10. dubna 2020 (pátek)

Blog romské vysokoškolačky Antónii Lackové: Pomáhejme společnosti růst

13.8.2015 8:24
Antónia Lacková, Foto IQ Roma servis

Chtěla-li tomu náhoda nebo to bylo něco jiného, nevím, zkrátka stala jsem se členkou Gendalosu. Programu, který podporuje mladé Romy a pomáhá jim získat vzdělání, i přes jejich sociálně-ekonomické znevýhodnění.

Vděčná jsem jim nejen za finanční podporu, která mi pomohla udržet se na dvou školách zároveň, ale především za povzbuzení a pomoc při studiu. Díky kurzu v IQčku jsem se výrazně zlepšila v práci s počítačem a zdokonalila se v anglickém jazyce. V době, kdy jsem měla na univerzitě absolvovat těžkou zkoušku z angličtiny, která přesahovala mé stávající jazykové znalosti, mi totiž zařídili pravidelné doučování s dobrovolnicí. Takových úskalí se zkouškami bylo ale více a vždy mi byla nabídnuta přátelská pomoc.

Vzdělání, a zejména to univerzitní, rozšiřuje lidem životní možnosti, umožňuje využít potenciál člověka naplno. Na vysoké se seznámíte s lidmi z různých povah a názorů, kteří společně s vámi studují a vzájemně si pomáhají. Získáte společníky, kteří se zajímají o ten samý obor, jaký jste si vybrali i vy. A samotné studium? Zdaleka nejde jen o nudnou přípravu na zkoušky, ale o pestrý studentský život a hlavně pak dobrodružství, kdy s každou vykonanou atestací roste vaše sebevědomí až někam k výšinám.

Chtěla bych apelovat na ty, kteří se domnívají, že je na světě něco zadarmo – bohužel nebo bohudík – není tomu tak. Úspěch si člověk musí zasloužit. Jednou z cest, jak se němu přiblížit, je dobré vzdělání. Nalézáme se v 21. století ve střední Evropě a dochází nám, že mít dobré vzdělání je první stupínek, který nelze na cestě za úspěchem přeskočit. Vzdělání je základním předpokladem k otevření dalších možností. Není proto moudré ani poctivé, snažit se jej vynechat.“

Přestaňme líně křížit ruce a distancovat se od těch druhých. Každý člověk je jiný, jedinečný, nenajdete dva stejné na celém světě. A přitom touhy a přání máme všichni stejné. Chceme být v životě šťastní, chceme se cítit užitečně. V ideálním světě bychom všichni na startu měli stejné šance, ale se spoustou lidí bohužel život nehraje fair play.

Proto kdo máte problém s porozuměním textu nebo s matematikou – staňte se členem Gendalosu či podobného programu a nechte si pomoct. Budu velice hrdá na každého z vás, který odmaturuje. A nesmírně hrdá na toho, kdo vystuduje vysokou školu. Staňme se články společnosti a pomáhejme jí růst, bojujme proti nespravedlnostem.

Celý program Gendalos je postaven na týmové dlouhodobé spolupráci středoškoláka nebo studenta vysoké školy s pedagogem IQ Roma servisu. Do spolupráce se zapojuje také rodina studenta a učitelé ve škole. Všichni, tedy i klienti, mohou přicházet s novými návrhy a realizovat se tak v tvůrčí činnosti, jako je například tanec, zpěv a hudba. Také mohou jezdit na výlety a zapojovat se do nejrůznějších aktivit.

Díky němu jsem měla možnost seznámit se s mnoha zajímavými a především velmi příjemnými lidmi – ať už z řad pracovníků, či ostatních členů programu Gendalos.

Děkuji  organizaci IQ Roma servis za to, že se nemalou částí podílela na dosažení mého vzdělání a já nikdy neztratila motivaci úspěšně absolvovat státní bakalářskou zkoušku.

Antónia Lacková pochází z Brna. Vystudovala Pedagogiku na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně.

jal, Antónia Lacková

Tiskové zprávy, IQ Roma servis, Vzdělávání

Oslavy Mezinárodního dne Romů 2020 (Plakát: Ara Art)

videoVIDEO: Oslavy Mezinárodní dne Romů 2020 proběhnou na internetu. Ara Art pořádá galavečer Z obýváku do obýváku

7.4.2020 15:45, (AKTUALIZOVÁNO 8. 4. 2020, 20:00)
Oslavy Mezinárodního dne Romů, který připadá na 8. dubna, se letos kvůli opatřením proti šíření koronaviru odehrají na internetu. Na facebookové stránce tradičních pořadatelů oslav v Praze Ara Art najdou zájemci živé vysílání a společně mohou oslavit tento den u galavečera, který pořadatelé nazvali Z obýváku do obýváku. Živé oslavy pak přesunuli a naplánovali na 5. listopadu. Médiím to za organizátory sdělila Lucie Nemešová.

Romská vlajka (FOTO: Velvyslanectví USA)

videoRomové na celém světě oslavují svůj Mezinárodní den. Připomínají si počátky romského hnutí

7.4.2020 21:55
Ve středu 8. dubna 2020 oslaví Romové na celém světě Mezinárodní den Romů. Letos kvůli omezením způsobeným pandemií onemocnění COVID-19 se celá řada akcí přesunula na internet. Romové si tak připomenou historicky první Světový romský kongres, který se konal v Orpingtonu poblíž Londýna v roce 1971. Kongres položil základy mezinárodní spolupráce Romů a romské hnutí dostalo mezinárodní a politicko-společenský rozměr. Romové si tak každoročně připomínají společný původ, jazyk, kulturu, společné sjednocení a spolupráci a především "romipen" ("romství").

Petr Torák v rozhovoru pro ROMEA TV.

Petr Torák: Situace ve Velké Británii se zhoršuje, desítky Romů se vrací do Čech

7.4.2020 19:30
Vážně jsem s rodinou zvažoval alespoň na nějaký čas návrat do Čech, a to kvůli obavě z nákazy a nedostatečným opatřením Velké Británie. Protože ale nemáme vlastní byt v Čechách, kde bychom mohli být, nevíme, zda už nejsme nosiči nákazy a navíc bychom museli být u rodičů, zůstaneme raději v Anglii.

www.iROZHLAS.cz