22. června 2018 (pátek)
svátek má Pavla

Unikátní společný oběd českých rodin a rodin cizinců proběhne i letos. Přihlašte se!

18.3.2015 14:42
Rodina od vedle (Ilustrační FOTO: Slovo 21)

Stejně jako v předchozích letech se v listopadu 2015 sejdou cizinci a Češi na společném obědě. Do této unikátní akce se můžete přihlásit již nyní a získat tak jedinečnou příležitost potkat zajímavé lidi, poznat jejich osudy a dozvědět se více o kultuře jiných národů.

PŘIHLAŠTE SE!

Zkoušíte rádi nové věci? Chcete poznat nové lidi? Rodina Odvedle je tu pak právě pro vás! Pozvěte k sobě domů na nedělní oběd rodinu, která pochází třeba z opačného konce planety, ale teď žije ve stejné zemi jako vy! Nebo se nechte hostit vy! Záleží jen na vás!

Dne 22.11.2015 proběhnou netradiční nedělní obědy ve všech krajích České republiky. Ve stejný okamžik zasedne ke stolu až sto rodin. Do projektu se mohou hlásit všechny české rodiny a rodiny cizinců z třetích zemí žijící v ČR, které chtějí poznat blíže novou kulturu, seznámit se s novými přáteli, ochutnat speciality české i světové kuchyně či pohostit někoho u sebe doma. Setkání mohou probíhat jak v rodinách Čechů, tak v rodinách migrantů, závisí to na přáních a podmínkách přihlášených rodin. Vy vyplníte přihlášku a o to ostatní se postaráme my!

Rodina Odvedle funguje v Česku od roku 2004. Ke společným obědům zasedlo za posledních deset let už 1132 českých rodin a rodin cizinců, to je zhruba 5 tisíc lidí. Více než polovina z nich se od té doby stále navštěvuje.

„Můžu říct, že jsme si udělali nové přátele, a tak budeme více součástí společnosti,“ uvedla Lyonel Badette z Haiti během společného oběda, na který ho i s rodinou v roce 2014 pozvala Helena Vaňková.

Tento projekt každoročně realizuje spolek Slovo 21 a byl oceněn mezinárodní cenou SozialMarie 2011.

TZ Slovo 21

Soužití, Cizinci, Projekty, Slovo 21, Rodiny odvedle

Předlice. (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

V Předlicích začala likvidace skládky. Zapojili se místní obyvatelé, náklady platí město

20.6.2018 16:13
V ústecké čtvrti Předlice začal v úterý 6. června úklid skládky ve vnitrobloku několika soukromých domů. Odvoz odpadů finančně zajišťuje město, informuje radnice v tiskové zprávě na webu. Domy přilehlé ke skládce patří soukromým vlastníkům, žijí v nich chudí lidé, především Romové.

Gypsy Kings - The Original Gypsies of Camargue (FOTO: Lagardere No Limits)

Gypsy Kings: Změnili jsme název, ale duše kapely je pořád stejná a naše hudba se nemění

20.6.2018 14:53
Koncertu předcházela změna názvu z původních Gipsy Kings na nové The Original Gypsies of Camargue kvůli právnickým tahanicím mezi zastupitelskými agenturami několika zakládajících členů. Na pražském koncertu vystoupili čtyři původní členové kapely: Patchaï Reyes, Canut Reyes, Paul Reyes a Chico Bouchikhi, které doprovodilo dalších jedenáct muzikantů.

Moldava nad Bodvou (FOTO: Repro SME.sk/MECEM)

Slovenský soud po kontroverzní policejní razii potrestal pouze Romy

20.6.2018 11:33
Pět let od kontroverzní policejní razie v romské lokalitě na východním Slovensku soud zatím nepravomocně potrestal dva ze šesti Romů obžalovaných z křivé výpovědi, při které nařkli policisty ze surového jednání. Upozornily na to nevládní organizace, podle kterých se tak ze zraněných stali pachatelé a stát případ nikdy nezávisle nevyšetřil. Slovenská ombudsmanka vybídla, aby z policejních akcí byly pořizovány kamerové záznamy.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.