24. února 2018 (sobota)
svátek má Matěj

Přes 40 budoucích romských profesionálů obdrželo na slavnostním předávání vysokoškolská stipendia

Praha, 26.11.2012 11:10, (ROMEA - AKTUALIZOVÁNO 30. 11. 2012, 12:00)
V Praze se 29. 11. 2012 uskutečnilo slavnostní setkání romských vysokoškolských studentů, kteří se stali úspěšnými stipendisty Romského vzdělávacího fondu (REF) pro akademický rok 2012/2013. V rámci Romského pamětního univerzitního stipendijního programu (RMUSP), který REF uděluje již třináctým rokem, bylo v Česku podpořeno 44 studentů. (FOTO: Zdeněk Ryšavý)

Ve čtvrtek 29. 11. 2012 se v pražském divadle D 21 uskutečnilo slavnostní setkání romských vysokoškolských studentů, kteří se stali úspěšnými stipendisty Romského vzdělávacího fondu (REF) pro akademický rok 2012/2013. V rámci Romského pamětního univerzitního stipendijního programu (RMUSP), který REF uděluje již třináctým rokem, bylo v Česku podpořeno 43 studentů. Od svého založení zde REF podpořil studentská stipendia za více než dva miliony eur.

Hlavním cílem stipendijních programů REF je podpořit romské studenty ve vysokoškolském vzdělávání, podpořit je při dokončení jejich studia, vytvořit síť romských profesionálů a podpořit romskou inkluzi ve všech aspektech národních vzdělávacích systémů zemí, které se účastní Dekády romské inkluze. „REF poskytuje čtyři druhy stipendijních programů v 16 zemích. V minulém akademickém roce bylo ve všech stipendijních programech uděleno kolem 1400 stipendií,“ uvedl programový manažer pro vysokoškolské vzdělávání REF Dan Pavel Doghi.

Slavnostní ceremoniál REF byl navržen tak aby ocenil budoucí romské profesionály za jejich dosavadní úspěchy a zároveň veřejně zdůraznil, že romští studenti by měli mít stejné příležitosti ke studiu, kariéře a společenskému postupu jako každý jiný student. V rámci slavnostního ceremoniálu ocenění stipendistů mohli romští univerzitní studenti sdílet zkušenosti a diskutovat se zástupci REF či reportérem ČT Richardem Samkem. Za studenty promluvil student druhého ročníku FEL ČVUT Filip Sivák. Setkání moderovala žurnalistka Jarmila Balážová, předsedkyně sdružení ROMEA, která ocenila aktivní přístup romských stipendistů a zdůraznila důležitost jejich aktivní participace v občanské společnosti.

Studenty přišel podpořit i prezidentský kandidát Jan Fischer, který zdůraznil, že každý hrdý národ potřebuje mít svou vzdělanou elitu. „Pro každý národ i komunitu je nesmírně důležité vytvořit si elitu. Stát je v tomto ohledu Romům velmi mnoho dlužen, a nemyslím jen finančně, ale svým přístupem, svou aktivitou nebo spíše pasivitou,“ uvedl Fischer.

Za významný označil také postoj k menšinám, zajištění jejich důstojného života a respektu k nim. Prezidentský kandidát se studenty na závěr diskutoval a apeloval na důležitost jejich osobního příkladu. „Toto je velice dobrý projekt, je v něm veliká šance. Pokračujte, i když je to náročné na finance, na organizaci na veškeré aktivity, na váš čas i úsilí, ale nepolevujte v tom. Chtěl bych vám popřát, aby se vám ve vašem studiu, úsilí a ambicích dobře dařilo, abyste jej dobře ukončili a uměli odeslat svým příkladem vzkaz, burcovat další mladé lidi a pomohli ten okruh rozšířit,“ řekl na setkání s romskými vysokoškolskými studenty Jan Fischer.

FOTOGALERIE

Celkem 60 žadatelů podalo žádost v průběhu letošního vyhlášení. Česká výběrová komise REF ohodnotila a posoudila žádosti o stipendium po té, co byly žádosti zkontrolovány stipendijním týmem REF. Žadatelé museli prokázat nejen svůj studijní průměr, ale i odhodlání ke studiu a další zkušenosti. Mezi nejoblíbenější obory romských uchazečů o stipendium patří pedagogika, dále obory ekonomické, humanitní studia, ale i lékařství, právo a technické obory.

Česká společnost dosud považuje Romy ve vysokoškolském vzdělávání za anomálie. Navíc se program každoročně setkává s negativními reakcemi ze strany majoritní části společnosti. Na uvedené reagoval Stanislav Daniel, referent pro vzdělávání REF: „Stává se poměrně často, že pokud je nějaká podpora směřována přímo na Romy, setkává se s negativními reakcemi, že se jedná o pozitivní diskriminaci nebo diskriminaci majoritní společnosti. Na druhou stranu my musíme v naší každodenní práci reflektovat historické znevýhodnění Romů a právě i náš stipendijní program je svého druhu odpovědí. To, že podporujeme specificky Romy, není náhoda, jde o podporu, z které v konečném důsledku bude profitovat celá společnost. Nezmění se jen postavení Romů, ale i postavení celé společnosti.“

Někteří studenti byly podpořeni ze stipendijního programu REF po celou dobu jejich studia. V České republice je koordinátorem stipendijního programu RMUSP občanského sdružení ROMEA.

Stipendijní program REF nabízí otevřenou stipendijní soutěž na základě akademických výkonů romským vysokoškolákům (bakalářského, magisterského a doktorandského studia) v ČR již od roku 2005. Slavnostní ceremoniál představil budoucí romské profesionály a povzbudí je v jejich kariéře.

VIDEO

Stipendia, Tiskové zprávy, Vzdělávání

Ostravskou boxernu Boxing King Club založili koncem roku 2016 Patrik Horváth, David Tokár a René Pokuta (Foto: Facebook Boxing King Club)

Boxing King Club v Ostravě dostává kluky i holky z ulic vyloučených lokalit. A daří se jim to

20.2.2018 13:24
Patrik Horváth, David Tokár a René Pokuta založili před rokem a půl v Ostravě boxerský oddíl Boxing King Club. Jak sami říkají, neměli s vedením boxerny do té doby žádné zkušenosti, přesto se do toho pustili a výsledky, kterých dosáhli jejich svěřenci už po roce fungování boxerny, je motivují v tom, aby pokračovali dál.

Věra Jourová, komisařka pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a otázky rovnosti pohlaví v Evropské komisi. (Twitter Věry Jourové)

Eurokomisařka Jourová je znepokojena segregací romských dětí ve školách na Slovensku a požaduje nápravu

20.2.2018 11:01
Eurokomisařka pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a otázky rovnosti pohlaví Věra Jourová vzkázala do Bratislavy, že od slovenských orgánů očekává, že přestanou ve věci řešení diskriminace a segregace romských dětí ve vzdělávání používat metody obviňování a začnou jednat.

Předvolební billboard SPD Tomia Okamury - říjen 2017 (FOTO: Twitter.com)

Okamura se podle Rychetského neměl stát místopředsedou Sněmovny

19.2.2018 11:52
Okamura v lednu řekl, že protektorátní koncentrační tábor pro Romy v Letech u Písku nebyl oplocený a byl v něm volný pohyb. Později se omluvil za vyjádření, že tábor nebyl oplocený, uvedl však, že ho většinou nikdo nehlídal a lidé v něm se mohli volně pohybovat. Lidovci proto navrhují jeho odvolání z vedení Sněmovny, podpořili je i Piráti, ČSSD, TOP 09, STAN a někteří politici ODS. Většina ANO chce hlasovat proti. Pelikán, který Okamuru za jeho výroky také kritizoval, dnes řekl, že zatím neví, jak se k hlasování postaví.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.