20. listopadu 2018 (úterý)
svátek má Nikola

Studenti z Lehigh podpořili neziskové organizace v Praze

Praha, 14.7.2014 13:23, (ROMEA)
Dobrovolníci na setkání v Americkém centru (Zdroj: Inclusio. o.p.s.)

Od června do srpna tohoto roku se šest amerických studentů (Lehigh University - Pensylvánie) účastní stáže v České republice. Hostitelskou organizací je Inclusio o.p.s., nezisková společnost zaměřující se na podporu integrace a inkluzi menšin v ČR. Garantkou je profesorka klinické psychologie Christine Novak, s níž organizace dlouhodobě spolupracuje.

Studenti se během úvodního orientačního týdne seznámili s historickými reáliemi současné České republiky, pročetli dokumenty týkající se sociálního začleňování a uskutečnili rozhovory s lidmi z vyloučených lokalit.

Během následujících dvou týdnů podporovali spolu s českými dobrovolníky činnost neziskových organizací Inclusio, ROMEA a Slovo 21.

V Inclusiu spolupracovala se studentkami Claire a Maren Petra Zahradníková. Kromě jiných aktivit, založily účet o.p.s. Inclusio na Twitteru (Inclusio), nebo hledaly možnosti spolupráce v zahraničí a připravovaly návrhy dalších projektů.

Ve Slovu 21 spolupracovala se studenty Inka Jurková a ke spolupráci uvedla: „Každá ze studentek se soustředila na jiné téma: například Estefania se zaměřila na aktivity pro zlepšování postavení romských žen ve společnosti a Hana se věnovala aktivitám souvisejícím se vzděláváním romských dětí a rodičů."

V o.p.s. ROMEA Kevin a Alyssa spolupracovali s Jitkou Votavovou a v průběhu dvou týdnů se věnovali aktivitám spojeným především s vyhledáváním podobně zaměřených organizací po světě, oslovováním mediálních agentur a nacházením grantových příležitostí.

„Skutečně si vážíme jejich zájmu a času, který nám věnovali, protože si uvědomujeme, že volné prázdninové chvilky se dají trávit i jinak než prací pro neziskovou organizaci. A i když je čtrnáct dnů krátká doba, hodně nám pomohli s prvním kontaktem mnoha organizací a ochotně asistovali u všeho, co bylo potřeba,“ uvedla Jitka Votavová.

"Obecně prospěšná organizace Inclusio tímto děkuje studentům, dobrovolníkům, Americkému centru a zúčastněným neziskovým organizacím ROMEA a Slovo 21 za spolupráci," uvedla Petra Zahradníková z o.p.s. Inclusio.

Projekt podporuje Informační centrum OSN v Praze a Americké centrum Praha, kde se také budou v následujících týdnech se studenty konat tematická setkání a workshopy.

dobrovolnictví, student, Slovo 21, ROMEA, Projekty, Romové, Vzdělávání

Olga Halušková (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Karlštejn není jen nábytek a porcelán, říká průvodkyně Olga Halušková. Ročně hradem provede 15 tisíc lidí

20.11.2018 11:41
Dvanáct let pracuje jako průvodkyně na jednom z našich nejnavštěvovanějších hradů. Stará se o více než 50 průvodců a každý rok po něm provede kolem 15 000 lidí. „Karlštejn není jen nábytek a porcelán. Je to nejsilnější duchovní místo, jaké jsem poznala,“ říká Olga Halušková.

V sobotu 17. listopadu 2018 se od 13 hodin na Hradčanském náměstí před Pražským hradem u sochy T.G. Masaryka uskutečnilo protestní setkání s názvem Jdeme do toho! Me Džav a So Tumen Avena? (FOTO: ROMEA TV)

videoZÁZNAM: Demonstrace Jdeme do toho! Me Džav a So Tumen Avena? přilákala jen pár Romů

17.11.2018 0:40, (AKTUALIZOVÁNO 14:00)
V sobotu 17. listopadu 2018 se od 13 hodin na Hradčanském náměstí před Pražským hradem u sochy T.G. Masaryka uskutečnilo protestní setkání s názvem Jdeme do toho! Me Džav a So Tumen Avena? Účastníci na něm vyjádřili nesouhlas s vystupováním prezidenta Miloše Zemana a jeho manipulativními výroky na adresu Romů. Akci inicioval Miroslav Rusenko z Romské demokratické strany (RDS). Průběh demonstrace vysílala živě první romská internetová televize ROMEA TV.

Petr Torák

videoPetr Torák: Informace o nepokojích v Anglii jsou lživé. Co bude pro Romy znamenat Brexit?

15.11.2018 18:39
Server Novinky.cz na začátku listopadu zveřejnil zprávu o narůstajících konfliktech mezi pákistánskou a romskou menšinou v Anglii. Petr Torák, který v Anglii působil mnoho let jako policista a věnuje se práci s menšinami, takové informace odmítá jako nepravdivé a zavádějící. Pro ROMEA TV uvedl, že reportérku z The Guardian, která článek napsala, pozval do Peterborough. Chce jí požádat, aby napsala nový článek, který bude obsahovat pravdivé informace o životě Romů v Anglii.