1. dubna 2020 (středa)
svátek má Hugo

Svět očima romských dětí: Romano suno zná vítěze osmnáctého ročníku

14.12.2015 12:46
Slavnostní vyhlášení vítězů soutěže Romano suno proběhlo ve čtvrtek 10. 12. 2015 v Americkém centru v Praze. (FOTO: Nová škola, o. p. s.)

515 dětí z desítek škol, neziskových organizací i dětských domovů poslalo letos své práce do soutěže Romano suno. Minulý týden ve čtvrtek za účasti amerického velvyslance Andrewa Shapira vyhlásila porota v Americkém centru v Praze výsledky.

Do soutěže Romano suno už osmnáct let zasílají soutěžící literární příspěvky v romštině. Druhým rokem nově existuje i kategorie mluveného slova na audio a video nahrávkách, která soutěž značně oživila a dala příležitost jiným formám vyjádření v romštině. Tradičně se mohou děti zúčastnit i výtvarné kategorie.

Porota složená z mluvčích romštiny hodnotí literární hodnotu příspěvků a také to, jakou příběh přináší výpověď. Podmínkou je aktivní znalost romštiny. Americký velvyslanec Andrew Schapiro, který nominované děti na začátku vyhlášení přivítal, pozdravil romsky a ve svém projevu zdůraznil potřebu kulturní i jazykové diverzity. Podpořil tak děti v tom, že jejich znalost romského jazyka je cenná a důležitá. Vyhlášení moderoval romský aktivista a perfomer David Tišer.

Při vyhlašování výsledků četli členové poroty úryvky z vítězných prací a také pouštěli ukázky oceněných videí, viz níže.

Smyslem soutěže Romano suno je umožnit romským dětem a náctiletým popsat svět kolem sebe vlastníma očima a ocenit jejich znalost romštiny – jazyka, který se ve veřejném prostoru běžně nevyskytuje. Většinové společnosti pak přibližuje svět romských dětí a zvyšuje povědomí o možnostech romštiny jako plnohodnotného jazyka.

VIDEO

mik, Tisková zpráva Nová škola o.p.s

Romano suno, Soutěž, Děti

Peter Pollák, bývalý zplnomocněnec Slovenské republiky pro romské komunity, při rozhovoru server Romea.cz (FOTO: Jan Čonka, Romea.cz)

Slovensko bude mít nového zmocněnce pro romské komunity. Peter Pollák chce, aby to byl Rom

27.3.2020 14:20
Europoslanec a člen předsednictva hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OĽANO) Peter Pollák má na starosti výběr nového zmocněnce vlády pro romské komunity na Slovensku.

Pavlína Matiová ve videoklipu Phiras dujdženore

videoPavlína Matiová má nový videoklip! Píseň Phiras dujdženore nazpívala se zakladatelem legendárních Terne čhave Romanem Zorbou Horváthem

26.3.2020 20:15
Zpěvačka a herečka Pavlína Matiová vydala nový videoklip, tentokrát se zakladatelem legendárních Terne čhave Romanem Zorbou Horváthem. Píseň Phiras dujdženore z připravovaného alba Fusion spatřila světlo světa v neděli 22. 3. 2020.

Blízký spolupracovník Tomia Okamury a bývalý tajemník klubu Svobody a přímé demokracie (SPD) Jaroslav Staník (FOTO: internetové stránky SPD)

Soud odmítl dovolání bývalého tajemníka SPD Staníka, dostal podmínku. Romy a Židy chtěl střílet hned po narození

26.3.2020 12:10
Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání bývalého tajemníka SPD Jaroslava Staníka. Za výroky na adresu homosexuálů, Romů a Židů dostal roční podmíněný trest. Podle pravomocného verdiktu měl Staník také zaplatit 70.000 korun. Soud se dovoláním zabýval neveřejně, výsledek je patrný z databáze InfoSoud, ČTK jej potvrdila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Dana Šindelářová. Odůvodnění zatím není dostupné.

www.iROZHLAS.cz