24. ledna 2018 (středa)
svátek má Milena
Zprávy e-mailem - Nemáte čas číst naše zprávy každý den? Nechte si posílat souhrn toho nejdůležitějšího tak často, jak  chcete Vy.

Studenti z Lehigh podpořili neziskové organizace v Praze

Praha, 14.7.2014 13:23, (ROMEA)
Dobrovolníci na setkání v Americkém centru (Zdroj: Inclusio. o.p.s.)

Od června do srpna tohoto roku se šest amerických studentů (Lehigh University - Pensylvánie) účastní stáže v České republice. Hostitelskou organizací je Inclusio o.p.s., nezisková společnost zaměřující se na podporu integrace a inkluzi menšin v ČR. Garantkou je profesorka klinické psychologie Christine Novak, s níž organizace dlouhodobě spolupracuje.

Studenti se během úvodního orientačního týdne seznámili s historickými reáliemi současné České republiky, pročetli dokumenty týkající se sociálního začleňování a uskutečnili rozhovory s lidmi z vyloučených lokalit.

Během následujících dvou týdnů podporovali spolu s českými dobrovolníky činnost neziskových organizací Inclusio, ROMEA a Slovo 21.

V Inclusiu spolupracovala se studentkami Claire a Maren Petra Zahradníková. Kromě jiných aktivit, založily účet o.p.s. Inclusio na Twitteru (Inclusio), nebo hledaly možnosti spolupráce v zahraničí a připravovaly návrhy dalších projektů.

Ve Slovu 21 spolupracovala se studenty Inka Jurková a ke spolupráci uvedla: „Každá ze studentek se soustředila na jiné téma: například Estefania se zaměřila na aktivity pro zlepšování postavení romských žen ve společnosti a Hana se věnovala aktivitám souvisejícím se vzděláváním romských dětí a rodičů."

V o.p.s. ROMEA Kevin a Alyssa spolupracovali s Jitkou Votavovou a v průběhu dvou týdnů se věnovali aktivitám spojeným především s vyhledáváním podobně zaměřených organizací po světě, oslovováním mediálních agentur a nacházením grantových příležitostí.

„Skutečně si vážíme jejich zájmu a času, který nám věnovali, protože si uvědomujeme, že volné prázdninové chvilky se dají trávit i jinak než prací pro neziskovou organizaci. A i když je čtrnáct dnů krátká doba, hodně nám pomohli s prvním kontaktem mnoha organizací a ochotně asistovali u všeho, co bylo potřeba,“ uvedla Jitka Votavová.

"Obecně prospěšná organizace Inclusio tímto děkuje studentům, dobrovolníkům, Americkému centru a zúčastněným neziskovým organizacím ROMEA a Slovo 21 za spolupráci," uvedla Petra Zahradníková z o.p.s. Inclusio.

Projekt podporuje Informační centrum OSN v Praze a Americké centrum Praha, kde se také budou v následujících týdnech se studenty konat tematická setkání a workshopy.

dobrovolnictví, student, Slovo 21, ROMEA, Projekty, Romové, Vzdělávání

--ilustrační foto--

VIDEO: Server Romea.cz vyzpovídal napadeného chlapce, jeho matku a svědka incidentu v ústecké MHD

18.1.2018 13:55
Pracovníci serveru Romea.cz hovořili s chlapcem, kterého chtěla revizorka ústeckého dopravního podniku minulý týden násilím vyhodit z ranního spoje do školy. Prostor dostala také matka chlapce a mladík, který incident natočil na telefon.

Ilustrační FOTO

Policie k případu úmrtí malé Janičky v Sheffieldu: Neexistují žádné podezřelé okolnosti její smrti

12.1.2018 14:45
Podle policejního velitelství v South Yorkshire, které vyšetřuje smrt malé Janičky v Sheffieldu, neexistují žádné podezřelé okolnosti její smrti. Vyplývá to z vyjádření pro server Romea.cz k případu, který mezi Romy na sociálních sítí vyvolal bouřlivou diskuzi.

Revizorka 11. 1. 2018 vyhodila z autobusu romské děti jedoucí do školy do Trmic. Vadilo jí, že měly na zádech batohy (FOTO: Repro Facebook, koláž: Romea.cz)

videoÚstecký dopravní podnik stojí za svou revizorkou, která vyhodila romské děti z autobusu. Uznává ale, že neměla chlapce chytit za ruku

12.1.2018 14:20
Dopravní podnik města Ústí nad Labem uznává (DPMUL), že revizorka v rámci svých pravomocí chlapce neměla chytit za ruku. Vzhledem k tomu, že chlapec měl být k ženě vulgární a měl si odmítnout sundat batoh ze zad, stojí ale dopravní podnik za svou zaměstnankyní. DPMUL to uvádí v dnes zveřejněné tiskové zprávě. Incident se odehrál včera ráno během cesty školáků do trmické základní školy.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.