26. března 2017 (neděle)
svátek má Emanuel
romano vodi - předplatné

Šádí Shanaáh: Nesnáším arabáče, rákosníky a negráče. Polojaponci jsou v pohodě

Praha, 6.5.2014 10:15, (ROMEA)
„Humorem proti nenávisti – Úsvit lidské slušnosti Šádího Shanaáha“

Kandidát Strany zelených do Evropského parlamentu Šádí Shanáh se rozhodl reagovat na xenofobní kampaň Hnutí úsvit Tomia Okamury a umístil na facebookové profily hnutí i Okamury své letáky Prohlášení Shanáha ke spuštění kampaně „Humorem proti nenávisti – Úsvit lidské slušnosti Šádího Shanaáha“ zveřejňuje server Romea.cz v plném znění.

Humorem proti nenávisti

Oznamuji tímto spuštění kampaně humorem proti nenávisti. Je čas, aby se inteligentní a slušná část české společnosti ostře vymezila proti xenofobům a vykázala je do příslušných mezí.

Hospodářská a společenská krize přináší v České republice velmi nebezpečný fenomén populismu založeného na nenávisti a strachu, podobně jako v Německu ve 20. a 30. letech minulého století. Politické strany typu Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury si zcela chladnokrevně spočetly, že lze získat hlasy přesměrováním frustrace krizí zasažených spoluobčanů proti imigrantům, muslimům nebo Romům. Lidé jako Klára Samková unesli tradiční koncept liberálních hodnot a svobod, pasovali se do role jeho ochránců a naroubovali na něj svůj druh novodobého rasismu.

Já osobně jsem byl a stále jsem terčem této nenávisti. Můj email i Facebookový účet byly napadeny pravicovými extrémisty, dostávám vzkazy, abych se připravil na deportaci a další znepokojivé výhružky a ultimáta. Na sociálních sítích jsem nazýván např. zrůdou a vrahem dětí. K tomu všmu stačí, abych měl arabské jméno a hájil práva muslimů. Zda jsem, nebo nejsem muslim, už islamofoby a xenofoby nezajímá.

Byť mohla být islamofobní a xenofobní komunita v ČR donedávna spíše kuriozitou, nelze si nepovšimnout prorůstání aktivit těchto štváčů do nejvyšších pater politiky. Jak jinak bychom si mohli vysvětlit fakt, že poslankyně ODS Jana Černochová nebo senátor ČSSD Pavel Trpák zaštiťují v českém parlamentu antimuslimské „debaty“ vedené členy Czech Defence League, organizace figurující na seznamu extremistů Ministerstva vnitra. Rovnítko, které prezident Zeman položil mezi muslimy a nacisty, není snad ani třeba připomínat.

I kvůli nebezpečně vzrůstajícím vášním, které účelově rozdmýchávají někteří politici, jsem se rozhodl zareagovat humorem.

Proto jsem umístil na Facebookovou stránku Tomia Okamury tento e-leták:

Proto jsem umístil na Facebookovou stránku Úsvitu přímé demokracie tento e-leták:

Proto jsem umístil na Facebookovou stránku skupiny Islám v ČR nechceme (úzce napojenou na Czech Defence League) tento e-leták:

V této kampani budu nadále pokračovat a doufám, že se další lidé připojí. Xenofobům se vysmějeme společně! Vlastní plakát si může jednoduše udělat každý zde.

TZ Šádí Shanaáh. Strana zelených

Strana zelených, Rasismus, Extremismus, Neonacismus, Úsvit, Volby, volby do Evropského parlamentu

Miroslava Pikolová (FOTO: Jiří Šlemar)

videoHlasujte pro Mirku Pikolovou. Bývalá romská miss bojuje o další účast v soutěži Česká Miss

24.3.2017 13:23
Minulý týden se uskutečnilo vyhlášení 10 adeptek finále soutěže Česká Miss. Mezi šesti nepostupujícími je i Mirka Pikalová. Návrat do finále ji však ještě může umožnit výsledek hlasování. Celkem mohou postoupit čtyři dívky, které dostanou nejvíce hlasů.

videoVIDEO: Výstava o romských špercích v Brně je návštěvníkům otevřena do konce dubna

23.3.2017 15:19
V Muzeu romské kultury v Brně probíhá výstava romských šperků s názvem Poklad Romů - Amare somnaka. Výstava zahrnuje stříbrné a zlaté unikáty, ale i šperky romských designérů z celé Evropy. Návštěvníci se mohou těšit například na tvorbu Moniky Vontszemüové ze Slovenska, která navrhuje šaty a šperky pro finalistky Miss Slovensko.

Oksana Marafioti. (FOTO: Jan Mihaliček)

Oksana Marafioti: Psaní je pro mě neustálým zjevením

23.3.2017 14:50
Rozhovor se spisovatelkou a pedagožkou s romsko-arménskými kořeny.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.