19. ledna 2019 (sobota)
svátek má Doubravka

RUBIKON Centrum: Ušetříme díky amnestii 2,5 miliardy?

Praha, 2.1.2013 15:41, (ROMEA)
--ilustrační foto--

"V souvislosti s amnestií prezidenta ČR je opět potřeba otevřít otázku znovuzačlenění osob vracejících se z výkonu trestu zpět do společnosti," uvádí nezisková organizace RUBIKON Centrum, která již 18 let vytváří v ČR programy na pomoc osobám s trestní minulostí. Podle Rubikonu představují takové programy účinný a zároveň nejlevnější způsob, jak bojovat proti sociálnímu vyloučení a recidivě. Tiskovou zprávu zveřejňuje server Romea.cz v plném znění.

Tisková zpráva Rubikon Centrum: Ušetříme díky amnestii 2,5 miliardy?

Podle odhadů ministra spravedlnosti by na základě nové prezidentské amnestie mohlo být propuštěno zhruba 7000 vězňů, tedy téměř třetina z 23 000 osob, které v současnosti vykonávají trest odnětí svobody.  Bude to znamenat velkou úlevu pro přeplněné věznice, ale i pro kapsu nás všech. Jeden vězeň stojí český stát 1000,- Kč denně, měsíčně tedy 30 000,-Kč. Měsíční částka ušetřená díky propuštění amnestovaných vězňů by se tedy měla pohybovat okolo 210 000 000,- Kč, ročně pak by se jednalo o zhruba 2,5 miliardy korun!!!!

Je tady však jedno ALE. Recidiva u propuštěných osob je v ČR na úrovni 60% z celkového počtu propuštěných. Znamená to, že z výsledné ušetřené částky bychom museli odečíst 1,5 miliardy.

Je proto v souvislosti s amnestií opět potřeba otevřít otázku znovuzačlenění osob, vracejících se z výkonu trestu, zpět do společnosti. Nestátní nezisková organizace RUBIKON Centrum již 18 let vytváří v ČR programy na pomoc osobám s trestní minulostí. Proč? Protože je to ten nejlevnější způsob, jak bojovat proti sociálnímu vyloučení a recidivě.

RUBIKON Centrum nabízí propuštěným pomoc mentora, dluhové poradenství a služby specializované pracovní agentury. Tento mix služeb výrazně pomáhá lidem po návratu z výkonu trestu ekonomicky se stabilizovat a začlenit se do společnosti.

Mentor je vyškolený pracovník, který mimo jiné doprovází klienta na úřady, kam se mnozí s propouštěcím listem stydí a očekávají těžkosti. Dále pak poskytuje odbornou a psychickou podporu a zvyšuje tak motivaci klientů na těžké cestě za znovuzačleněním.

Služby dluhového  a právního poradenství poskytuje RUBIKON Centrum svým klientům zdarma. Pracovní agentura Rubikon připravuje klienty na vstup na trh práce, nabízí rekvalifikace a pomáhá klientům nalézt práci, úzce spolupracuje se zaměstnavateli, poskytuje jim mzdové příspěvky a  vytváří nová pracovní místa pro lidi se záznamem v rejstříku trestů.

RUBIKON Centrum

Tiskové zprávy, Domácí

Jaromír Balda, obžalovaný ze dvou teroristických útoků na vlaky, 7. 1. 2019 (FOTO: repro Česká televize)

videoTerorista obdivující Okamurovu SPD dostal 4 roky vězení. Podle soudce byl ovlivněn lidmi, kteří veřejně šíří extremismus

(AKTUALIZOVÁNO), 14.1.2019 13:00, (AKTUALIZOVÁNO 20:15)
Za způsobení nehod dvou osobních vlaků na Mladoboleslavsku dnes poslal soud seniora Jaromíra Baldu na čtyři roky do vězení a nařídil mu ambulantní psychiatrické léčení.

Obvodní soud pro Prahu 10 začal 6. 9. 2018 projednávat případ trojice fotbalových fanoušků, kteří podle obžaloby napadli v tramvaji muže tmavé pleti. Za ublížení na zdraví a další trestné činy hrozí mladíkům až osmileté vězení. Na snímku obžalovaní Štěpán Černín (vlevo) a Tomáš Satora přicházejí k soudu. (FOTO: ČTK)

V kauze napadeného Afričana v tramvaji nechtějí svědci vypovídat. Bojí se o život.

11.1.2019 10:21
Obvodní soud pro Prahu 10, pokračuje v řešení rasistického zločinu, který se stal předloni na podzim. Svědci nechtějí vypovídat na soudu, mají strach o vlastní život. Informoval o tom zpravodajský server Seznam.cz

Ilustrační foto (FOTO: pixabay.com)

Dva lidé byli odsouzeni za nenávistné výroky vůči novorozenci. Další tři jsou stále ve vyšetřování

10.1.2019 11:55
Soudy loni v listopadu potrestaly dva z pěti vyšetřovaných v kauze nenávistných komentářů vyřčených na adresu novorozeného chlapce, který se narodil v roce 2017 v Třinci české matce a kurdskému otci. Další podezřelí jsou stále v šetření. Informoval o tom týdeník Respekt.