymysleli krajně pravicoví vtipálci, bere hodně lidí vážně.

Češi poklekněte před Romy - tak zní další dezinformace na internetu. Hodně lidí ji bere vážně

22.6.2020 16:25
Česká krajní pravice v rámci své deziformační kampaně občas spáchá i nějaký ten pokus o žert. To se týká i rádoby parodické výzvy na facebooku, aby  Češi poklekli před Romy a políbili jim nohy. Není asi příliš divu, že poměrně dost jejích příznivců bere tenhle tento "vtip" vážně, odpovídá to mentální úrovni této části politického spektra.

Stipendisté organizace ROMEA (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Nová výzva pro romské studenty středních a vysokých škol! ROMEA vyhlašuje stipendijní program pro rok 2020/21

19.6.2020 15:36
Romští studenti se mohou od pondělí 22. června do pátku 17. července hlásit o stipendium organizace ROMEA na školní, potažmo akademický, rok 2020/2021. Stipendijní program běží od roku 2016 a letos stipendiem podpoří 90 romských studentů středních, vyšších odborných a nově také vysokých škol. Do programu se mohou hlásit studenti prezenční i distanční formy studia a u vysokoškoláků v jakémkoli stupni bakalářského, magisterského i doktorského studia. Pro zájemce bude od pondělí na webových stránkách www.romskastipendia.cz otevřen elektronický formulář, prostřednictvím kterého budou moci studenti žádosti posílat.