27. ledna 2020 (pondělí)
svátek má Ingrid

Vláda vzala na vědomí výroční zprávu Agentury pro sociální začleňování. Prioritním úkolem je nyní její stabilizace

Praha, 11.9.2015 10:15, (ROMEA)
--ilustrační foto--

Vláda ve středu na svém jednání vzala na vědomí výroční zprávu Agentury pro sociální začleňování. Předložený materiál přináší ve strukturované podobě přehled o činnosti Agentury za rok 2014 na centrální úrovni i místní úrovni, v celkem 35 obcích, kde v tomto roce působila.

DOKUMENT

„Mezi největší úspěchy a současně i výzvy pro Agenturu v roce 2014 určitě patří vznik Koordinovaného přístupu k sociálně vyloučeným lokalitám. Ten umožní v příštím programovém období Evropských strukturálních fondů financovat ze tří operačních programů nejméně v 70 obcích a regionech projekty, které komplexně řeší tematiku sociálního vyloučení. Úspěšně se také rozběhla mediální kampaň proti rasismu a násilí z nenávisti Hate Free Culture, které se daří na sociálních sítích i v terénu bořit stereotypy a zmírňovat xenofobní nálady zejména mezi mladými lidmi,“ uvádí Martina Štěpánková, náměstkyně ministra Jiřího Dienstbiera pro řízení Sekce pro lidská práva.

Sám ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Dienstbier považuje činnost Agentury za zásadní nástroj vlády v tématice sociálního začleňování, zejména v době, kdy sociálně vyloučených míst v České republice přibývá.

„Prioritním úkolem je stabilizace činnosti Agentury a zajištění jejího chodu v následujícím období. Také dialog s představiteli měst a obcí o tom, jak se podpora ze strany tohoto odboru může případně ještě zefektivnit,“ říká a dodává, že právě tomu zasvěcuje své výjezdy do regionu.

NEPŘEHLÉDNĚTE

K prosinci 2014 byla pod vedením Agentury připravena k projednání Vládou ČR Zpráva o naplňování Strategie boje proti sociálnímu vyloučení v letech 2011-2015. Z celkových 71 opatření bylo zcela splněno 16 a částečně splněno 37 opatření. Výsledky, které ukazují na nutnost koordinovaného přístupu k problému, mají sloužit jako podklad pro vznik nové Strategie pro období do roku 2020.

V roce 2014 také pokračovala výzkumná činnost (k nejzajímavějším výzkumům patřila například analýza ekonomických motivací k práci „Kdy se práce vyplatí“), spolupráce s kraji a místními akčními skupinami nebo příprava a připomínkování zákonů (příprava věcného záměru zákona o sociálním podnikání; spolupráce na přípravě koncepce zákona o sociálním bydlení a zákona o veřejných zakázkách; připomínkování školského zákona).

K 30. červnu 2014 ukončila Agentura dle plánu po tříletém období spolupráce svou činnost v devíti obcích a městech (nadále jim však nabízí vzdálenou podporu a možnost zapojit se do Koordinovaného přístupu k sociálně vyloučeným lokalitám).

Od 1. Července 2014 zahájila spolupráci s devíti novými lokalitami.

„Z činnosti na lokální úrovni je třeba vyzdvihnout zahájení doposud nejrozsáhlejší spolupráce Agentury s jedním městem – Ostravou. Působí zde ve speciálním režimu tříčlenný tým, který úzce spolupracuje s místními politiky, úředníky, školami, neziskovými organizacemi, policií a dalšími aktéry,“ upřesňuje Radek Jiránek, ředitel Agentury.

Dalšími nově spolupracujícími obcemi jsou České Velenice, Frýdlantsko, Příbram, Kralupy nad Vltavou, Slaný, Vrbno pod Pradědem, Veselí nad Moravou a Chodov.

Agentura coby vládní nástroj pro řešení sociálního začleňování pomáhá obcím a městům při mapování a detailním poznávání problémů sociálně vyloučených lokalit a jejich obyvatel, při přípravě a nastavování dlouhodobějších procesů pro jejich řešení a při získávání financí na tyto postupy.

Agentura přitom propojuje místní subjekty (města a obce a jejich úřady, ale také neziskové organizace, školy a školská zařízení, Úřad práce, zaměstnavatele, policii a veřejnost), aby při sociálním začleňování spolupracovaly. Na centrální úrovni pak Agentura spolupracuje s ministerstvy, přenáší informace z komunální úrovně směrem ke státní správě a podílí se na formování státní politiky sociálního začleňování a její koordinaci.

DOKUMENT

Tisková zpráva Agentury pro sociální začleňování

Agentura pro sociální začleňování, Romové, HateFree Culture, ESF, Vláda, Jiří Dienstbier

Lucie Fuková (FOTO: Archiv Romea.cz)

Lucie Fuková pro Romea.cz: Odcházím z "romské rady" kvůli jejímu fungování a kvůli Heleně Válkové

23.1.2020 9:10
Jak již server Romea.cz informoval radu pro záležitosti romské menšiny včera opustila Lucie Fuková. Po Renatě Kötnerrové je to již druhá členka, která v krátké době z rady odchází na protest proti Heleně Válkové a kvůli samotnému fungování rady. "Rezignuji po zvážení některých negativních procesních aspektů fungování Rady vlády pro záležitosti romské menšiny společně s přesvědčením, že pozice zmocněnce pro lidská práva pro mne představuje především morálně pevný symbol demokratičnosti a politické a názorové integrity," uvedla ve stanovisku zaslaném serveru Romea.cz, které zveřejňujeme v plném znění.

Stanislav Křeček (FOTO: David Sedlecký. Wikimedia Comons)

ČSSD a Okamurova SPD chtějí za ombudsmana Křečka. KDU-ČSL má pochyby o zákonnosti jeho nominace

22.1.2020 10:11
Lidovci mají pochybnosti o změně kandidáta prezidenta Miloše Zemana na pozici ombudsmana. Zeman v době přípravy volby stáhl nominaci vládní zmocněnkyně Heleny Válkové a navrhl na veřejného ochránce práv Stanislava Křečka. Předseda KDU-ČSL Marek Výborný novinářům řekl, že o zákonnosti tohoto kroku má jeho strana pochybnosti a zřejmě se o tom bude jednat ve Sněmovně. Křeček v dolní komoře může počítat s podporu sociálních demokratů a hnutí SPD.