21. února 2018 (středa)
svátek má Lenka
Zprávy e-mailem - Nemáte čas číst naše zprávy každý den? Nechte si posílat souhrn toho nejdůležitějšího tak často, jak  chcete Vy.

Blog romské vysokoškolačky Antónii Lackové: Pomáhejme společnosti růst

13.8.2015 8:24
Antónia Lacková, Foto IQ Roma servis

Chtěla-li tomu náhoda nebo to bylo něco jiného, nevím, zkrátka stala jsem se členkou Gendalosu. Programu, který podporuje mladé Romy a pomáhá jim získat vzdělání, i přes jejich sociálně-ekonomické znevýhodnění.

Vděčná jsem jim nejen za finanční podporu, která mi pomohla udržet se na dvou školách zároveň, ale především za povzbuzení a pomoc při studiu. Díky kurzu v IQčku jsem se výrazně zlepšila v práci s počítačem a zdokonalila se v anglickém jazyce. V době, kdy jsem měla na univerzitě absolvovat těžkou zkoušku z angličtiny, která přesahovala mé stávající jazykové znalosti, mi totiž zařídili pravidelné doučování s dobrovolnicí. Takových úskalí se zkouškami bylo ale více a vždy mi byla nabídnuta přátelská pomoc.

Vzdělání, a zejména to univerzitní, rozšiřuje lidem životní možnosti, umožňuje využít potenciál člověka naplno. Na vysoké se seznámíte s lidmi z různých povah a názorů, kteří společně s vámi studují a vzájemně si pomáhají. Získáte společníky, kteří se zajímají o ten samý obor, jaký jste si vybrali i vy. A samotné studium? Zdaleka nejde jen o nudnou přípravu na zkoušky, ale o pestrý studentský život a hlavně pak dobrodružství, kdy s každou vykonanou atestací roste vaše sebevědomí až někam k výšinám.

Chtěla bych apelovat na ty, kteří se domnívají, že je na světě něco zadarmo – bohužel nebo bohudík – není tomu tak. Úspěch si člověk musí zasloužit. Jednou z cest, jak se němu přiblížit, je dobré vzdělání. Nalézáme se v 21. století ve střední Evropě a dochází nám, že mít dobré vzdělání je první stupínek, který nelze na cestě za úspěchem přeskočit. Vzdělání je základním předpokladem k otevření dalších možností. Není proto moudré ani poctivé, snažit se jej vynechat.“

Přestaňme líně křížit ruce a distancovat se od těch druhých. Každý člověk je jiný, jedinečný, nenajdete dva stejné na celém světě. A přitom touhy a přání máme všichni stejné. Chceme být v životě šťastní, chceme se cítit užitečně. V ideálním světě bychom všichni na startu měli stejné šance, ale se spoustou lidí bohužel život nehraje fair play.

Proto kdo máte problém s porozuměním textu nebo s matematikou – staňte se členem Gendalosu či podobného programu a nechte si pomoct. Budu velice hrdá na každého z vás, který odmaturuje. A nesmírně hrdá na toho, kdo vystuduje vysokou školu. Staňme se články společnosti a pomáhejme jí růst, bojujme proti nespravedlnostem.

Celý program Gendalos je postaven na týmové dlouhodobé spolupráci středoškoláka nebo studenta vysoké školy s pedagogem IQ Roma servisu. Do spolupráce se zapojuje také rodina studenta a učitelé ve škole. Všichni, tedy i klienti, mohou přicházet s novými návrhy a realizovat se tak v tvůrčí činnosti, jako je například tanec, zpěv a hudba. Také mohou jezdit na výlety a zapojovat se do nejrůznějších aktivit.

Díky němu jsem měla možnost seznámit se s mnoha zajímavými a především velmi příjemnými lidmi – ať už z řad pracovníků, či ostatních členů programu Gendalos.

Děkuji  organizaci IQ Roma servis za to, že se nemalou částí podílela na dosažení mého vzdělání a já nikdy neztratila motivaci úspěšně absolvovat státní bakalářskou zkoušku.

Antónia Lacková pochází z Brna. Vystudovala Pedagogiku na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně.

jal, Antónia Lacková

Tiskové zprávy, IQ Roma servis, Vzdělávání

Čeněk Růžička (FOTO: Tereza Heková, Romea.cz)

videoZÁZNAM: Čeněk Růžička podal jménem pozůstalých trestní oznámení na Tomia Okamuru

8.2.2018 11:46
Předseda Výboru pro odškodnění romského holocaustu Čeněk Růžička dnes u Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 podal jménem pozůstalých po obětech koncentračního tábora v Letech u Písku trestní oznámení na místopředsedu Sněmovny Tomia Okamuru a poslance Miloslava Roznera (oba SPD). Růžička sice nedoufá, že policie Okamuru bude stíhat, ale podle svého vyjádření to musel udělat. Důvodem jsou výroky obou politiků o romském táboře v Letech u Písku. Skupina asi deseti pozůstalých po obětech tábora požaduje odškodnění za morální újmu. Oba politici podle nich porušili zákon veřejným popíráním nacistické genocidy Romů.

Eduard Oláh (FOTO: http://www.fotothing.com)

Zemřel sochař a kameník Eduard Oláh, autor památníku romským obětem tábora v Hodoníně u Kunštátu

8.2.2018 11:13
Po krátké nemoci zemřel ve věku 63 let sochař a kameník Eduard Oláh - Izrael Ben Eded. Poslední rozloučení proběhlo v úterý 7. 2. v úzkém rodinném kruhu. Server Romea.cz o tom informovala jeho rodina.

Patrik Banga. (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Patrik Banga: Jak je možné psát o obnově koncentráků? Slušnost se vytratila. Místo toho vládne lež a nenávist

7.2.2018 21:30
Už asi po třetí za posledních několik hodin čtu názor, že se mají obnovit koncentrační tábory. Zcela nepřekvapivě byl jeden z nich na facebookovém profilu Tomia Okamury. A už několik desítek hodin přemýšlím, zda k tomu vlastně můžu něco říct, protože jsem se dostal do stadia, kdy se bojím cokoliv říct, protože jakmile něco řeknu, začnou mi chodit nenávistné rasistické maily a vzkazy, které mě znechucují tak, že jsem přestal i blogovat na blogu, který sám vedu.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.