18. listopadu 2019 (pondělí)
svátek má Romana

Připravuje se zahájení Gypsy Spirit 2013 v České republice

Praha, 30.9.2013 13:17, (ROMEA)
Ocenění Gypsy Spirit 2010

Otevřená společnost, o.p.s. a Nadace Michaela Kocába připravují po dvouleté pauze oživení projektu Gypsy Spirit 2013, jehož zahájení proběhne na tiskové konferenci dne 7. října 2013 v budově Českého rozhlasu.

Vzhledem k tomu, že vláda České republiky v tradici předávání cen Gypsy Spirit po odchodu Michaela Kocába nepokračovala a z důvodu dramatického nárůstu xenofobie a rasismu v české společnosti, jsme se rozhodli, že obnovíme tradici oceňování Gypsy Spirit, tentokráte na neziskové bázi. V letošním roce budou vyhlašovateli cen Nadace Michaela Kocába a Otevřená společnost, o. p. s. Partnerem projektu bude Česká televize, Český rozhlas, Romea a Romano voďi. Záštitu převzal Veřejný ochránce práv JUDr. Pavel Varvařovský, dále byli osloveni komisařka pro lidská práva Organizace spojených národů Navanethem Pillay, romský představitel OBSE Andrzej Mirga a Evropská komisařka pro spravedlnost a lidská práva Viviane Reding.

Cílem projektu Gypsy Spirit je podpořit aktivní snahy všech, kteří se podílejí na zlepšení situace Romů v České republice, vytvořit veřejnou platformu pro prezentaci pozitivních a reálných přínosů, a tak přiblížit široké veřejnosti aktivity organizací a jednotlivců zaměřené na podporu integrace Romů do společnosti. Jsme přesvědčeni, že pouze prostřednictvím pozitivní informovanosti se nám může dařit pracovat s předsudky, jež jsou vůči Romům v České společnosti rozšířené.

Autorkou myšlenky projektu Gypsy Spirit je paní Ľubomíra Slušná-Franz, prezidentka Asociácie pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC), která tento projekt realizuje již několik let na Slovensku.

Ceny Gypsy Spirit 2013 se udělují v těchto kategoriích:

• Ocenění pro nevládní organizaci – za realizaci konkrétního projektu a dosažené výsledky
  • Ocenění pro společnost/firmu – za dlouhodobou podporu projektů zaměřených na sociální pomoc a podporu romské komunity
  • Obec-město – za programy zaměřené na integraci romské menšiny do společnosti a aktivity ve prospěch romské komunity
  • Ocenění pro jednotlivce – který dlouhodobě svou prací přispívá ke zlepšení postavení Romů
  • Čin roku – který přispěl k záchraně života nebo zlepšil kvalitu života jedince
  • Speciální ocenění poroty – Gypsy Spirit média – speciální ocenění pro novináře/novinářku za objektivní nebo pozitivní informaci o romské problematice v České republice

Nominovat může jednotlivec i organizace.

Projekt opět vyvrcholí slavnostním předáním cen dne 10. prosince 2013 u příležitosti Mezinárodního dne lidských práv v Pražské křižovatce.

Ocenění pro nevládní organizaci za rok 2010 získalo občanské sdružení ROMEA. Sdružení ROMEA je dobrovolným, nevládním, neziskovým sdružením občanů a právnických osob, které spojuje podpora boje proti rasismu, rozvíjení dodržování lidských práv, napomáhání k rozvoji demokracie a tolerance ve společnosti. Již několik let vykonává přenášení informací o romském světě nejen k Romům.

Michael Kocáb, Ocenění, Romové, Média, Neziskový sektor

Listopad 1989

Monika Duždová: Neuměla bych už žít v nesvobodě a na vše jen kývat hlavou

15.11.2019 20:52
Měla jsem jednadvacet let, tři malé děti a byla jsem už vdaná, když se v listopadu osmdesátém devátém začaly dít věci, kterým jsem v prvních chvílích nerozuměla. Ale podporovala jsem studenty v tom, že chtějí školy pro všechny a domáhají se svých práv a snad jsem v těch chvílích chtěla být s nimi na náměstích. Zvlášť, když televize odvysílala první sestřih událostí ze 16. listopadu, kdy studenti bratislavských vysokých škol k výročí studentstva pochodovali ulicemi Bratislavy až po tehdejší ministerstvo školství, kde před televizními kamerami přednesli své oprávněné požadavky a volali po dialogu, po svobodě, po školství pro všechny a prohlašovali, že nechtějí „reaktory“. O pár dní později už jsme mohli vidět v televizi i živé vstupy a mimořádná vysílání z demonstrací v Praze i ve velkých městech.

Plakát Kotlebových fašistů. Zdroj: Facebook

Dva Kotlebovci vyvěsili plakát s nápisem: „Zatočíme s asociály a politickými zloději: Pošleme je do pracovních táborů!“

14.11.2019 15:02
Slovenskou Lidovou stranu Naše Slovensko (ĽSNS) fašisty Mariana Kotleby opět prošetřuje policie. Dva extremisté z této strany zveřejnili na sociální síti plakát připomínající koncentrační tábor, podpořený nenávistným heslem.