17. července 2019 (středa)
svátek má Martina

V Praze byla otevřena romská galerie Del Arte Gallery. Nabízí literaturu, hudbu, ale i romské módní doplňky

6.8.2017 17:30
Romky zaměstnané v sociální podniku Soneta.

Zajímavá Vás romská historie, hudba nebo literatura? V tom případě můžete zavítat do galerie Del Arte Gallery (Plynární 35, Praha 7), která je součástí sociálního podniku Soneta s. r. o.

V galerii naleznete knihy, hudbu, obrazy, fotografie, bižuterii, oblečení, výrobky od kovářů, košíkářů, sochařů, atd. Mimo jiné si budete moci zakoupit i výrobky z šicí a bižuterní dílny, ve kterých pracují ženy, které dlouhodobě nemohly nalézt uplatnění na trhu práce.

Cílem sociálního podniku je kromě jiného nejen tyto osoby zaměstnat, ale nabídnout jim i další vzdělávání k jejich seberealizaci.

Nyní zaměstnává sociální podnik šest žen, které pracují v bižuterní a šicí dílně a také v prodejní galerii. Po ukončení působení v podniku získají reference, certifikát o dovednosti a praxi pro další pracovní uplatnění.

"Byla jsem dlouhodobě nezaměstnaná, hlavním důvodem bylo to, že jsem cikánka. Po telefonu, o mě měli zájem, a jakmile jsem přišla na pohovor, tak již bylo místo obsazené. S tímto postupem jsem se setkala již několikrát, proto jsem nyní ráda, že jsem si našla zaměstnání, v kterém můj původ není překážkou," říká Simona Šenkiová, zaměstnankyně sociálního podniku.

Projekt rozvoje sociálního podniku Soneta s.r.o. je podpořen z Operačního programu Praha - pól růstu ČR.

TZ Soneta, s. r. o.

prodej, Zaměstnanost, Zaměstnávání, Praha

Lucie Horváthová (FOTO: Slovo 21)

videoDesetiminutovka Plus: Nemusíme počítat Romy, stačí peníze směřovat přímo do lokalit, říká Lucie Fuková

10.7.2019 19:00
Lucie Fuková, která byla hostem dalšího dílu Desetiminutovka Plus, je absolventkou magisterského studia sociální antropologie na Univerzitě Pardubice. Během studia navštívila na jeden semestr jižní Francii, kde studovala etnologii. V minulosti pracovala na Magistrátu města Pardubice, koordinovala lidskoprávní konference v rámci českého předsednictví při Radě Evropské unie a byla lídryní volební kandidátky v Pardubicích za Stranu zelených. V roce 2006 také absolvovala tříměsíční studijní stáž v Evropské komisi a dnes je členkou Rady vlády pro záležitosti romské menšiny.

--ilustrační foto--

Slovensko: Zdravotní stav romských komunit je špatný. Romům pomáhají asistenti osvěty zdraví

10.7.2019 12:08
Romové představují 80 až 95 procent nakažených tuberkulózou a 50 procent nakažených virem hepatitidy A (žloutenka A) z celkového počtu nakažených na Slovensku. Příspěvková organizace ministerstva zdravotnictví Zdravé regiony proto realizuje projekt (Zdravé komunity 2A), v jehož rámci se asistenti osvěty zdraví snaží zlepšit situaci v romských komunitách.

Komunitní den na Chanovském sídlišti. Foto: Adam Komenda

Komunitního dne v Chanově se účastnili obyvatelé vsetínských kontejnerů

9.7.2019 12:27
V sobotu 6.7. proběhl v mosteckém Chanově komunitní den, který společně zorganizovali místní Romové a Romky a mostečtí Piráti a Pirátky. Komunitní den začal společným úklidem sídliště, pokračoval programem pro děti a vyvrcholil veřejnou debatou o budoucnosti Chanova. Nabitý program zakončilo promítání filmů s tématikou ochrany přírody a koncert ústecké romské kapely Gypsy Brož.