17. srpna 2017 (čtvrtek)
svátek má Petra
romano vodi - předplatné

Tomáš Rafa v uměleckém projektu zapojil romské dobrovolníky do obnovy bytovky

Sečovce, Slovensko, 13.10.2014 10:38, (ROMEA)
Oprava bytovky s Sečovcích na Slovensku.  Foto k článku: Tomáš Rafa
Oprava bytovky s Sečovcích na Slovensku. Foto k článku: Tomáš Rafa

Umělec Tomáš Rafa, držitel ceny Oskara Čepana za rok 2011, společně s romskými dobrovolníky a aktivisty vymalovali činžovní dům v osadě Nová ulice, u obce Sečovce. Pokračuje tak v dlouhodobém projektu s názvem "Sportovní zdi", v jehož rámci umělci spolu s obyvateli romských osad v minulých letech pomalovali segregační zdi na východním Slovensku, aby upozornili na izolování romské menšiny od majority.

Realizace umělecko-aktivistického projektu "Sportovní zdi" reagujícího na rasismus a sociální vyloučení trvá od roku 2011 Impulsem byla stavba segregační zdi v Michalovcích v roce 2009 Od té doby Rafa společně s místními dobrovolníky realizoval malby na zdech v Ostrovanech, Sečovcích a Velké Idě.

Letos se vrátil do vyloučené lokality v Sečovcích, aby koncept projektu posunul o něco dále - přenesl jej do vchodu jedné z bytovek v osadě, kde žije přibližně 900 kidí na hranici chudoby.

"Prostřednictvím této formy revitalizace veřejného prostoru v romské osadě Nová ulice chceme poukázat na propastné rozdíly mezi majoritou a obyvateli žijícími v extrémní chudobě," vysvětluje Tomáš Rafa. Na úpravě prostoru se podíleli místní děti i romští studenti stavebního učiliště v Sečovcích. Během prvních dnů proběhla sanace vchodu a odklizení odpadu v okolí vstupu do bytovky. Studenti učiliště pak vyspravili díry v omítce na stěnách, následující dny místní obyvatelé vymalovali prostory vchodu na všech patrech.

"Vrátili jsme se sem proto, že se nám zde s romskou komunitou pracovalo nejlépe. Vedení města bylo také velmi vstřícné již v roce 2012, "říká Rafa.

"Chtěl jsem pro obyvatele bytovky vytvořit podmínky pro obnovu veřejného prostoru jejich vlastními silami. Zároveň mi šlo o udržení výsledků spolupráce mezi romskými dobrovolníky, samosprávou města a aktivisty z občanských sdružení, "dodává. Tomáš

Rafa se do Sečoviec plánuje vrátit i příští rok. "Záměrem projektu bylo nastartovat proces změny v komunitách se sociálním vyloučením tak, aby v nich bylo možné pokračovat i do budoucna. Rok ukáže, zda takový způsob motivace má smysl, "uzavírá.

Tomáš Rafa - výtvarník a filmař, který se tématu extremismu věnuje nejen na Slovensku, ale také v Polsku a v Čechách. Je absolventem Akademie umění v Banské Bystrici a Akademie krásných umění ve Varšavě. V roce 2011 se stal držitelem Ceny Oskara Čepana za projekt Nový nacionalismus v srdci Evropy. Již několik let fotografuje a natáčí sérii videí, ve kterých zkoumá problémy soužití menšiny s majoritou, nebo hranice mezi patriotismem a extremismem. Často se ocitá v centru dění nebo městského konfliktu, cestuje a dělá i další angažované umělecké aktivity, nejčastěji ve veřejném prostoru. Je také autorem projektů návrhu česko.romské vlajky, o kterém server Romea.cz informoval.

Projekt podpořili: Ministerstvo kultury SR, Truc sphérique, o.s, Periferní centra a občanské sdružení Art Aktivista

Podrobnosti na webu Nový nacionalismus

tisková zpráva, Sdružení Truc sphérique

Slovensko, Romové, Bydlení

Kolem sto lidí se 14. 8. 2017 večer sešlo u Pomníku padlým při osvobozování Prahy na náměstí Kinských, aby uctilo památku dvaatřicetiletá obhájkyně práv menšin Heather Heyerová, která zemřela poté, co do ní najel vůz neonacisty během sobotního protestu v Charlottesville. (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

FOTOGALERIE: Pietní shromáždění za oběť teroristického útoku mladého neonacisty v USA

15.8.2017 11:58
Kolem sto lidí se v pondělí večer sešlo u Pomníku padlým při osvobozování Prahy na náměstí Kinských, aby uctilo památku dvaatřicetiletá obhájkyně práv menšin Heather Heyerová, která zemřela poté, co do ní najel vůz neonacisty během sobotního protestu v Charlottesville. Auto řízené dvacetiletým mladíkem Jamesem Alexem Fieldsem, který čelí obvinění z vraždy, zranilo dalších 19 lidí.

Místo střelby, Chomutov 27. 5. 2017 (FOTO: David Ištok)

Střelec z Chomutova byl včera propuštěn z vazby. U soudu mu nadále hrozí až dvacet let vězení

15.8.2017 11:00
Včera dopoledne byl z vazby propuštěn muž, který 27. května zastřelil na sídlišti v Chomutově čtyřiatřicetiletého Roma. Na sociálních sítích i mezi obyvateli chomutovského sídliště kolují nepravdivé informace, že propuštěním vazby byl střelec zproštěn viny. I nadále mu totiž u soudu hrozí až dvacetileté vězení. Důvodem pro uvalení vazby bylo podezření, že by mohl ovlivňovat svědky.

Donald Trump (FOTO: Michael Vadon, Wikimedia Commons)

Donald Trump po silném tlaku odsoudil bělošské extremisty a neonacisty

15.8.2017 9:20
Americký prezident Donald Trump dnes po intenzivním veřejném nátlaku, mimo jiné od politiků z řad opozičních demokratů i vládních republikánů, ostře odsoudil bělošské extremisty, kteří mají na svědomí víkendové násilnosti ve virginském Charlottesville. Pachatelé rasistických útoků budou podle něj postaveni před soud. Nepokoje kritizovala také například britská premiérka Theresa Mayová a německá kancléřka Angela Merkelová a rovněž představitel Organizace spojených národů.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.