10. prosince 2019 (úterý)
svátek má Julie

Neziskové organizace: anticiganismus je hlavní překážkou rovného občanství

18.7.2016 13:07
Ilustrační foto.

Aliance proti Anticiganismu zveřejnila 5. července tzv. Referenční dokument o anticiganismu, specifické formě rasismu vůči Romům, Sintům, kočovníkům a ostatním skupinám, které jsou ve veřejném prostoru stigmatizovány jako “cikáni”. Dokument mj. navrhuje pracovní definici anticiganismu.

“Tento krok byl nutný: termín anticiganismus se používá stále více, dosud ale nepronikl do společenského povědomí. Jeho rozsah, hloubka a důsledky jsou opomíjeny,“ tvrdí Gabriela Hrabaňová z organizace ERGO Network, která iniciovala vznik Aliance proti Anticiganismu. Ta je koalicí proti anticiganismu, která vznikla u příležitosti první publikace referenčního dokumentu. Koalice dále podporuje rovnost práv pro Romy a prosazuje lepší pochopení podstaty jevu zvaný anticiganismus.

Aliance v tuto chvíli čítá více než sedmdesát organizací z celé Evropy, další se postupně připojují. Aktuální seznam členů, lze stejně jako samotný referenční dokument nalézt na stránkách www.antigypsyism.eu. Referenční dokument přináší především debatu o povaze a důsledcích anticiganismu. Usiluje o zvýšení povědomí o jeho charakteristikách a rozsahu mezi širším okruhem osob s politickými a rozhodovacími pravomocemi a jeho cílem je též pomoci zformulovat účinnou reakci.

V reakci na publikaci dokumentu uvedla Rita Izsák-Ndiaye, která je nezávislou expertkou na problematiku menšin pro Úřad OSN vysokého komisaře pro lidská práva následující: "Jde o přesvědčivý příspěvek k diskusi a mezinárodní organizace, včetně OSN a Evropské unie, budou muset vzít na vědomí výzvu změnit pohled na začleňování Romů."

Státní tajemník ministerstva evropských fondů Rumunska Ciprian Necula pak uvedl, že evropský rasismus vůči Romům spoléhá hlavně na neinformovanost. "Je třeba praktikovat aktivní občanství a usilovat o spravedlnost a solidaritu," řekl doslova.

Referenční dokument přesvědčivě definuje anticiganismus jako hlavní překážku rovného občanství.

adg, Tiskové prohlášení Alliance against Antigypsyism

tiskové prohlášení, Anticiganismus, Zahraniční, EU, Brusel

Vánoce na turistické základně Myšinec v Budišovicích u Hrabyně prožily děti z dětských domovů z Čeladné, Příbora, Liptálu, Býchor a Uherského Ostrohu. (FOTO: Vladislav Sobol)

videoZÁZNAM: Situace je zoufalá, děti z dětských domovů končí i po 30 letech rozvoje ústavní péče na ulici

25.11.2019 11:33
V České republice vyrůstá v dětských domovech a dalších typech zařízení pobytové péče přes 8 000 dětí, z toho několik stovek ročně odchází do dospělosti.

Dalibor Karvay

Vídeňský symfonický orchestr jmenoval houslistu Dalibora Karvaye prvním koncertním mistrem

22.11.2019 11:15
Vídeňský symfonický orchestr jmenoval 34-letého slovenského houslistu Dalibora Karvaye svým prvním koncertním mistrem. Informoval o tom hudebníh časopis The Strad.

Druhý ročník ocenění od romských organizací a nezávislých osobností Lúč z tmy (Foto: Facebook Lúč z tmy)

videoZÁZNAM: Slavnostního předávání ocenění Lúč z tmy

22.11.2019 0:01
Přímý přenos slavnostního předávání ocenění Lúč z tmy, které každoročně udělují romské organizace a nezávislé osobnosti těm, kteří se dlouhodobě zasazují o zlepšení postavení Romů v různých oblastech života nebo se významným způsobem podílejí na budování mostů mezi Romy a většinovou společností. Záštitu nad 2. ročníkem ocenění Lúč z tmy převzala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Přenos z bratislavského Caffe Berinka odvysílá ROMEA TV od 19 hodin.