13. srpna 2022 (sobota)
svátek má Alena

Neziskovky pomáhají nezaměstnaným Romům a šetří miliony státnímu rozpočtu

Praha, 27.3.2015 13:10, (ROMEA)
Ilustrační foto: Úspěšný absolvent svářecího kurzu (Zdroj: Slovo 21)

V minulém roce se v rámci projektu neziskovek Slovo 21 a ROMEA (vydavatel serveru Romea.cz) podařilo najít práci pro 59 pražských klientů a ušetřit státnímu rozpočtu přes šest milionů korun.

„Jsme rádi, že se nám minulý rok podařilo najít téměř šedesáti pražským Romům práci, a dokázali jsme tak změnit jejich životní situaci. To je nelehký úkol a pokládám to za velký úspěch,“ řekla Jelena Silajdžić, ředitelka organizace Slovo 21, při hodnocení projektu.

Projekt pokračuje i letos. Organizace nabízejí rekvalifikační kurzy, využití internetové burzy práce a osobní zprostředkování práce. Terénní zprostředkovatelé nabízejí vážným zájemcům o zaměstnání pomoc s hledáním vhodné práce, ale také například osobní asistenci při pracovním pohovoru.

„Klienti nás sami žádají, abychom je k pracovním pohovorům doprovázeli. Někteří mají strach z diskriminačního chování zaměstnavatele, jiní si zase potřebují dodat odvahu. Často jsou našimi klienty lidé, kterým se z různých důvodů dlouhodobě nedaří najít práci. Úspěšné zaměstnání takového klienta je proto pro nás velmi dobrým výsledkem naší práce,“ říká Jan Čonka, terénní zprostředkovatel práce z organizace ROMEA.

Projekt „Zaměstnávání Romů v Praze 2015“ nejenže zlepšuje životní situaci konkrétních lidí, ale také šetří peníze státnímu rozpočtu. Průměrné celkové náklady na jednoho nezaměstnaného totiž podle informací MPSV činí zhruba 14 277 korun měsíčně, čili 171 324 korun ročně. Za poslední dva roky zprostředkováním zaměstnání 59 osobám jsme ušetřili státnímu rozpočtu přes 6 milionů korun. Náklady posledního projektu se tedy podařilo vrátit téměř trojnásobně.

Tiskové zprávy, Romové, Nezaměstnanost, opatření, Praha, Podpora, Zaměstnanost, Zaměstnávání