14. července 2020 (úterý)
svátek má Karolína

V Ostravě se chystá oslava Mezinárodního dne Romů

4.3.2020 11:22
Mezinárodní den Romů v Ostravě.

Již třetí ročník Mezinárodního dne Romů se uskuteční v sobotu 4. dubna na náměstí Svatopluka Čecha v Ostravě-Přívoze. Akci organizuje Hnutí romských studentů za finanční podpory Asociace romských podnikatelů a spolků. Co do počtu návštěvníků patří k největším oslavám dne Romů v celé ČR.

Návštěvníci se mohou těšit na program plný romské kultury a vystoupení významných romských osobností. Nebude chybět ani tradiční romské pohoštění. Smyslem oslavy je sdílení romského svátku s majoritní společností za účelem sjednocení ostravské komunity. Oslava je určena široké veřejnosti. Vstup je zdarma.

Oslava se ponese v duchu prezentace romského kulturního bohatství, hodnot a povznesení romství. Během akce vystoupí pozitivní vzory romské komunity s cílem motivovat především mladé Romy.

„Předchozí dva ročníky navštívilo celkem na 8 000 návštěvníků, což nás velmi potěšilo. Stali jsme se tak – co do počtu návštěvníků – největší akcí na oslavu Mezinárodního dne Romů na území České republiky. Máme velkou radost, že se nám podařilo vytvořit novou tradici se zázemím v našem rodném městě, a velice nás těší i pozitivní ohlasy lidí napříč celou společností. Na druhé straně nás mrzí stále malá účast zástupců majoritní společnosti na naší akci. Věříme ale, že se to brzy změní,“ říká za organizátory Vladimír Čermák z Hnutí romských studentů s tím, že cílem akce je také upozornit na předsudky, na které Romové ve společnosti běžně narážejí.

Letošní ročník se uskuteční v sobotu 4. dubna od 13.00 do 17.00 hodin na náměstí Svatopluka Čecha v Ostravě-Přívoze. Akce se koná za finanční podpory ostravské Asociace romských podnikatelů a spolků. Na akci jsou srdečně zváni všichni bez ohledu na národnost! Vstup je zdarma.

Mezinárodní den Romů, Ostrava, Studenti

Dokumentární film LETY

videoV Kampusu Hybernská se bude promítat dokumentární film LETY. Následovat bude debata s Renatou Berkyovou

8.7.2020 16:44
Ve čtvrtek 16. července od 18 hodin se v Kampusu Hybernská bude promítat celovečerní dokumentární film LETY. Romští tvůrci ve filmu zachycují snahy mnoha aktérů o odstranění vepřína i přetrvávající debatu o historii místa tzv. cikánského tábora. Po promítání bude následovat debata se spoluautorkou dokumentu Renatou Berkyovou.

Stipendisté organizace ROMEA (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Nová výzva pro romské studenty středních a vysokých škol! ROMEA vyhlašuje stipendijní program pro rok 2020/21

19.6.2020 15:36
Romští studenti se mohou od pondělí 22. června do pátku 17. července hlásit o stipendium organizace ROMEA na školní, potažmo akademický, rok 2020/2021. Stipendijní program běží od roku 2016 a letos stipendiem podpoří 90 romských studentů středních, vyšších odborných a nově také vysokých škol. Do programu se mohou hlásit studenti prezenční i distanční formy studia a u vysokoškoláků v jakémkoli stupni bakalářského, magisterského i doktorského studia. Pro zájemce bude od pondělí na webových stránkách www.romskastipendia.cz otevřen elektronický formulář, prostřednictvím kterého budou moci studenti žádosti posílat.

Lubomír Volný a Miroslav Kalousek se ve sněmovně přetahovali o nápis All Lives Matter. Malá černošská holčička vysvětluje co znamená heslo Black Lives Matter (Koláž: Romea.cz)

Je heslo Black Lives Matter rasistické? Volný provokoval ve sněmovně, Kalousek zasahoval. Vysvětlení nabízí malá černošská holčička

7.7.2020 22:25
O rozruch ve sněmovním jednacím sále se dnes postaral nezařazený poslanec Lubomír Volný (Jednotní). Navrhoval, aby dolní komora vyslovila souhlas s výrokem prezidenta Miloše Zemana, že je heslo amerických protestů Black Lives Matter (Na černošských životech záleží) rasistické.