18. srpna 2019 (neděle)
svátek má Helena

VotočVohoz se obléká v Gypsy stylu!

Praha, 19.9.2013 22:00, (ROMEA)
Server VotočVohoz vyhlásil soutěž Vohákni se v gypsy stylu!

VotočVohoz je mladý ambiciózní projekt, který si za necelé 3 roky své existence vybudoval dobré jméno, velkou a neustále narůstající základnu uživatelů a podporovatelů po celé České republice. Myšlenkou stojící za projektem je zamezení plýtvání a podpora recyklace nepotřebných věcí, které mohou někomu jinému nadále sloužit. VotočVohoz nezůstává jenom u výměny předmětů, ale snaží se prostřednictvím blogu, fóra, soutěží a kampaní budovat uvědomělou komunitu uživatelů, kteří nezůstanou lhostejní k aktuálním společenským problémům.

votoc-vohoz-circle.jpgVotočVohoz je také místem přátelské atmosféry, místem, kde se potkávají nejrůznější styly a módní trendy. Každý je zde vítán, bez ohledu na to, jaký má vkus, názor nebo třeba jakou má barvu kůže. Na internetu se v poslední době objevuje stále více článků a komentářů plných národnostních, rasových, či náboženských předsudků. VotočVohoz bojuje s nesnášenlivostí a netolerancí po svém, a to vyhlášením soutěže Vohákni se v Gypsy stylu!

Kampaň si klade za cíl hravou a nenásilnou formou poukázat na problematiku rasové nesnášenlivosti a intolerance v České republice vůči Romům. Snaží se prostřednictvím Gypsy stylu v oblékání odbourat negativní představy a stereotypy v pohledu na Romy a poukázat na pozitiva, které jejich kultura, tradice a móda přináší.

Zúčastnit se soutěže je jednoduché. Stačí se zaregistrovat na VotočVohoz, obléct a vystylovat se do své představy Gypsy stylu, nafotit pár fotek, a vložit je do soutěže na blogu VotočVohoz. Na stránkách je možnost hlasovat pro favority, po ukončení soutěže 6.10.2013 bude z deseti nejúspěšnějších vylosován jeden výherce, který získá nákup v e-shopu Freshlabels v hodnotě 10 000 Kč i s osobním stylistou.

ryz, TZ VotočVohoz

Móda, Tradice

David Tišer (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Letošní titul jednoho ze tří maršálů Prague Pride získal romský aktivista David Tišer

8.8.2019 16:13
Prahou v sobotu projde karnevalový průvod hrdosti gayů, leseb, bisexuálů a translidí (LGBT) Prague Pride Parade. Takzvaný duhový pochod se v metropoli uskuteční podeváté. Od loňska průvod vede trojice maršálů či maršálek. Toto ocenění získávají lidé, kteří významným způsobem přispívají k prosazování rovných práv LGBT lidí a rozvoji LGBT komunit. Letos titul získal David Tišer, romský LGBT aktivista a ředitel společnosti ARA ART pořádající výstavy romských umělců či představení formou tzv. divadla utlačovaných. Dalším maršálem bude herec Jiří Hromada, který léta stál v čele gay hnutí v Česku a přispěl k prosazení zákona o registrovaném partnerství. Maršálkou se pak poslankyně ANO Karla Šlechtová.

Zástupci Muzea romské kultury převzali 3. dubna 2018  od firmy Agpi vepřín v Letech na Písecku. (FOTO: ČTK)

Muzeum romské kultury se ohradilo proti Filipovým výrokům. Výkup vepřína v Letech označil za zločin

8.8.2019 14:13
Za znepokojivé považuje výroky předsedy KSČM Vojtěcha Filipa dávající do souvislosti rostoucí ceny vepřového masa se zrušeným vepřínem v Letech u Písku, u kterého býval romský koncentrační tábor, Muzeum romské kultury. Filip na twitteru uvedl, že vláda vedená Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) vykoupila vysoce efektivní podnik v Letech za půl miliardy korun a uzavřela ho bez náhrady a snížila tak produkci českého vepřového pod 30 procent spotřeby, a označil to za zločin.

Demonstrace několika asi 70 Romů z Česka, Slovenska i dalších zemí upozornila 8. července 2019 před budovu Evropského parlamentu v Bruselu na trvající diskriminaci a potíže romské menšiny v zemích Evropské unie. (FOTO: ČTK)

Tomáš Ščuka: Silné a slabé stránky bruselské demonstrace Romů

7.8.2019 13:33
Dne 8. 7. 2019 proběhla v Bruselu plánovaná demonstrace Romů žijících v Evropě. Hlavním organizátorem akce byl Štefan Pongo (český Rom žijící ve Velké Británii). Ten již dříve přišel s on-line fotokampaní Romů na sociálních sítích reagující na stereotypizující výroky prezidenta Miloše Zemana na adresu Romů, který na podzim 2018 několikrát veřejně o Romech prohlásil, že valná většina z nich nepracuje a pobírá sociální dávky.