26. ledna 2021 (úterý)
svátek má Zora

V Ostravě se chystá oslava Mezinárodního dne Romů

4.3.2020 11:22
Mezinárodní den Romů v Ostravě.

Již třetí ročník Mezinárodního dne Romů se uskuteční v sobotu 4. dubna na náměstí Svatopluka Čecha v Ostravě-Přívoze. Akci organizuje Hnutí romských studentů za finanční podpory Asociace romských podnikatelů a spolků. Co do počtu návštěvníků patří k největším oslavám dne Romů v celé ČR.

Návštěvníci se mohou těšit na program plný romské kultury a vystoupení významných romských osobností. Nebude chybět ani tradiční romské pohoštění. Smyslem oslavy je sdílení romského svátku s majoritní společností za účelem sjednocení ostravské komunity. Oslava je určena široké veřejnosti. Vstup je zdarma.

Oslava se ponese v duchu prezentace romského kulturního bohatství, hodnot a povznesení romství. Během akce vystoupí pozitivní vzory romské komunity s cílem motivovat především mladé Romy.

„Předchozí dva ročníky navštívilo celkem na 8 000 návštěvníků, což nás velmi potěšilo. Stali jsme se tak – co do počtu návštěvníků – největší akcí na oslavu Mezinárodního dne Romů na území České republiky. Máme velkou radost, že se nám podařilo vytvořit novou tradici se zázemím v našem rodném městě, a velice nás těší i pozitivní ohlasy lidí napříč celou společností. Na druhé straně nás mrzí stále malá účast zástupců majoritní společnosti na naší akci. Věříme ale, že se to brzy změní,“ říká za organizátory Vladimír Čermák z Hnutí romských studentů s tím, že cílem akce je také upozornit na předsudky, na které Romové ve společnosti běžně narážejí.

Letošní ročník se uskuteční v sobotu 4. dubna od 13.00 do 17.00 hodin na náměstí Svatopluka Čecha v Ostravě-Přívoze. Akce se koná za finanční podpory ostravské Asociace romských podnikatelů a spolků. Na akci jsou srdečně zváni všichni bez ohledu na národnost! Vstup je zdarma.

Mezinárodní den Romů, Ostrava, Studenti

Vakcína proti onemocnění COVID-19 od firmy Pfizer-BioNTech (FOTO: Wikimedia Commons, U.S. Secretary of Defense)

videoRomové a očkování proti onemocnění COVID-19. Kdo si nechá dát vakcínu a kdo ne?

18.1.2021 22:10
Registrace na očkování proti onemocnění COVID-19 pro občany starší 80 let začalo v pátek 15. ledna a její začátek provázely potíže, protože systém nestíhal pod návalem zájemců o vakcínu. Podle údajů státního týmu tzv. Chytré karantény se k pondělní 13. hodině zatím zaregistrovala téměř polovina seniorů nad 80 let, kteří nežijí v domovech seniorů. Další skupiny se budou moci registrovat později. Bouřlivá diskuze o tom, zda se nechat očkovat nebo ne však nadále probíhá a je provázena celou řadou dezinformací. Server Romea.cz se snažil zjistit, jaký názor na očkování mají Romové. Proč právě v této chvíli někteří Romové podléhají dezinformacím na internetu?

Stanislav Křeček a Čeněk Růžička na jednom ze zasedání Rady vlády pro záležitosti romské menšiny (Koláž: Romea.cz)

Občanští členové "romské rady": Křeček nezná své kompetence, k romské strategii se vyjadřuje nepravdivě, soustavně cíleně podkopává důstojnost Romů

18.1.2021 15:03
Několik občanských členů Rady vlády pro záležitosti romské menšiny dnes vydalo stanovisko, ve kterém kritizují současného Veřejného ochránce práv za jeho vyjádření ke Strategii romské integrace na roky 2021-2030. Členové rady uvádí, že Křeček nezná rozsah svých kompetencí, když tvrdí, že vytvoření zprávy reflektující nové poznatky ve vztahu k protiprávním sterilizacím nespadají do jeho kompetencí. Za nepřípustně předsudečné považují dále jeho výroky, že Strategie je nerealizovatelným dokumentem sestaveným bez znalosti věci.

Annamárie Horváthová (FOTO: Athletic Legion Club - Moldava nad Bodvou)

"Dívka v balerínkách", běžkyně Annamárie Horváthová, se připravuje na mistrovství Evropy

18.1.2021 10:41
Když před dvěma lety zvítězila v běžeckém závodě, obletěly internet fotografie ze stupňů vítězů. Vedle dívek na druhém a třetím místě v běžeckých botách je na nich tehdy třináctiletá Annamárie Horváthová jen na boso v balerínkách.