1. června 2020 (pondělí)
svátek má Laura

Talentify.me: Nadace Albatros představila novou platformu na online doučování

23.4.2020 16:20
Talentify.me (FOTO: Nadace Albatros)

Českou verzi původně rakouské platformy Talentify.me zprovoznila v minulých týdnech Nadace Albatros. "Tempo klasické výuky je rychlé a nároky na studenty jsou rok od roku větší, doučování se proto stává potřebným doplňkem běžného vzdělávacího systému. Seznamte se s novou platformou Talentify.me, která nabízí pomoc s doučováním všem dětem napříč sociálními vrstvami. Jednoduše a nyní navíc online," píše se v tiskové zprávě Nadace Albatros.

Platforma Talentify.me podporuje peer to peer vzdělávání – tedy společné, vzájemné učení vrstevníků. Talentify.me motivuje registrované členy, aby doučování nabízeli zdarma nebo za minimální částky. Důležitá je přitom vzájemnost, kdy se mezi sebou děti učí, co potřebují, a jiným radí s tím, co samy ovládají. Talentify.me tak nedělá z dětí pouhé příjemce pomoci, ale aktivně je vede k tomu, aby samy hledaly své přednosti a nabídly je okolí. U žáků a studentů, kteří aktivně nabízí doučování, se upevňují cenné sociální dovednosti a smysl pro zodpovědnost.

"Jsem moc ráda, že po dlouholetém úspěšném fungování v Rakousku zahajuje Talentify.me činnost i v České republice. Aplikace spojuje děti z různého prostředí, obohacuje je, zvyšuje jejich odpovědnost, sebevědomí a dovednosti," vysvětluje Silke Horáková, spolumajitelka nakladatelského domu Albatros Media a předsedkyně správní rady Nadace Albatros. V Rakousku využívá Talentify.me pro společné učení pravidelně více než 9000 školáků ve věku mezi devíti a devatenácti lety. Klíčová je při tom přímá spolupráce se školami, v Rakousku jich je momentálně zapojeno na 500.

Vzhledem k tomu, že se spuštění časově setkalo s nástupem koronavirové krize, bylo Talentify.me – běžně postavené na skutečných setkáních – obohaceno o nástroje pro výuku online. Nyní tak tato sociální síť umožňuje sdílet cenné rady a tipy, nabízí workshopy i další různorodé výhody, a to vše z bezpečí domova. A nejen to. Cílem Talentify.me je, aby se k doučování dostaly i děti, které na klasické doučovací hodiny nedosáhnou. Ať už ze sociálních, nebo čistě finančních důvodů. Do budoucna bude Talentify.me navíc otevřena i zaměstnavatelům, kteří zde budou mít možnost nabízet pracovní stáže nebo si vybírat aktivní mladé lidi do svých týmů.

Doučování v době korony

S přihlédnutím k aktuálním podmínkám ve vyučování se platforma momentálně zaměřuje především na nejpotřebnější skupiny dětí, které kvůli nevyhovujícímu sociálně-ekonomickému zázemí ztrácí oproti ostatním ještě více než za normálních okolností.

"Mnohé děti neměly kvůli sociálnímu vyloučení a/nebo finanční situaci v rodině adekvátní podmínky na domácí přípravu a vzdělávání ani v běžném režimu. S krizovou situací se to všechno umocnilo," popisuje Jitka Votavová z organizace ROMEA, na kterou se v této souvislosti obrací romští studenti středních a vysokých škol s potřebou doučování nebo jiné pomoci.

Na situaci vývojáři platformy zareagovali také snazší registrací. Talentify.me věnuje zvláštní pozornost ověřování pravé identity uživatelů pomocí potvrzení školy, na které žáci studují. Nyní je však do Talentify.me díky snazší registraci umožněn vstup dobrovolníků z řad vysokoškolských studentů, současných či bývalých pedagogů či dospělých z jiných oborů. Ti sice nemohou aktivně kontaktovat registrované uživatele, mohou však nabízet svou pomoc.

Talentify.me myslí i na školáky, kteří se sami z různých důvodů registrovat nemohou. Pokud jim někdo ze známých, nebo například sociální pracovník, chce pomoci s vyhledáním doučování, může se zaregistrovat za ně. Pracovníci stojící za Talentify.me pak osobně pomohou s hledáním vhodného dobrovolníka.

"V online (vzdělávacích) platformách, které propojují sociální prostředí, vidím přínos po vzdělávací i po sociální stránce. Myslím, že mnohé rodiny by tento způsob doučování velmi uvítaly nejen v této době, ale i do budoucna," říká Zuzana Ramajzlová z organizace Člověk v tísni v návaznosti na šetření mezi sociálně znevýhodněnými rodinami a následné doporučení školám pro distanční výuku.

"Talentify.me není krátkodobý projekt hasicí aktuální situaci. Z celé své podstaty je zaměřen na dlouhodobou spolupráci se školáky, jejich rodiči, školami a do budoucna i s potenciálními zaměstnavateli. Aktuálně se nicméně soustředí především na pomoc nejpotřebnějším, která bude po otevření škol ještě důležitější než nyní," píše se v závěru tiskové zprávy Nadace Albatros.

Vzdělávání, škola, Doučování, Stipendia

Michal Gábor (FOTO: Archiv)

„U maturity jsem selhal. Se školou jsem chtěl skončit. Nakonec jsem našel motivaci,” říká romský stipendista

28.5.2020 16:20
„Jednou se ve třídě někomu něco ztratilo, nevím už, jestli šlo o peněženku, telefon nebo o jinou cennost. Učitelka řekla, že se všem žákům prohledají tašky. Jedno z dětí ukázalo na mě: „To určitě ukradl ten cigán“. Otevřel jsem tašku – a peněženka tam byla! Někdo mi ji tam podstrčil. Byla to hrozná situace, jak tohle máte vysvětlit?“ vypráví dvacetiletý Michal Gábor, mladý romský student druhého ročníku Fyzické geografie a geoekologie na Ostravské univerzitě, s jakými překážkami se musel na počátku své cesty za vzděláním potýkat.

Marek Horváth, jeden z organizátorů benefičního koncertu na podporu stipendia Václava Havla. (FOTO: Anglické gymnázium v Praze, Ivan Bárta)

videoMarek Horváth v Desetiminutovce plus ROMEA TV: Vzdělání je pro mě zásadní věc

27.5.2020 12:42
Dalším hostem naší Desetiminutovky je Marek Horváth, absolvent Anglického gymnázia v Praze. Na soukromé škole mohl studovat také díky stipendiu Václava Havla. V současné době pracuje v Agentuře pro sociální začleňování, baví ho historie, poznávání nových kultur a náboženství. Proč se Marek rozhodl pro Anglické gymnázium? Jaké je studium na Prague Collage? Jakou podporu může gymnázium nabídnout a jak? Co Marka motivuje ke studiu? To vše v Desetiminutovce Richarda Samka na ROMEA TV.

Vepřín v místě bývalého koncentračního tábora v Letech u Písku (FOTO: Muzeum romské kultury)

O podobě památníku romského holokaustu v Letech je rozhodnuto. Porota vítěze vybrala ze sedmi finalistů, veřejnosti ho představí 9. června

28.5.2020 9:27
O podobě památníku romského holokaustu v Letech u Písku je rozhodnuto. Zástupci Muzea romské kultury v Brně, které chce památník postavit, veřejnosti představí vítězný návrh v úterý 9. června v Nosticově paláci v Praze. Porota vítěze vybrala ze sedmi finalistů. Muzeum chce památník otevřít v roce 2023.

www.iROZHLAS.cz