10. prosince 2019 (úterý)
svátek má Julie

Terénní programy SOVY uspořádaly předvánoční setkání dětí a rodičů žáků zapojených do projektu Společně a úspěšně v Jihlavě

22.12.2016 11:48
Foto: Oblastní charita Jihlava

Pracovníci Oblastní charity Jihlava, Terénních programů SOVY, uspořádali v pátek 16. prosince 2016 vánoční besídku pro děti zapojené do projektu Společně a úspěšně v Jihlavě a jejich rodiče. Kromě zdobení vánočního stromečku, vyrábění vánočního svícnu a zpívání koled bylo pro děti přichystané malé překvapení v podobě vánočních dárků z akce Krabice od bot.

„Hlavním smyslem bylo společné setkání všech žáků, se kterými spolupracujeme, a jejich rodičů. Besídka byla první podobnou akcí zrealizovanou v rámci projektu. Kromě programů zaměřených na školy a pedagogické pracovníky je to právě motivace dětí a jejich rodičů, která je nejdůležitější součástí naší práce. Děti se od zahájení projektu v září tohoto roku zapojují do mimoškolních aktivit a doučování, systematicky pracují na svém rozvoji, ať už s pomocí učitelů nebo terénních pracovníků. Besídka pro ně byla odměnou a motivací k tomu, aby ve svém úsilí vytrvaly,“ okomentoval akci Martin Kavúr, terénní pracovník projektu Společně a úspěšně v Jihlavě.

Besídky se zúčastnila i Lucie, maminka jedenáctileté Kateřiny: „Dcera si spolupráci s terénními pracovníky pochvaluje, zlepšily se i její školní výsledky, proto se na besídku moc těšila. Obě jsme byly příjemně překvapeny programem, který si pro nás SOVY připravily, radost měla dcera i z dárků a hlavně z toho, že se mohla potkat s dalšími dětmi, které jsou projektem podpořeny. Pro mě samotnou bylo užitečné setkat se s jejich rodiči a probrat problémy, které nás společně trápí. Jsme rádi, že tu podobný projekt vzniknul a věříme, že nejen našim dětem pomůže dosáhnout lepšího vzdělání. To je totiž i v dnešní době pro mnoho dětí stále nedostupné.“

Unikátní tříletý projekt s názvem Společně a úspěšně v Jihlavě je financován z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání OP VVV, který je v gesci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR (MŠMT). Realizátorem projektu je Diecézní charita Brno – Oblastní charita Jihlava a jeho partnery jsou Mateřská škola Mozaika Jihlava, která má celkem 17 pracovišť v Jihlavě, dále Statutární město Jihlava a Střední škola stavební Jihlava. Jeho cílem je zvýšit inkluzivnost vzdělávání a podpořit děti a žáky ze socioekonomicky znevýhodněného a kulturně odlišného prostředí ve vzdělávacím procesu. Terénní programy SOVY se zaměřují na práci se žáky a studenty třech základních a dvou středních škol.

Předvánoční akce Krabice od bot proběhla na celorepublikové úrovni již popáté. Oblastní charita Jihlava se do ní zapojila třetím rokem, sběrné místo v Jihlavě bylo letos otevřeno poprvé. Krabice letos udělaly radost zhruba dvěma stovkám dětí v Jihlavě, Chotěboři, Kojaticích, Hrádku u Pacova a v dalších obcích na Vysočině. Děti v nich našly knihy, hračky, školní potřeby, oblečení nebo různé hry. Smyslem akce je umožnit prožití radostných Vánoc i dětem, které pocházejí ze socioekonomicky znevýhodněného prostředí. Radost jim dělají opět děti – jsou to právě ony, kdo v období před vánočními svátky střádají malé dárky do krabic od bot, které potom zabalí, opatří cedulkou s označením, pro koho je dárek určen, a odnesou na sběrné místo.

Do akce se zapojují i školy a další neformální dětské kolektivy, mladším dětem pomáhají rodiče. Děti se tak učí solidaritě a poznávají, že jsou na světě lidé, kteří na tom nejsou tak dobře jako ony samy – a to včetně dětí.

TZ SOVY

Tiskové zprávy, Charita, Vánoce, Jihlava, Děti, Chudoba

Vánoce na turistické základně Myšinec v Budišovicích u Hrabyně prožily děti z dětských domovů z Čeladné, Příbora, Liptálu, Býchor a Uherského Ostrohu. (FOTO: Vladislav Sobol)

videoZÁZNAM: Situace je zoufalá, děti z dětských domovů končí i po 30 letech rozvoje ústavní péče na ulici

25.11.2019 11:33
V České republice vyrůstá v dětských domovech a dalších typech zařízení pobytové péče přes 8 000 dětí, z toho několik stovek ročně odchází do dospělosti.

Dalibor Karvay

Vídeňský symfonický orchestr jmenoval houslistu Dalibora Karvaye prvním koncertním mistrem

22.11.2019 11:15
Vídeňský symfonický orchestr jmenoval 34-letého slovenského houslistu Dalibora Karvaye svým prvním koncertním mistrem. Informoval o tom hudebníh časopis The Strad.

Druhý ročník ocenění od romských organizací a nezávislých osobností Lúč z tmy (Foto: Facebook Lúč z tmy)

videoZÁZNAM: Slavnostního předávání ocenění Lúč z tmy

22.11.2019 0:01
Přímý přenos slavnostního předávání ocenění Lúč z tmy, které každoročně udělují romské organizace a nezávislé osobnosti těm, kteří se dlouhodobě zasazují o zlepšení postavení Romů v různých oblastech života nebo se významným způsobem podílejí na budování mostů mezi Romy a většinovou společností. Záštitu nad 2. ročníkem ocenění Lúč z tmy převzala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Přenos z bratislavského Caffe Berinka odvysílá ROMEA TV od 19 hodin.