17. října 2021 (neděle)
svátek má Hedvika

Neziskové organizace: anticiganismus je hlavní překážkou rovného občanství

18.7.2016 13:07
Ilustrační foto.

Aliance proti Anticiganismu zveřejnila 5. července tzv. Referenční dokument o anticiganismu, specifické formě rasismu vůči Romům, Sintům, kočovníkům a ostatním skupinám, které jsou ve veřejném prostoru stigmatizovány jako “cikáni”. Dokument mj. navrhuje pracovní definici anticiganismu.

“Tento krok byl nutný: termín anticiganismus se používá stále více, dosud ale nepronikl do společenského povědomí. Jeho rozsah, hloubka a důsledky jsou opomíjeny,“ tvrdí Gabriela Hrabaňová z organizace ERGO Network, která iniciovala vznik Aliance proti Anticiganismu. Ta je koalicí proti anticiganismu, která vznikla u příležitosti první publikace referenčního dokumentu. Koalice dále podporuje rovnost práv pro Romy a prosazuje lepší pochopení podstaty jevu zvaný anticiganismus.

Aliance v tuto chvíli čítá více než sedmdesát organizací z celé Evropy, další se postupně připojují. Aktuální seznam členů, lze stejně jako samotný referenční dokument nalézt na stránkách www.antigypsyism.eu. Referenční dokument přináší především debatu o povaze a důsledcích anticiganismu. Usiluje o zvýšení povědomí o jeho charakteristikách a rozsahu mezi širším okruhem osob s politickými a rozhodovacími pravomocemi a jeho cílem je též pomoci zformulovat účinnou reakci.

V reakci na publikaci dokumentu uvedla Rita Izsák-Ndiaye, která je nezávislou expertkou na problematiku menšin pro Úřad OSN vysokého komisaře pro lidská práva následující: "Jde o přesvědčivý příspěvek k diskusi a mezinárodní organizace, včetně OSN a Evropské unie, budou muset vzít na vědomí výzvu změnit pohled na začleňování Romů."

Státní tajemník ministerstva evropských fondů Rumunska Ciprian Necula pak uvedl, že evropský rasismus vůči Romům spoléhá hlavně na neinformovanost. "Je třeba praktikovat aktivní občanství a usilovat o spravedlnost a solidaritu," řekl doslova.

Referenční dokument přesvědčivě definuje anticiganismus jako hlavní překážku rovného občanství.

adg, Tiskové prohlášení Alliance against Antigypsyism

tiskové prohlášení, Anticiganismus, Zahraniční, EU, Brusel