20. listopadu 2018 (úterý)
svátek má Nikola

V rámci kampaně proti chudobě do Česka zavítá speciální autobus. Řešit se budou i dluhy

15.6.2018 13:30
Ilustrační FOTO

V sobotu 16. června do Česka přijede speciální autobus. Ten je součástí kampaně Evropské sítě proti chudobě, která chce upozornit na nedostatky systému pomoci v hmotné nouzi. Lidé se budou během autobusové tour po České republice moci poradit s odborníky a diskutovat s nimi například problémy v oblasti dluhů, sociálních dávek a podobně.

Kampaň bude probíhat do 21. června a bude obsahovat zajímavý program s diskuzi s lidmi. Cílem akce je dostat do povědomí veřejnosti právo každého na důstojný minimální příjem. “Kampaní chceme ukázat, že důstojný minimální příjem má být základem každého sociálního systému,” popisuje předseda Evropské sítě proti chudobě ČR Karel Schwarz. Kampaň je celoevropská. Autobusy projedou různými trasami přes 32 evropských zemí. V Česku budou zastávky tři - 17. a 18. června v Ostravě, 19. a 20. června v Praze a 21. června na hradu Hartenberg na Sokolovsku, kde navštíví projekt podporující lidi s nízkými příjmy.

Kampaň si klade i další cíle, například otevřít debatu o novele zákona o pomoci v hmotné nouzi, která vstoupila v platnost v loňském roce. Podle Evropské sítě proti chudobě (EAPN) chudým nepomáhá a naopak je tlačí do situace, aby si co nejrychleji našli třeba i nedůstojnou práci. To v konečném důsledku znamená, že se lidé opět vracejí do stavu, kdy jsou závislí na dávkách od státu. Tyto závěry vyplývají z nejnovější studie, kterou Evropská síť proti chudobě nechala zpracovat, a s jejímiž zjištěními kampaň seznámí jak politiky, tak nejširší veřejnost.

„V České republice žije více jak jeden milion lidí na hranici chudoby a nedostatečných příjmů. My těmto lidem chceme zajistit důstojný minimální příjem. Nejde o to, že člověk bez svého přičinění obdrží nějakou částku. Jde o to, aby příjem byl přiměřený k jeho životním nákladům. To podle nás však novela zákona o pomoci v hmotné nouzi nereflektovala. Výsledky studie představíme v rámci celoevropské kampaně na podporu důstojných životních podmínek a budeme debatovat s politiky o změnách systému,“ říká předseda Schwarz.

Jako změnu by EAPN mimo jiné uvítala stanovení jiných podmínek při výkonu veřejné služby. V novele zejména nesouhlasí se znovuzavedením vlivu veřejné služby na výši dávek. Také poukazuje na to, že mnoho nabídek na veřejné práce, které by lidé po šesti měsících pobírání dávek měli vykonávat, nejsou zveřejněné, protože to úřady práce dělat nemusí. Podle údajů Českého statistického úřadu v únoru letošního roku úřady práce evidovaly více jak 12 tisíc volných míst ve veřejné službě. Zúčastnilo se jich ale pouze něco málo přes 4,5 tisíce lidí.

„Chceme, aby zájemcům byla nabízena taková místa, která odpovídají jejich možnostem a kvalifikaci. Pouze tak se vymaní ze závislosti na státních dávkách. Data Českého statistického úřadu o počtu obsazených míst ve veřejné službě potvrzují, že se moc nepotkává nabídka práce s poptávkou zájemců a s tím je potřeba něco dělat. Nepodporujeme to, aby dávka klesla, pokud dotyčnému okolnosti neumožňují (zejména oprávněné zdravotní důvody) veřejnou práci vykonávat,“ vysvětluje předseda Schwarz.

dm, TZ Evropská síť proti chudobě a sociálnímu vyloučení (EAPN)

Chudoba, sociální bydlení, Sociální dávky, Sociálně vyloučené lokality, Diskuze, Ostrava, Praha, Sokolov

V sobotu 17. listopadu 2018 se od 13 hodin na Hradčanském náměstí před Pražským hradem u sochy T.G. Masaryka uskutečnilo protestní setkání s názvem Jdeme do toho! Me Džav a So Tumen Avena? (FOTO: ROMEA TV)

videoZÁZNAM: Demonstrace Jdeme do toho! Me Džav a So Tumen Avena? přilákala jen pár Romů

17.11.2018 0:40, (AKTUALIZOVÁNO 14:00)
V sobotu 17. listopadu 2018 se od 13 hodin na Hradčanském náměstí před Pražským hradem u sochy T.G. Masaryka uskutečnilo protestní setkání s názvem Jdeme do toho! Me Džav a So Tumen Avena? Účastníci na něm vyjádřili nesouhlas s vystupováním prezidenta Miloše Zemana a jeho manipulativními výroky na adresu Romů. Akci inicioval Miroslav Rusenko z Romské demokratické strany (RDS). Průběh demonstrace vysílala živě první romská internetová televize ROMEA TV.

Petr Torák

videoPetr Torák: Informace o nepokojích v Anglii jsou lživé. Co bude pro Romy znamenat Brexit?

15.11.2018 18:39
Server Novinky.cz na začátku listopadu zveřejnil zprávu o narůstajících konfliktech mezi pákistánskou a romskou menšinou v Anglii. Petr Torák, který v Anglii působil mnoho let jako policista a věnuje se práci s menšinami, takové informace odmítá jako nepravdivé a zavádějící. Pro ROMEA TV uvedl, že reportérku z The Guardian, která článek napsala, pozval do Peterborough. Chce jí požádat, aby napsala nový článek, který bude obsahovat pravdivé informace o životě Romů v Anglii.

Sídliště Janov v Litvínově (Ilustrační FOTO: Archiv Romea.cz)

Extremisté z DSSS se chystají do Litvínova, chtějí si připomenout jejich pokus o pogrom na janovské Romy

15.11.2018 13:28
Jako vzpomínku na Den národní jednoty chystá v Janově Dělnická strana sociální spravedlnosti na sobotu 17. listopadu manifestaci. Chce si tak připomenout nepokoje, které zde proběhly před deseti lety. Akce je podle mosteckého deníku.cz již nahlášena.