31. března 2020 (úterý)
svátek má Kvido

RUBIKON Centrum: Ušetříme díky amnestii 2,5 miliardy?

Praha, 2.1.2013 15:41, (ROMEA)
--ilustrační foto--

"V souvislosti s amnestií prezidenta ČR je opět potřeba otevřít otázku znovuzačlenění osob vracejících se z výkonu trestu zpět do společnosti," uvádí nezisková organizace RUBIKON Centrum, která již 18 let vytváří v ČR programy na pomoc osobám s trestní minulostí. Podle Rubikonu představují takové programy účinný a zároveň nejlevnější způsob, jak bojovat proti sociálnímu vyloučení a recidivě. Tiskovou zprávu zveřejňuje server Romea.cz v plném znění.

Tisková zpráva Rubikon Centrum: Ušetříme díky amnestii 2,5 miliardy?

Podle odhadů ministra spravedlnosti by na základě nové prezidentské amnestie mohlo být propuštěno zhruba 7000 vězňů, tedy téměř třetina z 23 000 osob, které v současnosti vykonávají trest odnětí svobody.  Bude to znamenat velkou úlevu pro přeplněné věznice, ale i pro kapsu nás všech. Jeden vězeň stojí český stát 1000,- Kč denně, měsíčně tedy 30 000,-Kč. Měsíční částka ušetřená díky propuštění amnestovaných vězňů by se tedy měla pohybovat okolo 210 000 000,- Kč, ročně pak by se jednalo o zhruba 2,5 miliardy korun!!!!

Je tady však jedno ALE. Recidiva u propuštěných osob je v ČR na úrovni 60% z celkového počtu propuštěných. Znamená to, že z výsledné ušetřené částky bychom museli odečíst 1,5 miliardy.

Je proto v souvislosti s amnestií opět potřeba otevřít otázku znovuzačlenění osob, vracejících se z výkonu trestu, zpět do společnosti. Nestátní nezisková organizace RUBIKON Centrum již 18 let vytváří v ČR programy na pomoc osobám s trestní minulostí. Proč? Protože je to ten nejlevnější způsob, jak bojovat proti sociálnímu vyloučení a recidivě.

RUBIKON Centrum nabízí propuštěným pomoc mentora, dluhové poradenství a služby specializované pracovní agentury. Tento mix služeb výrazně pomáhá lidem po návratu z výkonu trestu ekonomicky se stabilizovat a začlenit se do společnosti.

Mentor je vyškolený pracovník, který mimo jiné doprovází klienta na úřady, kam se mnozí s propouštěcím listem stydí a očekávají těžkosti. Dále pak poskytuje odbornou a psychickou podporu a zvyšuje tak motivaci klientů na těžké cestě za znovuzačleněním.

Služby dluhového  a právního poradenství poskytuje RUBIKON Centrum svým klientům zdarma. Pracovní agentura Rubikon připravuje klienty na vstup na trh práce, nabízí rekvalifikace a pomáhá klientům nalézt práci, úzce spolupracuje se zaměstnavateli, poskytuje jim mzdové příspěvky a  vytváří nová pracovní místa pro lidi se záznamem v rejstříku trestů.

RUBIKON Centrum

Tiskové zprávy, Domácí

Peter Pollák, bývalý zplnomocněnec Slovenské republiky pro romské komunity, při rozhovoru server Romea.cz (FOTO: Jan Čonka, Romea.cz)

Slovensko bude mít nového zmocněnce pro romské komunity. Peter Pollák chce, aby to byl Rom

27.3.2020 14:20
Europoslanec a člen předsednictva hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OĽANO) Peter Pollák má na starosti výběr nového zmocněnce vlády pro romské komunity na Slovensku.

Pavlína Matiová ve videoklipu Phiras dujdženore

videoPavlína Matiová má nový videoklip! Píseň Phiras dujdženore nazpívala se zakladatelem legendárních Terne čhave Romanem Zorbou Horváthem

26.3.2020 20:15
Zpěvačka a herečka Pavlína Matiová vydala nový videoklip, tentokrát se zakladatelem legendárních Terne čhave Romanem Zorbou Horváthem. Píseň Phiras dujdženore z připravovaného alba Fusion spatřila světlo světa v neděli 22. 3. 2020.

Blízký spolupracovník Tomia Okamury a bývalý tajemník klubu Svobody a přímé demokracie (SPD) Jaroslav Staník (FOTO: internetové stránky SPD)

Soud odmítl dovolání bývalého tajemníka SPD Staníka, dostal podmínku. Romy a Židy chtěl střílet hned po narození

26.3.2020 12:10
Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání bývalého tajemníka SPD Jaroslava Staníka. Za výroky na adresu homosexuálů, Romů a Židů dostal roční podmíněný trest. Podle pravomocného verdiktu měl Staník také zaplatit 70.000 korun. Soud se dovoláním zabýval neveřejně, výsledek je patrný z databáze InfoSoud, ČTK jej potvrdila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Dana Šindelářová. Odůvodnění zatím není dostupné.

www.iROZHLAS.cz