19. ledna 2020 (neděle)
svátek má Doubravka

Terénní programy SOVY uspořádaly předvánoční setkání dětí a rodičů žáků zapojených do projektu Společně a úspěšně v Jihlavě

22.12.2016 11:48
Foto: Oblastní charita Jihlava

Pracovníci Oblastní charity Jihlava, Terénních programů SOVY, uspořádali v pátek 16. prosince 2016 vánoční besídku pro děti zapojené do projektu Společně a úspěšně v Jihlavě a jejich rodiče. Kromě zdobení vánočního stromečku, vyrábění vánočního svícnu a zpívání koled bylo pro děti přichystané malé překvapení v podobě vánočních dárků z akce Krabice od bot.

„Hlavním smyslem bylo společné setkání všech žáků, se kterými spolupracujeme, a jejich rodičů. Besídka byla první podobnou akcí zrealizovanou v rámci projektu. Kromě programů zaměřených na školy a pedagogické pracovníky je to právě motivace dětí a jejich rodičů, která je nejdůležitější součástí naší práce. Děti se od zahájení projektu v září tohoto roku zapojují do mimoškolních aktivit a doučování, systematicky pracují na svém rozvoji, ať už s pomocí učitelů nebo terénních pracovníků. Besídka pro ně byla odměnou a motivací k tomu, aby ve svém úsilí vytrvaly,“ okomentoval akci Martin Kavúr, terénní pracovník projektu Společně a úspěšně v Jihlavě.

Besídky se zúčastnila i Lucie, maminka jedenáctileté Kateřiny: „Dcera si spolupráci s terénními pracovníky pochvaluje, zlepšily se i její školní výsledky, proto se na besídku moc těšila. Obě jsme byly příjemně překvapeny programem, který si pro nás SOVY připravily, radost měla dcera i z dárků a hlavně z toho, že se mohla potkat s dalšími dětmi, které jsou projektem podpořeny. Pro mě samotnou bylo užitečné setkat se s jejich rodiči a probrat problémy, které nás společně trápí. Jsme rádi, že tu podobný projekt vzniknul a věříme, že nejen našim dětem pomůže dosáhnout lepšího vzdělání. To je totiž i v dnešní době pro mnoho dětí stále nedostupné.“

Unikátní tříletý projekt s názvem Společně a úspěšně v Jihlavě je financován z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání OP VVV, který je v gesci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR (MŠMT). Realizátorem projektu je Diecézní charita Brno – Oblastní charita Jihlava a jeho partnery jsou Mateřská škola Mozaika Jihlava, která má celkem 17 pracovišť v Jihlavě, dále Statutární město Jihlava a Střední škola stavební Jihlava. Jeho cílem je zvýšit inkluzivnost vzdělávání a podpořit děti a žáky ze socioekonomicky znevýhodněného a kulturně odlišného prostředí ve vzdělávacím procesu. Terénní programy SOVY se zaměřují na práci se žáky a studenty třech základních a dvou středních škol.

Předvánoční akce Krabice od bot proběhla na celorepublikové úrovni již popáté. Oblastní charita Jihlava se do ní zapojila třetím rokem, sběrné místo v Jihlavě bylo letos otevřeno poprvé. Krabice letos udělaly radost zhruba dvěma stovkám dětí v Jihlavě, Chotěboři, Kojaticích, Hrádku u Pacova a v dalších obcích na Vysočině. Děti v nich našly knihy, hračky, školní potřeby, oblečení nebo různé hry. Smyslem akce je umožnit prožití radostných Vánoc i dětem, které pocházejí ze socioekonomicky znevýhodněného prostředí. Radost jim dělají opět děti – jsou to právě ony, kdo v období před vánočními svátky střádají malé dárky do krabic od bot, které potom zabalí, opatří cedulkou s označením, pro koho je dárek určen, a odnesou na sběrné místo.

Do akce se zapojují i školy a další neformální dětské kolektivy, mladším dětem pomáhají rodiče. Děti se tak učí solidaritě a poznávají, že jsou na světě lidé, kteří na tom nejsou tak dobře jako ony samy – a to včetně dětí.

TZ SOVY

Tiskové zprávy, Charita, Vánoce, Jihlava, Děti, Chudoba

Edita Stejskalová a Petr Torák 10. 9. 2018 během zasedání Rady vlády pro záležitosti romské menšiny (FOTO: František Bikár, Romea.cz)

Občanští členové "romské rady" se neshodují v názoru, zda má Helena Válková zůstat vládní zmocněnkyní pro lidská práva

16.1.2020 22:56
Občanští členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny (RVZRM) se neshodují v názoru, zda má Helena Válková zůstat ve funkci vládní zmocněnkyně pro lidská práva. Zpravodajský server Romea.cz oslovil všechny občanské členy rady. Z patnácti členů nám svou odpověď zaslalo pouze šest. Dva Válkovou podpořili a čtyři mají s jejím setrváním na postu vládní zmocněnkyně pro lidská práva problém. Další členové "romské" rady se odmítli veřejně vyjádřit, ostatní na naše otázky nereagovali vůbec. V pátek své vyjádření zaslal další člen Rady vlády Tomáš Ščuka, který se vyjádřil také proti setrvání Válkové ve funkci. Vyjádření jednotlivých členů, které se nám podařilo získat, uvádíme v plném znění.

Protestující na mítinku kotlebovců Zdroj: Michal Truban, Facebook

Na východním Slovensku protestovala stovka Romů proti kotlebovcům

16.1.2020 10:46
Podporovatelé ĽSNS i odpůrci extremismu se ve středu večer setkali v Sabinově. Během předvolebního mítinku strany přišlo nesouhlas s extremismem vyjádřit přibližně 350 Romů z okresu. Přidali se k nim i členové koalice neparlamentních stran PS/Spolu. Mítink, jak i protest se obešel bez incidentů, lidé z obou stran však na sebe vykřikovali.

Hajlující muž 25. 4. 2019 během demonstrace xenofobně-populistického hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury (FOTO: video Alarm)

Muž, který podle verdiktu hajloval na akci SPD, podal dovolání

15.1.2020 16:10
Nejvyšší soud přezkoumá případ Radka Mansfelda, jenž podle pravomocného verdiktu hajloval na loňské demonstraci hnutí SPD. Pražské soudy mu vyměřily půlroční podmínku a peněžitý trest 30.000 korun. Rozhodnutí je pravomocné. K Obvodnímu soudu pro Prahu 1, který případ řešil jako první instance, dorazilo před koncem roku dovolání, zjistila ČTK z justiční databáze.