20. října 2017 (pátek)
svátek má Vendelín
Zprávy e-mailem - Nemáte čas číst naše zprávy každý den? Nechte si posílat souhrn toho nejdůležitějšího tak často, jak  chcete Vy.

Terénní programy SOVY uspořádaly předvánoční setkání dětí a rodičů žáků zapojených do projektu Společně a úspěšně v Jihlavě

22.12.2016 11:48
Foto: Oblastní charita Jihlava

Pracovníci Oblastní charity Jihlava, Terénních programů SOVY, uspořádali v pátek 16. prosince 2016 vánoční besídku pro děti zapojené do projektu Společně a úspěšně v Jihlavě a jejich rodiče. Kromě zdobení vánočního stromečku, vyrábění vánočního svícnu a zpívání koled bylo pro děti přichystané malé překvapení v podobě vánočních dárků z akce Krabice od bot.

„Hlavním smyslem bylo společné setkání všech žáků, se kterými spolupracujeme, a jejich rodičů. Besídka byla první podobnou akcí zrealizovanou v rámci projektu. Kromě programů zaměřených na školy a pedagogické pracovníky je to právě motivace dětí a jejich rodičů, která je nejdůležitější součástí naší práce. Děti se od zahájení projektu v září tohoto roku zapojují do mimoškolních aktivit a doučování, systematicky pracují na svém rozvoji, ať už s pomocí učitelů nebo terénních pracovníků. Besídka pro ně byla odměnou a motivací k tomu, aby ve svém úsilí vytrvaly,“ okomentoval akci Martin Kavúr, terénní pracovník projektu Společně a úspěšně v Jihlavě.

Besídky se zúčastnila i Lucie, maminka jedenáctileté Kateřiny: „Dcera si spolupráci s terénními pracovníky pochvaluje, zlepšily se i její školní výsledky, proto se na besídku moc těšila. Obě jsme byly příjemně překvapeny programem, který si pro nás SOVY připravily, radost měla dcera i z dárků a hlavně z toho, že se mohla potkat s dalšími dětmi, které jsou projektem podpořeny. Pro mě samotnou bylo užitečné setkat se s jejich rodiči a probrat problémy, které nás společně trápí. Jsme rádi, že tu podobný projekt vzniknul a věříme, že nejen našim dětem pomůže dosáhnout lepšího vzdělání. To je totiž i v dnešní době pro mnoho dětí stále nedostupné.“

Unikátní tříletý projekt s názvem Společně a úspěšně v Jihlavě je financován z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání OP VVV, který je v gesci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR (MŠMT). Realizátorem projektu je Diecézní charita Brno – Oblastní charita Jihlava a jeho partnery jsou Mateřská škola Mozaika Jihlava, která má celkem 17 pracovišť v Jihlavě, dále Statutární město Jihlava a Střední škola stavební Jihlava. Jeho cílem je zvýšit inkluzivnost vzdělávání a podpořit děti a žáky ze socioekonomicky znevýhodněného a kulturně odlišného prostředí ve vzdělávacím procesu. Terénní programy SOVY se zaměřují na práci se žáky a studenty třech základních a dvou středních škol.

Předvánoční akce Krabice od bot proběhla na celorepublikové úrovni již popáté. Oblastní charita Jihlava se do ní zapojila třetím rokem, sběrné místo v Jihlavě bylo letos otevřeno poprvé. Krabice letos udělaly radost zhruba dvěma stovkám dětí v Jihlavě, Chotěboři, Kojaticích, Hrádku u Pacova a v dalších obcích na Vysočině. Děti v nich našly knihy, hračky, školní potřeby, oblečení nebo různé hry. Smyslem akce je umožnit prožití radostných Vánoc i dětem, které pocházejí ze socioekonomicky znevýhodněného prostředí. Radost jim dělají opět děti – jsou to právě ony, kdo v období před vánočními svátky střádají malé dárky do krabic od bot, které potom zabalí, opatří cedulkou s označením, pro koho je dárek určen, a odnesou na sběrné místo.

Do akce se zapojují i školy a další neformální dětské kolektivy, mladším dětem pomáhají rodiče. Děti se tak učí solidaritě a poznávají, že jsou na světě lidé, kteří na tom nejsou tak dobře jako ony samy – a to včetně dětí.

TZ SOVY

Tiskové zprávy, Charita, Vánoce, Jihlava, Děti, Chudoba

Romové kandidující ve volbách 2017, zleva: David Tišer, Karel Karika, Martin Bajger, David Beňák a Anna Chválová (Koláž: Romea.cz)

Ve volbách do Poslanecké sněmovny kandiduje 6 Romů a 1 Romka

19.10.2017 21:15
O hlasy voličů se už zítra a v sobotu bude ucházet jednatřicet stran a hnutí, které usilují o získání křesel v Poslanecké sněmovně Parlamentu české republiky. Tentokrát nekandiduje žádná strana, která by jako hlavní cíl měla zájem některé z národnostních menšin. V minulosti se přitom o hlasy voličů vždy ucházela Romská demokratická strana (RDS) a v minulých volbách v roce 2013 byli kandidáti Strany rovných příležitostí (SRP) na kandidátce Strany zelených (SZ).

Kamila Plachetková (FOTO: Archiv Kamily Plachetkové)

Ve škole i v práci zažila šikanu, začala proto znovu v Británii. A daří se jí

18.10.2017 16:30
Kamila Plachetková se narodila a vystudovala v Brně. Její otec je Rom, což do značné míry předznamenalo její další životní dráhu, aniž by to sama kdy předpokládala. Po klidném dětství nastal první šok po nástupu do první třídy, kde se stala kvůli svému původu terčem šikany. Tehdy si také poprvé uvědomila svou odlišnost. „Spolužáci mi začali nadávat do černých sviní a držek, a já jsem vůbec nechápala, co se děje,“ vzpomíná Kamila. V dospělosti se pak opakovaně setkala se šikanou ze strany zaměstnavatele a kolegů, rozhodla se proto před pěti lety Česko opustit a nyní žije se svým synem v Manchesteru. Živí se online marketingem a IT podporou pro několik britských společností. Přestože pro ni není jako pro samoživitelku výchova syna, kterému nedávno diagnostikovali autismus, snadná, do Česka se vrátit nechce, i když ho stále považuje za svůj domov. „Už si to vůbec nedokážu představit,“ říká.

Jana Horváthová, ředitelka Muzea romské kultury. (FOTO: Igor Zehl)

Muzeum romské kultury: K podpisu smlouvy o výkupu vepřína dojde zřejmě do konce října

18.10.2017 11:47
Muzeum romské kultury v Brně dnes vydalo tiskové vyhlášení ohledně termínu podepsání smlouvy o výkupu vepřína v Letech u Písku. Server Romea.cz ho zveřejňuje v plném znění.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.