31. října 2020 (sobota)
svátek má Štěpánka

Unikátní společný oběd českých rodin a rodin cizinců proběhne i letos. Přihlašte se!

18.3.2015 14:42
Rodina od vedle (Ilustrační FOTO: Slovo 21)

Stejně jako v předchozích letech se v listopadu 2015 sejdou cizinci a Češi na společném obědě. Do této unikátní akce se můžete přihlásit již nyní a získat tak jedinečnou příležitost potkat zajímavé lidi, poznat jejich osudy a dozvědět se více o kultuře jiných národů.

PŘIHLAŠTE SE!

Zkoušíte rádi nové věci? Chcete poznat nové lidi? Rodina Odvedle je tu pak právě pro vás! Pozvěte k sobě domů na nedělní oběd rodinu, která pochází třeba z opačného konce planety, ale teď žije ve stejné zemi jako vy! Nebo se nechte hostit vy! Záleží jen na vás!

Dne 22.11.2015 proběhnou netradiční nedělní obědy ve všech krajích České republiky. Ve stejný okamžik zasedne ke stolu až sto rodin. Do projektu se mohou hlásit všechny české rodiny a rodiny cizinců z třetích zemí žijící v ČR, které chtějí poznat blíže novou kulturu, seznámit se s novými přáteli, ochutnat speciality české i světové kuchyně či pohostit někoho u sebe doma. Setkání mohou probíhat jak v rodinách Čechů, tak v rodinách migrantů, závisí to na přáních a podmínkách přihlášených rodin. Vy vyplníte přihlášku a o to ostatní se postaráme my!

Rodina Odvedle funguje v Česku od roku 2004. Ke společným obědům zasedlo za posledních deset let už 1132 českých rodin a rodin cizinců, to je zhruba 5 tisíc lidí. Více než polovina z nich se od té doby stále navštěvuje.

„Můžu říct, že jsme si udělali nové přátele, a tak budeme více součástí společnosti,“ uvedla Lyonel Badette z Haiti během společného oběda, na který ho i s rodinou v roce 2014 pozvala Helena Vaňková.

Tento projekt každoročně realizuje spolek Slovo 21 a byl oceněn mezinárodní cenou SozialMarie 2011.

TZ Slovo 21

Soužití, Cizinci, Projekty, Slovo 21, Rodiny odvedle

Jozef Kmeťo

videoNa onemocnění COVID-19 zemřel romský bloger Jozef Kmeťo. Těsně před smrtí natočil video, kde před nemocí varuje a vyzývá k nošení roušek

26.10.2020 14:24
Dnes odpoledne podlehl nemoci COVID-19 bloger Jozef Kmeťo. Informaci serveru Romea.cz potvrdila jeho manželka. Kmeťo těsně před smrtí natočil video, kde všechny varuje před zlehčováním nemoci a vyzývá je k nošení roušek.

Richard Adam, Jitka Votavová, Terezie Ondičová, Nikola Kokyová, Michael Miko

videoMladé osobnosti: Držte se, nevěřte všemu, co čtete, a chraňte své rodiny

26.10.2020 12:10
Známé osobnosti z romského a proromského prostředí vyzvaly prostřednictvím ROMEA TV k dodržování protiepidemických opatření. Vyzývají Romy, aby nosili roušky na nutných místech, nescházeli se a nezlehčovali situaci šířením dezinformačních zpráv na sociálních sítích.

David Tišer a papež František (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec, Pixabay, koláž Romea.cz)

Papež podpořil registrovaná partnerství homosexuálů. Je to pozitivní krok ke změně, okomentoval vyjádření David Tišer

23.10.2020 12:06
Papež František poprvé veřejně podpořil zákony, které umožňují homosexuálům vstoupit do registrovaného partnerství. Papež to uvedl v biografickém dokumentárním filmu Francesco rusko-amerického režiséra Jevgenije Afinejevského, který byl dnes představen na filmovém festivalu v Římě. Je to vůbec poprvé, co se hlava katolické církve vyjádřila ve prospěch civilních sňatků pro homosexuály. Vatikán na vyjádření papeže ve filmu zatím nereagoval. Jako pozitivní krok vyjádření papeže označil David Tišer, romský LGBT aktivista a ředitel společnosti ARA ART.