2. července 2020 (čtvrtek)
svátek má Patricie

Týdny proti rasismu a xenofobii: Šikana, práva žen a nohejbal

Tábor, 19.6.2012 10:48, (ROMEA)
--ilustrační foto--

Obecně prospěšná společnost Cheiron T pořádala již 13. ročník festivalu Týdny proti rasismu a xenofobii, který v červnu zahájila v prostorách svého komunitního centra přednáškou s názvem Šikana u dětí a mládeže Mgr. Mariky Kropíkové.

„Velmi nás potěšilo kladné hodnocení přednášky rodiči, kteří odcházeli obohaceni o nové informace a rady, jak řešit situaci, do které se jejich děti již dostaly, či by jim mohla v budoucnu hrozit. Velká část posluchačů projevila zájem o další přednášky na podobnou problematiku,“ říká komunitní pracovnice Lenka Řeháková.

V úterý se promítal dokument o dvou vietnamských děvčatech žijících v České republice, z cyklu „Národnost v pubertě“, po kterém proběhla zajímavá debata.

Ve středu pokračoval festival promítáním dokumentárního filmu „Zemřít ukamenováním“. „Téma bylo opravdu těžké. Po samotném promítání proběhla diskuse, do které se zapojilo na 20 lidí. Řešilo se postavení žen v muslimských zemích, nerovnoprávnost, zneužívání soudní moci, sociokulturní rozdíly západního a muslimského světa, prolínání kultur, obohacování se navzájem,“ uvádí komunitní pracovnice Cheiron T Tereza Kůsová.

V pátek se na Střelnici tančilo, zpívalo a hrálo při benefičním koncertě na oslavu patnáctých narozenin Komunitního centra pro děti a mládež Cheiron T, které svými aktivitami a svým respektem ke specifické životní situaci každého člověka vytváří mosty mezi lidmi v Táboře.

Nohejbalový turnaj

Tečkou za celým festivalem byl již 3. ročník turnaje v nohejbale, který proběhl v neděli 10. června na hřišti u restaurace Na Brusírně. Turnaje se zúčastnilo celkem 8 týmů (3 týmy z romské minority a 5 týmů z majority). Průběhu turnaje přihlíželo kolem 20 fanoušků, kteří přišli podpořit své favority. Protože byl průběh turnaje narušen nepřízní počasí, odehrálo se jen několik zápasů a tak se o výsledku a pořadí rozhodovalo až u „zeleného stolu“.

Po dohodě se všemi týmy organizátor turnaje zvolil náhradní metodu pro část neodehraných soubojů. Byli zvoleni kapitáni z jednotlivých týmů, kteří si mezi sebou stříhali o výhru či remízu v pomyslném zápase. Po prvotním zklamání z nemožnosti turnaj dohrát obvyklým způsobem se tato varianta nakonec ukázala jako velmi zábavná a všechny týmy se do ní vrhly se vší razancí a zápalem. Týmy fandily svým kapitánům a všichni se společně velmi dobře bavili.

Nakonec tento specifický turnaj v nohejbale vyhrál již potřetí tým Amatérů, kteří si tak odnášejí natrvalo putovní pohár turnaje. „Všechny zúčastněné týmy se rozešly s přátelským podáním ruky a příslibem účasti v dalším ročníku a samozřejmým zvoláním Sportu zdar – Nazdar!“ dodává s úsměvem Tomáš Bílý, komunitní pracovník Cheiron T.

Informace o Cheiron T, o.p.s.
Obecně prospěšná společnost Cheiron T provozuje komunitní centrum, které svými aktivitami a svým respektem ke specifické životní situaci každého člověka vytváří mosty mezi lidmi v Táboře. Povzbuzuje a motivuje místní k tomu, aby mohli s pocitem svobody, dobrovolnosti a odpovědnosti stát na vlastních nohou a přispět k vytváření společné budoucnosti.
Cheiron T, o.p.s. je jediným poskytovatelem služby nízkoprahové zařízení pro děti a mládež (NZDM) na území táborského okresu a je také nejstarším zařízením svého druhu v Jihočeském kraji. Jedná se o službu sociální prevence s názvem Komunitní centrum pro děti a mládež Cheiron T, které je rozděleno do dvou klubů – Klub pro mladší (6 – 14 let) a Klub pro starší (15 – 26 let).

Centrum se zaměřuje na práci s dětmi a mladými lidmi, kteří se nachází v obtížné či nepříznivé životní situaci, inklinují k rizikovému způsobu života, tráví volný čas na ulici nestrukturovaně v partách, pochází ze sociálně slabého prostředí, ze sociálně vyloučené lokality. Dále pracujeme s předškolními dětmi (do 5 let), rodinami a celou romskou komunitou, v neposlední řadě s odbornou i laickou veřejností.

„V 90. letech minulého století vzniklo komunitní centrum díky nadšení skupiny mladých lidí, kteří měli potřebu se scházet
a něco společně podnikat. Za 15 let se z této iniciativy vyklubala profesionální organizace, která má nezastupitelné místo
a respekt v táborském regionu. Během 15 let našeho působení prošlo komunitním centrem na 5000 dětí a mladých lidí. Díky tomu byla úspěšně aktivizována i cílová skupina romských rodičů a město Tábor se tak nepotýká s problémy sociálních nepokojů, jako je tomu ve městech, kde situace menšin nebyla dlouhodobě řešena,“ řekla ředitelka společnosti Bc. Aneta Vomlelová, DiS.

Více o činnosti Cheiron T:
www.cheiront.cz.

tisková zpráva, Cheiron T

Rasismus, Xenofobie, Festival, Sport

Lucie Kováčová v Desetiminutovce Plus Richarda Samka

videoDesetiminutovka Plus s Lucií Kováčovou: Kryštof Kolumbus v sukni, Romka která procestovala svět

22.6.2020 17:56
Lucie Kováčová začala snít o cestování, už když byla malá. Dle svých slov trávila v dětství většinu času v knihovnách s obrovskou touhou po znalostech o světě. Během prázdnin na rozdíl od ostatních dětí stihla přečíst i až 40 knih.

Další dezinformace na facebooku. Tuto výzvu, kterou si vymysleli krajně pravicoví vtipálci, bere hodně lidí vážně.

Češi poklekněte před Romy - tak zní další dezinformace na internetu. Hodně lidí ji bere vážně

22.6.2020 16:25
Česká krajní pravice v rámci své deziformační kampaně občas spáchá i nějaký ten pokus o žert. To se týká i rádoby parodické výzvy na facebooku, aby  Češi poklekli před Romy a políbili jim nohy. Není asi příliš divu, že poměrně dost jejích příznivců bere tenhle tento "vtip" vážně, odpovídá to mentální úrovni této části politického spektra.

Stipendisté organizace ROMEA (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Nová výzva pro romské studenty středních a vysokých škol! ROMEA vyhlašuje stipendijní program pro rok 2020/21

19.6.2020 15:36
Romští studenti se mohou od pondělí 22. června do pátku 17. července hlásit o stipendium organizace ROMEA na školní, potažmo akademický, rok 2020/2021. Stipendijní program běží od roku 2016 a letos stipendiem podpoří 90 romských studentů středních, vyšších odborných a nově také vysokých škol. Do programu se mohou hlásit studenti prezenční i distanční formy studia a u vysokoškoláků v jakémkoli stupni bakalářského, magisterského i doktorského studia. Pro zájemce bude od pondělí na webových stránkách www.romskastipendia.cz otevřen elektronický formulář, prostřednictvím kterého budou moci studenti žádosti posílat.