27. září 2016 (úterý)
svátek má Jonáš
romano vodi - předplatné

Tomáš Rafa v uměleckém projektu zapojil romské dobrovolníky do obnovy bytovky

Sečovce, Slovensko, 13.10.2014 10:38, (ROMEA)
Oprava bytovky s Sečovcích na Slovensku.  Foto k článku: Tomáš Rafa
Oprava bytovky s Sečovcích na Slovensku. Foto k článku: Tomáš Rafa

Umělec Tomáš Rafa, držitel ceny Oskara Čepana za rok 2011, společně s romskými dobrovolníky a aktivisty vymalovali činžovní dům v osadě Nová ulice, u obce Sečovce. Pokračuje tak v dlouhodobém projektu s názvem "Sportovní zdi", v jehož rámci umělci spolu s obyvateli romských osad v minulých letech pomalovali segregační zdi na východním Slovensku, aby upozornili na izolování romské menšiny od majority.

Realizace umělecko-aktivistického projektu "Sportovní zdi" reagujícího na rasismus a sociální vyloučení trvá od roku 2011 Impulsem byla stavba segregační zdi v Michalovcích v roce 2009 Od té doby Rafa společně s místními dobrovolníky realizoval malby na zdech v Ostrovanech, Sečovcích a Velké Idě.

Letos se vrátil do vyloučené lokality v Sečovcích, aby koncept projektu posunul o něco dále - přenesl jej do vchodu jedné z bytovek v osadě, kde žije přibližně 900 kidí na hranici chudoby.

"Prostřednictvím této formy revitalizace veřejného prostoru v romské osadě Nová ulice chceme poukázat na propastné rozdíly mezi majoritou a obyvateli žijícími v extrémní chudobě," vysvětluje Tomáš Rafa. Na úpravě prostoru se podíleli místní děti i romští studenti stavebního učiliště v Sečovcích. Během prvních dnů proběhla sanace vchodu a odklizení odpadu v okolí vstupu do bytovky. Studenti učiliště pak vyspravili díry v omítce na stěnách, následující dny místní obyvatelé vymalovali prostory vchodu na všech patrech.

"Vrátili jsme se sem proto, že se nám zde s romskou komunitou pracovalo nejlépe. Vedení města bylo také velmi vstřícné již v roce 2012, "říká Rafa.

"Chtěl jsem pro obyvatele bytovky vytvořit podmínky pro obnovu veřejného prostoru jejich vlastními silami. Zároveň mi šlo o udržení výsledků spolupráce mezi romskými dobrovolníky, samosprávou města a aktivisty z občanských sdružení, "dodává. Tomáš

Rafa se do Sečoviec plánuje vrátit i příští rok. "Záměrem projektu bylo nastartovat proces změny v komunitách se sociálním vyloučením tak, aby v nich bylo možné pokračovat i do budoucna. Rok ukáže, zda takový způsob motivace má smysl, "uzavírá.

Tomáš Rafa - výtvarník a filmař, který se tématu extremismu věnuje nejen na Slovensku, ale také v Polsku a v Čechách. Je absolventem Akademie umění v Banské Bystrici a Akademie krásných umění ve Varšavě. V roce 2011 se stal držitelem Ceny Oskara Čepana za projekt Nový nacionalismus v srdci Evropy. Již několik let fotografuje a natáčí sérii videí, ve kterých zkoumá problémy soužití menšiny s majoritou, nebo hranice mezi patriotismem a extremismem. Často se ocitá v centru dění nebo městského konfliktu, cestuje a dělá i další angažované umělecké aktivity, nejčastěji ve veřejném prostoru. Je také autorem projektů návrhu česko.romské vlajky, o kterém server Romea.cz informoval.

Projekt podpořili: Ministerstvo kultury SR, Truc sphérique, o.s, Periferní centra a občanské sdružení Art Aktivista

Podrobnosti na webu Nový nacionalismus

tisková zpráva, Sdružení Truc sphérique

Slovensko, Romové, Bydlení

Adriana Trejtnarová (FOTO: Jan Mihaliček)

Adriana Trejtnarová: Romům se dostává podpory už jen tím, že studujeme

23.9.2016 10:20
Studuje Českou zemědělskou univerzitu, zajímá se o společenské dění a diplomacii a o své názory se nebojí podělit s širokou veřejností. Jednadvacetiletá Adriana Trejtnarová má nakročeno daleko.

Americký rasista Matthew-John Heimbach na demonstraci s názvem

videoNa sobotní demonstraci proti EU měl vystoupit i americký rasista. Nakonec nevystoupil, což znovu rozhádalo pravicové extrémisty

21.9.2016 21:55
Na demonstraci s názvem "Společně za vystoupení z EU", která se konala v sobotu 17. 9. 2016 na Václavském náměstí v Praze, měl na pozvání Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) původně vystoupit i americký rasista Matthew-John Heimbach. Ten má napojení na americké White power organizace a Ku-Klux-Klan. Je členem americké fašistické Traditionalist Workers Party (TWP). Nakonec ho organizátoři shromáždění vystoupit nenechali, což vyústilo v další hádky mezi pravicovými extrémisty.

Jeden ze zraněných migrantů po útoku neonacistů v německém Budyšíně, 15. 9. 2016 (FOTO: ČTK)

V Budyšíně vyšli do ulic odpůrci rasismu – zákaz vycházení je zrušen

21.9.2016 17:47
Přesně před týdnem eskalovalo dlouhodobé napětí v lužickém městě Budyšín, kousek od severočeských hranic. Střet mezi malou skupinou mladých uprchlíků, policistů a neonacistů vyústil v hon na uprchlíky přes celé město – podrobně zde. Znovu to Sasko, chtělo by se člověku říci. Podívejte se na to hnědé hnízdo v německé Lužici! Podívejme se tedy, jak se s tím Sasko vypořádá.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.