20. června 2019 (čtvrtek)
svátek má Květa

RUBIKON Centrum: Ušetříme díky amnestii 2,5 miliardy?

Praha, 2.1.2013 15:41, (ROMEA)
--ilustrační foto--

"V souvislosti s amnestií prezidenta ČR je opět potřeba otevřít otázku znovuzačlenění osob vracejících se z výkonu trestu zpět do společnosti," uvádí nezisková organizace RUBIKON Centrum, která již 18 let vytváří v ČR programy na pomoc osobám s trestní minulostí. Podle Rubikonu představují takové programy účinný a zároveň nejlevnější způsob, jak bojovat proti sociálnímu vyloučení a recidivě. Tiskovou zprávu zveřejňuje server Romea.cz v plném znění.

Tisková zpráva Rubikon Centrum: Ušetříme díky amnestii 2,5 miliardy?

Podle odhadů ministra spravedlnosti by na základě nové prezidentské amnestie mohlo být propuštěno zhruba 7000 vězňů, tedy téměř třetina z 23 000 osob, které v současnosti vykonávají trest odnětí svobody.  Bude to znamenat velkou úlevu pro přeplněné věznice, ale i pro kapsu nás všech. Jeden vězeň stojí český stát 1000,- Kč denně, měsíčně tedy 30 000,-Kč. Měsíční částka ušetřená díky propuštění amnestovaných vězňů by se tedy měla pohybovat okolo 210 000 000,- Kč, ročně pak by se jednalo o zhruba 2,5 miliardy korun!!!!

Je tady však jedno ALE. Recidiva u propuštěných osob je v ČR na úrovni 60% z celkového počtu propuštěných. Znamená to, že z výsledné ušetřené částky bychom museli odečíst 1,5 miliardy.

Je proto v souvislosti s amnestií opět potřeba otevřít otázku znovuzačlenění osob, vracejících se z výkonu trestu, zpět do společnosti. Nestátní nezisková organizace RUBIKON Centrum již 18 let vytváří v ČR programy na pomoc osobám s trestní minulostí. Proč? Protože je to ten nejlevnější způsob, jak bojovat proti sociálnímu vyloučení a recidivě.

RUBIKON Centrum nabízí propuštěným pomoc mentora, dluhové poradenství a služby specializované pracovní agentury. Tento mix služeb výrazně pomáhá lidem po návratu z výkonu trestu ekonomicky se stabilizovat a začlenit se do společnosti.

Mentor je vyškolený pracovník, který mimo jiné doprovází klienta na úřady, kam se mnozí s propouštěcím listem stydí a očekávají těžkosti. Dále pak poskytuje odbornou a psychickou podporu a zvyšuje tak motivaci klientů na těžké cestě za znovuzačleněním.

Služby dluhového  a právního poradenství poskytuje RUBIKON Centrum svým klientům zdarma. Pracovní agentura Rubikon připravuje klienty na vstup na trh práce, nabízí rekvalifikace a pomáhá klientům nalézt práci, úzce spolupracuje se zaměstnavateli, poskytuje jim mzdové příspěvky a  vytváří nová pracovní místa pro lidi se záznamem v rejstříku trestů.

RUBIKON Centrum

Tiskové zprávy, Domácí

Setkání romských studentů Baruvas v Týnci nad Sázavou (květen 2019) (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

videoROMEA spustila kampaň na podporu romských studentů. Zapojit se můžete i vy!

11.6.2019 11:45
ROMEA spustila další fundrasingovou kampaň na podporu romských studentů středních a vyšších odborných škol, tentokrát s názvem Společně to dokážeme. Pětiletý projekt Romský stipendijní program pro studenty SŠ a VOŠ odstartovala ROMEA v ropce 2016. Za tu doby podpořila stipendiem 198 studentů středních a vyšších odborných škol, umožnila studentům zúčastnit se 283 vzdělávacích kurzů, doučování nebo školních exkurzí a uspořádala 9 studentských setkání BARUVAS pro 215 studentů.

Památník v Lidicích. (FOTO: Wikipedia.org)

Před 77 lety vypálili nacisté Lidice. V sobotu proběhne v památníku pietní akt

10.6.2019 15:56
V sobotu 15. června od 10:00 proběhne v Památníku Lidice Pietní vzpomínka k 77. výročí vyhlazení obce Lidice a osady Ležáky. V Ležácích se vzpomínková akce uskuteční v neděli 23. června.

--ilustrační foto--

Několik bitek v Kojetíně, medializuje se pouze ta "romská", starosta píše o "cikánském zlořádu"

10.6.2019 14:37
Na Masarykově náměstí v Kojetíně došlo v pátek 7.června večer k hromadné rvačce dvou skupin lidí. Podle starosty obce Leoše Ptáčka šlo o místní Romy. Zraněni byli dva lidé, došlo k poškození automobilu a střelbě z plynové pistole. Případ policisté vyšetřují jako trestné činy výtržnictví, poškození cizí věci a pokus těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.