6. července 2020 (pondělí)
svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus

Svět očima romských dětí: Romano suno zná vítěze osmnáctého ročníku

14.12.2015 12:46
Slavnostní vyhlášení vítězů soutěže Romano suno proběhlo ve čtvrtek 10. 12. 2015 v Americkém centru v Praze. (FOTO: Nová škola, o. p. s.)

515 dětí z desítek škol, neziskových organizací i dětských domovů poslalo letos své práce do soutěže Romano suno. Minulý týden ve čtvrtek za účasti amerického velvyslance Andrewa Shapira vyhlásila porota v Americkém centru v Praze výsledky.

Do soutěže Romano suno už osmnáct let zasílají soutěžící literární příspěvky v romštině. Druhým rokem nově existuje i kategorie mluveného slova na audio a video nahrávkách, která soutěž značně oživila a dala příležitost jiným formám vyjádření v romštině. Tradičně se mohou děti zúčastnit i výtvarné kategorie.

Porota složená z mluvčích romštiny hodnotí literární hodnotu příspěvků a také to, jakou příběh přináší výpověď. Podmínkou je aktivní znalost romštiny. Americký velvyslanec Andrew Schapiro, který nominované děti na začátku vyhlášení přivítal, pozdravil romsky a ve svém projevu zdůraznil potřebu kulturní i jazykové diverzity. Podpořil tak děti v tom, že jejich znalost romského jazyka je cenná a důležitá. Vyhlášení moderoval romský aktivista a perfomer David Tišer.

Při vyhlašování výsledků četli členové poroty úryvky z vítězných prací a také pouštěli ukázky oceněných videí, viz níže.

Smyslem soutěže Romano suno je umožnit romským dětem a náctiletým popsat svět kolem sebe vlastníma očima a ocenit jejich znalost romštiny – jazyka, který se ve veřejném prostoru běžně nevyskytuje. Většinové společnosti pak přibližuje svět romských dětí a zvyšuje povědomí o možnostech romštiny jako plnohodnotného jazyka.

VIDEO

mik, Tisková zpráva Nová škola o.p.s

Romano suno, Soutěž, Děti

Lucie Kováčová v Desetiminutovce Plus Richarda Samka

videoDesetiminutovka Plus s Lucií Kováčovou: Kryštof Kolumbus v sukni, Romka která procestovala svět

22.6.2020 17:56
Lucie Kováčová začala snít o cestování, už když byla malá. Dle svých slov trávila v dětství většinu času v knihovnách s obrovskou touhou po znalostech o světě. Během prázdnin na rozdíl od ostatních dětí stihla přečíst i až 40 knih.

Další dezinformace na facebooku. Tuto výzvu, kterou si vymysleli krajně pravicoví vtipálci, bere hodně lidí vážně.

Češi poklekněte před Romy - tak zní další dezinformace na internetu. Hodně lidí ji bere vážně

22.6.2020 16:25
Česká krajní pravice v rámci své deziformační kampaně občas spáchá i nějaký ten pokus o žert. To se týká i rádoby parodické výzvy na facebooku, aby  Češi poklekli před Romy a políbili jim nohy. Není asi příliš divu, že poměrně dost jejích příznivců bere tenhle tento "vtip" vážně, odpovídá to mentální úrovni této části politického spektra.

Stipendisté organizace ROMEA (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Nová výzva pro romské studenty středních a vysokých škol! ROMEA vyhlašuje stipendijní program pro rok 2020/21

19.6.2020 15:36
Romští studenti se mohou od pondělí 22. června do pátku 17. července hlásit o stipendium organizace ROMEA na školní, potažmo akademický, rok 2020/2021. Stipendijní program běží od roku 2016 a letos stipendiem podpoří 90 romských studentů středních, vyšších odborných a nově také vysokých škol. Do programu se mohou hlásit studenti prezenční i distanční formy studia a u vysokoškoláků v jakémkoli stupni bakalářského, magisterského i doktorského studia. Pro zájemce bude od pondělí na webových stránkách www.romskastipendia.cz otevřen elektronický formulář, prostřednictvím kterého budou moci studenti žádosti posílat.