22. října 2017 (neděle)
svátek má Sabina
Zprávy e-mailem - Nemáte čas číst naše zprávy každý den? Nechte si posílat souhrn toho nejdůležitějšího tak často, jak  chcete Vy.

Studenti a učitelé středních škol se budou učit o rozdílech mezi patriotismem, nacionalismem a národovectvím

Ústí nad Labem, 3.12.2012 10:14, (ROMEA)

Studenti a učitelé ze středních škol se od února příštího roku budou v Ústí nad Labem učit o rozdílech mezi patriotismem, nacionalismem a národovectvím. Informovala o tom mluvčí Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP) Jana Šiková. Filozofická fakulta UJEP je hlavním autorem projektu za 5,7 milionu korun.

"Vzdělávacími filmy s doprovodnou publikací a didaktickou příručkou chtějí nabídnout účinný, snadno dostupný a především zajímavě pojatý vzdělávací materiál, který by pedagogům a jejich žákům skrze vzdělávací film osvětlil základní mezníky ve vývoji nacionalismu od středověku až po současnost," uvedla Šiková. Výsledkem projektu by mělo být získání znalostí potřebných k tomu, aby byli schopni čelit hrozbě populismu a extremismu a zjednodušujícího pohledu na svět, jehož obětí se stávají právě lidé s nedostatečným vzděláním v této problematice.

"Školení se může zúčastnit jakákoli střední škola z České republiky. Konkrétní termíny školení si každá volí sama podle svých možností. Doporučená je účast minimálně 20 osob na každé jednotlivé školení. Školu může reprezentovat i více učitelů dějepisu či základů společenských věd, vše bude záviset na konkrétní domluvě mezi školou a realizátory projektu," uvedla hlavní řešitelka projektu Kristina Kaiserová.

Kurzy budou od února hostit nově opravené prostory Muzea města Ústí nad Labem, financuje je Evropský sociální fond prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, dotaci 5,7 milionu korun poskytlo ministerstvo školství. "Všem účastníkům bude z prostředků projektu hrazena doprava do Ústí nad Labem a občerstvení. Pedagogové získají pro své studenty od školitelů všechny materiály, se kterými během kurzů přijdou do styku," doplnila mluvčí.

Nositelem projektu je Ústav slovansko-germánských studií Filozofické fakulty UJEP, který spolupracuje s katedrou historie a katedrou politologie a filozofie a dalšími odborníky z pracovišť mimo UJEP. Celkem se na seminářích vystřídá 150 studentů a 15 pedagogů. Na konci projektu chtějí jeho autoři požádat o zařazení mezi studijní pomůcky schválené ministerstvem školství.

Tiskové zprávy, Vzdělávání, Nacionalismus

Romové kandidující ve volbách 2017, zleva: David Tišer, Karel Karika, Martin Bajger, David Beňák a Anna Chválová (Koláž: Romea.cz)

Ve volbách do Poslanecké sněmovny kandiduje 6 Romů a 1 Romka

19.10.2017 21:15
O hlasy voličů se už zítra a v sobotu bude ucházet jednatřicet stran a hnutí, které usilují o získání křesel v Poslanecké sněmovně Parlamentu české republiky. Tentokrát nekandiduje žádná strana, která by jako hlavní cíl měla zájem některé z národnostních menšin. V minulosti se přitom o hlasy voličů vždy ucházela Romská demokratická strana (RDS) a v minulých volbách v roce 2013 byli kandidáti Strany rovných příležitostí (SRP) na kandidátce Strany zelených (SZ).

Kamila Plachetková (FOTO: Archiv Kamily Plachetkové)

Ve škole i v práci zažila šikanu, začala proto znovu v Británii. A daří se jí

18.10.2017 16:30
Kamila Plachetková se narodila a vystudovala v Brně. Její otec je Rom, což do značné míry předznamenalo její další životní dráhu, aniž by to sama kdy předpokládala. Po klidném dětství nastal první šok po nástupu do první třídy, kde se stala kvůli svému původu terčem šikany. Tehdy si také poprvé uvědomila svou odlišnost. „Spolužáci mi začali nadávat do černých sviní a držek, a já jsem vůbec nechápala, co se děje,“ vzpomíná Kamila. V dospělosti se pak opakovaně setkala se šikanou ze strany zaměstnavatele a kolegů, rozhodla se proto před pěti lety Česko opustit a nyní žije se svým synem v Manchesteru. Živí se online marketingem a IT podporou pro několik britských společností. Přestože pro ni není jako pro samoživitelku výchova syna, kterému nedávno diagnostikovali autismus, snadná, do Česka se vrátit nechce, i když ho stále považuje za svůj domov. „Už si to vůbec nedokážu představit,“ říká.

Jana Horváthová, ředitelka Muzea romské kultury. (FOTO: Igor Zehl)

Muzeum romské kultury: K podpisu smlouvy o výkupu vepřína dojde zřejmě do konce října

18.10.2017 11:47
Muzeum romské kultury v Brně dnes vydalo tiskové vyhlášení ohledně termínu podepsání smlouvy o výkupu vepřína v Letech u Písku. Server Romea.cz ho zveřejňuje v plném znění.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.