13. prosince 2018 (čtvrtek)
svátek má Lucie

Už po patnácté se sejdou cizinci a Češi u společného nedělního oběda

23.11.2018 13:11
Rodina odvedle (FOTO: archiv Slovo 21)

Rodina Odvedle slaví 15. výročí! K tomuto jubileu uspořádal spolek Slovo 21 oslavy formou společných setkání již zúčastněných rodin cizinců a Čechů ve čtyřech krajích České republiky. Projekt vyvrcholí 25. 11. 2018, kdy se sejde 30 českých rodin a 30 rodin cizinců u nedělního oběda.

„Společná setkání jsme uspořádali na přání již zúčastněných rodin s cílem, aby se účastníci projektu mohli poznat s dalšími rodinami, které stejně jako oni otevřely své domácnosti lidem, které dosud neznaly. Mimo to proběhly také diskuze na téma, jak se nám tu společně žije, a na ty navazoval kulturní program,“ říká Monika Peulić, koordinátorka projektu Rodina Odvedle.

Těchto setkání se kromě rodin zúčastnili zástupci krajů, měst, nestátních neziskových organizací, dalších organizací z vybraných krajů, asistenti projektu a zástupci médií tj. celkem 376 osob.

Rodiny se podělily o své pocity z nedělních obědů. „Líbila se mi ta jednoduchost, že někoho pozvete k sobě domů na oběd a pohostíte ho. Žádné formality, žádné složitosti, lidé se potkají tváří v tvář, a popovídají si. Přijde mi to naprosto geniální,“ uvedla účastnice projektu Tereza Macková.

Kulturní program v Praze proběhl 15. 10. 2018 v Divadle v Korunní, kde se představili: divadlo Dvě na Třetí, kapela Allstar Refjúdží Band, stand-up komik Tigran Hovakimyan, zpěvačka Luna Begović a taneční pár z uskupení Kizomba. K vidění zde byla také výstava „Praha očima cizince“ ruského fotografa Andreje Kavpuše.

Další setkání se konalo 18. 10. 2018 na půdě školicího a administrativního centra Jihomoravského kraje v Brně. Na kulturním programu se představili členové Zase rýže s vietnamskou cook show, kapela Livada a kapela Ant Attack.

Následovalo setkání 25. 10. 2018 v Domě kultury Liberec, kde bylo na kulturním programu k vidění dětské divadlo Mini Maxi, kapela Divoké kytary, raper Albi G., zpěvačka Viktorie Kostina a taneční skupina Maya.

Poslední setkání proběhlo 8. 11. 2018 v Domě kultury Ústí nad Labem. Na této akci vystoupili Sclap Band, Sandor a Maylin, taneční studio Karima, zpěváci Pavlína Matiová, Igor Starodubcev, Hanna Zimina a Muranets Annastasiia.

Součásti těchto kulturních programů byly i ochutnávky tradiční ruské, tádžické, irácké, venezuelské, kubánské, kazachstánské, indické, arménské, balkánské a české kuchyně.

Letošní ročník projektu Rodina Odvedle vyvrcholí 25. 11. ve 13:00 hodin, kdy opět po celé České republice usedne k nedělnímu obědu 60 nových rodin.

„Od roku 2004 se prostřednictvím projektu seznámilo 1550 českých rodin a rodin cizinců, což je 4227 osob, které měly možnost usednout k nedělním obědům, navázat nová přátelství, poznat tradice a zvyky jiných kultur,“ uvedla Ljiljana Batovanja.

„Do projektu se pravidelně hlásí rodiny z tak rozdílných zemí jako je Arménie, Čína, Mexiko, nebo třeba Jordánsko, Senegal, Ukrajina a Rusko. Zajímavé na tom je, že české rodiny dopředu neví, z jaké země pochází cizinci, se kterými se setkají,“ dodala.

Přihlášené rodiny jsou pečlivě párovány na základě věku, koníčků, zájmů, jazyka a pochopitelně místa bydliště, a to proto, aby členové obou rodin měli dost společných témat k rozhovoru. U každého oběda je také přítomný asistent, který ještě před setkáním obě rodiny zkontaktuje a podá jim informace o druhé rodině a o průběhu setkání.

Projekt Rodina Odvedle organizuje Slovo 21, z. s., za podpory Ministerstva vnitra České republiky a Magistrátu hlavního města Prahy.

VIDEO

ryz, Slovo 21

Slovo 21, Cizinci, Soužití

Budova Evropské komise v Bruselu (FOTO: Sébastien Bertrand, Wikimedia Commons)

Patnáct evropských organizací vyzývá země EU, aby se zavázaly k aktualizaci Strategie romské integrace po roce 2020

11.12.2018 16:26
Minulý týden koalice patnácti romských organizací a organizací bojujících proti rasismu vyzvala Radu EU a vlády evropských zemí, aby se zavázaly k aktualizaci Strategie romské integrace po roce 2020. Evropská Komise předložila návrh k tomuto závazku evropskému parlamentu a Radě EU minulý týden.

Ilustrační FOTO

Agentura AP: Romské rodičky se ve slovenských nemocnicích střetávají s rasismem i fyzickým násilím

11.12.2018 11:10
V některých slovenských nemocnicích několik dní po porodu zadržují rodičky proti jejich vůli. Ve svém původním materiálu to včera napsala agentura AP. Podle ní opatřením trpí zejména ženy romského původu, ke kterým se nemocniční personál navíc chová hrubě až násilně. Slovenské ministerstvo zdravotnictví se proti tomuto tvrzení na dotaz ČTK důrazně ohradilo, stejně jako nemocnice v Kežmarku, kde agentura AP získala materiál pro svou reportáž.

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Martina Štěpánková v rozhovoru pro romeatv.

Zmocněnkyně pro lidská práva: Společnost nemá lidská práva za úplně důležitou věc, kritika neziskovek je špatná a problematická

9.12.2018 17:39
Česká společnost nepovažuje lidská práva dostatečně za důležitou záležitost. Panuje spíš názor, že už jsou prosazena a není potřeba je dál chránit. Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Martina Štěpánková to řekla ČTK při příležitostí Dne lidských práv, který připadá na 10. prosince. Za velký problém zmocněnkyně považuje výpady vůči neziskovým organizacím. Den lidských práv se připomíná na výročí, kdy valné shromáždění OSN přijalo v roce 1948 Všeobecnou deklaraci lidských práv.