27. května 2017 (sobota)
svátek má Valdemar
romano vodi - předplatné

Unikátní společný oběd českých rodin a rodin cizinců proběhne i letos. Přihlašte se!

18.3.2015 14:42
Rodina od vedle (Ilustrační FOTO: Slovo 21)

Stejně jako v předchozích letech se v listopadu 2015 sejdou cizinci a Češi na společném obědě. Do této unikátní akce se můžete přihlásit již nyní a získat tak jedinečnou příležitost potkat zajímavé lidi, poznat jejich osudy a dozvědět se více o kultuře jiných národů.

PŘIHLAŠTE SE!

Zkoušíte rádi nové věci? Chcete poznat nové lidi? Rodina Odvedle je tu pak právě pro vás! Pozvěte k sobě domů na nedělní oběd rodinu, která pochází třeba z opačného konce planety, ale teď žije ve stejné zemi jako vy! Nebo se nechte hostit vy! Záleží jen na vás!

Dne 22.11.2015 proběhnou netradiční nedělní obědy ve všech krajích České republiky. Ve stejný okamžik zasedne ke stolu až sto rodin. Do projektu se mohou hlásit všechny české rodiny a rodiny cizinců z třetích zemí žijící v ČR, které chtějí poznat blíže novou kulturu, seznámit se s novými přáteli, ochutnat speciality české i světové kuchyně či pohostit někoho u sebe doma. Setkání mohou probíhat jak v rodinách Čechů, tak v rodinách migrantů, závisí to na přáních a podmínkách přihlášených rodin. Vy vyplníte přihlášku a o to ostatní se postaráme my!

Rodina Odvedle funguje v Česku od roku 2004. Ke společným obědům zasedlo za posledních deset let už 1132 českých rodin a rodin cizinců, to je zhruba 5 tisíc lidí. Více než polovina z nich se od té doby stále navštěvuje.

„Můžu říct, že jsme si udělali nové přátele, a tak budeme více součástí společnosti,“ uvedla Lyonel Badette z Haiti během společného oběda, na který ho i s rodinou v roce 2014 pozvala Helena Vaňková.

Tento projekt každoročně realizuje spolek Slovo 21 a byl oceněn mezinárodní cenou SozialMarie 2011.

TZ Slovo 21

Soužití, Cizinci, Projekty, Slovo 21, Rodiny odvedle

Brutální zákrok slovenských policistů 16. dubna 2017 ve Zborově, okres Bardejov. (FOTO: repro ERRC)

videoBrutální zákrok proti Romům na Slovensku: Policie útočí obušky na děti, starší ženu sráží na zem

24.5.2017 16:48
Evropské centrum pro práva Romů (ERRC) zveřejnilo video, které zachycuje brutální zákrok slovenských policistů ve Zborově, okres Bardejov, když v podvečer 16. dubna 2017 přivolali policejní hlídku kvůli šarvátce mezi Romy.

Romské děti v rumunské školce, foto: Stano Daniel

Stano Daniel: Skončí v Rumunsku renovovaná školka? Podpora rozvoje nejmladších romských dětí je klíčová

24.5.2017 14:00
Projekt Ready Set Go! v Rumunsku podpořil více než tisíc nejmladších romských dětí a jejich rodin. S končícím financováním je však další osud projektu na pochybách

Pietní akt v Letech u Písku - 13. 5. 2017 (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

videoREPORTÁŽ: V Letech u Písku se tento rok sešlo celkem 200 lidí, aby uctili památku obětí romského holocaustu

24.5.2017 13:50
V polovině května se v Letech u Písku uskutečnila smuteční akce k uctění památky romského holocaustu. Akce se zúčastnilo celkem 200 lidí, mezi nimi byli ministři ČR, velvyslanci a zástupci zahraničních zemí a další.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.