24. března 2017 (pátek)
svátek má Gabriel
romano vodi - předplatné

Terénní programy SOVY uspořádaly předvánoční setkání dětí a rodičů žáků zapojených do projektu Společně a úspěšně v Jihlavě

22.12.2016 11:48
Foto: Oblastní charita Jihlava

Pracovníci Oblastní charity Jihlava, Terénních programů SOVY, uspořádali v pátek 16. prosince 2016 vánoční besídku pro děti zapojené do projektu Společně a úspěšně v Jihlavě a jejich rodiče. Kromě zdobení vánočního stromečku, vyrábění vánočního svícnu a zpívání koled bylo pro děti přichystané malé překvapení v podobě vánočních dárků z akce Krabice od bot.

„Hlavním smyslem bylo společné setkání všech žáků, se kterými spolupracujeme, a jejich rodičů. Besídka byla první podobnou akcí zrealizovanou v rámci projektu. Kromě programů zaměřených na školy a pedagogické pracovníky je to právě motivace dětí a jejich rodičů, která je nejdůležitější součástí naší práce. Děti se od zahájení projektu v září tohoto roku zapojují do mimoškolních aktivit a doučování, systematicky pracují na svém rozvoji, ať už s pomocí učitelů nebo terénních pracovníků. Besídka pro ně byla odměnou a motivací k tomu, aby ve svém úsilí vytrvaly,“ okomentoval akci Martin Kavúr, terénní pracovník projektu Společně a úspěšně v Jihlavě.

Besídky se zúčastnila i Lucie, maminka jedenáctileté Kateřiny: „Dcera si spolupráci s terénními pracovníky pochvaluje, zlepšily se i její školní výsledky, proto se na besídku moc těšila. Obě jsme byly příjemně překvapeny programem, který si pro nás SOVY připravily, radost měla dcera i z dárků a hlavně z toho, že se mohla potkat s dalšími dětmi, které jsou projektem podpořeny. Pro mě samotnou bylo užitečné setkat se s jejich rodiči a probrat problémy, které nás společně trápí. Jsme rádi, že tu podobný projekt vzniknul a věříme, že nejen našim dětem pomůže dosáhnout lepšího vzdělání. To je totiž i v dnešní době pro mnoho dětí stále nedostupné.“

Unikátní tříletý projekt s názvem Společně a úspěšně v Jihlavě je financován z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání OP VVV, který je v gesci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR (MŠMT). Realizátorem projektu je Diecézní charita Brno – Oblastní charita Jihlava a jeho partnery jsou Mateřská škola Mozaika Jihlava, která má celkem 17 pracovišť v Jihlavě, dále Statutární město Jihlava a Střední škola stavební Jihlava. Jeho cílem je zvýšit inkluzivnost vzdělávání a podpořit děti a žáky ze socioekonomicky znevýhodněného a kulturně odlišného prostředí ve vzdělávacím procesu. Terénní programy SOVY se zaměřují na práci se žáky a studenty třech základních a dvou středních škol.

Předvánoční akce Krabice od bot proběhla na celorepublikové úrovni již popáté. Oblastní charita Jihlava se do ní zapojila třetím rokem, sběrné místo v Jihlavě bylo letos otevřeno poprvé. Krabice letos udělaly radost zhruba dvěma stovkám dětí v Jihlavě, Chotěboři, Kojaticích, Hrádku u Pacova a v dalších obcích na Vysočině. Děti v nich našly knihy, hračky, školní potřeby, oblečení nebo různé hry. Smyslem akce je umožnit prožití radostných Vánoc i dětem, které pocházejí ze socioekonomicky znevýhodněného prostředí. Radost jim dělají opět děti – jsou to právě ony, kdo v období před vánočními svátky střádají malé dárky do krabic od bot, které potom zabalí, opatří cedulkou s označením, pro koho je dárek určen, a odnesou na sběrné místo.

Do akce se zapojují i školy a další neformální dětské kolektivy, mladším dětem pomáhají rodiče. Děti se tak učí solidaritě a poznávají, že jsou na světě lidé, kteří na tom nejsou tak dobře jako ony samy – a to včetně dětí.

TZ SOVY

Tiskové zprávy, Charita, Vánoce, Jihlava, Děti, Chudoba

V pražském klubu LaFabrika proběhly 8. 4. 2016 oslavy Mezinárodního dne Romů tentokrát s tématem Pocta neviditelným. (FOTO: Jitka Votavová, Romea.cz)

Můžeme spolu… Oslavy Mezinárodního dne Romů v Praze ve znamení spolupráce Romů a Čechů

21.3.2017 10:21
Panelové diskuze, výstava, divadelní představení nebo interaktivní videoprojekce v centru Prahy. To je jen výčet toho, co nabídnou letošní pražské oslavy Mezinárodního dne Romů. Ty vypuknou už ve středu 5. dubna a pokračovat budou až do soboty 8. dubna, kdy vyvrcholí slavnostním galavečerem, na kterém se v holešovickém divadle La Fabrika představí duety složených z romských a českých interpretů současné hudební scény. Za letošními oslavami stojí spolek Ara Art, který je letos pořádá už po třetí.

Prezident Miloš Zeman (FOTO: David Sedlecký, Wikimedia Commons)

Podle Zemana nemá většina migrantů vzdělání. Statistiky z Německa však uvádějí zcela jiná čísla

21.3.2017 0:07
Většina ze dvou milionů migrantů, kteří přišli do Evropské unie, nemá podle prezidenta Miloše Zemana ani základní vzdělání, což výrazně zkomplikuje jejich začleněním do společnosti. Pokud se migrační vlnu z muslimských zemí nepodaří zastavit, tak Evropská unie bude přinucena chránit svoje vnější hranice, řekl Zeman podle ČTK při návštěvě olomoucké společnosti Nutrend. Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky v Německu (BAMF), který v průběhu roku 2015 sbíral od žadatelů o azyl údaje o jejich dokončeném vzdělání a kvalifikaci, zveřejnil však jiná čísla.

Křest knihy Brnox, průvodce tzv. brněnským Bronxem, proběhl 21. 12. 2016 v Brně. Vpravo Kateřina Šedá, autorka průvodce. (FOTO: Jolana Halalová)

Průvodce Kateřiny Šedé Brnox je nominován na Magnesii Literu. Romští aktivisté neskrývají rozčarování

20.3.2017 17:21
O názor na nominaci Brnoxu požádala Romea.cz romskou básnířku a aktivistku Renatu Berkyovou a romského aktivistu Jana Čonku. „Upřímně řečeno, dost mě to zaskočilo,“ říká Berkyová. „Obzvlášť proto, že to, co porota vyzdvihuje, považuji já sama naopak za největší slabiny knihy."

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.