30. března 2017 (čtvrtek)
svátek má Arnošt
romano vodi - předplatné

Unikátní společný oběd českých rodin a rodin cizinců proběhne i letos. Přihlašte se!

18.3.2015 14:42
Rodina od vedle (Ilustrační FOTO: Slovo 21)

Stejně jako v předchozích letech se v listopadu 2015 sejdou cizinci a Češi na společném obědě. Do této unikátní akce se můžete přihlásit již nyní a získat tak jedinečnou příležitost potkat zajímavé lidi, poznat jejich osudy a dozvědět se více o kultuře jiných národů.

PŘIHLAŠTE SE!

Zkoušíte rádi nové věci? Chcete poznat nové lidi? Rodina Odvedle je tu pak právě pro vás! Pozvěte k sobě domů na nedělní oběd rodinu, která pochází třeba z opačného konce planety, ale teď žije ve stejné zemi jako vy! Nebo se nechte hostit vy! Záleží jen na vás!

Dne 22.11.2015 proběhnou netradiční nedělní obědy ve všech krajích České republiky. Ve stejný okamžik zasedne ke stolu až sto rodin. Do projektu se mohou hlásit všechny české rodiny a rodiny cizinců z třetích zemí žijící v ČR, které chtějí poznat blíže novou kulturu, seznámit se s novými přáteli, ochutnat speciality české i světové kuchyně či pohostit někoho u sebe doma. Setkání mohou probíhat jak v rodinách Čechů, tak v rodinách migrantů, závisí to na přáních a podmínkách přihlášených rodin. Vy vyplníte přihlášku a o to ostatní se postaráme my!

Rodina Odvedle funguje v Česku od roku 2004. Ke společným obědům zasedlo za posledních deset let už 1132 českých rodin a rodin cizinců, to je zhruba 5 tisíc lidí. Více než polovina z nich se od té doby stále navštěvuje.

„Můžu říct, že jsme si udělali nové přátele, a tak budeme více součástí společnosti,“ uvedla Lyonel Badette z Haiti během společného oběda, na který ho i s rodinou v roce 2014 pozvala Helena Vaňková.

Tento projekt každoročně realizuje spolek Slovo 21 a byl oceněn mezinárodní cenou SozialMarie 2011.

TZ Slovo 21

Soužití, Cizinci, Projekty, Slovo 21, Rodiny odvedle

Hrdina batmanovských příběhů Nightwing (Foto: www.batman.wikia.com)

V dalším batmanovském filmu bude hlavním hrdinou Rom. Nightwing má upozornit na práva Romů

28.3.2017 17:56
Filmové studio Warner Bros v únoru oznámilo, že vyjde nový film s názvem Nightwing, který pojednává nejen o nejpopulárnějších postavách z filmu Batman, ale nově se bude prostřednictvím hlavního hrdiny věnovat také otázkám lidských práv Romů. Hlavní roli v novém filmu totiž představuje právě Rom. "Nightwing" (superhrdina dříve známý jako Robin) tak bude moci jako jeden z prvních mainstreamových velkofilmů propagovat romskou identitu a zobrazovat ji v pozitivním světle.

Ilustrační foto. (FOTO: Pixabay)

Krev máme všichni stejně červenou: Dárcovstvím kostní dřeně můžete zachránit život

28.3.2017 15:34
V naší zemi onemocní každoročně stovky lidí včetně mladých lidí i malých dětí poruchami krvetvorby, které vážně ohrožují jejich život. Nejznámější a nejčastější z nich je leukémie. Následují ji zhoubné nádory krvetvorby a těžké útlumy krvetvorby nebo imunity. Poslední nadějí pro těžce nemocného je často cizí člověk, který se jako dobrovolník nechal zapsat do registru dárců kostní dřeně.

Křest knihy Brnox, průvodce tzv. brněnským Bronxem, proběhl 21. 12. 2016 v Brně. Vpravo Kateřina Šedá, autorka průvodce. (FOTO: Jolana Halalová)

Autentický humor Kateřiny Šedé: kritická reflexe projektu BRNOX a následné diskuse

28.3.2017 14:38
Kateřina Šedá na základě svého projektu vydala šestisetstránkovou knihu BRNOX, jež má popsat lokalitu brněnské sociálně vyloučené lokality rozprostírající se kolem ulic Cejl, Bratislavská a Francouzská. Kniha je koncipována jako průvodce lokalitou a klade si za cíl ji demytizovat a porozumět a přimět tak obyčejného člověka, který zná lokalitu pouze z oken projíždějící tramvaje, aby vystoupil a prohlédl si ji. Vydání knihy iniciovalo poměrně bouřlivou kritickou diskusi a já jsem přesvědčen, že tato diskuse je nedílnou součástí celého projektu a pokusím se ukázat proč.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.