6. prosince 2021 (pondělí)
svátek má Mikuláš

SRP: Voliči, děkujeme vám!

Praha, 30.10.2013 12:14, (ROMEA)
Logo Strany rovných příležitostí

Vedení Strany rovných příležitostí spolu s našimi kandidáty do Poslanecké sněmovny v letošních předčasných volbách Vám, kteří jste nás podpořili, ať už přímo zakroužkováním, nebo jen vhozením volebního lístku Straně zelených, děkuje za vaší účast a odevzdaný hlas. Chceme Vás ujistit, že Váš romský hlas má smysl a nesmírnou cenu v této, pro Romy nelehké době, má pro nás zavazující charakter, a že jsme si vědomi tíhy odpovědnosti, kterou jste nás jim pověřili.

Speciálně bychom rádi poděkovali Romům do zahraničí (především do Kanady), kteří jen pro účel voleb absolvovali opakovanou dlouhou cestu na českou ambasádu, aby si tam mohli vyřídit voličské průkazy a následně volit. Děkujeme Vám, jsme rádi, že vnímáte situaci, ve které se v naší domovině zmítáme, a není vám lhostejná. Váš hlas je pro nás obrovským povzbuzením.

Nesmíme taky opomenout na hlasy a podporu z osmi krajů, ve kterých jsme neměli své zastoupení na kandidátních listinách SZ. Hlas Straně zelených byl vaší nejlepší volbou. Byl to hlas i pro naši budoucnost. Děkujeme Vám a vážíme si Vaší přízně.

V těchto volbách se také prokázalo, že si řada Romů ještě neuvědomuje váhu svého volebního hlasu a jeho přímý vliv na kvalitu jejich života. Je to pro nás výzva, protože svůj hlas tak propůjčili stranám a populistům v domnění, že když jim dnes nabídnou malou finanční hotovost nebo krabičku cigaret, tak budou čtyři roky hájit i jejich zájmy, přestože se v minulosti profilovali jako anticiganisté.

Odpovědnost za zhoršující se postavení Romů, tedy v určité míře nesou chamtivé romské místní autority, které Romy uplácejí, přestože ony jsou si vědomi toho, komu odevzdávají hlas a zároveň toho, že nás všechny zbavují možnosti spolurozhodování.

Tyto volby z mnoha pohledů nedopadly dobře. SRP se v sedmitýdenním maratonu snažila udělat v rámci možností maximum proto, aby oslovila co největší počet svých sympatizantů a umožnila Romům přenášet jejich útrapy na půdu parlamentu ČR. Bohužel hlasy, které získala spolu se Stranou zelených, nepostačovaly na překročení pětiprocentní hranice potřebné pro vstup do PS PČR. Nicméně hlasy, které jsme obdrželi, jsou pro nás výzvou do budoucna a cenným artiklem, který se budeme snažit zúročit tak, aby žádný hlas nevyšel na zmar.

Roma aven jekhetane!

SRP