21. září 2019 (sobota)

Blog romské vysokoškolačky Antónii Lackové: Pomáhejme společnosti růst

13.8.2015 8:24
Antónia Lacková, Foto IQ Roma servis

Chtěla-li tomu náhoda nebo to bylo něco jiného, nevím, zkrátka stala jsem se členkou Gendalosu. Programu, který podporuje mladé Romy a pomáhá jim získat vzdělání, i přes jejich sociálně-ekonomické znevýhodnění.

Vděčná jsem jim nejen za finanční podporu, která mi pomohla udržet se na dvou školách zároveň, ale především za povzbuzení a pomoc při studiu. Díky kurzu v IQčku jsem se výrazně zlepšila v práci s počítačem a zdokonalila se v anglickém jazyce. V době, kdy jsem měla na univerzitě absolvovat těžkou zkoušku z angličtiny, která přesahovala mé stávající jazykové znalosti, mi totiž zařídili pravidelné doučování s dobrovolnicí. Takových úskalí se zkouškami bylo ale více a vždy mi byla nabídnuta přátelská pomoc.

Vzdělání, a zejména to univerzitní, rozšiřuje lidem životní možnosti, umožňuje využít potenciál člověka naplno. Na vysoké se seznámíte s lidmi z různých povah a názorů, kteří společně s vámi studují a vzájemně si pomáhají. Získáte společníky, kteří se zajímají o ten samý obor, jaký jste si vybrali i vy. A samotné studium? Zdaleka nejde jen o nudnou přípravu na zkoušky, ale o pestrý studentský život a hlavně pak dobrodružství, kdy s každou vykonanou atestací roste vaše sebevědomí až někam k výšinám.

Chtěla bych apelovat na ty, kteří se domnívají, že je na světě něco zadarmo – bohužel nebo bohudík – není tomu tak. Úspěch si člověk musí zasloužit. Jednou z cest, jak se němu přiblížit, je dobré vzdělání. Nalézáme se v 21. století ve střední Evropě a dochází nám, že mít dobré vzdělání je první stupínek, který nelze na cestě za úspěchem přeskočit. Vzdělání je základním předpokladem k otevření dalších možností. Není proto moudré ani poctivé, snažit se jej vynechat.“

Přestaňme líně křížit ruce a distancovat se od těch druhých. Každý člověk je jiný, jedinečný, nenajdete dva stejné na celém světě. A přitom touhy a přání máme všichni stejné. Chceme být v životě šťastní, chceme se cítit užitečně. V ideálním světě bychom všichni na startu měli stejné šance, ale se spoustou lidí bohužel život nehraje fair play.

Proto kdo máte problém s porozuměním textu nebo s matematikou – staňte se členem Gendalosu či podobného programu a nechte si pomoct. Budu velice hrdá na každého z vás, který odmaturuje. A nesmírně hrdá na toho, kdo vystuduje vysokou školu. Staňme se články společnosti a pomáhejme jí růst, bojujme proti nespravedlnostem.

Celý program Gendalos je postaven na týmové dlouhodobé spolupráci středoškoláka nebo studenta vysoké školy s pedagogem IQ Roma servisu. Do spolupráce se zapojuje také rodina studenta a učitelé ve škole. Všichni, tedy i klienti, mohou přicházet s novými návrhy a realizovat se tak v tvůrčí činnosti, jako je například tanec, zpěv a hudba. Také mohou jezdit na výlety a zapojovat se do nejrůznějších aktivit.

Díky němu jsem měla možnost seznámit se s mnoha zajímavými a především velmi příjemnými lidmi – ať už z řad pracovníků, či ostatních členů programu Gendalos.

Děkuji  organizaci IQ Roma servis za to, že se nemalou částí podílela na dosažení mého vzdělání a já nikdy neztratila motivaci úspěšně absolvovat státní bakalářskou zkoušku.

Antónia Lacková pochází z Brna. Vystudovala Pedagogiku na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně.

jal, Antónia Lacková

Tiskové zprávy, IQ Roma servis, Vzdělávání

Ve Spišské nové vsi zabránil řidič Romkám nastoupit do autobusu - srpen 2019 (FOTO: Video Štefan Polák)

videoDiskriminace? Romky chtěly nastoupit do autobusu, řidič jim zavřel dveře a odjel. Není to ojedinělý případ

16.9.2019 23:00
Košický kraj brázdí linkové autobusy s názvem slovenské firmy Eurobus. Nové autobusy ale nebrání starému chování některých řidičů této firmy, které k Romům není vždy právě vstřícné. Podle firmy Eurobus jde o nedorozumění, video a svědectví však svědčí o něčem jiném.

Žena se sbírkou hákových křížů na krku 25. 4. 2019 během demonstrace xenofobně-populistického hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury (FOTO: video Reflex, koláž: Romea.cz)

Ženu s hákovými kříži chce policie obžalovat za podporu hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka

16.9.2019 12:10
Pražští kriminalisté navrhli obžalovat sedmačtyřicetiletou ženu, která přišla na dubnovou demonstraci hnutí SPD na Václavské náměstí s řetízkem s hákovými kříži a dalšími symboly nacistického Německa. Informaci sdělil České televizi mluvčí pražské policie Jan Daněk. Ženu viní kriminalisté z projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka. Za to jí hrozí až tři roky vězení.

Prezidentka Zuzana Čaputová s romskými studenty (FOTO: Facebook)

videoVIDEO: Zuzana Čaputová posnídala s romskými studenty

13.9.2019 13:40
Páteční dopoledne strávila prezidentka Slovenské republiky, Zuzana čaputová s mladými romskými studenty. Společná snídaně a debata o budoucnosti těchto mladých talentovaných lidí byla pro mnohé z nich velmi příemným zážitkem. Čaputová si po volbách získala přízeň Romů také tím, že jim ve své děkovné řeči poděkovala v romském jazyce.