1. října 2016 (sobota)
svátek má Igor
romano vodi - předplatné

Sociálně vyloučené rodiny se učí, jak je pro dítě důležité vzdělání

Praha, 27.8.2012 16:52, (ROMEA)
Nadace OSf Praha podpořila projekty, které se zaměřují na výchovu dětí ze sociálně vyloučených komunit, neboť právě zde se vysoké procento dětí nedostane do mateřských škol a složitá situace rodin vede k nedostatečnému rozvoji dětí. (FOTO: OSF Praha)

Jak je pro dítě důležité vzdělání a jak upevňovat vzdělávací roli rodiny. Právě s těmito tématy pomáhají pracovníci neziskových organizací rodinám v sociálně vyloučených lokalitách v Praze, Brně, Ostravě, Karlových Varech a okolí těchto měst. Sedm projektů zaměřených na včasnou péči o romské děti ve věku 0-6 let podpořila Nadace Open Society Fund Praha.

Nadace OSF v programu podpořila například organizace Jekhetane v Ostravě, Romodrom a STŘEP – České centrum pro sanaci rodiny v Praze či společnost Nová škola, která spolupracuje na projektu s neziskovou organizací v Karlovarském kraji. V Praze, Brně a Ostravě organizace založily mateřská či rodičovská centra, která pomáhají rodičům posílit své rodičovské kompetence.

Centra nenahrazují mateřské školky, jejichž hlavním cílem je umožnit rodiči vykonávat povolání, zatímco pedagogové dbají na rozvoj dětí. Naopak vyžadují aktivní účast rodičů – pořádají přípravné kurzy pro matky, které zvýší jejich schopnosti v oblasti zdravotní péče o dítě, nízkorozpočtového vaření, výchovných postupů a orientaci v ekonomickém a sociálním systému.

Společné aktivity rodičů a dětí tak přispívají k rozvoji kognitivního a sociálního vývoje jejich dětí. V budoucnu by romské matky měly samy připravovat i část programu centra tak, aby se naučily zodpovědnosti a zlepšily schopnost organizovat čas svých dětí a snad i lépe kontrolovat svou životní situaci. Nedílnou součástí je i terénní práce přímo v rodinách, kterým vyškolení pracovníci radí, jak zvládat konkrétní problémy.

Finance a know-how poskytla Nadaci OSF a zmíněným neziskovým organizacím součást Open Society Foundations nazvaná Early Childhood Program. Rady českým organizacím tak poskytují externí konzultanti, kteří mají zkušenosti z etnicky rozmanitých, ale chudých vyloučených lokalit ve Velké Británii a USA. „Jsem potěšena, že romské matky mají zájem na sobě pracovat a pomoci svým dětem k lepšímu vzdělání,“ uvedla Zena Brabazon, která v USA a Británii iniciovala rozvoj center péče na národní úrovni a která česká centra nedávno navštívila.

Program se zaměřuje na sociálně vyloučené komunity, neboť právě zde se vysoké procento dětí nedostane do mateřských škol a složitá situace rodin vede k nedostatečnému rozvoji dětí. Rozvoj rodičovských kompetencí přispívá k postupnému vyrovnání vstupního znevýhodnění, daného životem v sociálním a ekonomickém vyloučení, a může snížit počet dětí, které nastoupí do praktických či segregovaných škol.

TZ OSF Praha

Děti, Open Society Fund Praha

Soud začal 26. září 2016 v Praze znovu projednávat případ bývalých členů Dělnické strany a dalších extremistů, kteří jsou viněni z propagace neonacismu. Na snímku zleva jsou obvinění Michaela Dupová, Richard Lang a Petr Fryč. (FOTO: ČTK)

Soud obnovil proces v kauze propagace neonacismu, trvá šest let

26.9.2016 20:57
V obnoveném hlavním líčení dnes před Obvodním soudem pro Prahu 1 stanuli tři z osmi lidí, kteří čelí obžalobě z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Vinu odmítají. V případu jde o podezření z propagace neonacismu, například uskupení Národní odpor (NO), nebo pořádání neonacistických akcí. Hrozí jim tři až osm let vězení. V minulosti soud všech osm lidí zprostil obžaloby, toto rozhodnutí ale bylo zrušeno.

Ian Hancock. (FOTO: Wikimedia Commons)

Profesor Ian Hancock k soutěžím Miss Roma: Naše dívky nepotřebují prodávat svou krásu

26.9.2016 16:40
Finále šestnáctého ročníku soutěže Československá Miss Roma, které se konalo v sobotu 24. září v Hodoníně, vzbudilo mnoho různých reakcí. Vedle komentářů na sociálních sítích se ve svém článku na serveru Romea.cz k soutěžím romské krásy vyjádřil kriticky Petr Uhl. Uveřejňujeme i pohled romského historika a univerzitního profesora žijícího v USA, Iana Hancocka.

Tereza Heková. (FOTO: Jan Mihaliček)

Tereza Heková: Chovám se k lidem tak, jak se oni chovají ke mně

26.9.2016 14:02
Na střední odborné škole v Mostě vystudovala obor Veřejná správa. Dnes se mu věnuje i na vysoké – ve třetím ročníku soukromého CEVRO Institutu. Po studiích by v něm ráda působila i profesně. „Žádným životním mottem se neřídím, chovám se k lidem tak, jak se chovají oni ke mně,“ říká dvaadvacetiletá Tereza Heková.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.