24. června 2018 (neděle)
svátek má Jan

Šádí Shanaáh: Nesnáším arabáče, rákosníky a negráče. Polojaponci jsou v pohodě

Praha, 6.5.2014 10:15, (ROMEA)
„Humorem proti nenávisti – Úsvit lidské slušnosti Šádího Shanaáha“

Kandidát Strany zelených do Evropského parlamentu Šádí Shanáh se rozhodl reagovat na xenofobní kampaň Hnutí úsvit Tomia Okamury a umístil na facebookové profily hnutí i Okamury své letáky Prohlášení Shanáha ke spuštění kampaně „Humorem proti nenávisti – Úsvit lidské slušnosti Šádího Shanaáha“ zveřejňuje server Romea.cz v plném znění.

Humorem proti nenávisti

Oznamuji tímto spuštění kampaně humorem proti nenávisti. Je čas, aby se inteligentní a slušná část české společnosti ostře vymezila proti xenofobům a vykázala je do příslušných mezí.

Hospodářská a společenská krize přináší v České republice velmi nebezpečný fenomén populismu založeného na nenávisti a strachu, podobně jako v Německu ve 20. a 30. letech minulého století. Politické strany typu Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury si zcela chladnokrevně spočetly, že lze získat hlasy přesměrováním frustrace krizí zasažených spoluobčanů proti imigrantům, muslimům nebo Romům. Lidé jako Klára Samková unesli tradiční koncept liberálních hodnot a svobod, pasovali se do role jeho ochránců a naroubovali na něj svůj druh novodobého rasismu.

Já osobně jsem byl a stále jsem terčem této nenávisti. Můj email i Facebookový účet byly napadeny pravicovými extrémisty, dostávám vzkazy, abych se připravil na deportaci a další znepokojivé výhružky a ultimáta. Na sociálních sítích jsem nazýván např. zrůdou a vrahem dětí. K tomu všmu stačí, abych měl arabské jméno a hájil práva muslimů. Zda jsem, nebo nejsem muslim, už islamofoby a xenofoby nezajímá.

Byť mohla být islamofobní a xenofobní komunita v ČR donedávna spíše kuriozitou, nelze si nepovšimnout prorůstání aktivit těchto štváčů do nejvyšších pater politiky. Jak jinak bychom si mohli vysvětlit fakt, že poslankyně ODS Jana Černochová nebo senátor ČSSD Pavel Trpák zaštiťují v českém parlamentu antimuslimské „debaty“ vedené členy Czech Defence League, organizace figurující na seznamu extremistů Ministerstva vnitra. Rovnítko, které prezident Zeman položil mezi muslimy a nacisty, není snad ani třeba připomínat.

I kvůli nebezpečně vzrůstajícím vášním, které účelově rozdmýchávají někteří politici, jsem se rozhodl zareagovat humorem.

Proto jsem umístil na Facebookovou stránku Tomia Okamury tento e-leták:

Proto jsem umístil na Facebookovou stránku Úsvitu přímé demokracie tento e-leták:

Proto jsem umístil na Facebookovou stránku skupiny Islám v ČR nechceme (úzce napojenou na Czech Defence League) tento e-leták:

V této kampani budu nadále pokračovat a doufám, že se další lidé připojí. Xenofobům se vysmějeme společně! Vlastní plakát si může jednoduše udělat každý zde.

TZ Šádí Shanaáh. Strana zelených

Strana zelených, Rasismus, Extremismus, Neonacismus, Úsvit, Volby, volby do Evropského parlamentu

Předlice. (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

V Předlicích začala likvidace skládky. Zapojili se místní obyvatelé, náklady platí město

20.6.2018 16:13
V ústecké čtvrti Předlice začal v úterý 6. června úklid skládky ve vnitrobloku několika soukromých domů. Odvoz odpadů finančně zajišťuje město, informuje radnice v tiskové zprávě na webu. Domy přilehlé ke skládce patří soukromým vlastníkům, žijí v nich chudí lidé, především Romové.

Gypsy Kings - The Original Gypsies of Camargue (FOTO: Lagardere No Limits)

Gypsy Kings: Změnili jsme název, ale duše kapely je pořád stejná a naše hudba se nemění

20.6.2018 14:53
Koncertu předcházela změna názvu z původních Gipsy Kings na nové The Original Gypsies of Camargue kvůli právnickým tahanicím mezi zastupitelskými agenturami několika zakládajících členů. Na pražském koncertu vystoupili čtyři původní členové kapely: Patchaï Reyes, Canut Reyes, Paul Reyes a Chico Bouchikhi, které doprovodilo dalších jedenáct muzikantů.

Moldava nad Bodvou (FOTO: Repro SME.sk/MECEM)

Slovenský soud po kontroverzní policejní razii potrestal pouze Romy

20.6.2018 11:33
Pět let od kontroverzní policejní razie v romské lokalitě na východním Slovensku soud zatím nepravomocně potrestal dva ze šesti Romů obžalovaných z křivé výpovědi, při které nařkli policisty ze surového jednání. Upozornily na to nevládní organizace, podle kterých se tak ze zraněných stali pachatelé a stát případ nikdy nezávisle nevyšetřil. Slovenská ombudsmanka vybídla, aby z policejních akcí byly pořizovány kamerové záznamy.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.