26. září 2020 (sobota)
svátek má Andrea

Ukazatele pro monitorování lidských práv – Hlavní rysy koncepčního a metodologického rámce OHCHR

6.3.2020 11:27
Vlajka OSN

Jako v jiných oblastech, tak i v oblasti diskurzu a právních předpisů v oblasti lidských práv podléhá Česká republika mezinárodním závazkům a doporučením. Jedním doporučením je koncepční a metodologický rámec OHCHR (Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights, Úřad Vysokého komisaře OSN pro lidská práva), který definuje standard ukazatelů pro monitorování občanských, politických, ekonomických, sociálních a kulturních práv.

Tyto ukazatele jsou formulovány obecně a počítají s nutností modifikovat je v souladu se specifiky na národní úrovni. Rámec stanovuje ukazatele pro posuzování efektivity v rovině strukturálních opatření (legislativní přijetí mezinárodní standardů lidských práv), implementačních mechanismů i dosažených výsledků.

Cílem rámce není plošná aplikace všech definovaných ukazatelů napříč státy nebo vytvoření globálního standardu, který by umožňoval komparaci v mezinárodním měřítku. Jedná se o flexibilní metodický nástroj, který bere v potaz rozdílnou úroveň sociálního, politického i ekonomického vývoje v jednotlivých státech.

Rámec slouží jako vodítko k identifikaci relevantních a realizovatelných ukazatelů, jejichž aplikovatelnost je testována a vyhodnocována na konkrétních otázkách. Jeho metodika se zaměřuje zejména na ukazatele, které vycházejí z administrativních dat a statistických přehledů a na jejichž tvorbě či identifikaci by se měly podílet úřední statistické systémy.

Rámec rozlišuje mezi kvantitativními i kvalitativními indikátory a dále je třídí podle typu diskriminace a zranitelných skupin a skupin na okraji společnosti. Indikátory státům poskytují nástroje k evaluaci implementace lidských práv v souladu s mezinárodními dohodami a zároveň mohou sloužit občanské společnosti, aby tento proces monitorovala a zajistila, že ti, kdo jsou odpovědní za dodržování lidských práv to dělají v co nejširším možném rozsahu.

Koncepce, Lidská práva, OSN, Statistika

Romští kandidáti v krajských a senátních volbách 2020 (Koláž: Romea.cz)

V Krajských volbách kandiduje minimálně sedm Romů, do Senátu jeden. Romové jsou na kandidátkách Pirátů, SPD, Změny a Strany zelených

23.9.2020 17:00
Jak zjistil server Romea.cz o hlasy voličů v letošních krajských volbách bude v celém Česku usilovat nejméně 7 Romů. Jeden Rom, Cyril Koky, pak kandiduje do Senátu za Pirátskou stranu. Právě Piráti, jako vůbec první parlamentní strana v historii, nasadili Roma Karla Kariku jako lídra kandidátky v Ústeckém kraji a jejich kandidáta na hejtmana. Dva Romové pak kandidují i za hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, které je známé svými protiromskými a xenofobními výroky a je pravidelně zmiňováno ve zprávách o extremismu.

Budova Rady Evropy ve Štrasburku (FOTO: Elwood j blues, Wikimedia Commons)

Podle Rady Evropy je výuka romštiny v Česku nedostatečná. Ve městech se zastoupením menšin chybějí dvojjazyčné nápisy

23.9.2020 15:38
Rada Evropy (RE) dnes vyzvala Českou republiku, aby i nadále zlepšovala ochranu menšinových jazyků. Česko učinilo kroky pozitivním směrem v ochraně němčiny, polštiny a moravské chorvatštiny, uvádí zpráva tohoto nadnárodního orgánu. RE ale Česku zároveň připomněla nedostatečnou výuku romštiny na základních a středních školách.

Na akci, Běh pro zdraví, 19. června 2018, holčička podala v běhu bravurní výkon. Běžela v balerínkách ... Doběhla první! (FOTO: Centrum voľného času CVrČek)

"Dívka v balerínkách" sklízí další sportovní úspěchy. Vyhrála běh na 1500 na mistrovství Východního Slovenska

23.9.2020 15:13
Annamária Horváthová, známá jako dívka v balerínkách, se stala absolutní vítězkou v běhu na 1500 m na mistrovství Východního Slovenska jednotlivců. A sbírala i další sportovní úspěchy. Na mistrovství Slovenska dorostenců a dorostenek v běhu na 1 500 m byla třetí a v běhu na 800 m doběhla pátá.