10. prosince 2019 (úterý)
svátek má Julie

Už po patnácté se sejdou cizinci a Češi u společného nedělního oběda

23.11.2018 13:11
Rodina odvedle (FOTO: archiv Slovo 21)

Rodina Odvedle slaví 15. výročí! K tomuto jubileu uspořádal spolek Slovo 21 oslavy formou společných setkání již zúčastněných rodin cizinců a Čechů ve čtyřech krajích České republiky. Projekt vyvrcholí 25. 11. 2018, kdy se sejde 30 českých rodin a 30 rodin cizinců u nedělního oběda.

„Společná setkání jsme uspořádali na přání již zúčastněných rodin s cílem, aby se účastníci projektu mohli poznat s dalšími rodinami, které stejně jako oni otevřely své domácnosti lidem, které dosud neznaly. Mimo to proběhly také diskuze na téma, jak se nám tu společně žije, a na ty navazoval kulturní program,“ říká Monika Peulić, koordinátorka projektu Rodina Odvedle.

Těchto setkání se kromě rodin zúčastnili zástupci krajů, měst, nestátních neziskových organizací, dalších organizací z vybraných krajů, asistenti projektu a zástupci médií tj. celkem 376 osob.

Rodiny se podělily o své pocity z nedělních obědů. „Líbila se mi ta jednoduchost, že někoho pozvete k sobě domů na oběd a pohostíte ho. Žádné formality, žádné složitosti, lidé se potkají tváří v tvář, a popovídají si. Přijde mi to naprosto geniální,“ uvedla účastnice projektu Tereza Macková.

Kulturní program v Praze proběhl 15. 10. 2018 v Divadle v Korunní, kde se představili: divadlo Dvě na Třetí, kapela Allstar Refjúdží Band, stand-up komik Tigran Hovakimyan, zpěvačka Luna Begović a taneční pár z uskupení Kizomba. K vidění zde byla také výstava „Praha očima cizince“ ruského fotografa Andreje Kavpuše.

Další setkání se konalo 18. 10. 2018 na půdě školicího a administrativního centra Jihomoravského kraje v Brně. Na kulturním programu se představili členové Zase rýže s vietnamskou cook show, kapela Livada a kapela Ant Attack.

Následovalo setkání 25. 10. 2018 v Domě kultury Liberec, kde bylo na kulturním programu k vidění dětské divadlo Mini Maxi, kapela Divoké kytary, raper Albi G., zpěvačka Viktorie Kostina a taneční skupina Maya.

Poslední setkání proběhlo 8. 11. 2018 v Domě kultury Ústí nad Labem. Na této akci vystoupili Sclap Band, Sandor a Maylin, taneční studio Karima, zpěváci Pavlína Matiová, Igor Starodubcev, Hanna Zimina a Muranets Annastasiia.

Součásti těchto kulturních programů byly i ochutnávky tradiční ruské, tádžické, irácké, venezuelské, kubánské, kazachstánské, indické, arménské, balkánské a české kuchyně.

Letošní ročník projektu Rodina Odvedle vyvrcholí 25. 11. ve 13:00 hodin, kdy opět po celé České republice usedne k nedělnímu obědu 60 nových rodin.

„Od roku 2004 se prostřednictvím projektu seznámilo 1550 českých rodin a rodin cizinců, což je 4227 osob, které měly možnost usednout k nedělním obědům, navázat nová přátelství, poznat tradice a zvyky jiných kultur,“ uvedla Ljiljana Batovanja.

„Do projektu se pravidelně hlásí rodiny z tak rozdílných zemí jako je Arménie, Čína, Mexiko, nebo třeba Jordánsko, Senegal, Ukrajina a Rusko. Zajímavé na tom je, že české rodiny dopředu neví, z jaké země pochází cizinci, se kterými se setkají,“ dodala.

Přihlášené rodiny jsou pečlivě párovány na základě věku, koníčků, zájmů, jazyka a pochopitelně místa bydliště, a to proto, aby členové obou rodin měli dost společných témat k rozhovoru. U každého oběda je také přítomný asistent, který ještě před setkáním obě rodiny zkontaktuje a podá jim informace o druhé rodině a o průběhu setkání.

Projekt Rodina Odvedle organizuje Slovo 21, z. s., za podpory Ministerstva vnitra České republiky a Magistrátu hlavního města Prahy.

VIDEO

ryz, Slovo 21

Slovo 21, Cizinci, Soužití

Vánoce na turistické základně Myšinec v Budišovicích u Hrabyně prožily děti z dětských domovů z Čeladné, Příbora, Liptálu, Býchor a Uherského Ostrohu. (FOTO: Vladislav Sobol)

videoZÁZNAM: Situace je zoufalá, děti z dětských domovů končí i po 30 letech rozvoje ústavní péče na ulici

25.11.2019 11:33
V České republice vyrůstá v dětských domovech a dalších typech zařízení pobytové péče přes 8 000 dětí, z toho několik stovek ročně odchází do dospělosti.

Dalibor Karvay

Vídeňský symfonický orchestr jmenoval houslistu Dalibora Karvaye prvním koncertním mistrem

22.11.2019 11:15
Vídeňský symfonický orchestr jmenoval 34-letého slovenského houslistu Dalibora Karvaye svým prvním koncertním mistrem. Informoval o tom hudebníh časopis The Strad.

Druhý ročník ocenění od romských organizací a nezávislých osobností Lúč z tmy (Foto: Facebook Lúč z tmy)

videoZÁZNAM: Slavnostního předávání ocenění Lúč z tmy

22.11.2019 0:01
Přímý přenos slavnostního předávání ocenění Lúč z tmy, které každoročně udělují romské organizace a nezávislé osobnosti těm, kteří se dlouhodobě zasazují o zlepšení postavení Romů v různých oblastech života nebo se významným způsobem podílejí na budování mostů mezi Romy a většinovou společností. Záštitu nad 2. ročníkem ocenění Lúč z tmy převzala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Přenos z bratislavského Caffe Berinka odvysílá ROMEA TV od 19 hodin.