15. prosince 2019 (neděle)
svátek má Radana

V Novém Jičíně se oslavy MDR konaly v "kočovném" stylu

3.5.2017 15:37
Veronika Kačová a cimbálová muzika Šmykňa. FOTO: Archiv Veroniky Kačové.

Oslavy Mezinárodního dne Romů se letos v Novém Jičíně konaly v „kočovném" stylu. Organizátoři chtěli poukázat na neustálý pohyb Romů, který je v minulosti provázel, aby si návštěvníci oslav mohli uvědomit, že cesta Romů může být dlouhá, ale na místě zastavení pro všechny společná.

Na čtyřech místech Nového Jičína se v sobotu 8. dubna návštěvníci letošního MDR přesvědčili, že  motto festivalu „Můžeme spolu“ nemluví do větru. První zastavení se uskutečnilo ve Farním sboru České církve Evangelické.  Během bohoslužby, kterou vedl místní farář Pavel Prejda, zazněla také romská hymna a romské písně v podání Veroniky Kačové. V závěru bohoslužby si její účastníci společně zazpívali romsko-českou chválu nazvanou „Někdo mě vede za ruku“.

V prostorách fary byla připravena kreativní dílna, nejen děti se tak pustily do výroby dekorací s romskými motivy a do výroby hudebních nástrojů. Velký úspěch sklidila ochutnávka romské kuchyně. K nahlédnutí se nabízela romská periodika a romská literatura, k vidění zde byla výstava fotografií zachycujících děti z romských osad na Slovensku.

Oslavy MDR v Novém Jičíně „v kočovném stylu“

Hudba, tanec, zpěv na následující zastávce v Čajovně Archa „kočující“ zahrnuly přívalem energie, ale i poznání. „Připadala jsem si tu jako na cikánské oslavě, komentovala  živý program jedna z návštěvnic.“ Během workshopu s Petrou Pšenicovou si přítomní dodali odvahy a zkoušeli vydupávat, tleskat, luskat prsty, zkrátka dělat všechno to, co charakterizuje tanec flamenco. Ten vystřídaly romské temperamentní čardáše v podání cimbálové muziky Šmykňa z Ostravy.

V odpoledních hodinách se konala přednáška historika z Muzea romské kultury Dušana Slačky na téma dějiny Romů, dětská dílna nabídla tvorbu dekorativního romského šperku nebo malování obrázků s motivem mandal. Prodej zboží s romskou tématikou Mi Vera se letos konal poprvé. Své vlastnoručně zhotovené výrobky si hrdě odneslo několik návštěvníků akce.

Lidi spojuje nejen hudba a tanec, ale také kvalitní chutná káva. Ten, kdo miluje kávu, si mohl posedět v kavárně Martin café a vychutnat si její chuť společně s klavírním koncertem Patrika Kača. Ke kočovnému způsobu žití patřil také jedinečný způsob, jakým se Romové odívali.  V romském kroji se návštěvníci mohli nechat vyfotit v přichystaném ateliéru.

Výstava obrazů za doprovodu akordeonu

Závěr oslav Mezinárodního dne Romů patřil dvěma výjimečným osobnostem, Miroslavu Golichovi, autorovi výstavy obrazů pod názvem Romská mozaika, a známému hudebníkovi Máriovi Bihárimu. „Bylo to bezvadné, jako vždycky! A přiznám se, že když jsem slyšel zpívat Veroniku s Máriem, úplně mi naskakovala husí kůže,“ podělil se o svůj zážitek přítomný fotograf Petr Trnka.

Vyhlášení literární soutěže na téma Mezinárodní den Romů se konalo následující den. Věcné ceny a diplom si odnesla čtyři romská děvčata: za 1. místo Ilonka Kačová z Nového Jičína, za 2. místo Vanesa Žigová z Chrudimi a společně za 3. místo Andrejka Kačová a Tereza Horvátová také z Chrudimi.

Ohlédnutí za povedeným dnem

„Byl to pro mě příjemný zážitek. Večer po vystoupení geniálního Mária Biháriho si společně ještě zahráli a zazpívali talentovaní mladí lidé z Valašského Meziříčí a Nového Jičína. Smysl  této akce vidím v tom, že se setkávají lidi, kteří by se možná jindy nepotkali, a mohou společně tvořit a oslavovat. V tomhle duchu si umím představit i následující roky MDR,“ myslí si výtvarník Miroslav Golich.

Adam Pospíšil, manažer Mária Biháriho, pochválil letošní oslavy slovy: „Mário i já bychom rádi ocenili akci oslav Mezinárodního dne Romů v Novém Jičíně, kterých jsme se účastnili na pozvání pořadatelky Veroniky Kačo. Za roky účinkování máme mnoho zkušeností s podobnými akcemi po celé republice a je třeba říct, že akce v Novém Jičíně byla výjimečná.  A to zejména vynikající atmosférou plnou porozumění a soudržnosti.
Přejeme pořadatelům, ať si udrží nadšení a energii, se kterou bojují za lepší postavení romské menšiny u nás. Prospívají tím nejen Romům, ale celé společnosti.

Za organizátory akce, kterou podpořilo město Nový Jičín, své dojmy vyjádřila hlavní organizátorka  oslav Veronika Kačo: „Letošní ročník mi dodal jistotu, a ukázal, že se nemám vzdávat, ale právě naopak se učit novým věcem. Vidím naplnění smyslu naší práce, když se setkáváme s kladnými ohlasy a lidi mají zájem o naši činnost. Společně to všichni zvládneme.

Veronika Kačová
Přečteno: 1942x

oslava, Akce, Mezinárodní den Romů

Vánoce na turistické základně Myšinec v Budišovicích u Hrabyně prožily děti z dětských domovů z Čeladné, Příbora, Liptálu, Býchor a Uherského Ostrohu. (FOTO: Vladislav Sobol)

videoZÁZNAM: Situace je zoufalá, děti z dětských domovů končí i po 30 letech rozvoje ústavní péče na ulici

25.11.2019 11:33
V České republice vyrůstá v dětských domovech a dalších typech zařízení pobytové péče přes 8 000 dětí, z toho několik stovek ročně odchází do dospělosti.

Dalibor Karvay

Vídeňský symfonický orchestr jmenoval houslistu Dalibora Karvaye prvním koncertním mistrem

22.11.2019 11:15
Vídeňský symfonický orchestr jmenoval 34-letého slovenského houslistu Dalibora Karvaye svým prvním koncertním mistrem. Informoval o tom hudebníh časopis The Strad.

Druhý ročník ocenění od romských organizací a nezávislých osobností Lúč z tmy (Foto: Facebook Lúč z tmy)

videoZÁZNAM: Slavnostního předávání ocenění Lúč z tmy

22.11.2019 0:01
Přímý přenos slavnostního předávání ocenění Lúč z tmy, které každoročně udělují romské organizace a nezávislé osobnosti těm, kteří se dlouhodobě zasazují o zlepšení postavení Romů v různých oblastech života nebo se významným způsobem podílejí na budování mostů mezi Romy a většinovou společností. Záštitu nad 2. ročníkem ocenění Lúč z tmy převzala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Přenos z bratislavského Caffe Berinka odvysílá ROMEA TV od 19 hodin.