26. ledna 2021 (úterý)
svátek má Zora

Ukazatele pro monitorování lidských práv – Hlavní rysy koncepčního a metodologického rámce OHCHR

6.3.2020 11:27
Vlajka OSN

Jako v jiných oblastech, tak i v oblasti diskurzu a právních předpisů v oblasti lidských práv podléhá Česká republika mezinárodním závazkům a doporučením. Jedním doporučením je koncepční a metodologický rámec OHCHR (Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights, Úřad Vysokého komisaře OSN pro lidská práva), který definuje standard ukazatelů pro monitorování občanských, politických, ekonomických, sociálních a kulturních práv.

Tyto ukazatele jsou formulovány obecně a počítají s nutností modifikovat je v souladu se specifiky na národní úrovni. Rámec stanovuje ukazatele pro posuzování efektivity v rovině strukturálních opatření (legislativní přijetí mezinárodní standardů lidských práv), implementačních mechanismů i dosažených výsledků.

Cílem rámce není plošná aplikace všech definovaných ukazatelů napříč státy nebo vytvoření globálního standardu, který by umožňoval komparaci v mezinárodním měřítku. Jedná se o flexibilní metodický nástroj, který bere v potaz rozdílnou úroveň sociálního, politického i ekonomického vývoje v jednotlivých státech.

Rámec slouží jako vodítko k identifikaci relevantních a realizovatelných ukazatelů, jejichž aplikovatelnost je testována a vyhodnocována na konkrétních otázkách. Jeho metodika se zaměřuje zejména na ukazatele, které vycházejí z administrativních dat a statistických přehledů a na jejichž tvorbě či identifikaci by se měly podílet úřední statistické systémy.

Rámec rozlišuje mezi kvantitativními i kvalitativními indikátory a dále je třídí podle typu diskriminace a zranitelných skupin a skupin na okraji společnosti. Indikátory státům poskytují nástroje k evaluaci implementace lidských práv v souladu s mezinárodními dohodami a zároveň mohou sloužit občanské společnosti, aby tento proces monitorovala a zajistila, že ti, kdo jsou odpovědní za dodržování lidských práv to dělají v co nejširším možném rozsahu.

Koncepce, Lidská práva, OSN, Statistika

Vakcína proti onemocnění COVID-19 od firmy Pfizer-BioNTech (FOTO: Wikimedia Commons, U.S. Secretary of Defense)

videoRomové a očkování proti onemocnění COVID-19. Kdo si nechá dát vakcínu a kdo ne?

18.1.2021 22:10
Registrace na očkování proti onemocnění COVID-19 pro občany starší 80 let začalo v pátek 15. ledna a její začátek provázely potíže, protože systém nestíhal pod návalem zájemců o vakcínu. Podle údajů státního týmu tzv. Chytré karantény se k pondělní 13. hodině zatím zaregistrovala téměř polovina seniorů nad 80 let, kteří nežijí v domovech seniorů. Další skupiny se budou moci registrovat později. Bouřlivá diskuze o tom, zda se nechat očkovat nebo ne však nadále probíhá a je provázena celou řadou dezinformací. Server Romea.cz se snažil zjistit, jaký názor na očkování mají Romové. Proč právě v této chvíli někteří Romové podléhají dezinformacím na internetu?

Stanislav Křeček a Čeněk Růžička na jednom ze zasedání Rady vlády pro záležitosti romské menšiny (Koláž: Romea.cz)

Občanští členové "romské rady": Křeček nezná své kompetence, k romské strategii se vyjadřuje nepravdivě, soustavně cíleně podkopává důstojnost Romů

18.1.2021 15:03
Několik občanských členů Rady vlády pro záležitosti romské menšiny dnes vydalo stanovisko, ve kterém kritizují současného Veřejného ochránce práv za jeho vyjádření ke Strategii romské integrace na roky 2021-2030. Členové rady uvádí, že Křeček nezná rozsah svých kompetencí, když tvrdí, že vytvoření zprávy reflektující nové poznatky ve vztahu k protiprávním sterilizacím nespadají do jeho kompetencí. Za nepřípustně předsudečné považují dále jeho výroky, že Strategie je nerealizovatelným dokumentem sestaveným bez znalosti věci.

Annamárie Horváthová (FOTO: Athletic Legion Club - Moldava nad Bodvou)

"Dívka v balerínkách", běžkyně Annamárie Horváthová, se připravuje na mistrovství Evropy

18.1.2021 10:41
Když před dvěma lety zvítězila v běžeckém závodě, obletěly internet fotografie ze stupňů vítězů. Vedle dívek na druhém a třetím místě v běžeckých botách je na nich tehdy třináctiletá Annamárie Horváthová jen na boso v balerínkách.