17. srpna 2018 (pátek)

Blog romské vysokoškolačky Antónii Lackové: Pomáhejme společnosti růst

13.8.2015 8:24
Antónia Lacková, Foto IQ Roma servis

Chtěla-li tomu náhoda nebo to bylo něco jiného, nevím, zkrátka stala jsem se členkou Gendalosu. Programu, který podporuje mladé Romy a pomáhá jim získat vzdělání, i přes jejich sociálně-ekonomické znevýhodnění.

Vděčná jsem jim nejen za finanční podporu, která mi pomohla udržet se na dvou školách zároveň, ale především za povzbuzení a pomoc při studiu. Díky kurzu v IQčku jsem se výrazně zlepšila v práci s počítačem a zdokonalila se v anglickém jazyce. V době, kdy jsem měla na univerzitě absolvovat těžkou zkoušku z angličtiny, která přesahovala mé stávající jazykové znalosti, mi totiž zařídili pravidelné doučování s dobrovolnicí. Takových úskalí se zkouškami bylo ale více a vždy mi byla nabídnuta přátelská pomoc.

Vzdělání, a zejména to univerzitní, rozšiřuje lidem životní možnosti, umožňuje využít potenciál člověka naplno. Na vysoké se seznámíte s lidmi z různých povah a názorů, kteří společně s vámi studují a vzájemně si pomáhají. Získáte společníky, kteří se zajímají o ten samý obor, jaký jste si vybrali i vy. A samotné studium? Zdaleka nejde jen o nudnou přípravu na zkoušky, ale o pestrý studentský život a hlavně pak dobrodružství, kdy s každou vykonanou atestací roste vaše sebevědomí až někam k výšinám.

Chtěla bych apelovat na ty, kteří se domnívají, že je na světě něco zadarmo – bohužel nebo bohudík – není tomu tak. Úspěch si člověk musí zasloužit. Jednou z cest, jak se němu přiblížit, je dobré vzdělání. Nalézáme se v 21. století ve střední Evropě a dochází nám, že mít dobré vzdělání je první stupínek, který nelze na cestě za úspěchem přeskočit. Vzdělání je základním předpokladem k otevření dalších možností. Není proto moudré ani poctivé, snažit se jej vynechat.“

Přestaňme líně křížit ruce a distancovat se od těch druhých. Každý člověk je jiný, jedinečný, nenajdete dva stejné na celém světě. A přitom touhy a přání máme všichni stejné. Chceme být v životě šťastní, chceme se cítit užitečně. V ideálním světě bychom všichni na startu měli stejné šance, ale se spoustou lidí bohužel život nehraje fair play.

Proto kdo máte problém s porozuměním textu nebo s matematikou – staňte se členem Gendalosu či podobného programu a nechte si pomoct. Budu velice hrdá na každého z vás, který odmaturuje. A nesmírně hrdá na toho, kdo vystuduje vysokou školu. Staňme se články společnosti a pomáhejme jí růst, bojujme proti nespravedlnostem.

Celý program Gendalos je postaven na týmové dlouhodobé spolupráci středoškoláka nebo studenta vysoké školy s pedagogem IQ Roma servisu. Do spolupráce se zapojuje také rodina studenta a učitelé ve škole. Všichni, tedy i klienti, mohou přicházet s novými návrhy a realizovat se tak v tvůrčí činnosti, jako je například tanec, zpěv a hudba. Také mohou jezdit na výlety a zapojovat se do nejrůznějších aktivit.

Díky němu jsem měla možnost seznámit se s mnoha zajímavými a především velmi příjemnými lidmi – ať už z řad pracovníků, či ostatních členů programu Gendalos.

Děkuji  organizaci IQ Roma servis za to, že se nemalou částí podílela na dosažení mého vzdělání a já nikdy neztratila motivaci úspěšně absolvovat státní bakalářskou zkoušku.

Antónia Lacková pochází z Brna. Vystudovala Pedagogiku na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně.

jal, Antónia Lacková
Přečteno: 2034x

Tiskové zprávy, IQ Roma servis, Vzdělávání

Matka romského dítěte, které mělo údajně stát na začátku konfliktu v brouzdališti v Dubí, poskytla 11. 8. 2018 rozhovor serveru Romea.cz (FOTO: repro ROMEA TV)

videoVIDEO: Nové svědectví z rvačky na koupališti v Dubí. Konflikt měla vyprovokovat "bílá" žena. Hodila s romským dítětem do bazénku

12.8.2018 11:45
Koupaliště Plivátko v Dubí je momentálně asi nejznámější v celé naší republice. Jak již server Romea.cz informoval zřejmě banální incident nebo dokonce jen hra dětí v brouzdališti vyvolala hádku a následně i rvačku nejdříve mezi "bílou" a romskou ženou. Pak se do bitky zapojili i muži. I když se celá událost odehrála už v úterý, do dnešního dne média nezveřejnila výpověď ani jednoho Roma nebo Romky.

Michal Koky, student druhého ročníku farmacie na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně (FOTO: archiv Michala Kokyho)

Student farmacie Michal Koky: Lidé si myslí, že jsem Ital nebo Řek

8.8.2018 0:01
Michal Koky studuje druhým ročníkem farmacii na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně. „Zdravotnictví mě lákalo už od dětství. Vždy jsem věděl, že se v budoucnu chci pohybovat v této sféře. Na gymnáziu mě ze všech předmětů nejvíce bavila chemie. Farmacie zahrnuje obě tyto oblasti, a tak jsem si ji vybral jako studijní obor,“ přibližuje Michal.

Ilustrační FOTO

Banální konflikt v brouzdališti vedl k rvačce. Několik Romů mělo zbít mladého muže. Policie rasistický podtext prozatím nevyšetřuje

8.8.2018 21:57
Na koupališti v severočeském Dubí došlo ke rvačce, kterou vyvolala roztržka mezi matkami na dětském brouzdališti. Skupina několika Romů pak měla brutálně zbít mladíka, který se zastal jedné z žen. O situaci informovali svědci přes sociální sítě a událost vyvolala vlnu protiromských rasistických příspěvků. Policie však okolnosti případu teprve prošetřuje a zatím vyloučila rasový motiv incidentu.