26. května 2019 (neděle)
svátek má Filip

V Barmě byl zadržen dokumentarista Min Htin Ko Ko Gyi, česká filmová komunita mu vyjadřuje podporu

26.4.2019 18:46
Projekce barmských filmů proběhne 29. dubna 2019.

Min Htin Ko Ko Gyi, barmský novinář, dokumentarista a spolu-zakladatel festivalu Myanmar Human Rights Dignity Film Festival, byl 12. dubna v Barmě zadržen a skončil ve vazbě. Oficiálně je obviněn z urážky barmské armády kvůli svým vyjádřením na facebooku. Celosvětová dokumentární komunita včetně té české se otevřeně zasazuje za jeho propuštění. Píše o tom festival filmů o lidských právech Jeden svět ve své tiskové zprávě.

Min Htin se posledních několik měsíců léčil z rakoviny jater a jeho spolupracovníci se obávají, že pobyt ve vazbě může jeho zdravotní stav významně zhoršit. Není jisté, zda se k němu dostanou životně důležité léky, přesto se nepovedlo vyjednat jeho převoz do vězeňské nemocnice ani propuštění na kauci a zůstává ve vazbě. Na jeho podporu se postavila celá řada osobností světového filmu a zástupců festivalů, mezi nimi také Human Righst Film Network, jehož členem je i festival Jeden svět, který pořádá Člověk v tísni.

„Režiséra a básníka Min Htin Ko Ko  Gyi jsme pozvali v roce 2012 na Jeden svět do Prahy odkud odjížděl s nadšením a touhou založit vlastní filmový festival v Barmě. Rok poté se tak díky Min Htinovi uskutečnil vůbec první lidskoprávní filmový festival v Barmě - Human Rights Human Dignity Film Festival. Jeho nedávná perzekuce nás naprosto šokovala a je pro nás něčím, co nemůže být tolerováno. Společně s dalšími kolegy ze zahraničních lidskoprávních festivalů proto vyzýváme příslušné orgány k jeho propuštění a zastavení stíhání,“ říká ředitel Jednoho světa Ondřej Kamenický.

Human Rights Film Network upozorňuje také na to, že Min Htin byl obviněn na základě sekce 66(d) telekomunikačního zákona, článku 505(a) barmského trestního zákoníku – více než 80% případů obvinění na základě tohoto zákona, který měl původně sloužit jako na podporu rozvoje telekomunikační infrastruktury, je přitom vzneseno ze strany vlády či armády vůči civilistům. Legislativa je tak zneužívána k potlačování práv jednotlivců a omezování jejich svobody projevu mj. na sociálních sítích.

Na podporu vězněného filmaře se v Praze v pondělí uskuteční solidární projekce dvou filmů – krátkého filmu The Floating Tomatoes vězněného režiséra a celovečerního filmu Mnich režiséra Maw Naing Aunga, který vznikl v barmsko-české koprodukci a jedná se o první nezávislý barmský film natočený po pádu vojenské junty v roce 2015. Sílící barmská nezávislá scéna má blízko k Česku, řada autorů studovala na FAMU.

Producent filmu Vít Janeček skrze Skype rozhovor poskytne po projekci aktuální informace přímo z Rangúnu a zprostředkuje rozhovor s autory Mnicha, režisérem Maw Naing Aungem a scénáristou filmu Aung Minem. Výtěžek ze vstupného půjde na právní pomoc pronásledovanému režisérovi.

Událost na Facebooku nejdete ZDE, prohlášení Human Rights Film Network TADY.

Film, Člověk v tísni, Diskriminace

Miroslav Rusenko (vlevo) a Peter Pollák

videoRozhovor s romskými kandidáty do eurovoleb: Miroslav Rusenko (ČR), Peter Pollák (SK)

22.5.2019 18:35
Dalšími hosty Patrika Bangy v rozhovoru budou tentokrát dva kandidáti do Evropského parlamentu.

Josef Mlejnek jr. a Fedor Gál (FOTO: archiv Josefa Mlejnka, Pavol Frešo, Wikimedia Commons)

Vrtěti psem před volbami. Josef Mlejnek a Fedor Gál o předvolebních manipulacích

22.5.2019 16:48
Na to, jak se „tahá za drátky“ před volbami do Evropského parlamentu, jsme se zeptali politologa Josefa Mlejnka a sociologa Fedora Gála.

Předseda Senátu Parlamentu ČR Jaroslav Kubera během Terezínské tryzny 19. 5. 2019 (FOTO: repro Česká televize)

Kritika projevu Kubery v Terezíně sílí. Zneuctil jste památku obětí holokaustu, rezignujte na svou ústavní funkci, žádají potomci odbojáře

22.5.2019 12:32
Část senátorů z klubů STAN, KDU-ČSL a Senátor 21 se distancovala od výroku předsedy horní komory Jaroslava Kubery (ODS), že totalita může být zahalena do prosazování politické korektnosti nebo multikulturalismu. Senátoři, mezi nimiž jsou Kuberův vyzyvatel v boji o křeslo šéfa Senátu Václav Hampl nebo bývalí prezidentští kandidáti Jiří Drahoš a Marek Hilšer, tato slova pronesená při nedělním pietním aktu v Terezíně označili za neuctivá, nemístná a nedůstojná. Kubera na dotaz ČTK uvedl, že nikoho nechtěl urazit, že chtěl varovat před nesnášenlivostí.