21. září 2017 (čtvrtek)
svátek má Matouš
romano vodi - předplatné

Unikátní společný oběd českých rodin a rodin cizinců proběhne i letos. Přihlašte se!

18.3.2015 14:42
Rodina od vedle (Ilustrační FOTO: Slovo 21)

Stejně jako v předchozích letech se v listopadu 2015 sejdou cizinci a Češi na společném obědě. Do této unikátní akce se můžete přihlásit již nyní a získat tak jedinečnou příležitost potkat zajímavé lidi, poznat jejich osudy a dozvědět se více o kultuře jiných národů.

PŘIHLAŠTE SE!

Zkoušíte rádi nové věci? Chcete poznat nové lidi? Rodina Odvedle je tu pak právě pro vás! Pozvěte k sobě domů na nedělní oběd rodinu, která pochází třeba z opačného konce planety, ale teď žije ve stejné zemi jako vy! Nebo se nechte hostit vy! Záleží jen na vás!

Dne 22.11.2015 proběhnou netradiční nedělní obědy ve všech krajích České republiky. Ve stejný okamžik zasedne ke stolu až sto rodin. Do projektu se mohou hlásit všechny české rodiny a rodiny cizinců z třetích zemí žijící v ČR, které chtějí poznat blíže novou kulturu, seznámit se s novými přáteli, ochutnat speciality české i světové kuchyně či pohostit někoho u sebe doma. Setkání mohou probíhat jak v rodinách Čechů, tak v rodinách migrantů, závisí to na přáních a podmínkách přihlášených rodin. Vy vyplníte přihlášku a o to ostatní se postaráme my!

Rodina Odvedle funguje v Česku od roku 2004. Ke společným obědům zasedlo za posledních deset let už 1132 českých rodin a rodin cizinců, to je zhruba 5 tisíc lidí. Více než polovina z nich se od té doby stále navštěvuje.

„Můžu říct, že jsme si udělali nové přátele, a tak budeme více součástí společnosti,“ uvedla Lyonel Badette z Haiti během společného oběda, na který ho i s rodinou v roce 2014 pozvala Helena Vaňková.

Tento projekt každoročně realizuje spolek Slovo 21 a byl oceněn mezinárodní cenou SozialMarie 2011.

TZ Slovo 21

Soužití, Cizinci, Projekty, Slovo 21, Rodiny odvedle

--ilustrační foto--

Památník Hodonín u Kunštátu bude spravovat Muzeum romské kultury

19.9.2017 13:28
Nový památník v Hodoníně u Kunštátu na Blanensku v místech protektorátního koncentračního tábora pro Romy bude spravovat Muzeum romské kultury. Areál převezme od Národního pedagogického muzea, které pamětní centrum vybudovalo. Schválila to v pondělí vláda. Památník se měl původně otevřít letos v srpnu. Přípravy se ale pozastavily kvůli nejasnostem kolem toho, kdo by měl expozice provozovat a jak by měly vypadat. Kdy bude areál zpřístupněn, zatím není jasné.

Ilustrační foto. (FOTO: Pixabay.com)

videoRomům nepronajímat! Další nahrávka dokazuje diskriminaci realitní kanceláře v přístupu k bydlení

19.9.2017 9:10
Krátce poté, co Romea.cz zveřejnila přepis záznamu, zachycujícího příklad praxe pronajímatelů, kteří v rozporu se zákonem a´priori odmítají pronajímat své byty zájemcům z řad Romů, dostala redakce k dispozici další obdobnou nahrávku. Tentokrát se jedná o záznam telefonního rozhovoru mezi sociálním pracovníkem Miroslavem Brožem a zaměstnankyní – pravděpodobně sekretářkou – realitní společnosti z Teplic.

--ilustrační foto--

Amnesty International: Požadujeme spravedlnost pro oběti policejní razie v romské osadě v Moldavě nad Bodvou

18.9.2017 21:15
Amnesty International shledává přístup slovenských orgánů k vyšetřování obvinění z policejního násilí v r. 2013 v romské komunitě v Budulovské ulici Moldavě nad Bodvou jako nespravedlivý. Jejich postup vnímá jako porušení mezinárodních úmluv o lidských právech. Největší lidsko-právní organizace vyzývá všechny k podpisu petice, kterou chtějí vyžádat spravedlivost pro oběti, které nakonec byli obvinění za křivé svědectví. Oběti - čtyři muži si podle policie prý vymysleli, že je během razie v osadě zbili.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.