27. dubna 2017 (čtvrtek)
svátek má Jaroslav
romano vodi - předplatné

Studenti a učitelé středních škol se budou učit o rozdílech mezi patriotismem, nacionalismem a národovectvím

Ústí nad Labem, 3.12.2012 10:14, (ROMEA)

Studenti a učitelé ze středních škol se od února příštího roku budou v Ústí nad Labem učit o rozdílech mezi patriotismem, nacionalismem a národovectvím. Informovala o tom mluvčí Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP) Jana Šiková. Filozofická fakulta UJEP je hlavním autorem projektu za 5,7 milionu korun.

"Vzdělávacími filmy s doprovodnou publikací a didaktickou příručkou chtějí nabídnout účinný, snadno dostupný a především zajímavě pojatý vzdělávací materiál, který by pedagogům a jejich žákům skrze vzdělávací film osvětlil základní mezníky ve vývoji nacionalismu od středověku až po současnost," uvedla Šiková. Výsledkem projektu by mělo být získání znalostí potřebných k tomu, aby byli schopni čelit hrozbě populismu a extremismu a zjednodušujícího pohledu na svět, jehož obětí se stávají právě lidé s nedostatečným vzděláním v této problematice.

"Školení se může zúčastnit jakákoli střední škola z České republiky. Konkrétní termíny školení si každá volí sama podle svých možností. Doporučená je účast minimálně 20 osob na každé jednotlivé školení. Školu může reprezentovat i více učitelů dějepisu či základů společenských věd, vše bude záviset na konkrétní domluvě mezi školou a realizátory projektu," uvedla hlavní řešitelka projektu Kristina Kaiserová.

Kurzy budou od února hostit nově opravené prostory Muzea města Ústí nad Labem, financuje je Evropský sociální fond prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, dotaci 5,7 milionu korun poskytlo ministerstvo školství. "Všem účastníkům bude z prostředků projektu hrazena doprava do Ústí nad Labem a občerstvení. Pedagogové získají pro své studenty od školitelů všechny materiály, se kterými během kurzů přijdou do styku," doplnila mluvčí.

Nositelem projektu je Ústav slovansko-germánských studií Filozofické fakulty UJEP, který spolupracuje s katedrou historie a katedrou politologie a filozofie a dalšími odborníky z pracovišť mimo UJEP. Celkem se na seminářích vystřídá 150 studentů a 15 pedagogů. Na konci projektu chtějí jeho autoři požádat o zařazení mezi studijní pomůcky schválené ministerstvem školství.

Tiskové zprávy, Vzdělávání, Nacionalismus

Marian Kotleba. (FOTO: Wikipedia.org)

Facebook zablokoval několik stránek nenávistného uskupení Mariana Kotleby, včetně jeho vlastní stránky

21.4.2017 11:15
Před čtrnácti dny sociální síť Facebook zablokovala oficiální profil fašistické strany „Kotleba –Ľudová strana Naše Slovensko“, následovalo zablokování dalších stránek jeho podporovatelů, včetně profilu samotného předsedy strany Mariána Kotleby toto úterý.

--ilustrační foto--

Karel Holomek: Inkluze ve vzdělávání je totéž co rovnost

21.4.2017 11:00
Inkluze je široký a všeobsáhlý projekt začleňování dětí, které zatím nemohly být do hlavního vzdělávacího programu začleněny z nejrůznějších důvodů, a bylo nutno vytvářet další doprovodné programy, aby se tato nerovnost do nebe volající eliminovala.

--ilustrační foto--

Čtvrtletní zpráva o násilí z nenávisti: Maturitu neuděláš protože jsi Cikán, xenofobii posiluje Miloš Zeman i Stanislav Křeček

20.4.2017 12:30
V prvním čtvrtletí roku 2017 zaznamenala organizace In IUSTITIA celkem 22 incidentů z nenávisti, které se staly na území České republiky. Terčem různých forem předsudečného násilí se znovu stávali lidé z důvodu své národnosti, barvy pleti, bezdomovectví, politického přesvědčení a skutečného nebo domnělého náboženského vyznání. Mezi nejvíce ohroženými skupinami zůstávají podle Průběžné zprávy o předsudečném násilí/násilí z nenávisti Romové a muslimové. Obě skupiny se stali terčem nenávisti ve třech případech. Násilí z nenávisti bylo zaznamenáno především ve veřejném prostoru velkých měst a na internetu. Devět nenávistných útoků proběhlo v Praze a dalších pět útoků v Jihlavě.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.