19. ledna 2020 (neděle)
svátek má Doubravka

Neziskové organizace: anticiganismus je hlavní překážkou rovného občanství

18.7.2016 13:07
Ilustrační foto.

Aliance proti Anticiganismu zveřejnila 5. července tzv. Referenční dokument o anticiganismu, specifické formě rasismu vůči Romům, Sintům, kočovníkům a ostatním skupinám, které jsou ve veřejném prostoru stigmatizovány jako “cikáni”. Dokument mj. navrhuje pracovní definici anticiganismu.

“Tento krok byl nutný: termín anticiganismus se používá stále více, dosud ale nepronikl do společenského povědomí. Jeho rozsah, hloubka a důsledky jsou opomíjeny,“ tvrdí Gabriela Hrabaňová z organizace ERGO Network, která iniciovala vznik Aliance proti Anticiganismu. Ta je koalicí proti anticiganismu, která vznikla u příležitosti první publikace referenčního dokumentu. Koalice dále podporuje rovnost práv pro Romy a prosazuje lepší pochopení podstaty jevu zvaný anticiganismus.

Aliance v tuto chvíli čítá více než sedmdesát organizací z celé Evropy, další se postupně připojují. Aktuální seznam členů, lze stejně jako samotný referenční dokument nalézt na stránkách www.antigypsyism.eu. Referenční dokument přináší především debatu o povaze a důsledcích anticiganismu. Usiluje o zvýšení povědomí o jeho charakteristikách a rozsahu mezi širším okruhem osob s politickými a rozhodovacími pravomocemi a jeho cílem je též pomoci zformulovat účinnou reakci.

V reakci na publikaci dokumentu uvedla Rita Izsák-Ndiaye, která je nezávislou expertkou na problematiku menšin pro Úřad OSN vysokého komisaře pro lidská práva následující: "Jde o přesvědčivý příspěvek k diskusi a mezinárodní organizace, včetně OSN a Evropské unie, budou muset vzít na vědomí výzvu změnit pohled na začleňování Romů."

Státní tajemník ministerstva evropských fondů Rumunska Ciprian Necula pak uvedl, že evropský rasismus vůči Romům spoléhá hlavně na neinformovanost. "Je třeba praktikovat aktivní občanství a usilovat o spravedlnost a solidaritu," řekl doslova.

Referenční dokument přesvědčivě definuje anticiganismus jako hlavní překážku rovného občanství.

adg, Tiskové prohlášení Alliance against Antigypsyism

tiskové prohlášení, Anticiganismus, Zahraniční, EU, Brusel

Edita Stejskalová a Petr Torák 10. 9. 2018 během zasedání Rady vlády pro záležitosti romské menšiny (FOTO: František Bikár, Romea.cz)

Občanští členové "romské rady" se neshodují v názoru, zda má Helena Válková zůstat vládní zmocněnkyní pro lidská práva

16.1.2020 22:56
Občanští členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny (RVZRM) se neshodují v názoru, zda má Helena Válková zůstat ve funkci vládní zmocněnkyně pro lidská práva. Zpravodajský server Romea.cz oslovil všechny občanské členy rady. Z patnácti členů nám svou odpověď zaslalo pouze šest. Dva Válkovou podpořili a čtyři mají s jejím setrváním na postu vládní zmocněnkyně pro lidská práva problém. Další členové "romské" rady se odmítli veřejně vyjádřit, ostatní na naše otázky nereagovali vůbec. V pátek své vyjádření zaslal další člen Rady vlády Tomáš Ščuka, který se vyjádřil také proti setrvání Válkové ve funkci. Vyjádření jednotlivých členů, které se nám podařilo získat, uvádíme v plném znění.

Protestující na mítinku kotlebovců Zdroj: Michal Truban, Facebook

Na východním Slovensku protestovala stovka Romů proti kotlebovcům

16.1.2020 10:46
Podporovatelé ĽSNS i odpůrci extremismu se ve středu večer setkali v Sabinově. Během předvolebního mítinku strany přišlo nesouhlas s extremismem vyjádřit přibližně 350 Romů z okresu. Přidali se k nim i členové koalice neparlamentních stran PS/Spolu. Mítink, jak i protest se obešel bez incidentů, lidé z obou stran však na sebe vykřikovali.

Hajlující muž 25. 4. 2019 během demonstrace xenofobně-populistického hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury (FOTO: video Alarm)

Muž, který podle verdiktu hajloval na akci SPD, podal dovolání

15.1.2020 16:10
Nejvyšší soud přezkoumá případ Radka Mansfelda, jenž podle pravomocného verdiktu hajloval na loňské demonstraci hnutí SPD. Pražské soudy mu vyměřily půlroční podmínku a peněžitý trest 30.000 korun. Rozhodnutí je pravomocné. K Obvodnímu soudu pro Prahu 1, který případ řešil jako první instance, dorazilo před koncem roku dovolání, zjistila ČTK z justiční databáze.