13. prosince 2017 (středa)
svátek má Lucie
Zprávy e-mailem - Nemáte čas číst naše zprávy každý den? Nechte si posílat souhrn toho nejdůležitějšího tak často, jak  chcete Vy.

Tomáš Rafa v uměleckém projektu zapojil romské dobrovolníky do obnovy bytovky

Sečovce, Slovensko, 13.10.2014 10:38, (ROMEA)
Oprava bytovky s Sečovcích na Slovensku.  Foto k článku: Tomáš Rafa
Oprava bytovky s Sečovcích na Slovensku. Foto k článku: Tomáš Rafa

Umělec Tomáš Rafa, držitel ceny Oskara Čepana za rok 2011, společně s romskými dobrovolníky a aktivisty vymalovali činžovní dům v osadě Nová ulice, u obce Sečovce. Pokračuje tak v dlouhodobém projektu s názvem "Sportovní zdi", v jehož rámci umělci spolu s obyvateli romských osad v minulých letech pomalovali segregační zdi na východním Slovensku, aby upozornili na izolování romské menšiny od majority.

Realizace umělecko-aktivistického projektu "Sportovní zdi" reagujícího na rasismus a sociální vyloučení trvá od roku 2011 Impulsem byla stavba segregační zdi v Michalovcích v roce 2009 Od té doby Rafa společně s místními dobrovolníky realizoval malby na zdech v Ostrovanech, Sečovcích a Velké Idě.

Letos se vrátil do vyloučené lokality v Sečovcích, aby koncept projektu posunul o něco dále - přenesl jej do vchodu jedné z bytovek v osadě, kde žije přibližně 900 kidí na hranici chudoby.

"Prostřednictvím této formy revitalizace veřejného prostoru v romské osadě Nová ulice chceme poukázat na propastné rozdíly mezi majoritou a obyvateli žijícími v extrémní chudobě," vysvětluje Tomáš Rafa. Na úpravě prostoru se podíleli místní děti i romští studenti stavebního učiliště v Sečovcích. Během prvních dnů proběhla sanace vchodu a odklizení odpadu v okolí vstupu do bytovky. Studenti učiliště pak vyspravili díry v omítce na stěnách, následující dny místní obyvatelé vymalovali prostory vchodu na všech patrech.

"Vrátili jsme se sem proto, že se nám zde s romskou komunitou pracovalo nejlépe. Vedení města bylo také velmi vstřícné již v roce 2012, "říká Rafa.

"Chtěl jsem pro obyvatele bytovky vytvořit podmínky pro obnovu veřejného prostoru jejich vlastními silami. Zároveň mi šlo o udržení výsledků spolupráce mezi romskými dobrovolníky, samosprávou města a aktivisty z občanských sdružení, "dodává. Tomáš

Rafa se do Sečoviec plánuje vrátit i příští rok. "Záměrem projektu bylo nastartovat proces změny v komunitách se sociálním vyloučením tak, aby v nich bylo možné pokračovat i do budoucna. Rok ukáže, zda takový způsob motivace má smysl, "uzavírá.

Tomáš Rafa - výtvarník a filmař, který se tématu extremismu věnuje nejen na Slovensku, ale také v Polsku a v Čechách. Je absolventem Akademie umění v Banské Bystrici a Akademie krásných umění ve Varšavě. V roce 2011 se stal držitelem Ceny Oskara Čepana za projekt Nový nacionalismus v srdci Evropy. Již několik let fotografuje a natáčí sérii videí, ve kterých zkoumá problémy soužití menšiny s majoritou, nebo hranice mezi patriotismem a extremismem. Často se ocitá v centru dění nebo městského konfliktu, cestuje a dělá i další angažované umělecké aktivity, nejčastěji ve veřejném prostoru. Je také autorem projektů návrhu česko.romské vlajky, o kterém server Romea.cz informoval.

Projekt podpořili: Ministerstvo kultury SR, Truc sphérique, o.s, Periferní centra a občanské sdružení Art Aktivista

Podrobnosti na webu Nový nacionalismus

tisková zpráva, Sdružení Truc sphérique

Slovensko, Romové, Bydlení

Čeněk Růžička obdržel z rukou velvyslance USA Stephena Kinga cenu Alice Garrigue Masarykové (FOTO: Zdeněk Ryšavý)

videoVIDEO: Čeněk Růžička obdržel z rukou velvyslance USA cenu Alice Garrigue Masarykové

7.12.2017 17:53
U příležitosti výročí Mezinárodního dne lidských práv (10. prosince) předal ve čtvrtek 7. prosince velvyslanec USA Stephen King Cenu Alice Garrigue Masarykové předsedovi Výboru pro odškodnění romského holokaustu Čeňkovi Růžičkovi.

Fanoušci xenofobního Ortelu vyhrožují zpěváku Radku Bangovi (Koláž: Romea.cz)

Všechny černý svině na podpoře, tvoje "prarodiče měli zabít v tom táboře": Pokuta 100 korun, směšné tresty za výhrůžky smrtí a rasistické nadávky

7.12.2017 14:25
Tisíce nenávistných zpráv zaplavilo před rokem facebook romského zpěváka Radky Bangy poté, co zde vysvětloval svůj postoj při předávání cen Českého Slavíka. Banga tehdy na protest proti neonacistické minulosti zpěváka Tomáše Ortela, který získal dva stříbrné slavíky, opustil sál. Pisatelé mu pak v příspěvcích vyhrožovali smrtí. Po roce policejního vyšetřování zůstává většina pisatelů bez potrestání, padl jediný rozsudek a několik pokut.

Vojtěch Filip (KSČM) a Tomio Okamura (SPD)

Ředitelka Institutu Terezínské iniciativy píše Okamurovi a Filipovi: Neznáte historii tábora. Zvu vás, ráda vám vše vysvětlím

6.12.2017 15:50
Ředitelka Terezínské iniciativy Tereza Štěpková dnes pozvala předsedy SPD a KSČM Tomia Okamuru a Vojtěcha Filipa na komentovanou prohlídku místa bývalého koncentračního tábora v Letech u Písku, kde nyní stojí vepřín. Reagovala tak na jejich vyjádření proti výkupu vepřína. "Z Vašich vyjádření vyplývá, že Vám není zcela jasné, jak a proč tento tábor fungoval. Rádi Vám tyto informace přímo na místě při komentované prohlídce areálu sdělíme, provedeme Vás oficiální expozicí Památníku Lety i místy, kde tábor skutečně stál," uvedla Štěpková v otevřeném dopise, který zpravodajský server Romea.cz zveřejňuje v plném znění.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.