24. dubna 2018 (úterý)
svátek má Jiří

Sociálně vyloučené rodiny se učí, jak je pro dítě důležité vzdělání

Praha, 27.8.2012 16:52, (ROMEA)
Nadace OSf Praha podpořila projekty, které se zaměřují na výchovu dětí ze sociálně vyloučených komunit, neboť právě zde se vysoké procento dětí nedostane do mateřských škol a složitá situace rodin vede k nedostatečnému rozvoji dětí. (FOTO: OSF Praha)

Jak je pro dítě důležité vzdělání a jak upevňovat vzdělávací roli rodiny. Právě s těmito tématy pomáhají pracovníci neziskových organizací rodinám v sociálně vyloučených lokalitách v Praze, Brně, Ostravě, Karlových Varech a okolí těchto měst. Sedm projektů zaměřených na včasnou péči o romské děti ve věku 0-6 let podpořila Nadace Open Society Fund Praha.

Nadace OSF v programu podpořila například organizace Jekhetane v Ostravě, Romodrom a STŘEP – České centrum pro sanaci rodiny v Praze či společnost Nová škola, která spolupracuje na projektu s neziskovou organizací v Karlovarském kraji. V Praze, Brně a Ostravě organizace založily mateřská či rodičovská centra, která pomáhají rodičům posílit své rodičovské kompetence.

Centra nenahrazují mateřské školky, jejichž hlavním cílem je umožnit rodiči vykonávat povolání, zatímco pedagogové dbají na rozvoj dětí. Naopak vyžadují aktivní účast rodičů – pořádají přípravné kurzy pro matky, které zvýší jejich schopnosti v oblasti zdravotní péče o dítě, nízkorozpočtového vaření, výchovných postupů a orientaci v ekonomickém a sociálním systému.

Společné aktivity rodičů a dětí tak přispívají k rozvoji kognitivního a sociálního vývoje jejich dětí. V budoucnu by romské matky měly samy připravovat i část programu centra tak, aby se naučily zodpovědnosti a zlepšily schopnost organizovat čas svých dětí a snad i lépe kontrolovat svou životní situaci. Nedílnou součástí je i terénní práce přímo v rodinách, kterým vyškolení pracovníci radí, jak zvládat konkrétní problémy.

Finance a know-how poskytla Nadaci OSF a zmíněným neziskovým organizacím součást Open Society Foundations nazvaná Early Childhood Program. Rady českým organizacím tak poskytují externí konzultanti, kteří mají zkušenosti z etnicky rozmanitých, ale chudých vyloučených lokalit ve Velké Británii a USA. „Jsem potěšena, že romské matky mají zájem na sobě pracovat a pomoci svým dětem k lepšímu vzdělání,“ uvedla Zena Brabazon, která v USA a Británii iniciovala rozvoj center péče na národní úrovni a která česká centra nedávno navštívila.

Program se zaměřuje na sociálně vyloučené komunity, neboť právě zde se vysoké procento dětí nedostane do mateřských škol a složitá situace rodin vede k nedostatečnému rozvoji dětí. Rozvoj rodičovských kompetencí přispívá k postupnému vyrovnání vstupního znevýhodnění, daného životem v sociálním a ekonomickém vyloučení, a může snížit počet dětí, které nastoupí do praktických či segregovaných škol.

TZ OSF Praha

Děti, Open Society Fund Praha

ROMEA spustila kampaň MÁM SEN! I HAVE A DREAM! na podporu romských studentů (Foto: koláž Romea.cz)

ROMEA přijala velkou výzvu. Spustila novou kampaň MÁM SEN! I HAVE A DREAM! na podporu romských studentů

19.4.2018 12:12
Organizace ROMEA spustila ve spolupráci s nadací Bader Philanthropies další kampaň na podporu studentů v rámci Stipendijního programu pro romské středoškoláky a studenty vyšších odborných a vysokých škol. Kampaň nese název MÁM SEN! I HAVE A DREAM! a jasně odkazuje na silný vzkaz bojovníka za lidská práva a klíčového představitele hnutí za zrovnoprávnění Afroameričanů Martina Luthera Kinga.

U Krajského soudu v Ústí nad Labem probíhalo 4. 4. 2018 hlavní líčení v případu sedmatřicetiletého Petra Bendy, který čelí obžalobě z loňské vraždy Roma na sídlišti v Chomutově. (FOTO: František Bikár, Romea.cz)

Přítelkyně zastřeleného Roma: Radek žil dobrý život a jeho život měl velkou cenu. Všechny naše plány se zhroutily

16.4.2018 10:53
Ústecký krajský soud začal na začátku dubna projednávat loňskou vraždu na sídlišti v Chomutově. Radka Š. tam třinácti ranami zastřelil Petr Benda, kterému hrozí až 20 let vězení. Zpravodajský server Romea.cz zveřejňuje vyjádření přítelkyně zastřeleného Radka.

V úterý 10. 4. 2018 došlo k napadení policejní hlídky v Krupce. (FOTO: repro Youtube.com)

videoPolicie: V Krupce na policejní hlídku neútočila skupina Romů ani po ní neházeli kameny, jak tvrdila některé média

13.4.2018 16:22
Policie obvinila dva muže v souvislosti s napadením policejní hlídky v Krupce na Teplicku. Informoval o tom dnes teplický policejní mluvčí Daniel Vítek, který zároveň uvedl, že nic nenasvědčuje tomu, že by se do fyzického napadání policistů zapojily další osoby. Dvoučlenná hlídka byla napadena v době vyšetřování dopravní nehody. Čtyřiapadesátiletému obviněnému, který je ve vazbě, hrozí čtyři roky vězení, sedmnáctiletému mladíkovi pak dvouletý trest. Nepotvrdila se tak tvrzení některých médií, že v Krupce na policisty útočilo 30 Romů, což vyvrátilo i video, které se objevilo na internetu.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.