23. července 2019 (úterý)
svátek má Libor

Romští studenti SŠ a VOŠ mohou ode dneška žádat o stipendium. Uzávěrka přihlášek je do 15. července 2018

15.6.2018 10:00
Více než osm desítek romských studentů středních a vyšších odborných škol si v pátek 4. 11. 2017 v Praze převzalo stipendia, která jim udělila organizace ROMEA. (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Dnešním dnem mohou romští studenti středních a vyšších odborných škol žádat o stipendium na školní rok 2018/2019. Online přihlášky je možné zasílat do 15. července 2018 prostřednictvím online žádosti, která je k dispozici na stránkách www.romskastipendia.cz. Možnost získat stipendium mají díky projektu Romská stipendia, který organizace ROMEA realizuje za podpory dánské nadace VELUX a dalších donorů.

"Stipendium může letos získat až 50 studentů středních škol a 10 studentů VOŠ. Smyslem celého projektu je podpořit především ty studenty, kteří mají dobré studijní výsledky, ale jejich další studium ohrožuje špatná finanční situace jejich rodiny," vysvětluje zaměření stipendijního projektu jeho manažerka Jitka Votavová. "Jsme přesvědčení, že vzdělání je cesta, a to platí obecně, jak účinně reagovat na existující diskriminaci a sociální vyloučení a zároveň umožňuje zapojit se do rozhodovacích procesů, které ovlivňují celou společnost. Podpora romských studentů v důsledku povede k posílení společenské a ekonomické síly Romů jakožto jednotlivců i komunity jako takové," říká projektová manažerka Jitka Votavová.

Jestliže uchazeči o stipendium splní všechna kritéria, středoškoláci získají na školní rok stipendium ve výši 14 tisíc korun. Studenti VOŠ získávají příspěvek 21 tisíc korun. Stipendium se vyplácí ve dvou splátkách, přičemž druhou polovinu získá student po doložení pololetního vysvědčení s dobrým prospěchem.

Student musí v online žádosti uvést své akademické cíle, budoucí profesní cíle, popsat svoji finanční a sociální situaci. Součástí žádosti jsou také informace o studijním prospěchu a mimoškolních aktivitách. To vše hodnotí tříčlenná komise, která je složená z angažovaných Romů.

"Pokud studenti splní podmínky a my je finančně v jejich studiu podpoříme, chceme, aby se dobrovolně věnovali nějaké činnosti. Požadujeme po nich minimálně 50 hodin dobrovolné práce v jejich městech a účast na našich setkáních romských studentů, " doplňuje koordinátorka programu Denisa Maková.

V případě dotazů kontaktujte Jitku Votavovou:

"Stipendium mi pomohlo převážně k úhradě školních materiálů. Studoval jsem obor informatiky a z toho důvodu jsem potřeboval dobrý počítač. Stipendium jsem také využil k úhradě kulturně-společenských akcí školy, nebo k nákupu odborné literatury do školy. V rámci stipendia mi ROMEA také zaplatila doučování, které jsem využil hlavně při přípravě na maturitu z angličtiny,“ sděluje Roman Lakatoš, jeden z 81 stipendistů, který byl v loňském roce podpořen.

Projekt Romská stipendia organizace ROMEA realizuje již třetím rokem. Za tu dobu se mohlo udělit 143 stipendií, bylo zaplaceno téměř 200 doučování a kurzů a proběhlo 5 setkání romských studentů. Podrobné informace o stipendijní soutěži zájemci naleznou ZDE. Vstup do online žádosti ZDE.  Výsledky budou žadatelům sděleny elektronicky na přelomu srpna a září.

Stipendia, Vzdělávání, Studenti, Romové, Soutěž

(FOTO: Jarmila Vaňová)

Naděje pro Luník IX: Síla na změnu přichází ze samotného ghetta (2.část)

18.7.2019 14:19
„Jako novinářka jsem na sídliště chodila často a dlouhé roky. Znala jsem se s obyvateli, poslanci, starosty. Lidé mě zdravili a nikdy jsem neměla problém s tím, aby se mi na kameru vyjádřili. Opravdové poznání však přišlo až po tom, co jsem na Luníku začala pracovat jako terénní sociální pracovnice,“ přibližuje v předchozím čísle v prvním díle unikátní sondy do nitra a kontextů nejznámějšího slovenského ghetta Jarmila Vaňová.

Komunitní den na Chanovském sídlišti. Foto: Adam Komenda

IPSI: Poskytne stát dotaci na čunkodomky v Chanově? Most v to marně doufá

18.7.2019 12:37
Napsali jsme řediteli odboru politiky bydleníMinisterstvo pro místní rozvoj (MMR), co je pravdy na tom, že na stavbu kontejnerových domů po vzoru akce Jiřího Čunka s vystěhováním Romů na skládku Poschlá za Vsetínem (nazývaných čunkodomy, čuknoboxy nebo čuknobuňky) bude město Most v Chanově "čerpat státní dotaci z programu ministerstva pro místní rozvoj".

Památník v Letech u Písku v roce 2004 (FOTO: Archiv Romea.cz)

Odborná soutěž k podobě památníku v Letech bude vyhlášena v září. Výsledky by měly být na jaře

18.7.2019 10:52
Muzeum romské kultury ve spolupráci s firmou ONplan ukončilo tříměsíční konzultační fázi přípravy mezinárodní dvoufázové krajinářsko-architektonické soutěže „Lety u Písku, Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách“.