2. července 2020 (čtvrtek)
svátek má Patricie

V Praze byla otevřena romská galerie Del Arte Gallery. Nabízí literaturu, hudbu, ale i romské módní doplňky

6.8.2017 17:30
Romky zaměstnané v sociální podniku Soneta.

Zajímavá Vás romská historie, hudba nebo literatura? V tom případě můžete zavítat do galerie Del Arte Gallery (Plynární 35, Praha 7), která je součástí sociálního podniku Soneta s. r. o.

V galerii naleznete knihy, hudbu, obrazy, fotografie, bižuterii, oblečení, výrobky od kovářů, košíkářů, sochařů, atd. Mimo jiné si budete moci zakoupit i výrobky z šicí a bižuterní dílny, ve kterých pracují ženy, které dlouhodobě nemohly nalézt uplatnění na trhu práce.

Cílem sociálního podniku je kromě jiného nejen tyto osoby zaměstnat, ale nabídnout jim i další vzdělávání k jejich seberealizaci.

Nyní zaměstnává sociální podnik šest žen, které pracují v bižuterní a šicí dílně a také v prodejní galerii. Po ukončení působení v podniku získají reference, certifikát o dovednosti a praxi pro další pracovní uplatnění.

"Byla jsem dlouhodobě nezaměstnaná, hlavním důvodem bylo to, že jsem cikánka. Po telefonu, o mě měli zájem, a jakmile jsem přišla na pohovor, tak již bylo místo obsazené. S tímto postupem jsem se setkala již několikrát, proto jsem nyní ráda, že jsem si našla zaměstnání, v kterém můj původ není překážkou," říká Simona Šenkiová, zaměstnankyně sociálního podniku.

Projekt rozvoje sociálního podniku Soneta s.r.o. je podpořen z Operačního programu Praha - pól růstu ČR.

TZ Soneta, s. r. o.

prodej, Zaměstnanost, Zaměstnávání, Praha

Lucie Kováčová v Desetiminutovce Plus Richarda Samka

videoDesetiminutovka Plus s Lucií Kováčovou: Kryštof Kolumbus v sukni, Romka která procestovala svět

22.6.2020 17:56
Lucie Kováčová začala snít o cestování, už když byla malá. Dle svých slov trávila v dětství většinu času v knihovnách s obrovskou touhou po znalostech o světě. Během prázdnin na rozdíl od ostatních dětí stihla přečíst i až 40 knih.

Další dezinformace na facebooku. Tuto výzvu, kterou si vymysleli krajně pravicoví vtipálci, bere hodně lidí vážně.

Češi poklekněte před Romy - tak zní další dezinformace na internetu. Hodně lidí ji bere vážně

22.6.2020 16:25
Česká krajní pravice v rámci své deziformační kampaně občas spáchá i nějaký ten pokus o žert. To se týká i rádoby parodické výzvy na facebooku, aby  Češi poklekli před Romy a políbili jim nohy. Není asi příliš divu, že poměrně dost jejích příznivců bere tenhle tento "vtip" vážně, odpovídá to mentální úrovni této části politického spektra.

Stipendisté organizace ROMEA (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Nová výzva pro romské studenty středních a vysokých škol! ROMEA vyhlašuje stipendijní program pro rok 2020/21

19.6.2020 15:36
Romští studenti se mohou od pondělí 22. června do pátku 17. července hlásit o stipendium organizace ROMEA na školní, potažmo akademický, rok 2020/2021. Stipendijní program běží od roku 2016 a letos stipendiem podpoří 90 romských studentů středních, vyšších odborných a nově také vysokých škol. Do programu se mohou hlásit studenti prezenční i distanční formy studia a u vysokoškoláků v jakémkoli stupni bakalářského, magisterského i doktorského studia. Pro zájemce bude od pondělí na webových stránkách www.romskastipendia.cz otevřen elektronický formulář, prostřednictvím kterého budou moci studenti žádosti posílat.