21. srpna 2019 (středa)
svátek má Johana

Neziskové organizace: anticiganismus je hlavní překážkou rovného občanství

18.7.2016 13:07
Ilustrační foto.

Aliance proti Anticiganismu zveřejnila 5. července tzv. Referenční dokument o anticiganismu, specifické formě rasismu vůči Romům, Sintům, kočovníkům a ostatním skupinám, které jsou ve veřejném prostoru stigmatizovány jako “cikáni”. Dokument mj. navrhuje pracovní definici anticiganismu.

“Tento krok byl nutný: termín anticiganismus se používá stále více, dosud ale nepronikl do společenského povědomí. Jeho rozsah, hloubka a důsledky jsou opomíjeny,“ tvrdí Gabriela Hrabaňová z organizace ERGO Network, která iniciovala vznik Aliance proti Anticiganismu. Ta je koalicí proti anticiganismu, která vznikla u příležitosti první publikace referenčního dokumentu. Koalice dále podporuje rovnost práv pro Romy a prosazuje lepší pochopení podstaty jevu zvaný anticiganismus.

Aliance v tuto chvíli čítá více než sedmdesát organizací z celé Evropy, další se postupně připojují. Aktuální seznam členů, lze stejně jako samotný referenční dokument nalézt na stránkách www.antigypsyism.eu. Referenční dokument přináší především debatu o povaze a důsledcích anticiganismu. Usiluje o zvýšení povědomí o jeho charakteristikách a rozsahu mezi širším okruhem osob s politickými a rozhodovacími pravomocemi a jeho cílem je též pomoci zformulovat účinnou reakci.

V reakci na publikaci dokumentu uvedla Rita Izsák-Ndiaye, která je nezávislou expertkou na problematiku menšin pro Úřad OSN vysokého komisaře pro lidská práva následující: "Jde o přesvědčivý příspěvek k diskusi a mezinárodní organizace, včetně OSN a Evropské unie, budou muset vzít na vědomí výzvu změnit pohled na začleňování Romů."

Státní tajemník ministerstva evropských fondů Rumunska Ciprian Necula pak uvedl, že evropský rasismus vůči Romům spoléhá hlavně na neinformovanost. "Je třeba praktikovat aktivní občanství a usilovat o spravedlnost a solidaritu," řekl doslova.

Referenční dokument přesvědčivě definuje anticiganismus jako hlavní překážku rovného občanství.

adg, Tiskové prohlášení Alliance against Antigypsyism

tiskové prohlášení, Anticiganismus, Zahraniční, EU, Brusel

David Tišer (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Letošní titul jednoho ze tří maršálů Prague Pride získal romský aktivista David Tišer

8.8.2019 16:13
Prahou v sobotu projde karnevalový průvod hrdosti gayů, leseb, bisexuálů a translidí (LGBT) Prague Pride Parade. Takzvaný duhový pochod se v metropoli uskuteční podeváté. Od loňska průvod vede trojice maršálů či maršálek. Toto ocenění získávají lidé, kteří významným způsobem přispívají k prosazování rovných práv LGBT lidí a rozvoji LGBT komunit. Letos titul získal David Tišer, romský LGBT aktivista a ředitel společnosti ARA ART pořádající výstavy romských umělců či představení formou tzv. divadla utlačovaných. Dalším maršálem bude herec Jiří Hromada, který léta stál v čele gay hnutí v Česku a přispěl k prosazení zákona o registrovaném partnerství. Maršálkou se pak poslankyně ANO Karla Šlechtová.

Zástupci Muzea romské kultury převzali 3. dubna 2018  od firmy Agpi vepřín v Letech na Písecku. (FOTO: ČTK)

Muzeum romské kultury se ohradilo proti Filipovým výrokům. Výkup vepřína v Letech označil za zločin

8.8.2019 14:13
Za znepokojivé považuje výroky předsedy KSČM Vojtěcha Filipa dávající do souvislosti rostoucí ceny vepřového masa se zrušeným vepřínem v Letech u Písku, u kterého býval romský koncentrační tábor, Muzeum romské kultury. Filip na twitteru uvedl, že vláda vedená Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) vykoupila vysoce efektivní podnik v Letech za půl miliardy korun a uzavřela ho bez náhrady a snížila tak produkci českého vepřového pod 30 procent spotřeby, a označil to za zločin.

Demonstrace několika asi 70 Romů z Česka, Slovenska i dalších zemí upozornila 8. července 2019 před budovu Evropského parlamentu v Bruselu na trvající diskriminaci a potíže romské menšiny v zemích Evropské unie. (FOTO: ČTK)

Tomáš Ščuka: Silné a slabé stránky bruselské demonstrace Romů

7.8.2019 13:33
Dne 8. 7. 2019 proběhla v Bruselu plánovaná demonstrace Romů žijících v Evropě. Hlavním organizátorem akce byl Štefan Pongo (český Rom žijící ve Velké Británii). Ten již dříve přišel s on-line fotokampaní Romů na sociálních sítích reagující na stereotypizující výroky prezidenta Miloše Zemana na adresu Romů, který na podzim 2018 několikrát veřejně o Romech prohlásil, že valná většina z nich nepracuje a pobírá sociální dávky.