25. dubna 2019 (čtvrtek)
svátek má Marek

VotočVohoz se obléká v Gypsy stylu!

Praha, 19.9.2013 22:00, (ROMEA)
Server VotočVohoz vyhlásil soutěž Vohákni se v gypsy stylu!

VotočVohoz je mladý ambiciózní projekt, který si za necelé 3 roky své existence vybudoval dobré jméno, velkou a neustále narůstající základnu uživatelů a podporovatelů po celé České republice. Myšlenkou stojící za projektem je zamezení plýtvání a podpora recyklace nepotřebných věcí, které mohou někomu jinému nadále sloužit. VotočVohoz nezůstává jenom u výměny předmětů, ale snaží se prostřednictvím blogu, fóra, soutěží a kampaní budovat uvědomělou komunitu uživatelů, kteří nezůstanou lhostejní k aktuálním společenským problémům.

votoc-vohoz-circle.jpgVotočVohoz je také místem přátelské atmosféry, místem, kde se potkávají nejrůznější styly a módní trendy. Každý je zde vítán, bez ohledu na to, jaký má vkus, názor nebo třeba jakou má barvu kůže. Na internetu se v poslední době objevuje stále více článků a komentářů plných národnostních, rasových, či náboženských předsudků. VotočVohoz bojuje s nesnášenlivostí a netolerancí po svém, a to vyhlášením soutěže Vohákni se v Gypsy stylu!

Kampaň si klade za cíl hravou a nenásilnou formou poukázat na problematiku rasové nesnášenlivosti a intolerance v České republice vůči Romům. Snaží se prostřednictvím Gypsy stylu v oblékání odbourat negativní představy a stereotypy v pohledu na Romy a poukázat na pozitiva, které jejich kultura, tradice a móda přináší.

Zúčastnit se soutěže je jednoduché. Stačí se zaregistrovat na VotočVohoz, obléct a vystylovat se do své představy Gypsy stylu, nafotit pár fotek, a vložit je do soutěže na blogu VotočVohoz. Na stránkách je možnost hlasovat pro favority, po ukončení soutěže 6.10.2013 bude z deseti nejúspěšnějších vylosován jeden výherce, který získá nákup v e-shopu Freshlabels v hodnotě 10 000 Kč i s osobním stylistou.

ryz, TZ VotočVohoz

Móda, Tradice

V noci z 18. na 19. dubna 2009 vhodili čtyři neonacisté Ivo Müller, Václav Cojocaru, David Vaculík a Jaromír Lukeš zápalné láhve do rodinného domu ve Vítkově na Opavsku, kde bydlela romská rodina. Při následném požáru byli zraněni tři lidé, mezi nimi tehdy dvouletá Natálka, které utrpěla popáleniny na 80 procentech těla. Neonacisty soud odsoudil k dvacetiletým resp. dvacetidvouletým trestům odnětí svobody. (Koláž: Romea.cz)

Žhářský útok ve Vítkově, k němuž došlo před deseti lety, potrestaly soudy vysokými tresty

16.4.2019 11:03
Před deseti lety, v noci z 18. na 19. dubna 2009, zaútočila zápalnými láhvemi skupinka sympatizantů extrémní pravice na dům číslo 58 ve Vítkově na Opavsku obývaný romskou rodinou. Následkem požáru byla vážně popálena tehdy dvouletá Natálka. Zranění utrpěla i její matka a otec.

Kumar Vishwanathan (FOTO: Daniela Kantorová)

Kumar Vishwanathan: Žhářský útok ve Vítkově odstartoval úpadek extremistů

16.4.2019 10:50

Žhářský útok na romskou rodinu ve Vítkově před deseti lety, při kterém tehdy dvouletá Natálka utrpěla rozsáhlé popáleniny, odstartoval postupný úpadek pravicového extremismu v regionu. Myslí si to ostravský aktivista Kumar Vishwanathan, který se dlouhodobě věnuje romské menšině. Podle něj tehdy společnost vyslala signál, že takové zločiny nestrpí. Za zapálení domu se spící rodinou poslal soud čtyři neonacisty do vězení na 20 až 22 let.

Jednání Rady vlády pro záležitosti romské menšiny (FOTO: Úřad vlády ČR)

Občanští členové "romské rady" vyzvali v souvislosti s posledními incidenty mezi Romy a Čechy premiéra Babiše a ministra Hamáčka k jednání

16.4.2019 9:00
Občanští členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny vyzvali premiéra a ministra vnitra k jednání v návaznosti na násilné incidenty mezi Romy a Čechy v Lipníku nad Bečvou a Dvorcích na Bruntálsku.