21. července 2018 (sobota)
svátek má Vítězslav

Romští studenti SŠ a VOŠ mohou ode dneška žádat o stipendium. Uzávěrka přihlášek je do 15. července 2018

15.6.2018 10:00
Více než osm desítek romských studentů středních a vyšších odborných škol si v pátek 4. 11. 2017 v Praze převzalo stipendia, která jim udělila organizace ROMEA. (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Dnešním dnem mohou romští studenti středních a vyšších odborných škol žádat o stipendium na školní rok 2018/2019. Online přihlášky je možné zasílat do 15. července 2018 prostřednictvím online žádosti, která je k dispozici na stránkách www.romskastipendia.cz. Možnost získat stipendium mají díky projektu Romská stipendia, který organizace ROMEA realizuje za podpory dánské nadace VELUX a dalších donorů.

"Stipendium může letos získat až 50 studentů středních škol a 10 studentů VOŠ. Smyslem celého projektu je podpořit především ty studenty, kteří mají dobré studijní výsledky, ale jejich další studium ohrožuje špatná finanční situace jejich rodiny," vysvětluje zaměření stipendijního projektu jeho manažerka Jitka Votavová. "Jsme přesvědčení, že vzdělání je cesta, a to platí obecně, jak účinně reagovat na existující diskriminaci a sociální vyloučení a zároveň umožňuje zapojit se do rozhodovacích procesů, které ovlivňují celou společnost. Podpora romských studentů v důsledku povede k posílení společenské a ekonomické síly Romů jakožto jednotlivců i komunity jako takové," říká projektová manažerka Jitka Votavová.

Jestliže uchazeči o stipendium splní všechna kritéria, středoškoláci získají na školní rok stipendium ve výši 14 tisíc korun. Studenti VOŠ získávají příspěvek 21 tisíc korun. Stipendium se vyplácí ve dvou splátkách, přičemž druhou polovinu získá student po doložení pololetního vysvědčení s dobrým prospěchem.

Student musí v online žádosti uvést své akademické cíle, budoucí profesní cíle, popsat svoji finanční a sociální situaci. Součástí žádosti jsou také informace o studijním prospěchu a mimoškolních aktivitách. To vše hodnotí tříčlenná komise, která je složená z angažovaných Romů.

"Pokud studenti splní podmínky a my je finančně v jejich studiu podpoříme, chceme, aby se dobrovolně věnovali nějaké činnosti. Požadujeme po nich minimálně 50 hodin dobrovolné práce v jejich městech a účast na našich setkáních romských studentů, " doplňuje koordinátorka programu Denisa Maková.

V případě dotazů kontaktujte Jitku Votavovou:

"Stipendium mi pomohlo převážně k úhradě školních materiálů. Studoval jsem obor informatiky a z toho důvodu jsem potřeboval dobrý počítač. Stipendium jsem také využil k úhradě kulturně-společenských akcí školy, nebo k nákupu odborné literatury do školy. V rámci stipendia mi ROMEA také zaplatila doučování, které jsem využil hlavně při přípravě na maturitu z angličtiny,“ sděluje Roman Lakatoš, jeden z 81 stipendistů, který byl v loňském roce podpořen.

Projekt Romská stipendia organizace ROMEA realizuje již třetím rokem. Za tu dobu se mohlo udělit 143 stipendií, bylo zaplaceno téměř 200 doučování a kurzů a proběhlo 5 setkání romských studentů. Podrobné informace o stipendijní soutěži zájemci naleznou ZDE. Vstup do online žádosti ZDE.  Výsledky budou žadatelům sděleny elektronicky na přelomu srpna a září.

Stipendia, Vzdělávání, Studenti, Romové, Soutěž

Blízký spolupracovník Tomia Okamury a tajemník klubu Svobody a přímé demokracie (SPD) Jaroslav Staník (FOTO: internetové stránky SPD)

Policie navrhla obžalovat bývalého tajemníka SPD Tomia Okamury kvůli rasistickým a nenávistným výrokům

18.7.2018 13:04
Policie navrhla obžalovat bývalého tajemníka hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Jaroslava Staníka kvůli nenávistným výrokům ve Sněmovně. Jméno obžalovaného mluvčí pražské policie Jan Daněk neuvedl, policie se ale v minulosti o Staníka zajímala kvůli jeho nenávistným a rasistickým výrokům na adresu Židů, Romů a homosexuálů. Podle svědků výroky pronesl koncem loňského října ve Sněmovně, i podle Daňka byl trestný čin spáchán v této době.

Jubilejní 20. ročník mezinárodní folklórního festivalu Romská píseň se konal v sobotu 26. 7. 2014 v malebném prostředí Beskyd tradičně v areálu Dřevěného městečka ve Valašském muzeu v Rožnově pod Radhoštěm (FOTO: Marek Štěpán)

Rožnovský skanzen bude o víkendu hostit festival romské hudby

18.7.2018 12:18
Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku bude o víkendu hostit hudební festival Romská píseň. Tradiční akce se tam uskuteční 24. rokem. Festival v sobě snoubí temperamentní romské, maďarské i rumunské rytmy, řekla mluvčí muzea Pavlína Polášková.

Ilustrační FOTO: SalFalko, Flickr.com

Soud v Římě odsoudil čtyři pachatele pogromu na romský tábor v Turíně

18.7.2018 0:40
Čtyři lidé byli v pátek v Římě uznáni vinnými z rasové a etnické nenávisti za vypálení romského tábora na turínském předměstí Vallette v roce 2011. Činu se dopustili poté, co dospívající dívka falešně obvinila dva Romy ze znásilnění. Informovala o tom agentura ANSA.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.