2. března 2021 (úterý)
svátek má Anežka

Už po patnácté se sejdou cizinci a Češi u společného nedělního oběda

23.11.2018 13:11
Rodina odvedle (FOTO: archiv Slovo 21)

Rodina Odvedle slaví 15. výročí! K tomuto jubileu uspořádal spolek Slovo 21 oslavy formou společných setkání již zúčastněných rodin cizinců a Čechů ve čtyřech krajích České republiky. Projekt vyvrcholí 25. 11. 2018, kdy se sejde 30 českých rodin a 30 rodin cizinců u nedělního oběda.

„Společná setkání jsme uspořádali na přání již zúčastněných rodin s cílem, aby se účastníci projektu mohli poznat s dalšími rodinami, které stejně jako oni otevřely své domácnosti lidem, které dosud neznaly. Mimo to proběhly také diskuze na téma, jak se nám tu společně žije, a na ty navazoval kulturní program,“ říká Monika Peulić, koordinátorka projektu Rodina Odvedle.

Těchto setkání se kromě rodin zúčastnili zástupci krajů, měst, nestátních neziskových organizací, dalších organizací z vybraných krajů, asistenti projektu a zástupci médií tj. celkem 376 osob.

Rodiny se podělily o své pocity z nedělních obědů. „Líbila se mi ta jednoduchost, že někoho pozvete k sobě domů na oběd a pohostíte ho. Žádné formality, žádné složitosti, lidé se potkají tváří v tvář, a popovídají si. Přijde mi to naprosto geniální,“ uvedla účastnice projektu Tereza Macková.

Kulturní program v Praze proběhl 15. 10. 2018 v Divadle v Korunní, kde se představili: divadlo Dvě na Třetí, kapela Allstar Refjúdží Band, stand-up komik Tigran Hovakimyan, zpěvačka Luna Begović a taneční pár z uskupení Kizomba. K vidění zde byla také výstava „Praha očima cizince“ ruského fotografa Andreje Kavpuše.

Další setkání se konalo 18. 10. 2018 na půdě školicího a administrativního centra Jihomoravského kraje v Brně. Na kulturním programu se představili členové Zase rýže s vietnamskou cook show, kapela Livada a kapela Ant Attack.

Následovalo setkání 25. 10. 2018 v Domě kultury Liberec, kde bylo na kulturním programu k vidění dětské divadlo Mini Maxi, kapela Divoké kytary, raper Albi G., zpěvačka Viktorie Kostina a taneční skupina Maya.

Poslední setkání proběhlo 8. 11. 2018 v Domě kultury Ústí nad Labem. Na této akci vystoupili Sclap Band, Sandor a Maylin, taneční studio Karima, zpěváci Pavlína Matiová, Igor Starodubcev, Hanna Zimina a Muranets Annastasiia.

Součásti těchto kulturních programů byly i ochutnávky tradiční ruské, tádžické, irácké, venezuelské, kubánské, kazachstánské, indické, arménské, balkánské a české kuchyně.

Letošní ročník projektu Rodina Odvedle vyvrcholí 25. 11. ve 13:00 hodin, kdy opět po celé České republice usedne k nedělnímu obědu 60 nových rodin.

„Od roku 2004 se prostřednictvím projektu seznámilo 1550 českých rodin a rodin cizinců, což je 4227 osob, které měly možnost usednout k nedělním obědům, navázat nová přátelství, poznat tradice a zvyky jiných kultur,“ uvedla Ljiljana Batovanja.

„Do projektu se pravidelně hlásí rodiny z tak rozdílných zemí jako je Arménie, Čína, Mexiko, nebo třeba Jordánsko, Senegal, Ukrajina a Rusko. Zajímavé na tom je, že české rodiny dopředu neví, z jaké země pochází cizinci, se kterými se setkají,“ dodala.

Přihlášené rodiny jsou pečlivě párovány na základě věku, koníčků, zájmů, jazyka a pochopitelně místa bydliště, a to proto, aby členové obou rodin měli dost společných témat k rozhovoru. U každého oběda je také přítomný asistent, který ještě před setkáním obě rodiny zkontaktuje a podá jim informace o druhé rodině a o průběhu setkání.

Projekt Rodina Odvedle organizuje Slovo 21, z. s., za podpory Ministerstva vnitra České republiky a Magistrátu hlavního města Prahy.

VIDEO

ryz, Slovo 21

Slovo 21, Cizinci, Soužití

Zleva: Jan Blatný, Michal Miko, Alena Gronzíková a Cyril Koky

Povinné respirátory? Pro sociálně vyloučené lokality a chudé velký finanční problém. Pokud je vláda vyžaduje, měla by je rozdávat zdarma

22.2.2021 10:30
Ministerstvo zdravotnictví dnes vydá mimořádné opatření, ve kterém kvůli šíření epidemie covidu-19 zpřísní povinnost ochrany dýchacích cest. Podle dřívějšího vyjádření ministra Jana Blatného (za ANO) bude nařízení platit od půlnoci z dneška na úterý, týkat se bude veřejných míst s větší koncentrací lidí. Lidem v nich už nebude stačit textilní rouška, ale budou muset nosit respirátor, nanoroušku nebo dvě chirurgické roušky. Podle některých opozičních politiků by měl dávat občanům respirátory zdarma. To navrhují i redakcí serveru Romea.cz oslovení odborníci pracující v sociálně vyloučených lokalitách nebo s Romy.

Video na podporu očkování natočila i skupina celebrit z menšinových komunit, mezi nimi například herec Adil Ray či komik Romesh Ranganathan (FOTO: Repro Youtube)

videoBritská studie: Příslušníci etnických menšin mají menší důvěru k vakcíně proti covidu-19, méně se očkují, více umírají. V ČR podobná data nemáme

19.2.2021 16:25
Příslušníci etnických menšin žijících v Anglii mají menší důvěru k vakcíně proti covidu-19 než většinová populace. To se promítá i do počtu očkovaných. Zatímco bělochů ve věku 70 až 79 let naočkovali angličtí zdravotníci již 86 procent, v případě černochů je to jen 55 procent, vyplývá ze studie, o které informovala agentura Reuters.

Lékařka Marie Nejedlá v rozhovoru pro ROMEA TV vysvětluje popis výroby vakcíny proti COVID-19, foto: romeatv

videoLékařka pro ROMEA TV vysvětluje nejasnosti kolem očkování: Z čeho je vakcína složená? Jak funguje?

19.2.2021 13:40
Ochota občanů České republiky nechat se očkovat proti nemoci COVID-19 od konce roku mírně vzrostla. Na konci ledna mělo o vakcínu zdarma zájem 54 procent dospělých v ČR. Jak ukazují průzkumy ze zahraničí, mezi etnickými menšinami je však ochota k očkování nižší. Platí to zřejmě i u Romů v České republice. Poměrně často se opakuje několik otázek a názorů, které jsou s vakcinací spojené. Z čeho jsou vakcíny proti COVID-19 složené? Vakcíny byly vyvinuty velmi rychle, jsou proto nekvalitní? Do jaké míry jsou vakcíny účinné? ROMEA TV přináší sérii videí, kde na tyto otázky odpovídá lékařka Marie Nejedlá ze Státního zdravotního ústavu.