12. prosince 2019 (čtvrtek)
svátek má Simona

Romští studenti SŠ a VOŠ mohou ode dneška žádat o stipendium. Uzávěrka přihlášek je do 15. července 2018

15.6.2018 10:00
Více než osm desítek romských studentů středních a vyšších odborných škol si v pátek 4. 11. 2017 v Praze převzalo stipendia, která jim udělila organizace ROMEA. (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Dnešním dnem mohou romští studenti středních a vyšších odborných škol žádat o stipendium na školní rok 2018/2019. Online přihlášky je možné zasílat do 15. července 2018 prostřednictvím online žádosti, která je k dispozici na stránkách www.romskastipendia.cz. Možnost získat stipendium mají díky projektu Romská stipendia, který organizace ROMEA realizuje za podpory dánské nadace VELUX a dalších donorů.

"Stipendium může letos získat až 50 studentů středních škol a 10 studentů VOŠ. Smyslem celého projektu je podpořit především ty studenty, kteří mají dobré studijní výsledky, ale jejich další studium ohrožuje špatná finanční situace jejich rodiny," vysvětluje zaměření stipendijního projektu jeho manažerka Jitka Votavová. "Jsme přesvědčení, že vzdělání je cesta, a to platí obecně, jak účinně reagovat na existující diskriminaci a sociální vyloučení a zároveň umožňuje zapojit se do rozhodovacích procesů, které ovlivňují celou společnost. Podpora romských studentů v důsledku povede k posílení společenské a ekonomické síly Romů jakožto jednotlivců i komunity jako takové," říká projektová manažerka Jitka Votavová.

Jestliže uchazeči o stipendium splní všechna kritéria, středoškoláci získají na školní rok stipendium ve výši 14 tisíc korun. Studenti VOŠ získávají příspěvek 21 tisíc korun. Stipendium se vyplácí ve dvou splátkách, přičemž druhou polovinu získá student po doložení pololetního vysvědčení s dobrým prospěchem.

Student musí v online žádosti uvést své akademické cíle, budoucí profesní cíle, popsat svoji finanční a sociální situaci. Součástí žádosti jsou také informace o studijním prospěchu a mimoškolních aktivitách. To vše hodnotí tříčlenná komise, která je složená z angažovaných Romů.

"Pokud studenti splní podmínky a my je finančně v jejich studiu podpoříme, chceme, aby se dobrovolně věnovali nějaké činnosti. Požadujeme po nich minimálně 50 hodin dobrovolné práce v jejich městech a účast na našich setkáních romských studentů, " doplňuje koordinátorka programu Denisa Maková.

V případě dotazů kontaktujte Jitku Votavovou:

"Stipendium mi pomohlo převážně k úhradě školních materiálů. Studoval jsem obor informatiky a z toho důvodu jsem potřeboval dobrý počítač. Stipendium jsem také využil k úhradě kulturně-společenských akcí školy, nebo k nákupu odborné literatury do školy. V rámci stipendia mi ROMEA také zaplatila doučování, které jsem využil hlavně při přípravě na maturitu z angličtiny,“ sděluje Roman Lakatoš, jeden z 81 stipendistů, který byl v loňském roce podpořen.

Projekt Romská stipendia organizace ROMEA realizuje již třetím rokem. Za tu dobu se mohlo udělit 143 stipendií, bylo zaplaceno téměř 200 doučování a kurzů a proběhlo 5 setkání romských studentů. Podrobné informace o stipendijní soutěži zájemci naleznou ZDE. Vstup do online žádosti ZDE.  Výsledky budou žadatelům sděleny elektronicky na přelomu srpna a září.

Stipendia, Vzdělávání, Studenti, Romové, Soutěž

Vánoce na turistické základně Myšinec v Budišovicích u Hrabyně prožily děti z dětských domovů z Čeladné, Příbora, Liptálu, Býchor a Uherského Ostrohu. (FOTO: Vladislav Sobol)

videoZÁZNAM: Situace je zoufalá, děti z dětských domovů končí i po 30 letech rozvoje ústavní péče na ulici

25.11.2019 11:33
V České republice vyrůstá v dětských domovech a dalších typech zařízení pobytové péče přes 8 000 dětí, z toho několik stovek ročně odchází do dospělosti.

Dalibor Karvay

Vídeňský symfonický orchestr jmenoval houslistu Dalibora Karvaye prvním koncertním mistrem

22.11.2019 11:15
Vídeňský symfonický orchestr jmenoval 34-letého slovenského houslistu Dalibora Karvaye svým prvním koncertním mistrem. Informoval o tom hudebníh časopis The Strad.

Druhý ročník ocenění od romských organizací a nezávislých osobností Lúč z tmy (Foto: Facebook Lúč z tmy)

videoZÁZNAM: Slavnostního předávání ocenění Lúč z tmy

22.11.2019 0:01
Přímý přenos slavnostního předávání ocenění Lúč z tmy, které každoročně udělují romské organizace a nezávislé osobnosti těm, kteří se dlouhodobě zasazují o zlepšení postavení Romů v různých oblastech života nebo se významným způsobem podílejí na budování mostů mezi Romy a většinovou společností. Záštitu nad 2. ročníkem ocenění Lúč z tmy převzala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Přenos z bratislavského Caffe Berinka odvysílá ROMEA TV od 19 hodin.