27. ledna 2020 (pondělí)
svátek má Ingrid

V rámci kampaně proti chudobě do Česka zavítá speciální autobus. Řešit se budou i dluhy

15.6.2018 13:30
Ilustrační FOTO

V sobotu 16. června do Česka přijede speciální autobus. Ten je součástí kampaně Evropské sítě proti chudobě, která chce upozornit na nedostatky systému pomoci v hmotné nouzi. Lidé se budou během autobusové tour po České republice moci poradit s odborníky a diskutovat s nimi například problémy v oblasti dluhů, sociálních dávek a podobně.

Kampaň bude probíhat do 21. června a bude obsahovat zajímavý program s diskuzi s lidmi. Cílem akce je dostat do povědomí veřejnosti právo každého na důstojný minimální příjem. “Kampaní chceme ukázat, že důstojný minimální příjem má být základem každého sociálního systému,” popisuje předseda Evropské sítě proti chudobě ČR Karel Schwarz. Kampaň je celoevropská. Autobusy projedou různými trasami přes 32 evropských zemí. V Česku budou zastávky tři - 17. a 18. června v Ostravě, 19. a 20. června v Praze a 21. června na hradu Hartenberg na Sokolovsku, kde navštíví projekt podporující lidi s nízkými příjmy.

Kampaň si klade i další cíle, například otevřít debatu o novele zákona o pomoci v hmotné nouzi, která vstoupila v platnost v loňském roce. Podle Evropské sítě proti chudobě (EAPN) chudým nepomáhá a naopak je tlačí do situace, aby si co nejrychleji našli třeba i nedůstojnou práci. To v konečném důsledku znamená, že se lidé opět vracejí do stavu, kdy jsou závislí na dávkách od státu. Tyto závěry vyplývají z nejnovější studie, kterou Evropská síť proti chudobě nechala zpracovat, a s jejímiž zjištěními kampaň seznámí jak politiky, tak nejširší veřejnost.

„V České republice žije více jak jeden milion lidí na hranici chudoby a nedostatečných příjmů. My těmto lidem chceme zajistit důstojný minimální příjem. Nejde o to, že člověk bez svého přičinění obdrží nějakou částku. Jde o to, aby příjem byl přiměřený k jeho životním nákladům. To podle nás však novela zákona o pomoci v hmotné nouzi nereflektovala. Výsledky studie představíme v rámci celoevropské kampaně na podporu důstojných životních podmínek a budeme debatovat s politiky o změnách systému,“ říká předseda Schwarz.

Jako změnu by EAPN mimo jiné uvítala stanovení jiných podmínek při výkonu veřejné služby. V novele zejména nesouhlasí se znovuzavedením vlivu veřejné služby na výši dávek. Také poukazuje na to, že mnoho nabídek na veřejné práce, které by lidé po šesti měsících pobírání dávek měli vykonávat, nejsou zveřejněné, protože to úřady práce dělat nemusí. Podle údajů Českého statistického úřadu v únoru letošního roku úřady práce evidovaly více jak 12 tisíc volných míst ve veřejné službě. Zúčastnilo se jich ale pouze něco málo přes 4,5 tisíce lidí.

„Chceme, aby zájemcům byla nabízena taková místa, která odpovídají jejich možnostem a kvalifikaci. Pouze tak se vymaní ze závislosti na státních dávkách. Data Českého statistického úřadu o počtu obsazených míst ve veřejné službě potvrzují, že se moc nepotkává nabídka práce s poptávkou zájemců a s tím je potřeba něco dělat. Nepodporujeme to, aby dávka klesla, pokud dotyčnému okolnosti neumožňují (zejména oprávněné zdravotní důvody) veřejnou práci vykonávat,“ vysvětluje předseda Schwarz.

dm, TZ Evropská síť proti chudobě a sociálnímu vyloučení (EAPN)

Chudoba, sociální bydlení, Sociální dávky, Sociálně vyloučené lokality, Diskuze, Ostrava, Praha, Sokolov

Lucie Fuková (FOTO: Archiv Romea.cz)

Lucie Fuková pro Romea.cz: Odcházím z "romské rady" kvůli jejímu fungování a kvůli Heleně Válkové

23.1.2020 9:10
Jak již server Romea.cz informoval radu pro záležitosti romské menšiny včera opustila Lucie Fuková. Po Renatě Kötnerrové je to již druhá členka, která v krátké době z rady odchází na protest proti Heleně Válkové a kvůli samotnému fungování rady. "Rezignuji po zvážení některých negativních procesních aspektů fungování Rady vlády pro záležitosti romské menšiny společně s přesvědčením, že pozice zmocněnce pro lidská práva pro mne představuje především morálně pevný symbol demokratičnosti a politické a názorové integrity," uvedla ve stanovisku zaslaném serveru Romea.cz, které zveřejňujeme v plném znění.

Stanislav Křeček (FOTO: David Sedlecký. Wikimedia Comons)

ČSSD a Okamurova SPD chtějí za ombudsmana Křečka. KDU-ČSL má pochyby o zákonnosti jeho nominace

22.1.2020 10:11
Lidovci mají pochybnosti o změně kandidáta prezidenta Miloše Zemana na pozici ombudsmana. Zeman v době přípravy volby stáhl nominaci vládní zmocněnkyně Heleny Válkové a navrhl na veřejného ochránce práv Stanislava Křečka. Předseda KDU-ČSL Marek Výborný novinářům řekl, že o zákonnosti tohoto kroku má jeho strana pochybnosti a zřejmě se o tom bude jednat ve Sněmovně. Křeček v dolní komoře může počítat s podporu sociálních demokratů a hnutí SPD.