18. července 2018 (středa)
svátek má Drahomíra

V rámci kampaně proti chudobě do Česka zavítá speciální autobus. Řešit se budou i dluhy

15.6.2018 13:30
Ilustrační FOTO

V sobotu 16. června do Česka přijede speciální autobus. Ten je součástí kampaně Evropské sítě proti chudobě, která chce upozornit na nedostatky systému pomoci v hmotné nouzi. Lidé se budou během autobusové tour po České republice moci poradit s odborníky a diskutovat s nimi například problémy v oblasti dluhů, sociálních dávek a podobně.

Kampaň bude probíhat do 21. června a bude obsahovat zajímavý program s diskuzi s lidmi. Cílem akce je dostat do povědomí veřejnosti právo každého na důstojný minimální příjem. “Kampaní chceme ukázat, že důstojný minimální příjem má být základem každého sociálního systému,” popisuje předseda Evropské sítě proti chudobě ČR Karel Schwarz. Kampaň je celoevropská. Autobusy projedou různými trasami přes 32 evropských zemí. V Česku budou zastávky tři - 17. a 18. června v Ostravě, 19. a 20. června v Praze a 21. června na hradu Hartenberg na Sokolovsku, kde navštíví projekt podporující lidi s nízkými příjmy.

Kampaň si klade i další cíle, například otevřít debatu o novele zákona o pomoci v hmotné nouzi, která vstoupila v platnost v loňském roce. Podle Evropské sítě proti chudobě (EAPN) chudým nepomáhá a naopak je tlačí do situace, aby si co nejrychleji našli třeba i nedůstojnou práci. To v konečném důsledku znamená, že se lidé opět vracejí do stavu, kdy jsou závislí na dávkách od státu. Tyto závěry vyplývají z nejnovější studie, kterou Evropská síť proti chudobě nechala zpracovat, a s jejímiž zjištěními kampaň seznámí jak politiky, tak nejširší veřejnost.

„V České republice žije více jak jeden milion lidí na hranici chudoby a nedostatečných příjmů. My těmto lidem chceme zajistit důstojný minimální příjem. Nejde o to, že člověk bez svého přičinění obdrží nějakou částku. Jde o to, aby příjem byl přiměřený k jeho životním nákladům. To podle nás však novela zákona o pomoci v hmotné nouzi nereflektovala. Výsledky studie představíme v rámci celoevropské kampaně na podporu důstojných životních podmínek a budeme debatovat s politiky o změnách systému,“ říká předseda Schwarz.

Jako změnu by EAPN mimo jiné uvítala stanovení jiných podmínek při výkonu veřejné služby. V novele zejména nesouhlasí se znovuzavedením vlivu veřejné služby na výši dávek. Také poukazuje na to, že mnoho nabídek na veřejné práce, které by lidé po šesti měsících pobírání dávek měli vykonávat, nejsou zveřejněné, protože to úřady práce dělat nemusí. Podle údajů Českého statistického úřadu v únoru letošního roku úřady práce evidovaly více jak 12 tisíc volných míst ve veřejné službě. Zúčastnilo se jich ale pouze něco málo přes 4,5 tisíce lidí.

„Chceme, aby zájemcům byla nabízena taková místa, která odpovídají jejich možnostem a kvalifikaci. Pouze tak se vymaní ze závislosti na státních dávkách. Data Českého statistického úřadu o počtu obsazených míst ve veřejné službě potvrzují, že se moc nepotkává nabídka práce s poptávkou zájemců a s tím je potřeba něco dělat. Nepodporujeme to, aby dávka klesla, pokud dotyčnému okolnosti neumožňují (zejména oprávněné zdravotní důvody) veřejnou práci vykonávat,“ vysvětluje předseda Schwarz.

dm, TZ Evropská síť proti chudobě a sociálnímu vyloučení (EAPN)

Chudoba, sociální bydlení, Sociální dávky, Sociálně vyloučené lokality, Diskuze, Ostrava, Praha, Sokolov

Ostravská osada Bedřiška

Ostravská osada Bedřiška vyhlásila Dva týdny bdělosti. Obyvatelé protestují proti vystěhování

12.7.2018 11:50
V pondělí 9. července zahájili obyvatelé ostravské osady Bedřiška takzvané Dva týdny bdělosti, obávají se totiž o ztrátu svých domovů. Akce s podtitulem Barvy Bedřišky má upozornit na těžkou situaci místních a představit veřejnosti život v osadě, která již dávno není vyloučenou lokalitou. Na programu jsou workshopy pro děti, diskuze, letní kino a koncerty. Kromě samotných obyvatel Bedřišky se do organizace zapojilo místní komunitní centrum vedené organizací Bílý nosorožec, kolektiv Probuď domy, městská galerie Plato ve spolupráci s PAF Olomouc, kino Cineport, literární iniciativa Harakiri Czurakami a další jednotliví aktivisté a podporovatelé Bedřišky.

Mário Bihári ve videoklipu V uličkách (FOTO: Repro Youtube.com)

videoMário Bihari: Jako slepý řídím ve videoklipu kabriolet

10.7.2018 23:28
Mário Bihari se svou kapelou Bachtale Apsa vystoupili na Festivalu Vítání Pražského jara. Během koncertu Mário promluvil o jejich novém videoklipu "V uličkách", který se odehrává na svatbě nevidomých lidí. Videoklip kapela pojala ve vtipném duchu, například Mario Bihari v klipu řídí kabriolet.

Edita Stejskalová (Koláž: Romea.cz)

Edita Stejskalová: OBSE by měla kvůli pogromům na Romy na Ukrajině vytvořit pozorovatelskou misi a dohlížet na vyšetřování

10.7.2018 19:10
Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) by se měla začít zabývat útoky na Romy na Ukrajině. Měla by vytvořit pozorovatelskou misi, která by dohlížela nad vyšetřování pogromů na Romy. Vyzvala k tomu politoložka Edita Stejskalová v pořadu Rómské slovo, které vysílá Slovenský rozhlas.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.