7. dubna 2020 (úterý)
svátek má Heřman / Hermína

Slovo 21: Češi a cizinci měli možnost vzájemně se poznat v pěti krajích ČR díky projektu „V šest před domem“

Praha, 30.10.2013 11:49, (ROMEA)
V šest před domem.  Foto: sdružení Slovo 21
V šest před domem. Foto: sdružení Slovo 21

Čtyři stovky lidí zažili během července a září letošního roku šest netradičních setkání kultur přímo v místě svého bydliště. Odstartoval totiž první ročník integračního projektu V šest před domem občanského sdružení Slovo 21, který spojuje Čechy a cizince z třetích zemí žijící v sousedství formou společného posezení u dobrého jídla, pití a pestrého kulturního programu. Jako první hostil sousedy Pardubický kraj, kde se jich sešlo v Bubeníkových sadech více jak stovka. Po něm následovaly kraje Jihočeský, Plzeňský a Jihomoravský. Letošní rok uzavřela Praha, kde proběhly v první polovině září rovnou dvě setkání a to v Praze 4 a 13.

Osmnáctá hodina dávala možnost setkat se po práci se svými sousedy z řad cizinců a Čechů a navzájem se dozvědět o pestrosti kultur ve svém bydlišti. Již samotný název projektu „V šest před domem“ vyzývá Čechy a cizince k tomu, aby vyšli ven a sešli se se svými sousedy, které běžně pouze míjejí.

Netradiční projekt chce české společnosti vzkázat, že zde žije pospolu mnoho kultur, které nelze jen tak přehlížet. Pro sousedy byl vždy připravený zajímavý kulturní program, který se kraj od kraje lišil svou pestrostí. Nechybělo divadlo, řada hudebních a tanečních vystoupení, workshopy nebo třeba umění japonských „skládaček“ origami. Sousedé si během setkání pochutnali na široké škále světové kuchyně. Arabská, balkánská, česká, mongolská, maďarská, uzbecká, indická, ukrajinská či ruská kuchyně spojovala sousedy nejen chutí na jídlo, ale také k tomu, aby si společně popovídali a překonali zažité bariéry.

Sousedé se sejdou během projektu celkem desetkrát, z toho šest setkání již proběhly. Na jaře příštího roku se uskuteční zbývající čtyři setkání v Pardubickém, Jihomoravském, Jihočeském a Plzeňském kraji, kterých se zapojí zhruba 300 osob. Na všech akcí budou umístěny stoly, lavice a stany, aby byly připraveny co nejpříjemnější podmínky k posezení a sdílení jednoho stolu. Sousedé budou mít tak možnost seznámit se a navázat přátelství v příjemném prostředí, v blízkosti svých domovů, v přívětivé atmosféře, které setkání opět jistě nabídne.

Budou mít také možnost podílet se na přípravě společného pohoštění a zajímavého programu. Ti, kteří si akci nenechají ujít, se mohou těšit na nezapomenutelný kulturní zážitek a kdo ví, třeba i navázání nového přátelství.

Více o programu a jednotlivých termínech setkání akce „V šest před domem“ na webu Slova 21.

loga_18.jpg

Tento projekt je financován z Evropského fondu pro integraci státních příslušníků třetích zemí a Ministerstvem

fk, Slovo 21

Soužití, Menšiny, Migrace, Cizinci

Nikola Taragoš, programový ředitel Romodrom, o.p.s. v rozhovoru pro ROMEA TV.

videoNikola Taragoš: Snažíme se zabránit zhoršení situace našich klientů, dodáváme jim ochranné pomůcky i základní potraviny

1.4.2020 12:00
Dalším hostem v sérii rozhovorů s osobnostmi, kteří aktivně pomáhají v době nouzového stavu je programový ředitel organizace Romodrom.

Tisková konference k zvládnutí onemocnění COVID-19 v romských lokalitách na Slovensku

videoSlovensko bude testovat Romy v osadách. Nakažení Romové by pak mohli být izolováni ve státních zařízeních

1.4.2020 15:50
Od pátku se na Slovensku spustí testování na onemocnění COVID-19 ve 33 romských osadách. Matovič na tiskové konferenci společně s Peterem Pollákem a novou zmocněnkyní pro romské komunity Andreou Bučkovou představil plán boje s konoravirem v romských lokalitách. Odběry, na které dohlédnou vojáci, budou probíhat od 3. do 9. dubna. O den později, 10. dubna, by už měly být známy výsledky. "To, že jde armáda do osad není demonstrace síly," tvrdí premiér Igor Matovič. Vojenští lékaři podle něj budou s testy pomáhat proto, aby testování nezatížilo civilní zdravotníky. Premiér Igor Matovič chce nakažené Romy z osad umístit do státních zařízení.

V pátek 17. 2. 2017 jednala Rada vlády pro záležitosti romské menšiny poprvé pod vedením ministra pro lidská práva Jana Chvojky (FOTO: Úřad vlády ČR)

Úřad vlády vyzývá k nominaci nových členů do Rady vlády pro záležitosti romské komunity

1.4.2020 11:05
Úřad vlády vyzývá na stránkách kabinetu k nominaci nových členek a členů do Rady vlády pro záležitosti romské menšiny. Rada má v současné době 29 členek a členů, z toho 16 zástupkyň a zástupců státní správy a 13 občanských členek a členů zejména z řad Romů - tři tedy chybí.

www.iROZHLAS.cz