26. května 2022 (čtvrtek)
svátek má Filip

Skončil kurz Komunitní práce: jak efektivně pracovat v sociálně vyloučených lokalitách

Toužim – Dobrá Voda, Teplá , 20.12.2012 9:45, (ROMEA)
Kurz komunitní práce pro odbornou veřejnost (foto: Jana Kosová)

Po třech měsících skončil akreditovaný vzdělávací kurz „Komunitní práce: jak efektivně pracovat v sociálně vyloučených lokalitách?“ pro pracovníky organizací působících v sociálně vyloučených lokalitách. Úspěšně ho absolvovalo všech 15 sociálních pracovníků, kteří nyní budou své nové poznatky přenášet do praxe na různých místech České republiky. Kurz probíhající od října do prosince společně pořádaly občanské sdružení Český západ z Toužimska, Cheiron T, o.p.s. z Tábora a Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze.

Komunitní přístup se jeví jako jedna z účinných metod sociální práce. Od klasického přístupu se liší hlavně v tom, že nerozvíjí pouze jednotlivce, ale posouvá dopředu celou komunitu, a může tak přispívat i ke zmírňování sociálního napětí. Snaží se o řešení sociálních problémů přímo v místech, kde vznikají, a s lidmi, kterých se týkají. Důležitou roli v něm sehrává komunitní pracovník, který pomáhá lidem hledat účinná řešení určitého problému. Snahou je využívat lidské i jiné zdroje ve vlastní komunitě či místním společenství tak, aby lidé mohli daný problém řešit co nejvíce samostatně a nebyli závislí na pomoci zvenčí. To je cíl i celé komunitní práce, která se snaží, aby lidé postupně přebírali zodpovědnost za vlastní život a chod své komunity. „Komunitní práce je zdlouhavá a náročná, ale ve výsledku vede k trvalejším a kvalitnějším výsledkům,“ shodují se lektorky kurzu Jana Kosová a Aneta Vomlelová.

Program 90 hodinového kurzu, který byl rozdělen do tří třídenních bloků, se skládal z přednášek, plnění praktických úkolů ve skupinách či samostatně, diskusí s obyvateli sociálně vyloučených lokalit i komunitními pracovníky. Podmínkou absolvování byla 90% účast na všech částech kurzu a splnění tří praktických úkolů, které souvisely s přípravou komunitního projektu pro konkrétní lokalitu, ve které účastník působí. Hlavním kritériem pro přijetí do kurzu byla přímá práce uchazeče v sociálně vyloučených lokalitách a to z důvodu, aby nové poznatky a zkušenosti mohl téměř okamžitě uplatnit ve své praxi. Nyní je tedy velká šance, že se nové komunitní projekty rozběhnou např. v Českých Budějovicích, Kadani, Hradci Králové, Slaném, Roudnici nad Labem, v okolí Jičína, Smiřicích, Brně, Teplé, nebo v Třinci, v místech, kde jednotliví absolventi kurzu působí. Pomoci by jim v tom mohla i metodika komunitní práce, jejíž vydání se nyní připravuje.

„Z hodnocení si troufám říci, že kurz předčil očekávání všech zúčastněných – nás lektorů i účastníků. Sešla se mimořádně otevřená skupina účastníků, kteří jsou jako sociální pracovníci v denním kontaktu s lidmi z vyloučených lokalit. Vedle toho bohatost lektorského týmu složeného od akademického pracovníka po zkušené komunitní pracovníky, vytvořily opravu tvůrčí prostor pro vzájemné učení,“ hodnotí kurz Jana Kosová z Českého západu. „Kurz byl pro mě připomenutí, že nejdůležitější v sociální práci je vztah a důvěra. Nehonit se po výkonech, ale naslouchat lidem, respektovat je a být jim oporou. Důležité je být sám sebou a jednat se všemi lidmi jako s rovnocennými,“ hodnotila kurz jedna z účastnic, která už ho doporučila i svým kolegyním.

Český západ poskytuje lidem ze sociálně vyloučených lokalit na Toužimsku a Tepelsku (Dobrá Voda, Nová Farma, Poutnov, Služetín, Pěkovice, Mrázov) sociální služby a pomáhá jim řešit jejich nepříznivé životní situace zejména v oblasti zaměstnání, vzdělávání, bydlení a kontaktu s majoritou. Organizace se hlásí k zásadě rovného zacházení s etnicky odlišným obyvatelstvem, je držitelem značky Ethnic Friendly zaměstnavatel. V Dobré Vodě provozuje vlastní textilní a keramickou dílnu.

Projekt „Mít život ve svých rukou – metoda komunitní práce“ reg. č. CZ.1.04/3.2.01/19.00323, v rámci něhož vzdělávací kurz proběhl, podpořil Evropský sociální fond, Evropská unie, Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost.
Český západ

Ghetta, Romové, Sociální, Sociální vyloučení, Dobrá Voda