21. srpna 2019 (středa)
svátek má Johana

Terénní programy SOVY uspořádaly předvánoční setkání dětí a rodičů žáků zapojených do projektu Společně a úspěšně v Jihlavě

22.12.2016 11:48
Foto: Oblastní charita Jihlava

Pracovníci Oblastní charity Jihlava, Terénních programů SOVY, uspořádali v pátek 16. prosince 2016 vánoční besídku pro děti zapojené do projektu Společně a úspěšně v Jihlavě a jejich rodiče. Kromě zdobení vánočního stromečku, vyrábění vánočního svícnu a zpívání koled bylo pro děti přichystané malé překvapení v podobě vánočních dárků z akce Krabice od bot.

„Hlavním smyslem bylo společné setkání všech žáků, se kterými spolupracujeme, a jejich rodičů. Besídka byla první podobnou akcí zrealizovanou v rámci projektu. Kromě programů zaměřených na školy a pedagogické pracovníky je to právě motivace dětí a jejich rodičů, která je nejdůležitější součástí naší práce. Děti se od zahájení projektu v září tohoto roku zapojují do mimoškolních aktivit a doučování, systematicky pracují na svém rozvoji, ať už s pomocí učitelů nebo terénních pracovníků. Besídka pro ně byla odměnou a motivací k tomu, aby ve svém úsilí vytrvaly,“ okomentoval akci Martin Kavúr, terénní pracovník projektu Společně a úspěšně v Jihlavě.

Besídky se zúčastnila i Lucie, maminka jedenáctileté Kateřiny: „Dcera si spolupráci s terénními pracovníky pochvaluje, zlepšily se i její školní výsledky, proto se na besídku moc těšila. Obě jsme byly příjemně překvapeny programem, který si pro nás SOVY připravily, radost měla dcera i z dárků a hlavně z toho, že se mohla potkat s dalšími dětmi, které jsou projektem podpořeny. Pro mě samotnou bylo užitečné setkat se s jejich rodiči a probrat problémy, které nás společně trápí. Jsme rádi, že tu podobný projekt vzniknul a věříme, že nejen našim dětem pomůže dosáhnout lepšího vzdělání. To je totiž i v dnešní době pro mnoho dětí stále nedostupné.“

Unikátní tříletý projekt s názvem Společně a úspěšně v Jihlavě je financován z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání OP VVV, který je v gesci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR (MŠMT). Realizátorem projektu je Diecézní charita Brno – Oblastní charita Jihlava a jeho partnery jsou Mateřská škola Mozaika Jihlava, která má celkem 17 pracovišť v Jihlavě, dále Statutární město Jihlava a Střední škola stavební Jihlava. Jeho cílem je zvýšit inkluzivnost vzdělávání a podpořit děti a žáky ze socioekonomicky znevýhodněného a kulturně odlišného prostředí ve vzdělávacím procesu. Terénní programy SOVY se zaměřují na práci se žáky a studenty třech základních a dvou středních škol.

Předvánoční akce Krabice od bot proběhla na celorepublikové úrovni již popáté. Oblastní charita Jihlava se do ní zapojila třetím rokem, sběrné místo v Jihlavě bylo letos otevřeno poprvé. Krabice letos udělaly radost zhruba dvěma stovkám dětí v Jihlavě, Chotěboři, Kojaticích, Hrádku u Pacova a v dalších obcích na Vysočině. Děti v nich našly knihy, hračky, školní potřeby, oblečení nebo různé hry. Smyslem akce je umožnit prožití radostných Vánoc i dětem, které pocházejí ze socioekonomicky znevýhodněného prostředí. Radost jim dělají opět děti – jsou to právě ony, kdo v období před vánočními svátky střádají malé dárky do krabic od bot, které potom zabalí, opatří cedulkou s označením, pro koho je dárek určen, a odnesou na sběrné místo.

Do akce se zapojují i školy a další neformální dětské kolektivy, mladším dětem pomáhají rodiče. Děti se tak učí solidaritě a poznávají, že jsou na světě lidé, kteří na tom nejsou tak dobře jako ony samy – a to včetně dětí.

TZ SOVY

Tiskové zprávy, Charita, Vánoce, Jihlava, Děti, Chudoba

David Tišer (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Letošní titul jednoho ze tří maršálů Prague Pride získal romský aktivista David Tišer

8.8.2019 16:13
Prahou v sobotu projde karnevalový průvod hrdosti gayů, leseb, bisexuálů a translidí (LGBT) Prague Pride Parade. Takzvaný duhový pochod se v metropoli uskuteční podeváté. Od loňska průvod vede trojice maršálů či maršálek. Toto ocenění získávají lidé, kteří významným způsobem přispívají k prosazování rovných práv LGBT lidí a rozvoji LGBT komunit. Letos titul získal David Tišer, romský LGBT aktivista a ředitel společnosti ARA ART pořádající výstavy romských umělců či představení formou tzv. divadla utlačovaných. Dalším maršálem bude herec Jiří Hromada, který léta stál v čele gay hnutí v Česku a přispěl k prosazení zákona o registrovaném partnerství. Maršálkou se pak poslankyně ANO Karla Šlechtová.

Zástupci Muzea romské kultury převzali 3. dubna 2018  od firmy Agpi vepřín v Letech na Písecku. (FOTO: ČTK)

Muzeum romské kultury se ohradilo proti Filipovým výrokům. Výkup vepřína v Letech označil za zločin

8.8.2019 14:13
Za znepokojivé považuje výroky předsedy KSČM Vojtěcha Filipa dávající do souvislosti rostoucí ceny vepřového masa se zrušeným vepřínem v Letech u Písku, u kterého býval romský koncentrační tábor, Muzeum romské kultury. Filip na twitteru uvedl, že vláda vedená Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) vykoupila vysoce efektivní podnik v Letech za půl miliardy korun a uzavřela ho bez náhrady a snížila tak produkci českého vepřového pod 30 procent spotřeby, a označil to za zločin.

Demonstrace několika asi 70 Romů z Česka, Slovenska i dalších zemí upozornila 8. července 2019 před budovu Evropského parlamentu v Bruselu na trvající diskriminaci a potíže romské menšiny v zemích Evropské unie. (FOTO: ČTK)

Tomáš Ščuka: Silné a slabé stránky bruselské demonstrace Romů

7.8.2019 13:33
Dne 8. 7. 2019 proběhla v Bruselu plánovaná demonstrace Romů žijících v Evropě. Hlavním organizátorem akce byl Štefan Pongo (český Rom žijící ve Velké Británii). Ten již dříve přišel s on-line fotokampaní Romů na sociálních sítích reagující na stereotypizující výroky prezidenta Miloše Zemana na adresu Romů, který na podzim 2018 několikrát veřejně o Romech prohlásil, že valná většina z nich nepracuje a pobírá sociální dávky.