26. února 2021 (pátek)
svátek má Dorota

SOS Přednádraží: Komunisté a Piráti odpověděli, že podpoří zákon o sociálním bydlení. Ostatní strany na náš dopis nereagovaly

Ostrava, 8.2.2013 10:50, (ROMEA)
Pracovníci technických služeb začali 10. října ráno zahrazovat v ostravském ghettu Přednádraží zchátralé domy výstražnými páskami. Doplňují je cedule se zákazem vstupu. (FOTO: Patrik Banga)

Iniciativa SOS Přednádraží (a jednotlivci z dalších organizací) zaslala otevřený dopis parlamentním a dalším politickým stranám s dotazem, jak se staví k řešení bydlení těch nejchudších lidí a k integraci Romů. Ze všech oslovených odpověděly pouze dvě strany, KSČM a Česká pirátská strana. Tiskovou zprávu SOS Přednádraží zveřejňujeme v plném znění.

Odpovědi politiků na otevřený dopis

Piráti i KSČM hodlají podpořit zákon o sociálním bydlení. V odpovědi na otevřený dopis iniciativy SOS Přednádraží, který podepsali i představitelé dalších občanských iniciativ a organizací, to uvedli místopředseda KSČM Jiří Dolejš a předseda České pirátské strany Ivan Bartoš.

Dopis se dotazuje na řešení situace sociálně vyloučených lokalit, jako je například ostravské Přednádraží, a na postoje politických stran ke koncepci integrace romské komunity. Oba zmínění představitelé jsou pro přijetí účinného zákona o sociálním bydlení, který by zabránil diskriminaci na trhu s byty. „Požadujeme tvrdě se postavit proti spekulantům s byty, kteří bezostyšně vydělávají na dávkách na bydlení“, uvedl Dolejš.

Zdůraznili také potřebu aktivní participace romské komunity na rozhodování o všech otázkách, které se jí dotýkají. Oba vyzdvihli roli vzdělání a odmítli diskriminaci v přístupu k němu. „V předškolním vzdělávání je dobrým řešením rozšiřování míst v přípravných třídách základních škol. Zde by ovšem také bylo dobré zapojit učitele či asistenty přímo z etnika, odkud děti pocházejí“, doporučil Bartoš.

Bartoš i Dolejš jsou také pro plánování koncepce integrace na úrovni územních celků. Piráti zastávají názor, že by se těmito záležitostmi měly zabývat spíše obce či konkrétní městské části a jsou pro co největší zapojení samotných členů sociálně vyloučených a etnických minorit a využití jejich potenciálu. „Odkláníme se od podpory dnešního paternalismu, neboť nesouhlasíme s tím, aby bylo někomu nařizováno, jak má žít a co má dělat,“ zdůraznil Bartoš.

KSČM naopak vnímá jako důležité kraje, zejména ty, ve kterých je romská problematika výrazná a kde jsou komunisté i součástí krajských koalic. „Svou roli tu musí sehrát stát, je nešťastná tendence státu přenášet problém i kompetenčně na územní správu“, myslí si Dolejš.

Dolejš i Bartoš ovšem odmítají vznik Ministerstva pro lidská práva a menšiny jako samostatného úřadu. „Obecně nejsme pro zvyšování počtu ministerstev, ale pro jasně a efektivně definované agendy stávajících a centrálních úřadů,” napsal Dolejš.

SOS Přednádraží odeslalo dopis i dalším čelním představitelům relevantních českých politických stran a institucí - předsedovi Strany zelených Ondřeji Liškovi, místopředsedovi Senátu Přemyslu Sobotkovi z ODS, předsedovi KDU-ČSL Pavlu Bělobrádkovi, předsedovi TOP-09 Karlu Schwarzenbergovi, místopředsedovi Poslanecké sněmovny Lubomíru Zaorálkovi, předsedovi KSČM Vojtěchu Filipovi a předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi. Od nikoho z nich ovšem odpověď na dopis nepřišla.

Domy v ostravské lokalitě Přednádraží označil stavební úřad v červenci loňského roku za neobyvatelné. Řada obyvatel odmítla opustit své domovy a odstěhovat se na drahé a důstojný život neumožňující ubytovny. Podmínky v Přednádraží jsou přes snahu místních obyvatel o opravy stále neuspokojivé, i kvůli neochotě radnice městské části Moravská Ostrava a Přívoz spolupracovat s majitelem domů panem Roztočilem.

Aktuálně zůstává v jediném obyvatelném domě č. 8 cca 26 lidí. Dne 18. 1. byla v celé ulici Přednádraží odpojena elektřina, došlo také k zamrznutí vody. Vzhledem k těmto okolnostem, jakož i k velmi podobnému vývoji v Předlicích v Ústí nad Labem a dalších místech, považujeme vyjádření české politické reprezentace za velmi potřebná.

SOS Přednádraží je iniciativa, která se snaží napomáhat stávajícím i minulým obyvatelům ostravského Přednádraží při zajišťování lepších životních podmínek, než jakých se jim dostane na ubytovnách. Spolu s ostatními sdruženími a iniciativami (například ProAlt, SPOLEČNĚ - JEKHETANE, Vzájemné soužití) dle svých skromných možností pomáhá SOS Přednádraží tam, kde státní správa i samospráva selhávají. K výzvě SOS Přednádraží se připojil mimo jiné Český helsinský výbor, Jiřina Šiklová, Jan Burian nebo Jan Sokol.
fk,

Bydlení, Romové, sociální bydlení, Sociální vyloučení, Diskriminace

Zleva: Jan Blatný, Michal Miko, Alena Gronzíková a Cyril Koky

Povinné respirátory? Pro sociálně vyloučené lokality a chudé velký finanční problém. Pokud je vláda vyžaduje, měla by je rozdávat zdarma

22.2.2021 10:30
Ministerstvo zdravotnictví dnes vydá mimořádné opatření, ve kterém kvůli šíření epidemie covidu-19 zpřísní povinnost ochrany dýchacích cest. Podle dřívějšího vyjádření ministra Jana Blatného (za ANO) bude nařízení platit od půlnoci z dneška na úterý, týkat se bude veřejných míst s větší koncentrací lidí. Lidem v nich už nebude stačit textilní rouška, ale budou muset nosit respirátor, nanoroušku nebo dvě chirurgické roušky. Podle některých opozičních politiků by měl dávat občanům respirátory zdarma. To navrhují i redakcí serveru Romea.cz oslovení odborníci pracující v sociálně vyloučených lokalitách nebo s Romy.

Video na podporu očkování natočila i skupina celebrit z menšinových komunit, mezi nimi například herec Adil Ray či komik Romesh Ranganathan (FOTO: Repro Youtube)

videoBritská studie: Příslušníci etnických menšin mají menší důvěru k vakcíně proti covidu-19, méně se očkují, více umírají. V ČR podobná data nemáme

19.2.2021 16:25
Příslušníci etnických menšin žijících v Anglii mají menší důvěru k vakcíně proti covidu-19 než většinová populace. To se promítá i do počtu očkovaných. Zatímco bělochů ve věku 70 až 79 let naočkovali angličtí zdravotníci již 86 procent, v případě černochů je to jen 55 procent, vyplývá ze studie, o které informovala agentura Reuters.

Lékařka Marie Nejedlá v rozhovoru pro ROMEA TV vysvětluje popis výroby vakcíny proti COVID-19, foto: romeatv

videoLékařka pro ROMEA TV vysvětluje nejasnosti kolem očkování: Z čeho je vakcína složená? Jak funguje?

19.2.2021 13:40
Ochota občanů České republiky nechat se očkovat proti nemoci COVID-19 od konce roku mírně vzrostla. Na konci ledna mělo o vakcínu zdarma zájem 54 procent dospělých v ČR. Jak ukazují průzkumy ze zahraničí mezi etnickými menšinami je však ochota k očkování nižší. Platí to zřejmě i u Romů v České republice. Poměrně často se opakuje několik otázek a názorů, které jsou s vakcinací spojené. Z čeho jsou vakcíny proti COVID-19 složené? Vakcíny byly vyvinuty velmi rychle, jsou proto nekvalitní? Do jaké míry jsou vakcíny účinné? ROMEA TV přináší sérii videí, kde na tyto otázky odpovídá lékařka Marie Nejedlá ze Státního zdravotního ústavu.