26. září 2020 (sobota)
svátek má Andrea

Studenti z Lehigh podpořili neziskové organizace v Praze

Praha, 14.7.2014 13:23, (ROMEA)
Dobrovolníci na setkání v Americkém centru (Zdroj: Inclusio. o.p.s.)

Od června do srpna tohoto roku se šest amerických studentů (Lehigh University - Pensylvánie) účastní stáže v České republice. Hostitelskou organizací je Inclusio o.p.s., nezisková společnost zaměřující se na podporu integrace a inkluzi menšin v ČR. Garantkou je profesorka klinické psychologie Christine Novak, s níž organizace dlouhodobě spolupracuje.

Studenti se během úvodního orientačního týdne seznámili s historickými reáliemi současné České republiky, pročetli dokumenty týkající se sociálního začleňování a uskutečnili rozhovory s lidmi z vyloučených lokalit.

Během následujících dvou týdnů podporovali spolu s českými dobrovolníky činnost neziskových organizací Inclusio, ROMEA a Slovo 21.

V Inclusiu spolupracovala se studentkami Claire a Maren Petra Zahradníková. Kromě jiných aktivit, založily účet o.p.s. Inclusio na Twitteru (Inclusio), nebo hledaly možnosti spolupráce v zahraničí a připravovaly návrhy dalších projektů.

Ve Slovu 21 spolupracovala se studenty Inka Jurková a ke spolupráci uvedla: „Každá ze studentek se soustředila na jiné téma: například Estefania se zaměřila na aktivity pro zlepšování postavení romských žen ve společnosti a Hana se věnovala aktivitám souvisejícím se vzděláváním romských dětí a rodičů."

V o.p.s. ROMEA Kevin a Alyssa spolupracovali s Jitkou Votavovou a v průběhu dvou týdnů se věnovali aktivitám spojeným především s vyhledáváním podobně zaměřených organizací po světě, oslovováním mediálních agentur a nacházením grantových příležitostí.

„Skutečně si vážíme jejich zájmu a času, který nám věnovali, protože si uvědomujeme, že volné prázdninové chvilky se dají trávit i jinak než prací pro neziskovou organizaci. A i když je čtrnáct dnů krátká doba, hodně nám pomohli s prvním kontaktem mnoha organizací a ochotně asistovali u všeho, co bylo potřeba,“ uvedla Jitka Votavová.

"Obecně prospěšná organizace Inclusio tímto děkuje studentům, dobrovolníkům, Americkému centru a zúčastněným neziskovým organizacím ROMEA a Slovo 21 za spolupráci," uvedla Petra Zahradníková z o.p.s. Inclusio.

Projekt podporuje Informační centrum OSN v Praze a Americké centrum Praha, kde se také budou v následujících týdnech se studenty konat tematická setkání a workshopy.

dobrovolnictví, student, Slovo 21, ROMEA, Projekty, Romové, Vzdělávání

Romští kandidáti v krajských a senátních volbách 2020 (Koláž: Romea.cz)

V Krajských volbách kandiduje minimálně sedm Romů, do Senátu jeden. Romové jsou na kandidátkách Pirátů, SPD, Změny a Strany zelených

23.9.2020 17:00
Jak zjistil server Romea.cz o hlasy voličů v letošních krajských volbách bude v celém Česku usilovat nejméně 7 Romů. Jeden Rom, Cyril Koky, pak kandiduje do Senátu za Pirátskou stranu. Právě Piráti, jako vůbec první parlamentní strana v historii, nasadili Roma Karla Kariku jako lídra kandidátky v Ústeckém kraji a jejich kandidáta na hejtmana. Dva Romové pak kandidují i za hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, které je známé svými protiromskými a xenofobními výroky a je pravidelně zmiňováno ve zprávách o extremismu.

Budova Rady Evropy ve Štrasburku (FOTO: Elwood j blues, Wikimedia Commons)

Podle Rady Evropy je výuka romštiny v Česku nedostatečná. Ve městech se zastoupením menšin chybějí dvojjazyčné nápisy

23.9.2020 15:38
Rada Evropy (RE) dnes vyzvala Českou republiku, aby i nadále zlepšovala ochranu menšinových jazyků. Česko učinilo kroky pozitivním směrem v ochraně němčiny, polštiny a moravské chorvatštiny, uvádí zpráva tohoto nadnárodního orgánu. RE ale Česku zároveň připomněla nedostatečnou výuku romštiny na základních a středních školách.

Na akci, Běh pro zdraví, 19. června 2018, holčička podala v běhu bravurní výkon. Běžela v balerínkách ... Doběhla první! (FOTO: Centrum voľného času CVrČek)

"Dívka v balerínkách" sklízí další sportovní úspěchy. Vyhrála běh na 1500 na mistrovství Východního Slovenska

23.9.2020 15:13
Annamária Horváthová, známá jako dívka v balerínkách, se stala absolutní vítězkou v běhu na 1500 m na mistrovství Východního Slovenska jednotlivců. A sbírala i další sportovní úspěchy. Na mistrovství Slovenska dorostenců a dorostenek v běhu na 1 500 m byla třetí a v běhu na 800 m doběhla pátá.