26. dubna 2018 (čtvrtek)
svátek má Oto

Studenti z Lehigh podpořili neziskové organizace v Praze

Praha, 14.7.2014 13:23, (ROMEA)
Dobrovolníci na setkání v Americkém centru (Zdroj: Inclusio. o.p.s.)

Od června do srpna tohoto roku se šest amerických studentů (Lehigh University - Pensylvánie) účastní stáže v České republice. Hostitelskou organizací je Inclusio o.p.s., nezisková společnost zaměřující se na podporu integrace a inkluzi menšin v ČR. Garantkou je profesorka klinické psychologie Christine Novak, s níž organizace dlouhodobě spolupracuje.

Studenti se během úvodního orientačního týdne seznámili s historickými reáliemi současné České republiky, pročetli dokumenty týkající se sociálního začleňování a uskutečnili rozhovory s lidmi z vyloučených lokalit.

Během následujících dvou týdnů podporovali spolu s českými dobrovolníky činnost neziskových organizací Inclusio, ROMEA a Slovo 21.

V Inclusiu spolupracovala se studentkami Claire a Maren Petra Zahradníková. Kromě jiných aktivit, založily účet o.p.s. Inclusio na Twitteru (Inclusio), nebo hledaly možnosti spolupráce v zahraničí a připravovaly návrhy dalších projektů.

Ve Slovu 21 spolupracovala se studenty Inka Jurková a ke spolupráci uvedla: „Každá ze studentek se soustředila na jiné téma: například Estefania se zaměřila na aktivity pro zlepšování postavení romských žen ve společnosti a Hana se věnovala aktivitám souvisejícím se vzděláváním romských dětí a rodičů."

V o.p.s. ROMEA Kevin a Alyssa spolupracovali s Jitkou Votavovou a v průběhu dvou týdnů se věnovali aktivitám spojeným především s vyhledáváním podobně zaměřených organizací po světě, oslovováním mediálních agentur a nacházením grantových příležitostí.

„Skutečně si vážíme jejich zájmu a času, který nám věnovali, protože si uvědomujeme, že volné prázdninové chvilky se dají trávit i jinak než prací pro neziskovou organizaci. A i když je čtrnáct dnů krátká doba, hodně nám pomohli s prvním kontaktem mnoha organizací a ochotně asistovali u všeho, co bylo potřeba,“ uvedla Jitka Votavová.

"Obecně prospěšná organizace Inclusio tímto děkuje studentům, dobrovolníkům, Americkému centru a zúčastněným neziskovým organizacím ROMEA a Slovo 21 za spolupráci," uvedla Petra Zahradníková z o.p.s. Inclusio.

Projekt podporuje Informační centrum OSN v Praze a Americké centrum Praha, kde se také budou v následujících týdnech se studenty konat tematická setkání a workshopy.

dobrovolnictví, student, Slovo 21, ROMEA, Projekty, Romové, Vzdělávání

Malé romské děti se svými rodiči utíkají před neonacisty, kteří 21. 4. 2018 zaútočili na jejich tábor na Ukrajině (FOTO: repro Youtube.com)

videoŠílené video z pogromu na Romy na Ukrajině: Neonacisté vyhánějí malé romské děti, házejí po nich kamení a stříkají slzný plyn

26.4.2018 1:55
Jak již server Romea.cz informoval členové ukrajinské neonacistické organizace C14 v sobotu 21. dubna vypálili tábor, který nedaleko centra Kyjeva vybudovali Romové pocházející převážně ze Zakarpatí. Na internetu se nyní objevily záběry z tohoto pogromu.

Michal Horáček 8. 4. 2018 při oslavách Mezinárodního dne Romů. (FOTO: Archiv Ara Art)

Michal Horáček pro Romea.cz: Je třeba rozšiřovat romskou elitu. Čím více bude doktorů z romské komunity, tím blahodárnější to bude pro všechny

23.4.2018 20:00
Michal Horáček je spisovatel, producent, textař, vystudoval antropologii a stal se jedním z kandidátů na prezidenta. V letošním roce přijal pozvání Ara Artu a promluvil na oslavách Mezinárodního dne Romů v divadle Archa.

Členové ukrajinské krajně pravicové organizace C14 v sobotu 21. dubna podpálili tábor, který nedaleko centra Kyjeva vybudovali Romové pocházející převážně ze Zakarpatí. (FOTO: Facebook/Сергій Мазур)

Ukrajinští pravicoví radikálové zapálili romský tábor v Kyjevě

23.4.2018 16:08
Členové ukrajinské krajně pravicové organizace C14 v sobotu 21. dubna podpálili tábor, který nedaleko centra Kyjeva vybudovali Romové pocházející převážně ze Zakarpatí. Radikální nacionalisté předtím dali obyvatelům tábora ultimátum, aby do soboty lokalitu vyklidili. Pravicoví extremisté teď vyhrožují, že ve žhářských útocích budou pokračovat. Informuje o tom slovenský zpravodajský server Aktuality.sk.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.