18. července 2019 (čtvrtek)
svátek má Drahomíra

Už po patnácté se sejdou cizinci a Češi u společného nedělního oběda

23.11.2018 13:11
Rodina odvedle (FOTO: archiv Slovo 21)

Rodina Odvedle slaví 15. výročí! K tomuto jubileu uspořádal spolek Slovo 21 oslavy formou společných setkání již zúčastněných rodin cizinců a Čechů ve čtyřech krajích České republiky. Projekt vyvrcholí 25. 11. 2018, kdy se sejde 30 českých rodin a 30 rodin cizinců u nedělního oběda.

„Společná setkání jsme uspořádali na přání již zúčastněných rodin s cílem, aby se účastníci projektu mohli poznat s dalšími rodinami, které stejně jako oni otevřely své domácnosti lidem, které dosud neznaly. Mimo to proběhly také diskuze na téma, jak se nám tu společně žije, a na ty navazoval kulturní program,“ říká Monika Peulić, koordinátorka projektu Rodina Odvedle.

Těchto setkání se kromě rodin zúčastnili zástupci krajů, měst, nestátních neziskových organizací, dalších organizací z vybraných krajů, asistenti projektu a zástupci médií tj. celkem 376 osob.

Rodiny se podělily o své pocity z nedělních obědů. „Líbila se mi ta jednoduchost, že někoho pozvete k sobě domů na oběd a pohostíte ho. Žádné formality, žádné složitosti, lidé se potkají tváří v tvář, a popovídají si. Přijde mi to naprosto geniální,“ uvedla účastnice projektu Tereza Macková.

Kulturní program v Praze proběhl 15. 10. 2018 v Divadle v Korunní, kde se představili: divadlo Dvě na Třetí, kapela Allstar Refjúdží Band, stand-up komik Tigran Hovakimyan, zpěvačka Luna Begović a taneční pár z uskupení Kizomba. K vidění zde byla také výstava „Praha očima cizince“ ruského fotografa Andreje Kavpuše.

Další setkání se konalo 18. 10. 2018 na půdě školicího a administrativního centra Jihomoravského kraje v Brně. Na kulturním programu se představili členové Zase rýže s vietnamskou cook show, kapela Livada a kapela Ant Attack.

Následovalo setkání 25. 10. 2018 v Domě kultury Liberec, kde bylo na kulturním programu k vidění dětské divadlo Mini Maxi, kapela Divoké kytary, raper Albi G., zpěvačka Viktorie Kostina a taneční skupina Maya.

Poslední setkání proběhlo 8. 11. 2018 v Domě kultury Ústí nad Labem. Na této akci vystoupili Sclap Band, Sandor a Maylin, taneční studio Karima, zpěváci Pavlína Matiová, Igor Starodubcev, Hanna Zimina a Muranets Annastasiia.

Součásti těchto kulturních programů byly i ochutnávky tradiční ruské, tádžické, irácké, venezuelské, kubánské, kazachstánské, indické, arménské, balkánské a české kuchyně.

Letošní ročník projektu Rodina Odvedle vyvrcholí 25. 11. ve 13:00 hodin, kdy opět po celé České republice usedne k nedělnímu obědu 60 nových rodin.

„Od roku 2004 se prostřednictvím projektu seznámilo 1550 českých rodin a rodin cizinců, což je 4227 osob, které měly možnost usednout k nedělním obědům, navázat nová přátelství, poznat tradice a zvyky jiných kultur,“ uvedla Ljiljana Batovanja.

„Do projektu se pravidelně hlásí rodiny z tak rozdílných zemí jako je Arménie, Čína, Mexiko, nebo třeba Jordánsko, Senegal, Ukrajina a Rusko. Zajímavé na tom je, že české rodiny dopředu neví, z jaké země pochází cizinci, se kterými se setkají,“ dodala.

Přihlášené rodiny jsou pečlivě párovány na základě věku, koníčků, zájmů, jazyka a pochopitelně místa bydliště, a to proto, aby členové obou rodin měli dost společných témat k rozhovoru. U každého oběda je také přítomný asistent, který ještě před setkáním obě rodiny zkontaktuje a podá jim informace o druhé rodině a o průběhu setkání.

Projekt Rodina Odvedle organizuje Slovo 21, z. s., za podpory Ministerstva vnitra České republiky a Magistrátu hlavního města Prahy.

VIDEO

ryz, Slovo 21

Slovo 21, Cizinci, Soužití

Lucie Horváthová (FOTO: Slovo 21)

videoDesetiminutovka Plus: Nemusíme počítat Romy, stačí peníze směřovat přímo do lokalit, říká Lucie Fuková

10.7.2019 19:00
Lucie Fuková, která byla hostem dalšího dílu Desetiminutovka Plus, je absolventkou magisterského studia sociální antropologie na Univerzitě Pardubice. Během studia navštívila na jeden semestr jižní Francii, kde studovala etnologii. V minulosti pracovala na Magistrátu města Pardubice, koordinovala lidskoprávní konference v rámci českého předsednictví při Radě Evropské unie a byla lídryní volební kandidátky v Pardubicích za Stranu zelených. V roce 2006 také absolvovala tříměsíční studijní stáž v Evropské komisi a dnes je členkou Rady vlády pro záležitosti romské menšiny.

--ilustrační foto--

Slovensko: Zdravotní stav romských komunit je špatný. Romům pomáhají asistenti osvěty zdraví

10.7.2019 12:08
Romové představují 80 až 95 procent nakažených tuberkulózou a 50 procent nakažených virem hepatitidy A (žloutenka A) z celkového počtu nakažených na Slovensku. Příspěvková organizace ministerstva zdravotnictví Zdravé regiony proto realizuje projekt (Zdravé komunity 2A), v jehož rámci se asistenti osvěty zdraví snaží zlepšit situaci v romských komunitách.

Komunitní den na Chanovském sídlišti. Foto: Adam Komenda

Komunitního dne v Chanově se účastnili obyvatelé vsetínských kontejnerů

9.7.2019 12:27
V sobotu 6.7. proběhl v mosteckém Chanově komunitní den, který společně zorganizovali místní Romové a Romky a mostečtí Piráti a Pirátky. Komunitní den začal společným úklidem sídliště, pokračoval programem pro děti a vyvrcholil veřejnou debatou o budoucnosti Chanova. Nabitý program zakončilo promítání filmů s tématikou ochrany přírody a koncert ústecké romské kapely Gypsy Brož.