26. září 2020 (sobota)
svátek má Andrea

V Ostravě se chystá oslava Mezinárodního dne Romů

4.3.2020 11:22
Mezinárodní den Romů v Ostravě.

Již třetí ročník Mezinárodního dne Romů se uskuteční v sobotu 4. dubna na náměstí Svatopluka Čecha v Ostravě-Přívoze. Akci organizuje Hnutí romských studentů za finanční podpory Asociace romských podnikatelů a spolků. Co do počtu návštěvníků patří k největším oslavám dne Romů v celé ČR.

Návštěvníci se mohou těšit na program plný romské kultury a vystoupení významných romských osobností. Nebude chybět ani tradiční romské pohoštění. Smyslem oslavy je sdílení romského svátku s majoritní společností za účelem sjednocení ostravské komunity. Oslava je určena široké veřejnosti. Vstup je zdarma.

Oslava se ponese v duchu prezentace romského kulturního bohatství, hodnot a povznesení romství. Během akce vystoupí pozitivní vzory romské komunity s cílem motivovat především mladé Romy.

„Předchozí dva ročníky navštívilo celkem na 8 000 návštěvníků, což nás velmi potěšilo. Stali jsme se tak – co do počtu návštěvníků – největší akcí na oslavu Mezinárodního dne Romů na území České republiky. Máme velkou radost, že se nám podařilo vytvořit novou tradici se zázemím v našem rodném městě, a velice nás těší i pozitivní ohlasy lidí napříč celou společností. Na druhé straně nás mrzí stále malá účast zástupců majoritní společnosti na naší akci. Věříme ale, že se to brzy změní,“ říká za organizátory Vladimír Čermák z Hnutí romských studentů s tím, že cílem akce je také upozornit na předsudky, na které Romové ve společnosti běžně narážejí.

Letošní ročník se uskuteční v sobotu 4. dubna od 13.00 do 17.00 hodin na náměstí Svatopluka Čecha v Ostravě-Přívoze. Akce se koná za finanční podpory ostravské Asociace romských podnikatelů a spolků. Na akci jsou srdečně zváni všichni bez ohledu na národnost! Vstup je zdarma.

Mezinárodní den Romů, Ostrava, Studenti

Romští kandidáti v krajských a senátních volbách 2020 (Koláž: Romea.cz)

V Krajských volbách kandiduje minimálně sedm Romů, do Senátu jeden. Romové jsou na kandidátkách Pirátů, SPD, Změny a Strany zelených

23.9.2020 17:00
Jak zjistil server Romea.cz o hlasy voličů v letošních krajských volbách bude v celém Česku usilovat nejméně 7 Romů. Jeden Rom, Cyril Koky, pak kandiduje do Senátu za Pirátskou stranu. Právě Piráti, jako vůbec první parlamentní strana v historii, nasadili Roma Karla Kariku jako lídra kandidátky v Ústeckém kraji a jejich kandidáta na hejtmana. Dva Romové pak kandidují i za hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, které je známé svými protiromskými a xenofobními výroky a je pravidelně zmiňováno ve zprávách o extremismu.

Budova Rady Evropy ve Štrasburku (FOTO: Elwood j blues, Wikimedia Commons)

Podle Rady Evropy je výuka romštiny v Česku nedostatečná. Ve městech se zastoupením menšin chybějí dvojjazyčné nápisy

23.9.2020 15:38
Rada Evropy (RE) dnes vyzvala Českou republiku, aby i nadále zlepšovala ochranu menšinových jazyků. Česko učinilo kroky pozitivním směrem v ochraně němčiny, polštiny a moravské chorvatštiny, uvádí zpráva tohoto nadnárodního orgánu. RE ale Česku zároveň připomněla nedostatečnou výuku romštiny na základních a středních školách.

Na akci, Běh pro zdraví, 19. června 2018, holčička podala v běhu bravurní výkon. Běžela v balerínkách ... Doběhla první! (FOTO: Centrum voľného času CVrČek)

"Dívka v balerínkách" sklízí další sportovní úspěchy. Vyhrála běh na 1500 na mistrovství Východního Slovenska

23.9.2020 15:13
Annamária Horváthová, známá jako dívka v balerínkách, se stala absolutní vítězkou v běhu na 1500 m na mistrovství Východního Slovenska jednotlivců. A sbírala i další sportovní úspěchy. Na mistrovství Slovenska dorostenců a dorostenek v běhu na 1 500 m byla třetí a v běhu na 800 m doběhla pátá.