25. října 2020 (neděle)
svátek má Beáta

V Praze byla otevřena romská galerie Del Arte Gallery. Nabízí literaturu, hudbu, ale i romské módní doplňky

6.8.2017 17:30
Romky zaměstnané v sociální podniku Soneta.

Zajímavá Vás romská historie, hudba nebo literatura? V tom případě můžete zavítat do galerie Del Arte Gallery (Plynární 35, Praha 7), která je součástí sociálního podniku Soneta s. r. o.

V galerii naleznete knihy, hudbu, obrazy, fotografie, bižuterii, oblečení, výrobky od kovářů, košíkářů, sochařů, atd. Mimo jiné si budete moci zakoupit i výrobky z šicí a bižuterní dílny, ve kterých pracují ženy, které dlouhodobě nemohly nalézt uplatnění na trhu práce.

Cílem sociálního podniku je kromě jiného nejen tyto osoby zaměstnat, ale nabídnout jim i další vzdělávání k jejich seberealizaci.

Nyní zaměstnává sociální podnik šest žen, které pracují v bižuterní a šicí dílně a také v prodejní galerii. Po ukončení působení v podniku získají reference, certifikát o dovednosti a praxi pro další pracovní uplatnění.

"Byla jsem dlouhodobě nezaměstnaná, hlavním důvodem bylo to, že jsem cikánka. Po telefonu, o mě měli zájem, a jakmile jsem přišla na pohovor, tak již bylo místo obsazené. S tímto postupem jsem se setkala již několikrát, proto jsem nyní ráda, že jsem si našla zaměstnání, v kterém můj původ není překážkou," říká Simona Šenkiová, zaměstnankyně sociálního podniku.

Projekt rozvoje sociálního podniku Soneta s.r.o. je podpořen z Operačního programu Praha - pól růstu ČR.

TZ Soneta, s. r. o.

prodej, Zaměstnanost, Zaměstnávání, Praha

Nenávistná hesla Sdružení Mostečané Mostu, říjen 2018 (koláž: Romea.cz)

Ústecký soud vyzval k ukončení politické činnosti spolek Mostečané Most. Chtěli „zřídit vesnici pro lůzu“

22.10.2020 11:03
Krajský soud v Ústí nad Labem vydal rozhodnutí, jímž upozornil spolek Sdružení Mostečané Mostu, že vyvíjí protiprávně činnost politické strany. Pokud toho spolek do 1 roku nezanechá, soud ho rozpustí.

Gyulla Banga

Hudebník Gyulla Banga: Také jsem psal, že COVID-19 je podvod. Potom, co jsem měl čtyřicítky horečky a nemohl vstát z postele, už mluvím jinak

21.10.2020 20:25
Pořád na Facebooku čtu, jak je onemocnění COVID-19 podvod, jak je ta nemoc smyšlená, že je to jen horší verze chřipky, nic jiného. Bohužel, musím vás zklamat. Ten virus existuje a opravdu je mnohem zákeřnější než běžná chřipka.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) se 13. 10. 2020 setkala na půdě ministerstva s romskými ženami, které byly nezákonně sterilizované a dlouhodobě bojují za odškodnění. (FOTO: Veřejný ochránce práv)

Sterilizované ženy se setkaly s ministryní financí Alenou Schillerovou. Ta podpořila návrh na jejich odškodnění

21.10.2020 16:40
Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) se minulý týden setkala na půdě ministerstva s romskými ženami, které byly nezákonně sterilizované a dlouhodobě bojují za odškodnění. Tématem schůzky bylo především sdílení osobních příběhů jednotlivých žen v návaznosti na návrh zákona o odškodnění obětí nezákonných sterilizací, který v Poslanecké sněmovně čeká na své projednání téměř rok.