20. června 2019 (čtvrtek)
svátek má Květa

Studenti z Lehigh podpořili neziskové organizace v Praze

Praha, 14.7.2014 13:23, (ROMEA)
Dobrovolníci na setkání v Americkém centru (Zdroj: Inclusio. o.p.s.)

Od června do srpna tohoto roku se šest amerických studentů (Lehigh University - Pensylvánie) účastní stáže v České republice. Hostitelskou organizací je Inclusio o.p.s., nezisková společnost zaměřující se na podporu integrace a inkluzi menšin v ČR. Garantkou je profesorka klinické psychologie Christine Novak, s níž organizace dlouhodobě spolupracuje.

Studenti se během úvodního orientačního týdne seznámili s historickými reáliemi současné České republiky, pročetli dokumenty týkající se sociálního začleňování a uskutečnili rozhovory s lidmi z vyloučených lokalit.

Během následujících dvou týdnů podporovali spolu s českými dobrovolníky činnost neziskových organizací Inclusio, ROMEA a Slovo 21.

V Inclusiu spolupracovala se studentkami Claire a Maren Petra Zahradníková. Kromě jiných aktivit, založily účet o.p.s. Inclusio na Twitteru (Inclusio), nebo hledaly možnosti spolupráce v zahraničí a připravovaly návrhy dalších projektů.

Ve Slovu 21 spolupracovala se studenty Inka Jurková a ke spolupráci uvedla: „Každá ze studentek se soustředila na jiné téma: například Estefania se zaměřila na aktivity pro zlepšování postavení romských žen ve společnosti a Hana se věnovala aktivitám souvisejícím se vzděláváním romských dětí a rodičů."

V o.p.s. ROMEA Kevin a Alyssa spolupracovali s Jitkou Votavovou a v průběhu dvou týdnů se věnovali aktivitám spojeným především s vyhledáváním podobně zaměřených organizací po světě, oslovováním mediálních agentur a nacházením grantových příležitostí.

„Skutečně si vážíme jejich zájmu a času, který nám věnovali, protože si uvědomujeme, že volné prázdninové chvilky se dají trávit i jinak než prací pro neziskovou organizaci. A i když je čtrnáct dnů krátká doba, hodně nám pomohli s prvním kontaktem mnoha organizací a ochotně asistovali u všeho, co bylo potřeba,“ uvedla Jitka Votavová.

"Obecně prospěšná organizace Inclusio tímto děkuje studentům, dobrovolníkům, Americkému centru a zúčastněným neziskovým organizacím ROMEA a Slovo 21 za spolupráci," uvedla Petra Zahradníková z o.p.s. Inclusio.

Projekt podporuje Informační centrum OSN v Praze a Americké centrum Praha, kde se také budou v následujících týdnech se studenty konat tematická setkání a workshopy.

dobrovolnictví, student, Slovo 21, ROMEA, Projekty, Romové, Vzdělávání

Setkání romských studentů Baruvas v Týnci nad Sázavou (květen 2019) (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

videoROMEA spustila kampaň na podporu romských studentů. Zapojit se můžete i vy!

11.6.2019 11:45
ROMEA spustila další fundrasingovou kampaň na podporu romských studentů středních a vyšších odborných škol, tentokrát s názvem Společně to dokážeme. Pětiletý projekt Romský stipendijní program pro studenty SŠ a VOŠ odstartovala ROMEA v ropce 2016. Za tu doby podpořila stipendiem 198 studentů středních a vyšších odborných škol, umožnila studentům zúčastnit se 283 vzdělávacích kurzů, doučování nebo školních exkurzí a uspořádala 9 studentských setkání BARUVAS pro 215 studentů.

Památník v Lidicích. (FOTO: Wikipedia.org)

Před 77 lety vypálili nacisté Lidice. V sobotu proběhne v památníku pietní akt

10.6.2019 15:56
V sobotu 15. června od 10:00 proběhne v Památníku Lidice Pietní vzpomínka k 77. výročí vyhlazení obce Lidice a osady Ležáky. V Ležácích se vzpomínková akce uskuteční v neděli 23. června.

--ilustrační foto--

Několik bitek v Kojetíně, medializuje se pouze ta "romská", starosta píše o "cikánském zlořádu"

10.6.2019 14:37
Na Masarykově náměstí v Kojetíně došlo v pátek 7.června večer k hromadné rvačce dvou skupin lidí. Podle starosty obce Leoše Ptáčka šlo o místní Romy. Zraněni byli dva lidé, došlo k poškození automobilu a střelbě z plynové pistole. Případ policisté vyšetřují jako trestné činy výtržnictví, poškození cizí věci a pokus těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.