22. dubna 2019 (pondělí)
svátek má Evžénie

Už po patnácté se sejdou cizinci a Češi u společného nedělního oběda

23.11.2018 13:11
Rodina odvedle (FOTO: archiv Slovo 21)

Rodina Odvedle slaví 15. výročí! K tomuto jubileu uspořádal spolek Slovo 21 oslavy formou společných setkání již zúčastněných rodin cizinců a Čechů ve čtyřech krajích České republiky. Projekt vyvrcholí 25. 11. 2018, kdy se sejde 30 českých rodin a 30 rodin cizinců u nedělního oběda.

„Společná setkání jsme uspořádali na přání již zúčastněných rodin s cílem, aby se účastníci projektu mohli poznat s dalšími rodinami, které stejně jako oni otevřely své domácnosti lidem, které dosud neznaly. Mimo to proběhly také diskuze na téma, jak se nám tu společně žije, a na ty navazoval kulturní program,“ říká Monika Peulić, koordinátorka projektu Rodina Odvedle.

Těchto setkání se kromě rodin zúčastnili zástupci krajů, měst, nestátních neziskových organizací, dalších organizací z vybraných krajů, asistenti projektu a zástupci médií tj. celkem 376 osob.

Rodiny se podělily o své pocity z nedělních obědů. „Líbila se mi ta jednoduchost, že někoho pozvete k sobě domů na oběd a pohostíte ho. Žádné formality, žádné složitosti, lidé se potkají tváří v tvář, a popovídají si. Přijde mi to naprosto geniální,“ uvedla účastnice projektu Tereza Macková.

Kulturní program v Praze proběhl 15. 10. 2018 v Divadle v Korunní, kde se představili: divadlo Dvě na Třetí, kapela Allstar Refjúdží Band, stand-up komik Tigran Hovakimyan, zpěvačka Luna Begović a taneční pár z uskupení Kizomba. K vidění zde byla také výstava „Praha očima cizince“ ruského fotografa Andreje Kavpuše.

Další setkání se konalo 18. 10. 2018 na půdě školicího a administrativního centra Jihomoravského kraje v Brně. Na kulturním programu se představili členové Zase rýže s vietnamskou cook show, kapela Livada a kapela Ant Attack.

Následovalo setkání 25. 10. 2018 v Domě kultury Liberec, kde bylo na kulturním programu k vidění dětské divadlo Mini Maxi, kapela Divoké kytary, raper Albi G., zpěvačka Viktorie Kostina a taneční skupina Maya.

Poslední setkání proběhlo 8. 11. 2018 v Domě kultury Ústí nad Labem. Na této akci vystoupili Sclap Band, Sandor a Maylin, taneční studio Karima, zpěváci Pavlína Matiová, Igor Starodubcev, Hanna Zimina a Muranets Annastasiia.

Součásti těchto kulturních programů byly i ochutnávky tradiční ruské, tádžické, irácké, venezuelské, kubánské, kazachstánské, indické, arménské, balkánské a české kuchyně.

Letošní ročník projektu Rodina Odvedle vyvrcholí 25. 11. ve 13:00 hodin, kdy opět po celé České republice usedne k nedělnímu obědu 60 nových rodin.

„Od roku 2004 se prostřednictvím projektu seznámilo 1550 českých rodin a rodin cizinců, což je 4227 osob, které měly možnost usednout k nedělním obědům, navázat nová přátelství, poznat tradice a zvyky jiných kultur,“ uvedla Ljiljana Batovanja.

„Do projektu se pravidelně hlásí rodiny z tak rozdílných zemí jako je Arménie, Čína, Mexiko, nebo třeba Jordánsko, Senegal, Ukrajina a Rusko. Zajímavé na tom je, že české rodiny dopředu neví, z jaké země pochází cizinci, se kterými se setkají,“ dodala.

Přihlášené rodiny jsou pečlivě párovány na základě věku, koníčků, zájmů, jazyka a pochopitelně místa bydliště, a to proto, aby členové obou rodin měli dost společných témat k rozhovoru. U každého oběda je také přítomný asistent, který ještě před setkáním obě rodiny zkontaktuje a podá jim informace o druhé rodině a o průběhu setkání.

Projekt Rodina Odvedle organizuje Slovo 21, z. s., za podpory Ministerstva vnitra České republiky a Magistrátu hlavního města Prahy.

VIDEO

ryz, Slovo 21

Slovo 21, Cizinci, Soužití

V noci z 18. na 19. dubna 2009 vhodili čtyři neonacisté Ivo Müller, Václav Cojocaru, David Vaculík a Jaromír Lukeš zápalné láhve do rodinného domu ve Vítkově na Opavsku, kde bydlela romská rodina. Při následném požáru byli zraněni tři lidé, mezi nimi tehdy dvouletá Natálka, které utrpěla popáleniny na 80 procentech těla. Neonacisty soud odsoudil k dvacetiletým resp. dvacetidvouletým trestům odnětí svobody. (Koláž: Romea.cz)

Žhářský útok ve Vítkově, k němuž došlo před deseti lety, potrestaly soudy vysokými tresty

16.4.2019 11:03
Před deseti lety, v noci z 18. na 19. dubna 2009, zaútočila zápalnými láhvemi skupinka sympatizantů extrémní pravice na dům číslo 58 ve Vítkově na Opavsku obývaný romskou rodinou. Následkem požáru byla vážně popálena tehdy dvouletá Natálka. Zranění utrpěla i její matka a otec.

Kumar Vishwanathan (FOTO: Daniela Kantorová)

Kumar Vishwanathan: Žhářský útok ve Vítkově odstartoval úpadek extremistů

16.4.2019 10:50

Žhářský útok na romskou rodinu ve Vítkově před deseti lety, při kterém tehdy dvouletá Natálka utrpěla rozsáhlé popáleniny, odstartoval postupný úpadek pravicového extremismu v regionu. Myslí si to ostravský aktivista Kumar Vishwanathan, který se dlouhodobě věnuje romské menšině. Podle něj tehdy společnost vyslala signál, že takové zločiny nestrpí. Za zapálení domu se spící rodinou poslal soud čtyři neonacisty do vězení na 20 až 22 let.

Jednání Rady vlády pro záležitosti romské menšiny (FOTO: Úřad vlády ČR)

Občanští členové "romské rady" vyzvali v souvislosti s posledními incidenty mezi Romy a Čechy premiéra Babiše a ministra Hamáčka k jednání

16.4.2019 9:00
Občanští členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny vyzvali premiéra a ministra vnitra k jednání v návaznosti na násilné incidenty mezi Romy a Čechy v Lipníku nad Bečvou a Dvorcích na Bruntálsku.