22. ledna 2018 (pondělí)
svátek má Slavomír
Zprávy e-mailem - Nemáte čas číst naše zprávy každý den? Nechte si posílat souhrn toho nejdůležitějšího tak často, jak  chcete Vy.

Sociálně vyloučené rodiny se učí, jak je pro dítě důležité vzdělání

Praha, 27.8.2012 16:52, (ROMEA)
Nadace OSf Praha podpořila projekty, které se zaměřují na výchovu dětí ze sociálně vyloučených komunit, neboť právě zde se vysoké procento dětí nedostane do mateřských škol a složitá situace rodin vede k nedostatečnému rozvoji dětí. (FOTO: OSF Praha)

Jak je pro dítě důležité vzdělání a jak upevňovat vzdělávací roli rodiny. Právě s těmito tématy pomáhají pracovníci neziskových organizací rodinám v sociálně vyloučených lokalitách v Praze, Brně, Ostravě, Karlových Varech a okolí těchto měst. Sedm projektů zaměřených na včasnou péči o romské děti ve věku 0-6 let podpořila Nadace Open Society Fund Praha.

Nadace OSF v programu podpořila například organizace Jekhetane v Ostravě, Romodrom a STŘEP – České centrum pro sanaci rodiny v Praze či společnost Nová škola, která spolupracuje na projektu s neziskovou organizací v Karlovarském kraji. V Praze, Brně a Ostravě organizace založily mateřská či rodičovská centra, která pomáhají rodičům posílit své rodičovské kompetence.

Centra nenahrazují mateřské školky, jejichž hlavním cílem je umožnit rodiči vykonávat povolání, zatímco pedagogové dbají na rozvoj dětí. Naopak vyžadují aktivní účast rodičů – pořádají přípravné kurzy pro matky, které zvýší jejich schopnosti v oblasti zdravotní péče o dítě, nízkorozpočtového vaření, výchovných postupů a orientaci v ekonomickém a sociálním systému.

Společné aktivity rodičů a dětí tak přispívají k rozvoji kognitivního a sociálního vývoje jejich dětí. V budoucnu by romské matky měly samy připravovat i část programu centra tak, aby se naučily zodpovědnosti a zlepšily schopnost organizovat čas svých dětí a snad i lépe kontrolovat svou životní situaci. Nedílnou součástí je i terénní práce přímo v rodinách, kterým vyškolení pracovníci radí, jak zvládat konkrétní problémy.

Finance a know-how poskytla Nadaci OSF a zmíněným neziskovým organizacím součást Open Society Foundations nazvaná Early Childhood Program. Rady českým organizacím tak poskytují externí konzultanti, kteří mají zkušenosti z etnicky rozmanitých, ale chudých vyloučených lokalit ve Velké Británii a USA. „Jsem potěšena, že romské matky mají zájem na sobě pracovat a pomoci svým dětem k lepšímu vzdělání,“ uvedla Zena Brabazon, která v USA a Británii iniciovala rozvoj center péče na národní úrovni a která česká centra nedávno navštívila.

Program se zaměřuje na sociálně vyloučené komunity, neboť právě zde se vysoké procento dětí nedostane do mateřských škol a složitá situace rodin vede k nedostatečnému rozvoji dětí. Rozvoj rodičovských kompetencí přispívá k postupnému vyrovnání vstupního znevýhodnění, daného životem v sociálním a ekonomickém vyloučení, a může snížit počet dětí, které nastoupí do praktických či segregovaných škol.

TZ OSF Praha

Děti, Open Society Fund Praha

--ilustrační foto--

VIDEO: Server Romea.cz vyzpovídal napadeného chlapce, jeho matku a svědka incidentu v ústecké MHD

18.1.2018 13:55
Pracovníci serveru Romea.cz hovořili s chlapcem, kterého chtěla revizorka ústeckého dopravního podniku minulý týden násilím vyhodit z ranního spoje do školy. Prostor dostala také matka chlapce a mladík, který incident natočil na telefon.

Ilustrační FOTO

Policie k případu úmrtí malé Janičky v Sheffieldu: Neexistují žádné podezřelé okolnosti její smrti

12.1.2018 14:45
Podle policejního velitelství v South Yorkshire, které vyšetřuje smrt malé Janičky v Sheffieldu, neexistují žádné podezřelé okolnosti její smrti. Vyplývá to z vyjádření pro server Romea.cz k případu, který mezi Romy na sociálních sítí vyvolal bouřlivou diskuzi.

Revizorka 11. 1. 2018 vyhodila z autobusu romské děti jedoucí do školy do Trmic. Vadilo jí, že měly na zádech batohy (FOTO: Repro Facebook, koláž: Romea.cz)

videoÚstecký dopravní podnik stojí za svou revizorkou, která vyhodila romské děti z autobusu. Uznává ale, že neměla chlapce chytit za ruku

12.1.2018 14:20
Dopravní podnik města Ústí nad Labem uznává (DPMUL), že revizorka v rámci svých pravomocí chlapce neměla chytit za ruku. Vzhledem k tomu, že chlapec měl být k ženě vulgární a měl si odmítnout sundat batoh ze zad, stojí ale dopravní podnik za svou zaměstnankyní. DPMUL to uvádí v dnes zveřejněné tiskové zprávě. Incident se odehrál včera ráno během cesty školáků do trmické základní školy.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.