26. března 2017 (neděle)
svátek má Emanuel
romano vodi - předplatné

Tomáš Rafa v uměleckém projektu zapojil romské dobrovolníky do obnovy bytovky

Sečovce, Slovensko, 13.10.2014 10:38, (ROMEA)
Oprava bytovky s Sečovcích na Slovensku.  Foto k článku: Tomáš Rafa
Oprava bytovky s Sečovcích na Slovensku. Foto k článku: Tomáš Rafa

Umělec Tomáš Rafa, držitel ceny Oskara Čepana za rok 2011, společně s romskými dobrovolníky a aktivisty vymalovali činžovní dům v osadě Nová ulice, u obce Sečovce. Pokračuje tak v dlouhodobém projektu s názvem "Sportovní zdi", v jehož rámci umělci spolu s obyvateli romských osad v minulých letech pomalovali segregační zdi na východním Slovensku, aby upozornili na izolování romské menšiny od majority.

Realizace umělecko-aktivistického projektu "Sportovní zdi" reagujícího na rasismus a sociální vyloučení trvá od roku 2011 Impulsem byla stavba segregační zdi v Michalovcích v roce 2009 Od té doby Rafa společně s místními dobrovolníky realizoval malby na zdech v Ostrovanech, Sečovcích a Velké Idě.

Letos se vrátil do vyloučené lokality v Sečovcích, aby koncept projektu posunul o něco dále - přenesl jej do vchodu jedné z bytovek v osadě, kde žije přibližně 900 kidí na hranici chudoby.

"Prostřednictvím této formy revitalizace veřejného prostoru v romské osadě Nová ulice chceme poukázat na propastné rozdíly mezi majoritou a obyvateli žijícími v extrémní chudobě," vysvětluje Tomáš Rafa. Na úpravě prostoru se podíleli místní děti i romští studenti stavebního učiliště v Sečovcích. Během prvních dnů proběhla sanace vchodu a odklizení odpadu v okolí vstupu do bytovky. Studenti učiliště pak vyspravili díry v omítce na stěnách, následující dny místní obyvatelé vymalovali prostory vchodu na všech patrech.

"Vrátili jsme se sem proto, že se nám zde s romskou komunitou pracovalo nejlépe. Vedení města bylo také velmi vstřícné již v roce 2012, "říká Rafa.

"Chtěl jsem pro obyvatele bytovky vytvořit podmínky pro obnovu veřejného prostoru jejich vlastními silami. Zároveň mi šlo o udržení výsledků spolupráce mezi romskými dobrovolníky, samosprávou města a aktivisty z občanských sdružení, "dodává. Tomáš

Rafa se do Sečoviec plánuje vrátit i příští rok. "Záměrem projektu bylo nastartovat proces změny v komunitách se sociálním vyloučením tak, aby v nich bylo možné pokračovat i do budoucna. Rok ukáže, zda takový způsob motivace má smysl, "uzavírá.

Tomáš Rafa - výtvarník a filmař, který se tématu extremismu věnuje nejen na Slovensku, ale také v Polsku a v Čechách. Je absolventem Akademie umění v Banské Bystrici a Akademie krásných umění ve Varšavě. V roce 2011 se stal držitelem Ceny Oskara Čepana za projekt Nový nacionalismus v srdci Evropy. Již několik let fotografuje a natáčí sérii videí, ve kterých zkoumá problémy soužití menšiny s majoritou, nebo hranice mezi patriotismem a extremismem. Často se ocitá v centru dění nebo městského konfliktu, cestuje a dělá i další angažované umělecké aktivity, nejčastěji ve veřejném prostoru. Je také autorem projektů návrhu česko.romské vlajky, o kterém server Romea.cz informoval.

Projekt podpořili: Ministerstvo kultury SR, Truc sphérique, o.s, Periferní centra a občanské sdružení Art Aktivista

Podrobnosti na webu Nový nacionalismus

tisková zpráva, Sdružení Truc sphérique

Slovensko, Romové, Bydlení

Miroslava Pikolová (FOTO: Jiří Šlemar)

videoHlasujte pro Mirku Pikolovou. Bývalá romská miss bojuje o další účast v soutěži Česká Miss

24.3.2017 13:23
Minulý týden se uskutečnilo vyhlášení 10 adeptek finále soutěže Česká Miss. Mezi šesti nepostupujícími je i Mirka Pikalová. Návrat do finále ji však ještě může umožnit výsledek hlasování. Celkem mohou postoupit čtyři dívky, které dostanou nejvíce hlasů.

videoVIDEO: Výstava o romských špercích v Brně je návštěvníkům otevřena do konce dubna

23.3.2017 15:19
V Muzeu romské kultury v Brně probíhá výstava romských šperků s názvem Poklad Romů - Amare somnaka. Výstava zahrnuje stříbrné a zlaté unikáty, ale i šperky romských designérů z celé Evropy. Návštěvníci se mohou těšit například na tvorbu Moniky Vontszemüové ze Slovenska, která navrhuje šaty a šperky pro finalistky Miss Slovensko.

Oksana Marafioti. (FOTO: Jan Mihaliček)

Oksana Marafioti: Psaní je pro mě neustálým zjevením

23.3.2017 14:50
Rozhovor se spisovatelkou a pedagožkou s romsko-arménskými kořeny.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.