14. listopadu 2019 (čtvrtek)
svátek má Sáva

V Praze byla otevřena romská galerie Del Arte Gallery. Nabízí literaturu, hudbu, ale i romské módní doplňky

6.8.2017 17:30
Romky zaměstnané v sociální podniku Soneta.

Zajímavá Vás romská historie, hudba nebo literatura? V tom případě můžete zavítat do galerie Del Arte Gallery (Plynární 35, Praha 7), která je součástí sociálního podniku Soneta s. r. o.

V galerii naleznete knihy, hudbu, obrazy, fotografie, bižuterii, oblečení, výrobky od kovářů, košíkářů, sochařů, atd. Mimo jiné si budete moci zakoupit i výrobky z šicí a bižuterní dílny, ve kterých pracují ženy, které dlouhodobě nemohly nalézt uplatnění na trhu práce.

Cílem sociálního podniku je kromě jiného nejen tyto osoby zaměstnat, ale nabídnout jim i další vzdělávání k jejich seberealizaci.

Nyní zaměstnává sociální podnik šest žen, které pracují v bižuterní a šicí dílně a také v prodejní galerii. Po ukončení působení v podniku získají reference, certifikát o dovednosti a praxi pro další pracovní uplatnění.

"Byla jsem dlouhodobě nezaměstnaná, hlavním důvodem bylo to, že jsem cikánka. Po telefonu, o mě měli zájem, a jakmile jsem přišla na pohovor, tak již bylo místo obsazené. S tímto postupem jsem se setkala již několikrát, proto jsem nyní ráda, že jsem si našla zaměstnání, v kterém můj původ není překážkou," říká Simona Šenkiová, zaměstnankyně sociálního podniku.

Projekt rozvoje sociálního podniku Soneta s.r.o. je podpořen z Operačního programu Praha - pól růstu ČR.

TZ Soneta, s. r. o.

prodej, Zaměstnanost, Zaměstnávání, Praha

--ilustrační foto--

videoGipsy.cz vydali nový klip. Nekoukejte jen do mobilů a běžte ven, vyzývají dospělé a děti

13.11.2019 10:03
Hudební skupina Gipsy.cz přichází po delší době s novým singlem, který je zároveň ochutnávkou z připravovaného alba, jenž vyjde v příštím roce. K písni „Život jde dál“ natočili rovněž videoklip.

Napravo původní památník, nalevo zničený památník (FOTO: Facebook)

Vandalové zničili památník romského holocaustu ve Skotsku

11.11.2019 14:27
Minulé pondělí se pracovníci organizace Romano Lav dozvěděli od místních obyvatel, že ve čtvrti Govanhill, ve městě Glasgow došlo k zavrženíhodnému činu. Neznámí vandalové totiž v tamním parku zničili památník, který byl věnován obětem romského holokaustu.

Vítězka Miss České republiky 2019, foto: archiv Nikola Kokyová

videoMiss ČR Nikola Kokyová: Rodiče mě naučili zůstávat nohama na zemi. Doufám, že pomůžu změnit názor na Romy

8.11.2019 15:54
V úterý 29. října převzala korunku a titul Miss České republiky 2019 dvacetiletá Nikola Kokyová z Kolína.