26. února 2017 (neděle)
svátek má Dorota
romano vodi - předplatné

Sociálně vyloučené rodiny se učí, jak je pro dítě důležité vzdělání

Praha, 27.8.2012 16:52, (ROMEA)
Nadace OSf Praha podpořila projekty, které se zaměřují na výchovu dětí ze sociálně vyloučených komunit, neboť právě zde se vysoké procento dětí nedostane do mateřských škol a složitá situace rodin vede k nedostatečnému rozvoji dětí. (FOTO: OSF Praha)

Jak je pro dítě důležité vzdělání a jak upevňovat vzdělávací roli rodiny. Právě s těmito tématy pomáhají pracovníci neziskových organizací rodinám v sociálně vyloučených lokalitách v Praze, Brně, Ostravě, Karlových Varech a okolí těchto měst. Sedm projektů zaměřených na včasnou péči o romské děti ve věku 0-6 let podpořila Nadace Open Society Fund Praha.

Nadace OSF v programu podpořila například organizace Jekhetane v Ostravě, Romodrom a STŘEP – České centrum pro sanaci rodiny v Praze či společnost Nová škola, která spolupracuje na projektu s neziskovou organizací v Karlovarském kraji. V Praze, Brně a Ostravě organizace založily mateřská či rodičovská centra, která pomáhají rodičům posílit své rodičovské kompetence.

Centra nenahrazují mateřské školky, jejichž hlavním cílem je umožnit rodiči vykonávat povolání, zatímco pedagogové dbají na rozvoj dětí. Naopak vyžadují aktivní účast rodičů – pořádají přípravné kurzy pro matky, které zvýší jejich schopnosti v oblasti zdravotní péče o dítě, nízkorozpočtového vaření, výchovných postupů a orientaci v ekonomickém a sociálním systému.

Společné aktivity rodičů a dětí tak přispívají k rozvoji kognitivního a sociálního vývoje jejich dětí. V budoucnu by romské matky měly samy připravovat i část programu centra tak, aby se naučily zodpovědnosti a zlepšily schopnost organizovat čas svých dětí a snad i lépe kontrolovat svou životní situaci. Nedílnou součástí je i terénní práce přímo v rodinách, kterým vyškolení pracovníci radí, jak zvládat konkrétní problémy.

Finance a know-how poskytla Nadaci OSF a zmíněným neziskovým organizacím součást Open Society Foundations nazvaná Early Childhood Program. Rady českým organizacím tak poskytují externí konzultanti, kteří mají zkušenosti z etnicky rozmanitých, ale chudých vyloučených lokalit ve Velké Británii a USA. „Jsem potěšena, že romské matky mají zájem na sobě pracovat a pomoci svým dětem k lepšímu vzdělání,“ uvedla Zena Brabazon, která v USA a Británii iniciovala rozvoj center péče na národní úrovni a která česká centra nedávno navštívila.

Program se zaměřuje na sociálně vyloučené komunity, neboť právě zde se vysoké procento dětí nedostane do mateřských škol a složitá situace rodin vede k nedostatečnému rozvoji dětí. Rozvoj rodičovských kompetencí přispívá k postupnému vyrovnání vstupního znevýhodnění, daného životem v sociálním a ekonomickém vyloučení, a může snížit počet dětí, které nastoupí do praktických či segregovaných škol.

TZ OSF Praha

Děti, Open Society Fund Praha

Sídlo Evropské komise (FOTO: Matthias v.d. Elbe, Wikimedia Commons)

Zpráva Evropské komise: Romové jsou v ČR šestkrát více ohroženi chudobou než ostatní obyvatelé

24.2.2017 10:30

Evropská komise publikovala analýzy hospodářské situace členských zemí EU. Českou republiku komise hodnotí relativně příznivě z hlediska ekonomických ukazatelů, poukazuje nicméně na některé strukturální problémy, které limitují její potenciál. Týká se to mimo jiné i zaměstnanosti, vzdělávání a sociální situace některých znevýhodněných skupin obyvatelstva.

Otakar Chládek. Foto: Archiv Okatara Chládka

Ani ryba ani rak, jsem Ota! Příběh Roma adoptovaného českou rodinou

24.2.2017 10:25
Jednadvacetiletý Otakar Chládek donedávna netušil, kdo je jeho biologická matka. Ke svým adoptivním rodičům se dostal jako šestiměsíční miminko. Vychovávaný v ryze české rodině poznal slasti i strasti rodinného života, touha po poznání biologické romské rodiny ho ale neopustila. Jeho adoptivní rodiče ho v tom nepodporovali, ale ani mu v tom nijak nebránili.

(ZDROJ: Archiv Anny Sivákové)

Anna Siváková: V Chanově luk a šípy za opaskem nenosíme

23.2.2017 16:52

Jednadvacetiletá Anna Siváková se narodila a vyrostla v Chanově. Po vychození tamní základní školy se na rozdíl od mnoha spolužáků rozhodla pro pokračování a vystudovala střední školu se zaměřením na sociální práci v Mostě. Sama říká, že to vždy nebylo jednoduché – ať už kvůli obavám rodiny, tak kvůli stigmatu prostředí, ze kterého pochází. Spolužáci na střední škole i učitelé jí však vždy byli velkou oporou. Dnes pracuje v Domě romské kultury v Chanově jako terénní sociální pracovnice a chystá se na přijímačky na vysokou školu.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.