31. května 2020 (neděle)
svátek má Kamila

Neziskové organizace: anticiganismus je hlavní překážkou rovného občanství

18.7.2016 13:07
Ilustrační foto.

Aliance proti Anticiganismu zveřejnila 5. července tzv. Referenční dokument o anticiganismu, specifické formě rasismu vůči Romům, Sintům, kočovníkům a ostatním skupinám, které jsou ve veřejném prostoru stigmatizovány jako “cikáni”. Dokument mj. navrhuje pracovní definici anticiganismu.

“Tento krok byl nutný: termín anticiganismus se používá stále více, dosud ale nepronikl do společenského povědomí. Jeho rozsah, hloubka a důsledky jsou opomíjeny,“ tvrdí Gabriela Hrabaňová z organizace ERGO Network, která iniciovala vznik Aliance proti Anticiganismu. Ta je koalicí proti anticiganismu, která vznikla u příležitosti první publikace referenčního dokumentu. Koalice dále podporuje rovnost práv pro Romy a prosazuje lepší pochopení podstaty jevu zvaný anticiganismus.

Aliance v tuto chvíli čítá více než sedmdesát organizací z celé Evropy, další se postupně připojují. Aktuální seznam členů, lze stejně jako samotný referenční dokument nalézt na stránkách www.antigypsyism.eu. Referenční dokument přináší především debatu o povaze a důsledcích anticiganismu. Usiluje o zvýšení povědomí o jeho charakteristikách a rozsahu mezi širším okruhem osob s politickými a rozhodovacími pravomocemi a jeho cílem je též pomoci zformulovat účinnou reakci.

V reakci na publikaci dokumentu uvedla Rita Izsák-Ndiaye, která je nezávislou expertkou na problematiku menšin pro Úřad OSN vysokého komisaře pro lidská práva následující: "Jde o přesvědčivý příspěvek k diskusi a mezinárodní organizace, včetně OSN a Evropské unie, budou muset vzít na vědomí výzvu změnit pohled na začleňování Romů."

Státní tajemník ministerstva evropských fondů Rumunska Ciprian Necula pak uvedl, že evropský rasismus vůči Romům spoléhá hlavně na neinformovanost. "Je třeba praktikovat aktivní občanství a usilovat o spravedlnost a solidaritu," řekl doslova.

Referenční dokument přesvědčivě definuje anticiganismus jako hlavní překážku rovného občanství.

adg, Tiskové prohlášení Alliance against Antigypsyism

tiskové prohlášení, Anticiganismus, Zahraniční, EU, Brusel

Michal Gábor (FOTO: Archiv)

„U maturity jsem selhal. Se školou jsem chtěl skončit. Nakonec jsem našel motivaci,” říká romský stipendista

28.5.2020 16:20
„Jednou se ve třídě někomu něco ztratilo, nevím už, jestli šlo o peněženku, telefon nebo o jinou cennost. Učitelka řekla, že se všem žákům prohledají tašky. Jedno z dětí ukázalo na mě: „To určitě ukradl ten cigán“. Otevřel jsem tašku – a peněženka tam byla! Někdo mi ji tam podstrčil. Byla to hrozná situace, jak tohle máte vysvětlit?“ vypráví dvacetiletý Michal Gábor, mladý romský student druhého ročníku Fyzické geografie a geoekologie na Ostravské univerzitě, s jakými překážkami se musel na počátku své cesty za vzděláním potýkat.

Marek Horváth, jeden z organizátorů benefičního koncertu na podporu stipendia Václava Havla. (FOTO: Anglické gymnázium v Praze, Ivan Bárta)

videoMarek Horváth v Desetiminutovce plus ROMEA TV: Vzdělání je pro mě zásadní věc

27.5.2020 12:42
Dalším hostem naší Desetiminutovky je Marek Horváth, absolvent Anglického gymnázia v Praze. Na soukromé škole mohl studovat také díky stipendiu Václava Havla. V současné době pracuje v Agentuře pro sociální začleňování, baví ho historie, poznávání nových kultur a náboženství. Proč se Marek rozhodl pro Anglické gymnázium? Jaké je studium na Prague Collage? Jakou podporu může gymnázium nabídnout a jak? Co Marka motivuje ke studiu? To vše v Desetiminutovce Richarda Samka na ROMEA TV.

Vepřín v místě bývalého koncentračního tábora v Letech u Písku (FOTO: Muzeum romské kultury)

O podobě památníku romského holokaustu v Letech je rozhodnuto. Porota vítěze vybrala ze sedmi finalistů, veřejnosti ho představí 9. června

28.5.2020 9:27
O podobě památníku romského holokaustu v Letech u Písku je rozhodnuto. Zástupci Muzea romské kultury v Brně, které chce památník postavit, veřejnosti představí vítězný návrh v úterý 9. června v Nosticově paláci v Praze. Porota vítěze vybrala ze sedmi finalistů. Muzeum chce památník otevřít v roce 2023.

www.iROZHLAS.cz