28. července 2016 (čtvrtek)
svátek má Viktor
romano vodi - předplatné

Přes 40 budoucích romských profesionálů obdrželo na slavnostním předávání vysokoškolská stipendia

Praha, 26.11.2012 11:10, (ROMEA - AKTUALIZOVÁNO 30. 11. 2012, 12:00)
V Praze se 29. 11. 2012 uskutečnilo slavnostní setkání romských vysokoškolských studentů, kteří se stali úspěšnými stipendisty Romského vzdělávacího fondu (REF) pro akademický rok 2012/2013. V rámci Romského pamětního univerzitního stipendijního programu (RMUSP), který REF uděluje již třináctým rokem, bylo v Česku podpořeno 44 studentů. (FOTO: Zdeněk Ryšavý)

Ve čtvrtek 29. 11. 2012 se v pražském divadle D 21 uskutečnilo slavnostní setkání romských vysokoškolských studentů, kteří se stali úspěšnými stipendisty Romského vzdělávacího fondu (REF) pro akademický rok 2012/2013. V rámci Romského pamětního univerzitního stipendijního programu (RMUSP), který REF uděluje již třináctým rokem, bylo v Česku podpořeno 43 studentů. Od svého založení zde REF podpořil studentská stipendia za více než dva miliony eur.

Hlavním cílem stipendijních programů REF je podpořit romské studenty ve vysokoškolském vzdělávání, podpořit je při dokončení jejich studia, vytvořit síť romských profesionálů a podpořit romskou inkluzi ve všech aspektech národních vzdělávacích systémů zemí, které se účastní Dekády romské inkluze. „REF poskytuje čtyři druhy stipendijních programů v 16 zemích. V minulém akademickém roce bylo ve všech stipendijních programech uděleno kolem 1400 stipendií,“ uvedl programový manažer pro vysokoškolské vzdělávání REF Dan Pavel Doghi.

Slavnostní ceremoniál REF byl navržen tak aby ocenil budoucí romské profesionály za jejich dosavadní úspěchy a zároveň veřejně zdůraznil, že romští studenti by měli mít stejné příležitosti ke studiu, kariéře a společenskému postupu jako každý jiný student. V rámci slavnostního ceremoniálu ocenění stipendistů mohli romští univerzitní studenti sdílet zkušenosti a diskutovat se zástupci REF či reportérem ČT Richardem Samkem. Za studenty promluvil student druhého ročníku FEL ČVUT Filip Sivák. Setkání moderovala žurnalistka Jarmila Balážová, předsedkyně sdružení ROMEA, která ocenila aktivní přístup romských stipendistů a zdůraznila důležitost jejich aktivní participace v občanské společnosti.

Studenty přišel podpořit i prezidentský kandidát Jan Fischer, který zdůraznil, že každý hrdý národ potřebuje mít svou vzdělanou elitu. „Pro každý národ i komunitu je nesmírně důležité vytvořit si elitu. Stát je v tomto ohledu Romům velmi mnoho dlužen, a nemyslím jen finančně, ale svým přístupem, svou aktivitou nebo spíše pasivitou,“ uvedl Fischer.

Za významný označil také postoj k menšinám, zajištění jejich důstojného života a respektu k nim. Prezidentský kandidát se studenty na závěr diskutoval a apeloval na důležitost jejich osobního příkladu. „Toto je velice dobrý projekt, je v něm veliká šance. Pokračujte, i když je to náročné na finance, na organizaci na veškeré aktivity, na váš čas i úsilí, ale nepolevujte v tom. Chtěl bych vám popřát, aby se vám ve vašem studiu, úsilí a ambicích dobře dařilo, abyste jej dobře ukončili a uměli odeslat svým příkladem vzkaz, burcovat další mladé lidi a pomohli ten okruh rozšířit,“ řekl na setkání s romskými vysokoškolskými studenty Jan Fischer.

FOTOGALERIE

Celkem 60 žadatelů podalo žádost v průběhu letošního vyhlášení. Česká výběrová komise REF ohodnotila a posoudila žádosti o stipendium po té, co byly žádosti zkontrolovány stipendijním týmem REF. Žadatelé museli prokázat nejen svůj studijní průměr, ale i odhodlání ke studiu a další zkušenosti. Mezi nejoblíbenější obory romských uchazečů o stipendium patří pedagogika, dále obory ekonomické, humanitní studia, ale i lékařství, právo a technické obory.

Česká společnost dosud považuje Romy ve vysokoškolském vzdělávání za anomálie. Navíc se program každoročně setkává s negativními reakcemi ze strany majoritní části společnosti. Na uvedené reagoval Stanislav Daniel, referent pro vzdělávání REF: „Stává se poměrně často, že pokud je nějaká podpora směřována přímo na Romy, setkává se s negativními reakcemi, že se jedná o pozitivní diskriminaci nebo diskriminaci majoritní společnosti. Na druhou stranu my musíme v naší každodenní práci reflektovat historické znevýhodnění Romů a právě i náš stipendijní program je svého druhu odpovědí. To, že podporujeme specificky Romy, není náhoda, jde o podporu, z které v konečném důsledku bude profitovat celá společnost. Nezmění se jen postavení Romů, ale i postavení celé společnosti.“

Někteří studenti byly podpořeni ze stipendijního programu REF po celou dobu jejich studia. V České republice je koordinátorem stipendijního programu RMUSP občanského sdružení ROMEA.

Stipendijní program REF nabízí otevřenou stipendijní soutěž na základě akademických výkonů romským vysokoškolákům (bakalářského, magisterského a doktorandského studia) v ČR již od roku 2005. Slavnostní ceremoniál představil budoucí romské profesionály a povzbudí je v jejich kariéře.

VIDEO

Stipendia, Tiskové zprávy, Vzdělávání

Martin Holub. (FOTO: Aleš Vlachovský)

Řezbář Martin Holub: Narodil jsem se s dlátem v ruce

25.7.2016 12:49
Profil řezbáře Martina Holuba. RV 6/2016

Národní Listy, které společně s Blokem proti Islámu vydávalo hntí Úsvit, představují členy Bloku proti Islámu v Mimoni. Na fotkách jsou jako členové prezentováni i Jiří Hanzl (zřejmě omylem přejmenovaný na Aleše) a Romana Hanzlová ze spolku Lampa.

Spolek Lampa, jehož šéf šíří nenávist proti uprchlíkům a muslimům, bude i nadále spolupracovat s Agenturou

25.7.2016 11:53
"Romský" spolek Lampa zůstává i nadále členem lokálního partnerství Ralsko, které založila Agentura pro sociální začleňování (ASZ). Členové o setrvání spolku rozhodovali v reakci na informace serveru Romea.cz, že šéf spolku Jiří Hanzl podporuje nenávistné uskupení Blok proti Islámu a útočí na iniciativu Hate Free Culture.

Experiment reaguje na výzkum organizace Multikulturní centrum Praha, který mapoval, jak 17 regionálních mediálních titulů ze severu Čech psalo v roce 2014 o Romech.

videoČeský teror na severu Čech. Experiment poukazuje na přístup médií k Romům

25.7.2016 10:17
„Jak dlouho budeme ustupovat českému teroru?“ Multikulturní centrum Praha vytvořilo fiktivní romské noviny a v ulicích natáčelo reakce náhodných občanů.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.