25. ledna 2020 (sobota)
svátek má Miloš

Připravuje se zahájení Gypsy Spirit 2013 v České republice

Praha, 30.9.2013 13:17, (ROMEA)
Ocenění Gypsy Spirit 2010

Otevřená společnost, o.p.s. a Nadace Michaela Kocába připravují po dvouleté pauze oživení projektu Gypsy Spirit 2013, jehož zahájení proběhne na tiskové konferenci dne 7. října 2013 v budově Českého rozhlasu.

Vzhledem k tomu, že vláda České republiky v tradici předávání cen Gypsy Spirit po odchodu Michaela Kocába nepokračovala a z důvodu dramatického nárůstu xenofobie a rasismu v české společnosti, jsme se rozhodli, že obnovíme tradici oceňování Gypsy Spirit, tentokráte na neziskové bázi. V letošním roce budou vyhlašovateli cen Nadace Michaela Kocába a Otevřená společnost, o. p. s. Partnerem projektu bude Česká televize, Český rozhlas, Romea a Romano voďi. Záštitu převzal Veřejný ochránce práv JUDr. Pavel Varvařovský, dále byli osloveni komisařka pro lidská práva Organizace spojených národů Navanethem Pillay, romský představitel OBSE Andrzej Mirga a Evropská komisařka pro spravedlnost a lidská práva Viviane Reding.

Cílem projektu Gypsy Spirit je podpořit aktivní snahy všech, kteří se podílejí na zlepšení situace Romů v České republice, vytvořit veřejnou platformu pro prezentaci pozitivních a reálných přínosů, a tak přiblížit široké veřejnosti aktivity organizací a jednotlivců zaměřené na podporu integrace Romů do společnosti. Jsme přesvědčeni, že pouze prostřednictvím pozitivní informovanosti se nám může dařit pracovat s předsudky, jež jsou vůči Romům v České společnosti rozšířené.

Autorkou myšlenky projektu Gypsy Spirit je paní Ľubomíra Slušná-Franz, prezidentka Asociácie pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC), která tento projekt realizuje již několik let na Slovensku.

Ceny Gypsy Spirit 2013 se udělují v těchto kategoriích:

• Ocenění pro nevládní organizaci – za realizaci konkrétního projektu a dosažené výsledky
  • Ocenění pro společnost/firmu – za dlouhodobou podporu projektů zaměřených na sociální pomoc a podporu romské komunity
  • Obec-město – za programy zaměřené na integraci romské menšiny do společnosti a aktivity ve prospěch romské komunity
  • Ocenění pro jednotlivce – který dlouhodobě svou prací přispívá ke zlepšení postavení Romů
  • Čin roku – který přispěl k záchraně života nebo zlepšil kvalitu života jedince
  • Speciální ocenění poroty – Gypsy Spirit média – speciální ocenění pro novináře/novinářku za objektivní nebo pozitivní informaci o romské problematice v České republice

Nominovat může jednotlivec i organizace.

Projekt opět vyvrcholí slavnostním předáním cen dne 10. prosince 2013 u příležitosti Mezinárodního dne lidských práv v Pražské křižovatce.

Ocenění pro nevládní organizaci za rok 2010 získalo občanské sdružení ROMEA. Sdružení ROMEA je dobrovolným, nevládním, neziskovým sdružením občanů a právnických osob, které spojuje podpora boje proti rasismu, rozvíjení dodržování lidských práv, napomáhání k rozvoji demokracie a tolerance ve společnosti. Již několik let vykonává přenášení informací o romském světě nejen k Romům.

Michael Kocáb, Ocenění, Romové, Média, Neziskový sektor

Lucie Fuková (FOTO: Archiv Romea.cz)

Lucie Fuková pro Romea.cz: Odcházím z "romské rady" kvůli jejímu fungování a kvůli Heleně Válkové

23.1.2020 9:10
Jak již server Romea.cz informoval radu pro záležitosti romské menšiny včera opustila Lucie Fuková. Po Renatě Kötnerrové je to již druhá členka, která v krátké době z rady odchází na protest proti Heleně Válkové a kvůli samotnému fungování rady. "Rezignuji po zvážení některých negativních procesních aspektů fungování Rady vlády pro záležitosti romské menšiny společně s přesvědčením, že pozice zmocněnce pro lidská práva pro mne představuje především morálně pevný symbol demokratičnosti a politické a názorové integrity," uvedla ve stanovisku zaslaném serveru Romea.cz, které zveřejňujeme v plném znění.

Stanislav Křeček (FOTO: David Sedlecký. Wikimedia Comons)

ČSSD a Okamurova SPD chtějí za ombudsmana Křečka. KDU-ČSL má pochyby o zákonnosti jeho nominace

22.1.2020 10:11
Lidovci mají pochybnosti o změně kandidáta prezidenta Miloše Zemana na pozici ombudsmana. Zeman v době přípravy volby stáhl nominaci vládní zmocněnkyně Heleny Válkové a navrhl na veřejného ochránce práv Stanislava Křečka. Předseda KDU-ČSL Marek Výborný novinářům řekl, že o zákonnosti tohoto kroku má jeho strana pochybnosti a zřejmě se o tom bude jednat ve Sněmovně. Křeček v dolní komoře může počítat s podporu sociálních demokratů a hnutí SPD.