27. června 2017 (úterý)
svátek má Ladislav
romano vodi - předplatné

Sociálně vyloučené rodiny se učí, jak je pro dítě důležité vzdělání

Praha, 27.8.2012 16:52, (ROMEA)
Nadace OSf Praha podpořila projekty, které se zaměřují na výchovu dětí ze sociálně vyloučených komunit, neboť právě zde se vysoké procento dětí nedostane do mateřských škol a složitá situace rodin vede k nedostatečnému rozvoji dětí. (FOTO: OSF Praha)

Jak je pro dítě důležité vzdělání a jak upevňovat vzdělávací roli rodiny. Právě s těmito tématy pomáhají pracovníci neziskových organizací rodinám v sociálně vyloučených lokalitách v Praze, Brně, Ostravě, Karlových Varech a okolí těchto měst. Sedm projektů zaměřených na včasnou péči o romské děti ve věku 0-6 let podpořila Nadace Open Society Fund Praha.

Nadace OSF v programu podpořila například organizace Jekhetane v Ostravě, Romodrom a STŘEP – České centrum pro sanaci rodiny v Praze či společnost Nová škola, která spolupracuje na projektu s neziskovou organizací v Karlovarském kraji. V Praze, Brně a Ostravě organizace založily mateřská či rodičovská centra, která pomáhají rodičům posílit své rodičovské kompetence.

Centra nenahrazují mateřské školky, jejichž hlavním cílem je umožnit rodiči vykonávat povolání, zatímco pedagogové dbají na rozvoj dětí. Naopak vyžadují aktivní účast rodičů – pořádají přípravné kurzy pro matky, které zvýší jejich schopnosti v oblasti zdravotní péče o dítě, nízkorozpočtového vaření, výchovných postupů a orientaci v ekonomickém a sociálním systému.

Společné aktivity rodičů a dětí tak přispívají k rozvoji kognitivního a sociálního vývoje jejich dětí. V budoucnu by romské matky měly samy připravovat i část programu centra tak, aby se naučily zodpovědnosti a zlepšily schopnost organizovat čas svých dětí a snad i lépe kontrolovat svou životní situaci. Nedílnou součástí je i terénní práce přímo v rodinách, kterým vyškolení pracovníci radí, jak zvládat konkrétní problémy.

Finance a know-how poskytla Nadaci OSF a zmíněným neziskovým organizacím součást Open Society Foundations nazvaná Early Childhood Program. Rady českým organizacím tak poskytují externí konzultanti, kteří mají zkušenosti z etnicky rozmanitých, ale chudých vyloučených lokalit ve Velké Británii a USA. „Jsem potěšena, že romské matky mají zájem na sobě pracovat a pomoci svým dětem k lepšímu vzdělání,“ uvedla Zena Brabazon, která v USA a Británii iniciovala rozvoj center péče na národní úrovni a která česká centra nedávno navštívila.

Program se zaměřuje na sociálně vyloučené komunity, neboť právě zde se vysoké procento dětí nedostane do mateřských škol a složitá situace rodin vede k nedostatečnému rozvoji dětí. Rozvoj rodičovských kompetencí přispívá k postupnému vyrovnání vstupního znevýhodnění, daného životem v sociálním a ekonomickém vyloučení, a může snížit počet dětí, které nastoupí do praktických či segregovaných škol.

TZ OSF Praha

Děti, Open Society Fund Praha

Víťo Staviarsky: Kniha Rinaldova cesta

Nejprestižnější slovenskou literární cenu má šanci získat příběh o romském chlapci

20.6.2017 10:46
iž od března známe finalisty slovenské literární ceny Anasoft litera 2017. S výběrem deseti nejlepších knih to naši východní sousedé letos neměli vůbec jednoduché, pětičlenná porota je musela zvolit z 227 prozaických titulů. Naopak mezi stálice soutěže se řadí trojnásobný finalista a vítěz ročníku 2013 Víťo Staviarsky (1960), jemuž letošní nominaci vynesla dobrodružná pouť malého romského chlapce za lepším životem. Je tedy otázkou, jestli Staviarsky v soutěži zaznamená úspěch podruhé.

Česko-Slovenská Miss Roma 2017 (FOTO: Jan Stojaspal)

FOTOGALERIE: Zákulisí i to, co mohli vidět diváci na letošní Česko-Slovenské Miss Roma 2017

19.6.2017 23:00
Jan Stojaspal pro server Romea.cz strávil sobotu s 12 finalistkami Česko-slovenské Miss Roma 2017.

--ilustrační foto--

Ve slovenské Snine zaútočili tři muži na matku s dětmi. Rasisticky jí při tom nadávali.

19.6.2017 16:39
Mladé romské ženě a matce jménem Naděžda vyhrožovali ve slovenské Snine tři agresivní muži. Večer před osmou hodinou vtrhli do domu, kde se v tu chvíli nacházela pouze s dětmi, přičemž nejmladšímu z nich byly pouhé dva týdny. V reportáži to uvedl server Noviny.sk.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.