29. dubna 2017 (sobota)
svátek má Robert
romano vodi - předplatné

Tomáš Rafa v uměleckém projektu zapojil romské dobrovolníky do obnovy bytovky

Sečovce, Slovensko, 13.10.2014 10:38, (ROMEA)
Oprava bytovky s Sečovcích na Slovensku.  Foto k článku: Tomáš Rafa
Oprava bytovky s Sečovcích na Slovensku. Foto k článku: Tomáš Rafa

Umělec Tomáš Rafa, držitel ceny Oskara Čepana za rok 2011, společně s romskými dobrovolníky a aktivisty vymalovali činžovní dům v osadě Nová ulice, u obce Sečovce. Pokračuje tak v dlouhodobém projektu s názvem "Sportovní zdi", v jehož rámci umělci spolu s obyvateli romských osad v minulých letech pomalovali segregační zdi na východním Slovensku, aby upozornili na izolování romské menšiny od majority.

Realizace umělecko-aktivistického projektu "Sportovní zdi" reagujícího na rasismus a sociální vyloučení trvá od roku 2011 Impulsem byla stavba segregační zdi v Michalovcích v roce 2009 Od té doby Rafa společně s místními dobrovolníky realizoval malby na zdech v Ostrovanech, Sečovcích a Velké Idě.

Letos se vrátil do vyloučené lokality v Sečovcích, aby koncept projektu posunul o něco dále - přenesl jej do vchodu jedné z bytovek v osadě, kde žije přibližně 900 kidí na hranici chudoby.

"Prostřednictvím této formy revitalizace veřejného prostoru v romské osadě Nová ulice chceme poukázat na propastné rozdíly mezi majoritou a obyvateli žijícími v extrémní chudobě," vysvětluje Tomáš Rafa. Na úpravě prostoru se podíleli místní děti i romští studenti stavebního učiliště v Sečovcích. Během prvních dnů proběhla sanace vchodu a odklizení odpadu v okolí vstupu do bytovky. Studenti učiliště pak vyspravili díry v omítce na stěnách, následující dny místní obyvatelé vymalovali prostory vchodu na všech patrech.

"Vrátili jsme se sem proto, že se nám zde s romskou komunitou pracovalo nejlépe. Vedení města bylo také velmi vstřícné již v roce 2012, "říká Rafa.

"Chtěl jsem pro obyvatele bytovky vytvořit podmínky pro obnovu veřejného prostoru jejich vlastními silami. Zároveň mi šlo o udržení výsledků spolupráce mezi romskými dobrovolníky, samosprávou města a aktivisty z občanských sdružení, "dodává. Tomáš

Rafa se do Sečoviec plánuje vrátit i příští rok. "Záměrem projektu bylo nastartovat proces změny v komunitách se sociálním vyloučením tak, aby v nich bylo možné pokračovat i do budoucna. Rok ukáže, zda takový způsob motivace má smysl, "uzavírá.

Tomáš Rafa - výtvarník a filmař, který se tématu extremismu věnuje nejen na Slovensku, ale také v Polsku a v Čechách. Je absolventem Akademie umění v Banské Bystrici a Akademie krásných umění ve Varšavě. V roce 2011 se stal držitelem Ceny Oskara Čepana za projekt Nový nacionalismus v srdci Evropy. Již několik let fotografuje a natáčí sérii videí, ve kterých zkoumá problémy soužití menšiny s majoritou, nebo hranice mezi patriotismem a extremismem. Často se ocitá v centru dění nebo městského konfliktu, cestuje a dělá i další angažované umělecké aktivity, nejčastěji ve veřejném prostoru. Je také autorem projektů návrhu česko.romské vlajky, o kterém server Romea.cz informoval.

Projekt podpořili: Ministerstvo kultury SR, Truc sphérique, o.s, Periferní centra a občanské sdružení Art Aktivista

Podrobnosti na webu Nový nacionalismus

tisková zpráva, Sdružení Truc sphérique

Slovensko, Romové, Bydlení

Alexander Slepčík, zdroj: facebook.com

Úspěšný romský kadeřník Slepčík připravil vlastní módní kolekci

27.4.2018 10:40
Přes deset let se věnuje kadeřnictví, více než pět let má svůj vlastní salón. K tomu jako stylista radí s oblékáním. Teď chystá Alexander Slepčík z Ústí nad Labem první vlastní módní kolekci.

Pokladní v Kauflandu (26. 4. 2017. zdroj: Facebook)

Pokladní s hákovým křížem na ruce? Kaufland rázně zakročil a ženu vyhodil z práce. Hrozí jí i právní postih

26.4.2017 22:36
V úterý se začalo po sociálních sítích šířit video a fotografie pokladní z pražského Kauflandu, která měl na ruce vytetovaný hákový kříž a další nacistické symboly. Stačilo několik hodin a pokladní v práci skončila. Informoval o tom bulvární server eXtra.cz.

Daniel Kováč s olympijským šampionem Matějem Tóthem (Zdroj: Facebook.com, Skupina Petra Mečiara)

videoStane se prvním Romem, který oblékne reprezentační atletický dres? Příběh Daniela Kováče inspiruje ostatní

26.4.2017 13:05
Aby mohl trénovat atletiku, musel si shánět peníze i na obyčejné dojíždění autobusem. Daniel Kováč inspiruje všechny sportovce a
především ty, kteří mají těžké podmínky jako Daniel. Zastává názor, že tam kde je víra, tam se najde i cesta. Pochází z rodiny s 13 dětmi a jeho otec zemřel, když mu byli 3 roky. Část svého života Daniel strávil v dětském domově. O jeho příběhu
píší slovenská média.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.