26. července 2016 (úterý)
svátek má Anna
romano vodi - předplatné

Šádí Shanaáh: Nesnáším arabáče, rákosníky a negráče. Polojaponci jsou v pohodě

Praha, 6.5.2014 10:15, (ROMEA)
„Humorem proti nenávisti – Úsvit lidské slušnosti Šádího Shanaáha“

Kandidát Strany zelených do Evropského parlamentu Šádí Shanáh se rozhodl reagovat na xenofobní kampaň Hnutí úsvit Tomia Okamury a umístil na facebookové profily hnutí i Okamury své letáky Prohlášení Shanáha ke spuštění kampaně „Humorem proti nenávisti – Úsvit lidské slušnosti Šádího Shanaáha“ zveřejňuje server Romea.cz v plném znění.

Humorem proti nenávisti

Oznamuji tímto spuštění kampaně humorem proti nenávisti. Je čas, aby se inteligentní a slušná část české společnosti ostře vymezila proti xenofobům a vykázala je do příslušných mezí.

Hospodářská a společenská krize přináší v České republice velmi nebezpečný fenomén populismu založeného na nenávisti a strachu, podobně jako v Německu ve 20. a 30. letech minulého století. Politické strany typu Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury si zcela chladnokrevně spočetly, že lze získat hlasy přesměrováním frustrace krizí zasažených spoluobčanů proti imigrantům, muslimům nebo Romům. Lidé jako Klára Samková unesli tradiční koncept liberálních hodnot a svobod, pasovali se do role jeho ochránců a naroubovali na něj svůj druh novodobého rasismu.

Já osobně jsem byl a stále jsem terčem této nenávisti. Můj email i Facebookový účet byly napadeny pravicovými extrémisty, dostávám vzkazy, abych se připravil na deportaci a další znepokojivé výhružky a ultimáta. Na sociálních sítích jsem nazýván např. zrůdou a vrahem dětí. K tomu všmu stačí, abych měl arabské jméno a hájil práva muslimů. Zda jsem, nebo nejsem muslim, už islamofoby a xenofoby nezajímá.

Byť mohla být islamofobní a xenofobní komunita v ČR donedávna spíše kuriozitou, nelze si nepovšimnout prorůstání aktivit těchto štváčů do nejvyšších pater politiky. Jak jinak bychom si mohli vysvětlit fakt, že poslankyně ODS Jana Černochová nebo senátor ČSSD Pavel Trpák zaštiťují v českém parlamentu antimuslimské „debaty“ vedené členy Czech Defence League, organizace figurující na seznamu extremistů Ministerstva vnitra. Rovnítko, které prezident Zeman položil mezi muslimy a nacisty, není snad ani třeba připomínat.

I kvůli nebezpečně vzrůstajícím vášním, které účelově rozdmýchávají někteří politici, jsem se rozhodl zareagovat humorem.

Proto jsem umístil na Facebookovou stránku Tomia Okamury tento e-leták:

Proto jsem umístil na Facebookovou stránku Úsvitu přímé demokracie tento e-leták:

Proto jsem umístil na Facebookovou stránku skupiny Islám v ČR nechceme (úzce napojenou na Czech Defence League) tento e-leták:

V této kampani budu nadále pokračovat a doufám, že se další lidé připojí. Xenofobům se vysmějeme společně! Vlastní plakát si může jednoduše udělat každý zde.

TZ Šádí Shanaáh. Strana zelených

Strana zelených, Rasismus, Extremismus, Neonacismus, Úsvit, Volby, volby do Evropského parlamentu

V ulici V. Volfa na českobudějovickém sídlišti Máj se 6. 7. 2013 kolem poledne shromáždilo několik desítek lidí, převážně Romů.

Jan Potměšil: Mýty kolem novely shromažďovacího zákona

22.7.2016 14:49
V nedávné době média informovala o novele shromažďovacího zákona a novinkách, které přináší. Například prý „nově“ bude moci rozpustit shromáždění „i policie“. Zazněla silná slova o omezování základního ústavního práva a nové nesvobodě. Jak je to ale doopravdy?

Emilie Sulejman Žigová

Emílie Žigová: Rétorika etnologa Zeleného v Lidových novinách připomíná nacistickou éru

22.7.2016 13:41
Před nedávnem jsem si v Lidových novinách přečetla článek Je na řadě genocida bělochů v Evropě? od etnologa Mnislava Zeleného. Text se zpočátku pokouší popsat pocity obyčejného člověka, který má strach a zároveň je naštvaný, že politici lidem neříkají pravdu a že narůstá nebezpečí teroristických útoků.

Dostupné na adrese: https://www.online.muni.cz/udalosti/7852-romove-potrebuji-vzory-a-ty-vyrostou-ve-skolach?utm_source=fb_muni&utm_medium=link&utm_campaign=facebook. Digitální knihovny fotografií MU pod CC BY 3.0 CZ, licenční podmínky jsou dostupné na adrese http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/cz/legalcode

Jana Balážová: Romové potřebují vzory. A ty vyrostou ve školách

22.7.2016 10:30
Společné vzdělávání a začleňování dětí se znevýhodněním do normálních škol je dnes jedním z hlavních témat politických diskusí. Učitelé i politici poukazují na nepřipravenost koncepce i českého školství. Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity reaguje na inkluzi novou formou vzdělávání učitelů, které by je mělo na nové poměry připravit. Ale co ti, kteří jsou objektem inkluze?

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.